Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-05-02@02:15:25 GMT

برگزاری عید کوچک منداییان در ساحل کارون

تاریخ انتشار: ۱۱ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۸۲۶۸۴۸

برگزاری عید کوچک منداییان در ساحل کارون

امروز  ۱۱ آبان و مصادف با عید کوچک یا همان دهوا حنینا در باور صابیین مندایی است؛ منداییان معتقدند این روز متعلق به تکوین زمین است از این رو هر ساله در چنین روزی آن را جشن می‌گیرند.

به گزارش جماران به نقل از ایرنا، دهوا  حنینا در واقع از روزهای پاک یا به گفته منداییان دکیوثا به شمار می‌رود این روز نیز مانند دیگر اعیاد منداییان اعمال خاصی دارد که بخش  عمده آن همانند دیگر اعیاد آنان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

براساس باور منداییان، عید کوچک به خاطر تکوین زمین و آغار حیات روی کره خاکی جشن گرفته می‌شود. آنها معتقدند در این روز آب حیات روان شده، گیاهان و نباتات رشد کردند، حیوانات، پرندگان و ماهی‌ها خلق شدند و شرایط  زمین برای آدم فراهم شد و فرشتگان این روز را عید گرفتند.

برخلاف‌ سال‌های گذشته که در چنین روزی منداییان ساحل کارون در اهواز را با لباس‌های پاک خود سفید پوش می‌کردند اکنون به خاطر شیوع کرونا به نیایش کوتاه  آن هم توسط گنزورا یا رهبر دینی خود بسنده کرده و سعی کردند در این روز از خانه بیرون نیایند.

منداییان از خیر غسل تعمید گذشتند

رهبر دینی صابین مندایی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اهمیت مقابله با ویورس کرونا و رعایت پروتکل‌های بهداشتی بیان کرد: رعایت بهداشت را در مقابله با ویروس کرونا برای خودمان و تمامی مردم مهم می‌دانیم از این رو تا زمانی که ویروس کرونا هست عیدهای خود را بدون غسل تعمید انجام می‌دهیم زیرا کرونا ویروس خطرناکی است و ناغافل انسان را به کام مرگ می‌کشاند.

گنزورا نجاح چحیلی بیان کرد: امروز بر اساس تقویم مندایی هجدهم ماه تورا  مصادف با ۱۱ آبان است؛عید امروز ما به مناسبت تکوین و آماده شدن کره زمین  است تا بشریت بتواند در آن زندگی کند، در چنین روزی این ماموریت از طرف فرشتگان تکمیل ‌می شود.

وی توضیح داد: در این روز درفش را برافراشته  می‌کنیم؛ درفش  درواقع نماد این است که وقتی فرشتگان از عالم نور در زمین کارشان تمام ‌شد آن را بر زمین نصب کردند؛ علاوه بر درفش در این روز دعا می‌خوانیم دعاهای ما بسته به روز و وقت متفاوت است.

رهبر دینی صابین مندایی ایران ادامه داد: همچنین ما نماز می‌خوانیم که این نماز شامل سه وعده است یک وعده صبح، یک وعده نیمه ظهر و یک وعده آن پیش از غروب آفتاب است.

وی افزود: منداییان مردمی صلح طلبند و جنگ و جدال را حرام می‌دانند از این روز همیشه به سمت صلح می‌روند؛ منداییان عاشق طبیعت هستند و تمام زندگی خود را از مواد طبیعی تهیه می‌کنند.

گنزورا چحیلی در ادامه از مسوولان خواست نسبت به ایجاد جایگاهی برای دعا و غسل تعمید منداییان در کنار رودخانه کارون در اهواز چاره اندیشی کنند.

وی ادامه داد:مسوولان تاکنون نسبت به خواسته‌های ما کوتاهی نکرده‌اند اما اکنون به دلیل نبود جایگاه مناسبی در کنار رودخانه مجبوریم در یک فضای نامناسب به نیایش بپردازیم یا از برخی قسمت‌های آلوده رودخانه عبور کنیم تا به محلی که آب جاری است برسیم.

وی گفت:البته چند سال پیش قول دادند مکانی در پارک جزیره برای ما آماده کنند و البته این کار را نیز انجام دادند اما هنوز پس از سال‌ها میسر نشده است.

