Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-30@07:30:33 GMT

نیازمند بازنگری در تعاریف مجرمانه هستیم

تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۹۲۳۸۷۲

نیازمند بازنگری در تعاریف مجرمانه هستیم

سید حسن موسوی چلک در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: یکی از مشکلات جامعه کنونی ما آمار بالای پرونده‌های قضائی، جرایم و… است که در نتیجه این افزایش، شاهد آمار فعلی زندانیان نیز هستیم. علیرغم اینکه در چند سال اخیر هم در قانون گذاری ها و سیاستگذاری‌های انجام شده تلاش برای کاهش ورود جمعیت به زندان هستیم که در جای خود اقدام خوبی است اما تأملی بر آنچه که که به عوامل مؤثر بر گرایش افراد به ارتکاب جرایم مرتبط می‌شود این است که بخش عمده دلایل به ضعف یا ناکارآمدی عملکردها و برنامه‌های حوزه‌های اجتماعی و فرهنگی است که موجب شد زندان‌های ما گسترش پیدا کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کمیسر اخلاق فدراسیون جهانی مددکاران اجتماعی افزود: برخی می‌گویند که جمعیت کشور هم افزایش پیدا کرده، لذا افرایش جمعیت زندانی ناشی از افزایش جمعیت کشور است.

وی ادامه داد: این دلیل که جمعیت کشور در طی این چهل سال کمی بیش از دو برابر شده است (از حدود ۳۵ میلیون به حدود ۸۲ میلیون نفر افزایش یافته است) ولی جمعیت کیفری ورودی زندان در طی این سال‌ها چندین برابر افزایش پیدا کرده است. بدون شک یکی از دلایل تعداد بالای عناوین مجرمانه در کشور باشد.

موسوی چلک با اشاره به اینکه تعداد عناوین مجرمانه در ایران در مقایسه با سایر کشورها بسیار زیاد است گفت: بر اساس آنچه که در قانون مجازات اسلامی آمده است «جرم، فعل یا ترک فعلی است که قانون‌گذار برای آن مجازات تعیین کرده است». با توجه به تفاوت‌هایی که در تعریف جرایم داریم و شرایط فرهنگی حاکم بر هر کشوری ممکن است برخی از این عناوین مجرمانه در کشوری به عنوان جرم شناخته شده‌اند و در بسیاری از دیگر کشورها به‌عنوان تخلف مطرح می‌شوند و دارای مجازات‌های مدنی هستند. این موضوع می‌تواند به این معنا باشد که که هر فردی در چنین جامعه‌ای به محض خروج از منزل ممکن است رفتاری انجام دهد که مستوجب مجازات باشد و از سویی احتمال قانون‌گریزی را هم می‌رود.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران گفت: با توجه به سیاستگذاری‌های جدید شاهد کاهش جمعیت ورودی زندان‌ها هستیم به گونه‌ای که رئیس سابق سازمان زندان‌ها در مراسم تودیع خود اعلام کرد آمار ورودی زندانیان در سال ١٣٩٣، ۵۴٧ هزار بود که در پایان اردیبهشت ماه سال جاری ۴٧٩ هزار نفر شده و ١٢ درصد کاهش یافته است». بر اساس همین آمار رئیس سابق سازمان زندان‌ها هر ساعت ورودی زندان به تعداد ۵۴ نفر می‌رسد.البته ممکن است این ورودی از چند ساعت تا چند روز و چند ماه در سال باشد. ولی خود یک نشانه است. شاخص زندانیان در یک لحظه ما هم وضعیت خوبی ندارد.

عضو هیأت ریسه منطقه آسیا و اقیانوسیه فدراسیون جهانی مددکاران اجتماعی تاکید کرد: اگر حوزه‌های اجتماعی و فرهنگی ما در اجتماعی کردن افراد نقش خود را به خوبی ایفا می‌کردند و همین طور خانواده هم نقش خود را در این زمینه به درستی انجام می‌داد شاهد این شرایط نبودیم و حداقل می‌توانستیم به کاهش این جمعیت کیفری ورودی زندان امیدوار تر باشیم. بارها مسئولین سازمان زندان‌ها در دوره‌های مختلف از آمار بالای جمعیت زندانی گلایه کردند و اینکه وقتی جمعیت زندانی چند برابر ظرفیت زندان است طبیعتاً اقدامات تربیتی نمی‌تواند به خوبی انجام شود لذا زندان‌ها به محلی برای طی کردن دوران محکومیت تبدیل می‌شود.

موسوی چلک ضمن تاکید مجدد بر نقش دستگاه‌های مرتبط با امور اجتماعی و فرهنگی در این زمینه بر نقش خانواده، مدرسه، رسانه‌ها، نهادهای فرهنگی و مذهبی و.... در زمینه نظم پذیری و قانون مندی در رفتار و احترام به قانون و حقوق شهروندی تاکید کرد.

وی اظهار داشت: بدون شک نیازمند بازنگری در تعاریف و عناوین مجرمانه هستیم. موضوعی که در برنامه ششم توسعه هم آن تاکید شده بود ولی فقط روی کاغذ ماند. در بند «چ» ماده ۱۱۳ این قانون تصریح شده است که «در اجرای سیاست بازنگری در قوانین جزایی و با هدف کاهش عناوین مجرمانه قوه قضائیه مکلف است به‌منظور بازنگری در مصادیق عناوین مجازات‌های سالب حیات با توجه به تغییر شرایط، کاهش عناوین مجرمانه و استفاده از ضمانت اجراهای انتظامی، انضباطی، مدنی، اداری و ترمیمی و متناسب‌سازی مجازات‌ها با جرایم، نسبت به تنقیح، اصلاح و رفع خلأ‌های قوانین جزایی با رعایت قانون تدوین و تنقیح قوانین و مقررات کشور مصوب ۲۵/۳/۱۳۸۹ و اصلاحات بعدی آن اقدام و حداکثر تا پایان سال دوم اجرای قانون برنامه اقدامات قانونی مورد نیاز را به‌عمل آورد».

