Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، با ورود موج خشکسالی به ایران، لرستان نیز از تبعات آن در امان نمانده و آثار خشکسالی یکی پس از دیگری زخم عمیق خسارت را بر چهره این استان به جای گذاشته است.

لرستانی که دشت‌های سرسبز، رود‌های خروشان، تنوع بسیار بالای گونه‌های گیاهی و حیوانی و وجود بیش از ۵۰ آبشار فصلی و دائمی آن را به منطقه‌ای رویایی و بکر تبدیل کرده در سال‌های اخیر به استانی کم آب به ویژه در حوزه کشاورزی تبدیل شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با شدت خشکسالی و کاهش نزولات جوی، رفته رفته حجم برداشت‌های آب از منابع سطحی و زیرزمینی افزایش یافت به نحوی که کارشناسان اعلام کردند این سال‌ها برداشت آب از دشت کوهدشت تا عمق ۸۰ متری نیز رسیده است.

علاوه بر کاهش بارندگی و خشکسالی، کشاورزان مهاجر و کشت گیاهان آبدوست نیز بلای بزرگتری در کشاورزی استان شد به نحوی که برای آبیاری تنها ۱۴ هزار هکتار کشت آبدوست استان ۴۱۰ میلیون مترمکعب آب در این اراضی مصرف می‌شد.

در این شرایط فرهنگ استفاده از منابع آب نیز در جامعه آنطور که باید اصلاح نشده و عده‌ای که تعداد آنان کم نیست هنوز در هوای روز‌های پرآبی به سر می‌برند و انگار که صدای ترک لب‌های خشک زمین را نمی‌شنوند.

در این میان اهمیت گلخانه‌ها بیش از پیش نمود پیدا می‌کند، خانه‌های سبزی که با کاهش چشمگیر مصرف آب و راندمان بالا نسبت به فضای بیرون می‌توانند تا حدود زیادی منابع آبی را از وضعیت قرمز خارج کنند و جهش تولید را به معنای واقعی تحقق ببخشند.

رونق و توسعه گلخانه‌ها یعنی گل کردن تولید زیر سقف‌های شیشه ای، یعنی نجات وضعیت قرمز آب با کمک خانه‌های سبز و ایجاد روزگار خوش تولید در دوران تحریم، تولیدی که شاید برخی موانع مسیرش را بهانه کرده اند، اما بدون شک گلخانه‌ها راهی مطمن و لذتبخش برای عبور از این گردنه‌های سخت هستند.

اینگونه است که تولید زیر سقف‌های شیشه‌ای و تابش خورشید گل می‌کند و تلاقی همت و کار علمی علاوه بر سودآوری، موجب اشتغالزایی، جهش تولید و ارزش افزوده بیشتری می‌شود.

بیش از ۹۰ درصد آب مصرفی لرستان در بخش کشاورزی است

در حال حاضر ۶۰ درصد آب مورد نیاز لرستان از حوزه کرخه و ۴۰ درصد آب استان از حوزه دز تامین و سالیانه حدود ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون مترمکعب آب در استان مصرف می‌شود

که ۷۲ درصد آن از منابع سطحی و مابقی از منابع زیر زمینی برداشت می‌شود و از این مقدار ۹۲ درصد مصارف کشاورزی دارد، پنج درصد آب استان در زمینه آشامیدنی و مصارف بهداشتی و سه درصد در صنعت مصرف می‌شود.

کشت گلخانه ای، افزایش عملکرد با حفظ منابع آبی

معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی لرستان می‌گوید: امروزه محدودیت منابع آبی و تغییر اقلیم و بروز خشکسالی‌های متواتر، به چالش بخش کشاورزی کشور تبدیل شده است.

نامدار صیادی افزود: به منظور مقابله با این چالش، برنامه‌ها و سیاست‌های متنوعی تدوین شده که یکی از آن‌ها توسعه کشت محصولات کشاورزی در محیط‌های کنترل شده و گلخانه‌ای است.

