Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایرنا، روز پنجشنبه دهم مهر ماه امسال اعضای شورای ملی زعفران در نشستی با حضور برخی نمایندگان استان‌های خراسان رضوی و خراسان جنوبی در مجلس شورای اسلامی، تولیدکنندگان و صادرکنندگان زعفران، قیمت کف خرید این محصول در سال جاری را اعلام کردند.
در این نشست که در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی برگزار شد، حداقل قیمت خرید هر کیلوگرم گل زعفران توسط فعالان، تجار و صادرکنندگان یک میلیون و ۵۰۰ هزار ریال، قیمت خرید هر کیلوگرم پوشال زعفران ۱۶۰ میلیون ریال و قیمت خرید هر کیلوگرم نگین ۲۰۰ میلیون ریال تعیین شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


همچنین مقرر شد تسهیلاتی به مبلغ ۱۰ هزار میلیارد ریال با نرخ سود ۱۵ درصد به کسانی که متقاضی هستند و اهلیت آن‌ها توسط شورای مرکب از اعضای شورای ملی زعفران، نمایندگان مجلس و نمایندگان کشاورزان تایید شده، پرداخت شود و این افراد موظف به رعایت نرخ تعیین شده برای خرید زعفران از کشاورزان هستند.

معاون استاندار و فرماندار ویژه تربت‌حیدریه روز یکشنبه در نخستین روز اجرای طرح خرید حمایتی زعفران در این شهرستان، در بازدیدی که به همراه مسوولان دستگاه قضایی این خطه از نحوه اجرای این طرح در اداره تعاون روستایی داشت، طی گفت و گو با خبرنگاران افزود: بعد از پایان جلسه شورای ملی زعفران که در مشهد برگزار شده بود، برخی از همان افراد حاضر در جلسه در تماس تلفنی با من اعلام داشتند که حتی اگر آن ۱۰ هزار میلیارد ریال را هم به ما بدهید به دلیل بالا بودن قیمت مصوب، نه بازار داخلی و نه بازار جهانی کشش این مبلغ از پیش تعیین شده را ندارد.
علی رستمی افزود: آنها همچنین گفتند به این کار نداریم که هزینه تولید برای کشاورزان افزایش یافته اما به هر حال بازار جهانی هم  قانون خاص خودش را دارد.
وی ادامه داد: هر چند مصوبات این جلسه زمان را از دست ما خارج کرد، اما در نهایت به این نتیجه رسیدیم از دولت بخواهیم همچون سنوات گذشته وارد عمل شود و جای خالی شورای ملی زعفران را پر کند و البته وزارت جهاد کشاورزی قول داد مشکل پارسال تکرار نشود و در پرداخت‌ها تعللی صورت نگیرد.
فرماندار تربت‌حیدریه گفت: باید به سوی ایجاد و توسعه تعاونی و اتحادیه قوی و همچنین ایجاد کارخانه فرآوری زعفران حرکت کنیم تا از خام فروشی این محصول مهم جلوگیری شود.

وی افزود: نکته دیگری که کشاوز ما باید مد نظر داشته باشد افزایش میزان بهره‌وری محصولات است و این بدان معناست که زعفرانکاران باید میزان تولید خود را از ۳.۵ کیلوگرم در هکتار به هشت تا ۱۰ کیلوگرم در هکتار برسانند.
رستمی ادامه داد: حرکت به سوی تکنولوژی برداشت، پرکنی و همچنین ایجاد سردخانه‌هایی که گل را در فصل برداشت نگهداری کند تا در باقیمانده سال گل را از سردخانه خارج و اقدام به پرکنی کنند، از دیگر مواردی است که باید مد نظر داشت.

رییس اداره تعاون روستایی تربت‌حیدریه نیز گفت: طرح خرید حمایتی زعفران که از ۱۱ آبان ماه امسال آغاز شد تا ۳۰ آذر ماه ادامه دارد.
نسرین شیبانی افزود: طبق دستورالعمل ابلاغی، زعفران نگین کیلویی ۱۳۰ میلیون ریال و زعفران پوشال مرغوب نیز کیلویی ۱۱۰ میلیون ریال از کشاورزان خریداری می‌شود.
وی با بیان اینکه امسال تنها همین ۲ نوع زعفران از کشاورزان خریداری می‌شود ادامه داد: پارسال ۱۱ تن و ۶۰۰ کیلوگرم زعفران از کشاورزان منطقه خریداری شد اما امسال به دلیل شیوع کرونا، پیش‌بینی می‌شود زعفران کمتری خریداری شود.