نیایش، غسل، طعام آمرزش

یکی از پیروان دین صابیین مندایی نیز به ایرنا گفت:  رسوم این عید در چهار مرحله به ترتیب نیایش، غسل تعمید، صبحانه و خوردن دخرانی یا طعام آمرزش خلاصه می‌شود.

فرخ صابوری  بیان کرد: در این روز بر اساس رسم دیرینه نخست آیین نیایش برگزار می‌شود، پس از آن غسل تعمید را انجام می‌دهند که امسال به خاطر کرونا تنها روحانیت این کار را می‌کند.

 وی ادامه داد: پس از غسل تعمید صبحانه مخصوص خورده می شود. این صبحانه که هِوخَسا نام دارد از خرما بدون هسته، کنجد و نان برنج درسته شده و منداییان آن را با برنج و ماست میل می‌کنند. در دین مندایی مانند دیگر ادیان که برخی مواد غذایی مقدس هستند خرما و کنجد جزو مواد مقدس به شمار می‌روند.

صابوری بیان کرد: پس از صبحانه یک خوردنی دیگر به نام دخرانی را فراهم می‌کنند. دخرانی همان طعام آمرزش است که برای شادی روان مردگانشان آن را می‌پزند و از مواد مختلفی مثل گوشت مرغ، ماهی و ... تهیه می‌شود.

وی بیان کرد: در تمامی اعیاد روحانی مندایی در کنار غسل تعمید درفشی را برپا می‌کند. درفش نماد دینی منداییان است که فرشتگان در کره زمین پس از تکوین نصب کردند. درفش از ابریشم خالص، نی و بوته یاس است، و بدین صورت است که نی را در زمین می‌گذارند و ابریشم را روی آن می‌گذارند و سپس یاس را که بوی معطری دارد بر روی آن قرار می‎دهند.

به گزارش ایرنا پیشوای بزرگ صابئین "گنزورا" نامیده می‌شود و دیگر روحانیون را "ترمیذا" می‌نامند که گفته می‌شود همان معنای واژه تلمیذ در زبان عربی است، صابئین به خط و زبان آرامی که از زبان‌های باستانی جهان است می‌نگارند و کتاب‌های دینیشان نیز به همین خط است.

صابئین، خداوند را "حی ربی قدمایی" یعنی خدای عظیم ازلی می‌دانند و معتقدند "گن زا ربا" (گنج بزرگ) از آن حضرت آدم(ع) است. کتاب "ادراشی اد یحیی(ع) " درسهایی از یحیی  ۲  از جمله کتاب معروف آنان به شمار می رود و علاوه بر این کتابهایی شامل "قلستا"، "دساتیر"و "پغره" و"ادراشی اد مصوتا" نیز دارند که پیرامون آداب و رسوم آنان در آیین های مختلف نگاشته شده است.

منداییان به خدای یگانه، انبیای الهی، معاد، روز رستاخیز و  منجی موعود اعتقاد دارند و منتظر ظهور منجی موعود خود  که به نوعی پایان دهنده پلیدی ها است به نام "ملکا ان وش اوثرا" هستند؛ صابئین روزی سه بار وضو می‌گیرند که  این آیین "رشامه" نام دارد و به طرف قبلگاه خود نماز می‌خوانند.

صابئین مندایی پیروان حضرت یحیی (ع) از پیامبران بزرگ الهی هستند و عقیده دینی آنها برگرفته از عقیده حضرت آدم (ع) است که تا آخرین پیامبر آنها حضرت یحیی(ع) ادامه یافته است.

دین صابئین مندایی از قدیمی ترین آیین های الهی است و اصلی ترین رکن دینی آنها غسل تعمید است. اهواز، سوسنگرد، شوشتر و ماهشهر بیشترین محل سکونت آنها در خوزستان است.

اخبار مرتبط آغاز آیین های سال نو «مندایی»

منبع: جماران

کلیدواژه: سهام عدالت نقل و انتقالات لیگ برتر ویروس کرونا غسل تعمید عید کوچک سهام عدالت نقل و انتقالات لیگ برتر ویروس کرونا امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی غسل تعمید

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۲۶۸۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

میدان‌داری شرکت‌های ایرانی در میدان‌های نفت و گاز غرب کارون

مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان با بیان اینکه در دولت گذشته بیشتر فعالیت‌های توسعه‌ای به‌دست شرکت‌های خارجی انجام و نیمه‌کاره رها می‌شد، گفت: در دولت سیزدهم توسعه همه میدان‌های مشترک غرب کارون از سوی شرکت‌های داخلی در حال انجام بوده و این یک افتخار است.