او اظهار داشت: توسعه کشت محصولات گلخانه‌ای می‌تواند در راستای اجرایی شدن سیاست‌های اقتصاد مقاومتی به افزایش عملکرد تولید در واحد سطح و همچنین افزایش راندمان آبیاری و حفظ منابع آبی کمک کند.

به گفته وی وزارت جهاد کشاورزی در برنامه ششم توسعه کشور، استان‌ها را برای توسعه این مهم مکلف کرده است و جهاد کشاورزی لرستان نیز باید در این راستا با استناد به برنامه‌های بالادستی اقدام به توسعه کشت‌های گلخانه‌ای به ۱۰۷ هکتار در افق ۱۴۰۰ کند.

کاهش آب مصرفی گلخانه به یک دهم لیتر بر ثانیه

معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان گفت: مهمترین اهداف توسعه کشت‌های گلخانه‌ای تولید محصولات کشاورزی در مناطقی است که قابلیت کشت در فضای باز را ندارند.

صیادی تولید محصولات براساس نیاز و ذائقه مصرف کننده به منظور حضور در بازار‌های صادراتی و امکان تولید محصول در تمام فصول و مناطق را از دیگر اهداف این نوع کشت عنوان کرد.

این مقام مسئول اظهار داشت: افزایش تولید در واحد سطح کشت گلخانه‌ای صرفه اقتصادی بالایی دارد به نحوی که با یکهزار مترمربع کشت گلخانه‌ای می‌توان به اندازه یک هکتار کشت در فضای باز و سنتی محصول تولید کرد.

او افزود: میزان آب مصرفی کشت گلخانه‌ای نیز به یک دهم لیتر بر ثانیه نسبت به فضای باز می‌رسد درحالیکه کشاورزی سنتی ده‌ها و صد‌ها لیتر بر ثانیه آب مصرف می‌کند، همچنین ارتقای مدیریت کشت در کشت گلخانه‌ای منجر به افزایش کیفیت محصول تولیدی می‌شود چرا که کنترل دقیق آبیاری، کوددهی و آفات و بیماری‌ها به روش‌های غیرشیمیایی انجام می‌شود.

موانع و مشکلات توسعه کشت‌های گلخانه‌ای در لرستان

معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی لرستان بالا بودن هزینه اولیه احداث واحد‌های گلخانه‌ای را از مهمترین مشکلات پیش رو دانست و بیان کرد: ضعف سیستم بازاریابی و بازاررسانی محصولات کشاورزی در استان نیز از مسائل موجود است.

صیادی ادامه داد: نبود یا کمبود صنایع بسته بندی با کیفیت صادراتی و نبود پایانه‌های صادراتی جهت انتقال سریع محصولات با دوام پایین به بازار‌های هدف نیز مشکل دیگری در مسیر کشت گلخانه‌ای لرستان به شمار می‌رود.

او اظهار داشت: با برندسازی مناسب و تقویت شرکت‌های تبیلغاتی برای معرفی بهینه محصولات کشاورزی می‌توان گام مهمی در راستای افزایش ارزش افزوده محصول گلخانه‌ای لرستان برداشت چراکه این استان سه عنصر اصلی، نیروی انسانی توانمند، آب و خاک حاصلخیز را در اختیار دارد.

۱۳هزار تن محصول گلخانه‌ای در لرستان تولید می‌شود

رییس سازمان جهاد کشاورزی لرستان نیز به ایرنا گفت: در حال حاضر سطح زیرکشت گلخانه‌های لرستان ۶۵ هکتار بوده و سالانه ۱۳ هزار تن محصولات گلخانه‌ای شامل گوجه، خیار، فلفل دلمه‌ای وآلوئورا برداشت و صادر می‌شود.

اسفندیار حسنی مقدم با بیان اینکه سطح گلخانه‌ها با توجه به ظرفیت استان بسیار کم می‌باشد تصریح کرد: چهار میلیون شاخه گل رز در گلخانه‌های استان تولید و به بازار‌های داخلی و استان‌های همجوار ارسال می‌شود.

