Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-03@04:24:43 GMT

از آسایش تا آرامش فاصله بسیار است

تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۸۱۰۳۸۲

از آسایش تا آرامش فاصله بسیار است

خبرگزاری مهر، گروه دین و اندیشه _ مصطفی راهی*: در این روزها وقتی به جهانی که در آن زندگی می‌کنیم نگاه می‌اندازیم به یک نکته دست خواهیم یافت و آن نکته این است که استرس‌ها با منشأ مشخص و اضطراب‌ها با منشأ نامشخص سراسر زندگی‌مان را فراگرفته‌اند و وجود نگرانی‌ها در زندگی یکی از مسائلی است که از کیفیت زندگی انسان می‌کاهد و او را نسبت به زندگی خود ناراضی می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تحقیقات بسیاری وجود دارد که نشان می‌دهد تکنولوژی‌های نوین، با سبک زندگی جدیدی که برای انسان‌ها به ارمغان آورده‌اند نیز در ظهور و بروز اضطراب‌ها و نگرانی‌ها، نقش مهمی را ایفا می‌کنند؛ به عنوان مثال پژوهش‌های سال‌های اخیر که در کشور ما نیز انجام شده است از این مسأله حکایت دارد که «بین فضای مجازی و اضطراب دانش‌آموزان و همچنین بین فضای مجازی و اختلال در کارکرد آنها از نظر آماری رابطه معناداری وجود دارد ».[۱]

در اثبات این مدعا که زندگی انسان علی‌رغم پیشرفت‌های مادی و تکنولوژیک، در سال‌های اخیر وارد چالش‌های جدی شده است تردیدی وجود ندارد و برای آن مثال‌های متعددی می‌توان ذکر کرد که در این کوتاه نوشته نمی‌توان حتی به موارد اندک آن پرداخت و حتی شاید لازم هم نباشد که بدان پرداخته شود، چرا که هر فرد وقتی قدری تمرکز می‌کند با علم حضوری خود این مسأله را درک می‌کند و تأیید می‌نماید که وجود امکانات رفاهیِ بسیار، در اطراف‌مان، به آن میزانی که بر آسایش و راحتی ما افزوده است نتوانسته برای ما آرامش و رضایت درونی ایجاد نماید که پاسخ دادن به علت و چرایی این مساله می‌تواند گره از بسیاری مشکلات زندگی‌های امروزه ما باز کند؛ علتی که شاید بتوان آن را در این عبارت خلاصه کرد: «انسان بیشتر از آنی که نیازمند راحتی و رفاه مادی باشد به آرامش درونی نیازمند است» و این همان چیزی است که باید بدان توجه ویژه شود.

«یک نکته مهم در شناخت آرامش، توجه به چند بعدی بودن انسان است. بشر به وسیله یک خودآگاهی این حقیقت را در خود می‌یابد که یک موجود تک‌بعدی و صرفاً مادّی نیست و برای رسیدن به آرامش کامل باید به هر دو بعد وجودی‌اش توجه داشته باشد ».[۲] و این همان نکته‌ای است که دنیای مدرن بدان توجه لازم و کافی را نداشته است و برای سالیانی متمادی به دنبال این بوده که بشر را در مادیات صرف فرو برد و با ایجاد یک غفلت جهانی بر نیاز معنوی و روحانی او پرده بیندازد غافل از این‌که امری که در فطرت و نهاد انسان قرار داده شده است زوال ناپذیر است و همین فطرت بیدار است که اگر انسان فرسنگ‌ها از آن فاصله گرفت باز هم به آن باز خواهد گشت و در سایه توجه به آن است که به جستجوی آرامش حقیقی می‌پردازد و در درون خود نسبت به آن عطش احساس می‌کند.

خداوند تبارک و تعالی بازگشت به دین و معنویت را از ظرفیت‌های انکار ناشدنی فطرت می‌داند و در این باره در قرآن کریم می‌فرماید: «فَأَقِمْ وَجْهَکَ لِلدِّینِ حَنِیفًا فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِی فَطَرَ النَّاسَ عَلَیْهَا لَا تَبْدِیلَ لِخَلْقِ اللَّهِ ذَلِکَ الدِّینُ الْقَیِّمُ وَلَکِنَّ أَکْثَرَ النَّاسِ لَا یَعْلَمُونَ ؛[۳] پس روی خود را با گرایش تمام به حقّ، به سوی این دین کن، با همان سرشتی که خدا مردم را بر آن سرشته است. آفرینش خداوند تغییرپذیر نیست. این است همان دین پایدار، ولی بیشتر مردم نمی‌دانند».