رییس اداره تعاون روستایی تربت‌حیدریه در ارتباط با نحوه تسویه حساب با کشاورزان نیز گفت: طبق تصمیم اتخاذ شده، ۳۰ درصد بهای محصول تحویلی از کشاورزان پس از تامین اعتبار و از طریق چک لیست ارسالی توسط اداره تعاون روستایی شهرستان، به طور مستقیم به حساب زعفرانکاران واریز خواهد شد.
وی با بیان اینکه ۷۰ درصد باقیمانده قیمت محصول نیز مدت سه ماه نزد تعاون روستایی امانت خواهد ماند افزود: کشاورزان می‌توانند قبل از انقضای این مدت با بازپرداخت پول سازمان و هزینه‌های مترتب بر آن، ‌تمام محصول خود را باز پس گیرند و آن را با قیمت دلخواه در بازار به فروش برسانند.
شیبانی ادامه داد: در غیر این صورت بعد از گذشت سه ماه، ۷۰ درصد باقیمانده محصول زعفران به مالکیت تعاون روستایی در خواهد آمد و وجه آن نیز بعد از تامین اعتبار توسط این نهاد به زعفرانکاران پرداخت می‌شود.

طرح خرید حمایتی زعفران ظرف سال‌های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۸ به میزان افزون بر ۲۵ تن انجام شد.
از مجموع نزدیک به ۹۰ هزار هکتار اراضی زیرکشت زعفران استان خراسان رضوی، هشت هزار و ۸۰۰ هکتار آن یعنی معادل ۱۲ درصد به شهرستان تربت‌حیدریه اختصاص دارد.
بیش از ۱۲ هزار نفر بهره‌بردار کشاورزی که معادل ۷۹ درصد نیروی کار تربت‌حیدریه است، در گستره ۹۰ هزار هکتاری زمین‌های کشاورزی و باغی این شهرستان به کشاورزی اشتغال دارند.
یکی از شاخص‌ترین محصولات این شهرستان که در ایران و جهان رتبه نخست را به خود اختصاص داده ‌زعفران است که میزان کشت آن هشت هزار و ۸۰۰ هکتار با میانگین تولید چهار کیلوگرم در هکتار و با تولید سالانه ۳۵ تُن است.
در استان خراسان رضوی ۱۱۷ هزار خانوار به کشت زعفران مشغول هستند که از این میزان بین ۱۴ تا ۱۵ هزار خانوار زعفران‌کاران تربت‌حیدریه هستند.
هم اکنون به ازای هر هکتار زمین زعفران، ۲۲۰ نفرروز مشغول کار هستند و در کل ۷۰ هزار نفر اشتغال مستقیم و ۲ تا سه برابر این رقم، اشتغال غیرمستقیم به دست می‌آید.
مرکز شهرستان ۲۲۵ هزار نفری تربت‌حیدریه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد قرار دارد.

برچسب‌ها وزارت جهاد کشاورزی تربت حیدریه اشتغال زایی زعفران خرید تضمینی پروندهٔ خبری خرید حمایتی زعفران

منبع: ایرنا

کلیدواژه: وزارت جهاد کشاورزی تربت حیدریه اشتغال زایی زعفران خرید تضمینی وزارت جهاد کشاورزی تربت حیدریه اشتغال زایی زعفران خرید تضمینی اخبار کنکور اداره تعاون روستایی خرید حمایتی زعفران شورای ملی زعفران تربت حیدریه میلیون ریال خراسان رضوی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۰۶۹۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف می‌شود

علی حسینی عضو شورای ملی زعفران در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، به موضوع قیمت زعفران در بازار، وضعیت صادرات و تولید زعفران و علل قاچاق پرداخت.

وضعیت قیمت زعفران در بازار چگونه است؟

حسینی: هم اکنون زعفران در دست کشاورزان و صادرکنندگان نیست و تنها عوامل بازارگردان با احتکار زعفران در انبارها اقدام به گران فروشی می کنند.

صادرکنندگان و تولیدکنندگان نقشی در بازار زعفران ندارند و از آنجاکه هیچ نهاد نظارتی در بازار نیست، سودجویان و عوامل واسطه زعفران های مانده در انبارها را با قیمت های نجومی دد بازار عرضه می کنند که اختلاف معناداری با قیمت خرید محصول از کشاورزان دارد. آمارها حاکی از آن است که کشاورزان حداقل هرکیلو زعفران را با نرخ ۳۰ میلیون و حداکثر ۴۳ میلیون تومان فروختند.

با توجه به آنکه گردانندگان بازار دلالان هستند که با خرید و نگهداری زعفران در انبارها بدنبال سودهای نجومی هستند، از این رو نمی توان پیش بینی راجع به بازار داشت.

تقاضا از سوی تجار خارجی برای خرید طلای سرخ ایرانی چگونه است؟

حسینی: با توجه به نوسان قیمت زعفران در بازار، قاچاقچیان در کنار دلالان اقدام به سودجویی می کنند به طوریکه زعفران تاریخ گذشته و مانده در انبارها را به آن سوی مرزها قاچاق می کنند که این امر اعتبار بزرگترین تولیدکننده زعفران را دچار خدشه می کند.

صادرکنندگان با ریسک بالا اقدام به صادرات می کنند چراکه بازگشت ارز به سامانه نیما با مشکلاتی روبروست که همین امر بر رونق قاچاق دامن زده است.