به گزارش شانا به نقل از شرکت نفت و گاز اروندان، عبدالله عذاری‌اهوازی گفت: این شرکت در موضوع نفت و گاز ماهیت تولیدی و توسعه‌ای دارد که حدود جغرافیایی آن شامل شهرستان‌های بستان، هویزه، سوسنگرد، دارخوین، خرمشهر، مینو شهر و اروندکنار می‌شود. درحقیقت این شرکت نفتی محدوده کل غرب کارون را احاطه کرده است.

وی با اشاره به اینکه از لحاظ میدان‌های نفتی، ۸۶درصد میدان‌های مشترک نفتی کشور در غرب کارون قرار دارد، بیان کرد: بزرگ‌ترین میدان مشترک ایران، میدان آزادگان است و میدان‌های مشترک یاران، یادآوران و سهراب که به توسعه رسیده‌اند در این منطقه قرار دارند.

مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان با اشاره به اینکه میدان‌های سپهر، جفیر و دارخوین به‌ بهره‌بردای رسیده‌اند و در حال توسعه فازهای بعدی هستند، افزود: در کنار این میدان‌های توسعه‌یافته، میدان‌های سوسنگرد، بندکرخه، خرمشهر، مینو و اروند جزو میدان‌هایی هستند که شرکت ملی نفت برای توسعه و بهره‌برداری آن‌ها برنامه‌ریزی کرده‌ است.

عذاری‌اهوازی با یادآوری اقدام‌های مهم دولت سیزدهم در توسعه میدان‌های نفتی گفت: حرکت‌های مهمی در این دولت انجام شده است. ‌یکی از راهبردهای مهم در دولت سیزدهم اعتماد و اطمینان به نیروهای بومی و ایرانی بود و با اتکا به نیروهای بومی، توسعه میدان‌ها را به شرکت‌های ایرانی واگذار کرده است.

وی گفت: میدان‌های سپهر و جفیر با اعتماد به جوانان ایرانی سال پیش توسعه یافت و با استخراج روزانه  ۴۰ هزار بشکه به بهره‌برداری رسید.

مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان با بیان اینکه افزون بر توسعه میدان‌ها، تولید و نگهداشت نیز وظیفه شرکت نفت و گاز اروندان است، بیان کرد: ما در درجه اول باید بتوانیم مقدار نفتی را که تولید کرده‌ایم نگهداری کنیم.

عذاری‌اهوازی با اشاره به اینکه هم‌اکنون در حال برنامه‌ریزی برای توسعه چاه‌های جدید هستیم، افزود: برای توسعه میدان دارخوین برنامه بسیار وسیعی داریم، چاه‌های تازه‌حفر و قراردادهای توسعه این میدان تدوین شده است.

وی با بیان اینکه هم‌اکنون ظرفیت تولید در غرب کارون روزانه ۴۵۰ هزار بشکه نفت است، گفت: در دولت پیش ظرفیت تولید این شرکت روزانه ۸۴ هزار بشکه نفت بود که اکنون با اقدام‌های شرکت ملی نفت در دولت سیزدهم، تولید در نفت و گاز اروندان ۳۰درصد افزایش داشته است.

برنامه‌ریزی برای حفاری ۴۰ حلقه چاه در سال جاری

مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان ادامه داد: در دولت سیزدهم تعداد ۶۰ حلقه چاه را حفاری و برای امسال حفاری ۴۰ چاه دیگر را برنامه‌ریزی کرده‌ایم که به بهره‌برداری برسانیم. با حفاری این ۶۰ حلقه چاه در میدان آزادگان، هم‌اکنون ظرفیت تولید نفت حدود ۲۰۰ هزار بشکه است.

عذاری‌اهوازی با اشاره به توجه و برنامه‌ریزی کاربردی دولت سیزدهم در توسعه میدان‌ها گفت: شرکت نفت و گاز اروندان همه برنامه‌های شرکت ملی نفت برای تولید را در سال ۱۴۰۲ به سرانجام رسانده و یکی از شرکت‌های موفق در این زمینه بوده است. این موفقیت‌ها ثمره تلاش و جهاد بی‌وقفه همه کارکنان به شمار می‌رود.