وارد شدن در آسایش مادی اگر با مواردی که موجب آرامش است همراه و هم‌خوان نباشد نه تنها بر میزان آرامش درونی نخواهد افزود بلکه سبب از بین رفتن آرامش موجود نیز خواهد شد؛ بنابراین اگر بخواهیم برای این دنیا، نسخه‌ای ارائه دهیم که هم به ما آرامش حقیقی را تزریق کند و هم به دنیای مادی ما رنگ و بویی تازه ببخشد، باید به دنبال عوامل حقیقی آرامش بگردیم و آن نسخه چیزی نیست جز ارتباط و اتصال به منبع لایزال و لایتناهی الهی.

و چه زیبا قرآن کریم برای آنانی که به دنبال رهایی از تشویش‌ها و اضطراب‌ها هستند بیان می‌دارد: «هُوَ الَّذِی أَنْزَلَ السَّکِینَةَ فِی قُلُوبِ الْمُؤْمِنِینَ لِیَزْدَادُوا إِیمَانًا مَعَ إِیمَانِهِم ْ؛[۴] اوست که آرامش را در دل‌های مؤمنان نازل کرد، تا ایمانی بر ایمان‌شان بیفزاید». و قالب دریافت آن را نیز معرفی می‌نماید که: «الَّذِینَ آمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِکْرِ اللَّهِ أَلَا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ ؛[۵] آنها که به خدا ایمان آورده و دلهاشان به یاد خدا آرام می‌گیرد، آگاه شوید که تنها یاد خدا آرام‌بخش دلهاست».

خلاصه کلام اینکه خداوند متعال منبع اصلی آرامش است و زنده نگه داشتن ذکر و یاد او در دل اصلی‌ترین قالب برای دریافت آرامش است و هر کس که بتواند در طول روز لحظات بیشتری را با یاد خدا سپری کند و امورات خود را بدان گره بزند قطعاً از آرامش و سکینه بهره بیشتری برخوردار خواهد بود و از زندگی و امکاناتی که دارد لذت بیشتری خواهد برد هرچند اگر آن امکانات به ظاهر زیاد نباشد!

*: کارشناس معاونت تبلیغ حوزه علمیه قم

پی‌نوشت:

1. مقاله: «رابطه شبکه‌های اجتماعی با سلامت روان و هویت ملی و دینی دانش آموزان متوسطه دوم ناحیه ۱ شهرستان کرمان»، نویسنده: سعیده خجسته و سید ابوالقاسم میرحسینی، دو فصلنامه جامعه شناسی آموزش و پرورش، شماره11، بهار و تابستان97 ، صص ۱۱۲-۹۹.

۲. مقاله: «آرامش حقیقی از دیدگاه قرآن»، نویسنده: شیما محمودپور، دو فصلنامه تخصصی پژوهش‌های میان رشته‌ای قرآن کریم، شماره ۲، دوره ۶، پاییز و زمستان ۱۳۹۴، صص ۹۵-۱۱۹.

۳. آیه ۳۰ سوره روم.

۴. آیه ۴ سوره فتح.

۵. آیه ۲۸ سوره رعد.

کد خبر 5059898

منبع: مهر

کلیدواژه: دعا و نیایش سبک زندگی انسان شناسی سی و چهارمین کنفرانس وحدت اسلامی کنفرانس وحدت اسلامی سازمان اوقاف و امور خیریه وحدت اسلامی معرفی کتاب توهین به پیامبر پژوهشگاه حوزه و دانشگاه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی رادیو گفتگو مجمع عالی حکمت اسلامی مهدویت تمدن اسلامی مقام معظم رهبری ویروس کرونا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۱۰۳۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دنیا در برابر عملیات وعده صادق کم آورد

حجت‌الاسلام والمسلمین حاجی صادقی در یادواره شهدای مربی، گفت: شهید مطهری یکی از محور‌های تلاشش این بود که سبک زندگی ما را سبک زندگی مومنانه کند.

او با بیان اینکه این جلسه مناسبت‌های بسیاری از جمله بودن در محضر خانواده شهدا و بحث شهید مطهری، هفته عقیدتی سیاسی و هم بحث وضعیت روز و عملیات وعده صادق دارد، ضمن نکوداشت مقام والای شهدا خاطرنشان کرد: شهید نه تنها زنده است که زنده کننده نیز است لذا شهید کار خدایی می‌کند.

حاجی‌صادقی با تصریح بر اینکه در جلسه شهید می‌آییم تا کسب حیات کنیم. آیا اسلام جز با شهادت امام حسین زنده ماند؟ در ادامه به چهار روز مهم دراسلام اشاره کرد و افزود: بعثت تاریخ تولد اسلام است، غدیر روز کمال اسلام است، عاشورا روز تضمین کننده حیات ابدی اسلام (نجات اسلام از مرگ) است و چهارم روز ظهور که هنوز فرا نرسیده است.

او گفت: شهادت مزد پاداش است، همانطور که حاج قاسم عزیز فرمودند که شهید زندگی کنید تا خداوند شهید تو را از دنیا میبرد.