کد خبر 5067923 مهناز قربانی مقانکی

منبع: مهر

کلیدواژه: انجمن مددکاران اجتماعی ایران زندان ویروس کرونا شهرداری تهران شورای شهر تهران وزارت آموزش و پرورش کمیته امداد امام خمینی دستگیری سارق ترخیص موتورسیکلت سازمان تامین اجتماعی قوه قضاییه پلیس راهور شورای شهر شهر تهران روغن نباتی ستاد ملی مقابله با کرونا عناوین مجرمانه ورودی زندان زندان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۲۳۸۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مادران ۴ فرزندی الگوی عینی برای خانواده‌ها

به گزارش خبرنگار مهر، مائده مهدی‌پور، یکشنبه شب در نشست یکشنبه‌های الگویی با موضوع معرفی الگوی شبکه فعالان مردمی جمعیت برنا با بیان اینکه فرزندآوری یک دغدغه جمعی است و ما برای آگاه‌سازی زنان در این زمینه کار را از سال ۱۴۰۰ آغاز کردیم، اظهار کرد: با توجه به اهمیت موضوع جوانی جمعیت و تاکیدات رهبر معظم انقلاب در این زمینه، به‌دنبال مجموعه‌های دارای دغدغه جوانی جمعیت و مرتبط با این موضوع رفتیم.

مهدی‌پور افزود: در قدم اول، افراد دغدغه‌مند شناسایی شدند و جلساتی با حضور آنها برگزار شد.

فعال اجتماعی و فرهنگی جوانی جمعیت از شناسایی ۸۰۰ مادر دو فرزندی در یزد خبر داد و گفت: مولفه‌های این خانواده‌ها از لحاظ اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و تفریحی مورد بررسی قرار گرفت.

وی از تنظیم پرسشنامه برای مادران دو و سه فرزندی و تکمیل آن توسط مادران خبر داد و عنوان کرد: مادران سه تا چهار فرزندی نیز که مسیر فرزندآوری را طی کرده بودند مورد بررسی قرار گرفتند و فشارهای اجتماعی که به آنها وارد می شد، بررسی کردیم.

مهدی پور ادامه داد: این مادران برای دیگر خانواده ها به عنوان الگوی عینی معرفی شدند و شرایطی فراهم شد که مادران بتوانند با مادران چهار فرزندی ارتباط نزدیک داشته باشند و این دورهمی ها به صورت محله ای ادامه دارد.

وی یادآور شد: این دورهمی ها به یکی از پدران چهار فرزندی سپرده شد و کارگروهایی ذیل این دورهمی ها تشکیل شد ضمن اینکه این پدران و خانواده هایشان یک دورهمی خانوادگی را با دیگر خانواده ها برگزار می کنند.

مهدی پور به تشریح برنامه های این دورهمی ها پرداخت و گفت: به دنبال برگزاری این دوره ها، بانک اطلاعات خوب و دقیقی از خانواده های چهار فرزندی در یزد شکل گرفت.

وی همچنین با اشاره به مادران دهه هشتادی که از آنها به عنوان «برنا مام» یاد می شود، افزود: مادران دهه هشتادی در سالهای اولیه ازدواج دچار فشار فرهنگی و اجتماعی بودند بنابراین شبکه مجازی تشکیل شد و مسائل و مشکلات آنها مورد بررسی قرار گرفت.

مهدی پور با اشاره به دورهمی هایی که توسط برنا مام‌ها تشکیل شده، بیان کرد: اتفاقات جالبی به واسطه این دورهمی ها شکل گرفت از جمله اعتکاف مادر و کودک که به کمک همین هسته ها برگزار شد که اتفاق ناب و ویژه ای بود.

این فعال اجتماعی به تشریح ارتباطات برقرار شده با حوزه های علمیه، ماماها، مراکز بهداشت و ... پرداخت و افزود: تلاش شده تا شرایط به لحاظ اجتماعی، فرهنگی و تا حدی اقتصادی برای ترغیب مادران به فرزندآوری و کمک به جوانی جمعیت فراهم شود.

کد خبر 6091522

دیگر خبرها

  • اصل ۷۵، اصل ۶۴ قانون اساسی را به زمین زد
  • کارفرمایان باید حقوق و عزت کارگر را رعایت کنند
  • اصل ۷۵ اصل ۶۴ قانون اساسی را به زمین زد
  • ۱۴۹۱۵۱ نفر در صف انتظار وام ازدواج هستند
  • ۱۴۹۱۵۱ نفر در صف انتظار تسهیلات ازدواج هستند
  • ضرورت اجرای قانون جوانی جمعیت به طور کامل
  • مادران ۴ فرزندی الگوی عینی برای خانواده‌ها
  • در دادرسی کودکان به‌دنبال عدالت ترمیمی  هستیم
  • اینفلوئنسر عراقی و ستاره «تیک تاک» به ضرب گلوله در بغداد کشته شد
  • بازنگری تعاریف درجه بندی مراتع