بنابر آمار سالانه افغانستان ۶۷ تن زعفران صادر می کند، درحالیکه تولید زعفران این کشور کمتر از ۲۰ تن است که این امر بدان معناست که بخشی از زعفران های قاچاق شده به این کشور به اسم زعفران افغانستان صادر می شود. براین اساس مشکلات قاچاق زعفران باید عارضه یابی و رفع شود.

سالانه چه میزان زعفران کشور به بازارهای هدف قاچاق می شود؟

حسینی: آمارها حاکی از آن است که سالانه ۱۰ تن زعفران به آن سوی مرزها قاچاق می شود و از آنجا که حداکثر تاریخ انقضا زعفران ۳ سال از زمان برداشت است، قاچاقچیان زعفران های تاریخ گذشته مانده در انبارها را به آن سوی مرزها قاچاق می کنند که این امر آسیب جدس به آینده زعفران می زند چراکه با از دست دادن بازارها زیان قابل جبران نیست.

اکثر زعفران های قاچاق، زعفران هایی هستند که تاریخ مصرف آنها گذشته است که در شرایط کنونی با ورود دلالان به بازار خطر هشدار تشدید قاچاق زعفران را می دهیم.

پتانسیل تولید چه میزان زعفران در کشور وجود دارد؟

حسینی: بنابر آمارهای اعلامی سطح زیرکشت زعفران در استان های خراسان بیش از ۱۲۰ هزارهکتار است که براین اساس پتانسیل تولید بیش از هزارتن محصول در کشور وجود دارد، درحالیکه تولیدفعلی زعفران در کشور ما یک چهارم تا یک پنجم این میزان است که براین اساس منابع و انرژی کشور برای تولید کمتر از ۳۰۰ تن زعفران صرف می شود.

آمارها حاکی از آن است که سالانه ۲۰ تا ۲۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف و مابقی صادر می شود. در شرایط کنونی که کمتر از ۳۰۰ تن زعفران تولید می شود، این احتمال وجود دارد که ۱۰ تا ۱۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف شود.

بنابر آمار طلای سرخ ایران به ۶۰ تا ۶۸ کشور دنیا صادر می شود، اما اگر مشکلات عارضه یابی شود، می توان سهم بیشتری داشت. به عنوان مثال سالانه ۶۰ تن زعفران به امارات صادر می کنیم، درحالیکه حداکثرمصرف ۵ تن است و ۵۵ تن دیگر را مجدد به اسم خود صادر می کنند. درحالیکه ما باید آن کشورها را شناسایی کنیم و مستقیما خود صادرات داشته باشیم، اما متاسفانه سالهاست غفلت کرده ایم.

اگر استراتژی دقیقی برای تولید و صادرات زعفران را در نظر بگیریم به مرور هم می توان از خام فروشی جلوگیری کرد.

عملکرد تولید زعفران در هکتار چقدر است؟

حسینی: بنابر آمار تا دهه ۶۰ در هرمتر مربع ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلی گرم یعنی بیش از نیم گرم و معادل ۶ تا ۷ کیلو در هکتار تولید داشتیم، درحالیکه تولید فعلی کمتر از ۲ کیلو در هکتار است که علت این امر باید بررسی و رفع شود چراکه آیندگان از ما طلب می کنند.

با توجه به آنکه قدمت تولید زعفران در کشور ما به ۳ هزار سال پیش بازمی گردد،آیا کافی نیست که در این خصوص تمهیداتی داشته باشیم چرا که فرصت های زیادی را از دست دادیم و برای کشوری که بیش از ۹۰ درصد تولید زعفران دنیا را در اختیار دارد، این موضوع زیبنده نیست.

با توجه به افزایش قیمت زعفران و ورود دلالان در سطح بازار و تشدید قاچاق به آن سوی مرزها بعید است که میزان صادرات به ۲۸۶ تن سال گذشته برسد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • ۲۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف می‌شود
  • خرید بیش از ۵۶۰ هزار تن گندم در خوزستان
  • شرکت ملی نفت منطقه تربت‌حیدریه افزون‌ بر ۷۰۰ بازدید انجام داد
  • کشف و ضبط هشت هزار عدد قرص متادون ۴۰ خارج از شبکۀ توزیع در تربت حیدریه
  • نامگذاری خیابانی در تهران به نام اولین روزنامه نگار شهید ایران
  • راهنمای تشخیص کالای اصل از تقلبی | کدام کالاها بیشتر در معرض تقلب هستند؟
  • بانک‌ها اعتبارات را به سمت تولید سوق دهند
  • ویزیت رایگان ۷۴ سالمند ساکن در سرای سالمندان تربت حیدریه
  • نظارت و بازرسی مستمر از مراکز دارویی درمانی و مایه کوبی دامپزشکی شهرستان تربت حیدریه
  • کشف ۵۰ تن رب غیر مجاز در تربت حیدریه