وی با اشاره به جمع‌آوری گازهای همراه نفت افزود: سیاست‌ ما در توسعه میدان‌ها، توسعه منطقه و حفظ محیط‌زیست به‌عنوان سرمایه‌ای عمومی و ماندگار است و به این منظور کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰ با سرمایه‌گذاری هلدینگ خلیج فارس پارسال راه‌اندازی شد.

مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان ادامه داد: فعالیت مرحله نخست این کارخانه با ظرفیت ۲۵۰ میلیون فوت‌مکعب گاز آغاز کرده است و هم‌اکنون حدود ۱۱۰ میلیون فوت‌مکعب گازهای همراه میدان‌های آزادگان شمالی و یادآوران، برای فرآورش و استفاده به‌عنوان گاز شهری و فرآورده‌های پتروشیمی‌ها و خوراک آن‌ها به این کارخانه ارسال می‌شود.

ارسال ۳۲ میلیون فوت‌مکعب گاز به کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰

عذاری‌اهوازی با بیان اینکه با جمع‌آوری گازهای همراه، گاز متان تولید می‌شود که برای مصرف گاز خانگی است و برای جبران ناترازی گاز کشور به خط سراسری ششم ارسال می‌شود، گفت: در میدان آزادگان شمالی در گذشته روزانه حدود ۲۸ میلیون فوت‌مکعب گاز ارسال می‌شد. اما در حال حاضر، از طریق تعمیر، اصلاح و راه‌اندازی یک کمپرسور با استفاده از نیروهای توانمند داخلی و کارکنان شرکت نفت و گاز اروندان، که از زمان ساخت کارخانه آزادگان شمالی از سوی شرکت‌های چینی بلااستفاده بود، توانستیم حجم بالایی از گاز را فرآورش و از سوزاندن و هدررفتن این سرمایه ملی جلوگیری کنیم.

وی با اشاره به اینکه تعمیر کمپرسور از سوی کارکنان این شرکت با ۷۵۰ نفر روز انجام شده است، افزود: ما توانسته‌ایم حدود ۵ میلیون فوت‌مکعب گاز دیگر اضافه کنیم و به ۳۲ میلیون فوت‌مکعب برسانیم.

مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان بیان کرد: با افتخار اعلام می‌کنم که تا یک ماه دیگر در میدان‌ آزادگان شمالی گاز همراهی برای سوزندان وجود نخواهد داشت و همه گازهای‌ همراه به فرآورده تبدیل می‌شود و این همان‌ اجرای زنجیره ارزش نفت و گاز است.

عذاری‌اهوازی در پایان گفت: قرارداد دیگری با هلدینگ خلیج‌فارس به ارزش ۷۳ میلیون دلار به‌منظور ارسال گازهای مشعل منطقه دارخوین و کارخانه غرب کارون در جفیر، که حدود ۱۵۰ میلیون فوت مکعب است، امضا شد و با انجام این قرارداد، درعمل شرکت نفت و گاز اروندان تا پایان سال ۱۴۰۴ دیگر گازی برای سوزاندن نخواهد داشت.

دیگر خبرها

  • تخریب قلعه «هری‌پاتر» در اوکراین (+عکس)
  • واکنش نکونام به برکناری خطیر: استقلال به ساحل آرامش رسید/حرف های زیادی برای گفتن دارم
  • جواد نکونام: استقلال امشب به ساحل آرامش رسید/همه خوشحال شدیم!
  • رویداد علمی «خشتانه» چه هدفی دارد؟/از ساخت عناصر معماری در قالب کوچک تا ورکشاپ‌های تخصصی
  • مواکب کوچک اربعین ساماندهی می‌شود
  • میدان‌داری شرکت‌های ایرانی در میدان‌های نفت و گاز غرب کارون
  • غریق‌نجاتی که به سمت شما پرواز می‌کند
  • صادرات اقلام فروشگاهی به کوبا/ نوسازی ۱۶۰ کارخانه نیشکر در کوبا
  • برگزاری کارگاه آموزشی مدیریت پسماند به مناسبت گرامیداشت هفته زمین پاک
  • ساحل بندر دیلم پاکسازی شد