حاجی‌صادقی با اشاره به اینکه اسرائیل و آمریکا به این جمع‌بندی رسیده بودند که انقلاب اسلامی با حزب‌الله و انصار‌الله و نیرو‌های کل منطقه روز به روز پیش روی می‌کند و توقف ندارد، گفت: اینها نشستند و طراحی کردند و گفتند ابتدا باید دست‌های انقلاب اسلامی را قطع کنیم. ساده‌ترین آن حماس است. دوم حزب الله، سوم یمن انصارالله، چهارم حشدالشعبی و آخر هم ایران؛ اما نقطه شروع متوقف شدند و طوفان الاقصی را خدا آغاز کرد.

او همچنین بیان کرد: رهبری گفتند اولین مسئله جهان اسلام فلسطین است و می‌بینیم فلسطین اکنون ادبیات جهان انسانیت شده است؛ و ما فروریختن قدرت مدرنیسم غرب را دیدیم.

نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با اشاره به اراده قوی مردم غزه گفت: اینکه زن و بچه‌ها اراده خود را حفظ کردند برترین پیروزی است.

او در مورد عملیات وعده صادق گفت: نام این عملیات را خدا داد. شبی که بنا بود، آیه وَاذْکُرْ فِی الْکِتَابِ إِسْمَاعِیلَ ۚ إِنَّهُ کَانَ صَادِقَ الْوَعْدِ وَکَانَ رَسُولًا نَبِیًّا برای انتخاب نام عملیات انتخاب شد وچه نام پر محتوایی؛ و رهبری فرمودند جواب محکمی می‌دهیم این کار را انجام دادیم. با جسارت عملیات را آغاز کردیم و دنیا در مقابل این حرکت کم آورد.

حاجی صادقی با اشاره به ضعف اراده و جرأت آمریکا ادامه داد: آمریکا هم قدرت دارد، اما جرأت لازم را ندارد.

او در ادامه و ضمن گرامیداشت شهادت شهید مطهری گفت: اولاً اینکه شهادت این بزرگوار برای شما روز مربی و روز عقیدتی است این افتخار است. اما باید به اینکه اشاره کنم، شهید مطهری یکی از محور‌های تلاشش این بود که سبک زندگی ما را سبک زندگی مومنانه کند و می‌گوید من بر اساس علم کتاب نمینویسم بلکه به نیاز مخاطب نگاه می‌کنم. 

حاجی‌صادقی افزود: مطهری شاکله هر انسان وامتی را دو چیز میدانداول معرفت‌ها، آگاهی‌ها، علم‌ها (مغز) و دوم گرایش ها، تعلق‌ها ودلبستگی‌ها وانسان به طور کلی یعنی آگاهی‌ها و تعلقات بعضی از انسان‌ها جز دنیا را نمی‌بینند و نمی‌خواهند و علت از نظر قرآن معرفت هاست، چون علم آن را ندارند.

او خاطر نشان کرد: پیام شهید مطهری به مربی‌ها این است که مربی باید دو کار انجام دهد، مغز انسان‌ها را با معارف الهی اشباع کند و قلب انسان را با گرایش‌ها و ارزش‌های والای معنوی پر کند تا دشمن نتواند مغز و قلب جوان‌ها را تصرف کند و ما امروز نیازمند این هستیم جهادتربیتی راه بیندازیم وآگاهی‌های مردم را زیاد کنیم.

نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ادامه داد: باید با روش طبیب گونه جلو برویم و به سراغ جوان‌ها برویم، باید ارزش‌های زیبای خدا را به جوان‌ها نشان دهیم؛ باید نشان دهیم با خدا بودن چقدر لذت دارد تا لذت‌های زودگذر را فراموش کنند و درک کنند لذت واقعی این نیست.

در پایان مراسم از خانواده شهدا و ایثارگران و مربیان نمونه عقیدتی سیاسی در سپاه فجر تجلیل بعمل آمد.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • عفاف و حجاب حافظ زندگی انسان‌ها است
  • بزرگداشت روز معلم در مدرسه علمیه فاطمیه نقده
  • جواد نکونام: خوشحالم مالکان جدید خیلی زود فهمیدند چه کسانی مخل آسایش استقلال هستند
  • گربۀ محله مهم است
  • امیری: بازی هفته بعد جدال مرگ و زندگی است/ یک امتیاز فاصله چیزی نیست که کنار بکشیم+ فیلم
  • اسلام بزرگترین حامی حقوق زن است
  • کتاب «چشم‌ها تنها برای دیدن نیستند» منتشر شد
  • دین اسلام بزرگترین حامی حقوق زن است
  • طنین زنگ سپاس معلم در مدارس آبادان
  • دنیا در برابر عملیات وعده صادق کم آورد