حسنی مقدم در خصوص مزایای کشت گلخانه‌ای نسبت به فضای آزاد گفت: افزایش تولید در واحد سطح، صرفه جویی مصرف آب، محصول سالم و اشتغالزایی بالا از نتایج این نوع کشاورزی است.

او ادامه داد: در فضای باز از هر هکتار گوجه فرنگی ۲۰ تا ۲۵ تن برداشت می‌شود که در محیط گلخانه تا ۲۰ برابر یعنی ۵۰۰ تن در هکتار قابل افزایش می‌باشد و این درحالیست که نیاز آبی یک هکتار گلخانه نسبت به فضای باز یک سوم می‌باشد و با توجه به بحران کم آبی، حرکت به سمت این نوع کشت ضروری است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی لرستان تصریح کرد: به همین منظور تکمیل طرح‌های نیمه تمام در دستور کار قرار دارد که یکی ازپروژه‌های مهم و بنیادین وزارت خانه برای باغات به ویژه انار، زردآلو، سیب و مرکبات به منظور پیشگیری از آفتاب سوختگی، سرمازدگی و تگرگ احداث سایبان است.

حسنی مقدم اظهار داشت: در همین راستا احداث سایبان برای شرکت فجر صفا شهرستان خرم آباد به مساحت ۲۵٠ هکتار در دست اقدام است و انتظار می‌رود تا پایان سال جاری تکمیل و بهره برداری شود.

او تاکید کرد: سازمان جهاد کشاورزی از سرمایه گذاری بخش خصوصی در فعالیت‌های گلخانه‌ای استقبال می‌کند که در این راستا متقاضیان بایستی با مراجعه به سازمان و بازدید از زیرساخت شهرک‌های آماده کار اقدام کنند.

رییس سازمان جهاد کشاورزی لرستان همچنین گفت: ۳۳۴هکتار از اراضی ملی استان طی سال‌های گذشته برای واگذاری به شرکت شهرک‌های گلخانه‌ای برای کاشت محصول اختصاص یافته است و علاوه بر این، تسهیلات ارزان قیمت بانکی تبصره ۱۸ بند الف به متقاضیان پرداخت می‌شود.

کرونا هفت میلیارد تومان به گلخانه‌های لرستان خسارت زد

رییس سازمان جهاد کشاورزی لرستان اضافه کرد: شیوع کرونا موجب خسارت هفت میلیارد تومانی به گلخانه‌های استان شد که تاکنون ۲ میلیارد تومان تسهیلات در این بخش پرداخت شده است.

حسنی مقدم افزود: تاکنون ۱۶۶ پرونده برای پرداخت خسارت کرونا به گلخانه داران استان تشکیل شده و روند پرداخت تسهیلات ادامه دارد.

این مقام مسئول ادامه داد: سالانه بیش از چهار و نیم میلیون گل شاخه بریده در استان تولید می‌شود که با توجه به شیوع ویروس کرونا حداقل یک و نیم میلیون گل شاخه بریده استان خسارت دید و به بازار مصرف عرضه نشد.

او بیان کرد: تولید محصول گلخانه‌ای باعث صرفه‌جویی ۹۵ درصدی آب، تولید ١٠ برابری محصول و اشتغال هفت برابری در قیاس با فضای آزاد می‌شود بنابراین باید در راستای تقویت این حوزه تلاش کرد.

منبع ایرنا

انتهای پیام/پ

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: کشت گلخانه ای توسعه گلخانه ها وزارت جهاد کشاورزی رییس سازمان جهاد کشاورزی لرستان محصولات کشاورزی کشت گلخانه ای گلخانه ای نسبت به فضای تولید محصول گلخانه ها توسعه کشت حسنی مقدم منابع آبی فضای باز منابع آب درصد آب آب مصرف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۳۵۰۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یکپارچه سازی اراضی لرستان ضروری است

ایسنا/لرستان رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان گفت: یکپارچه سازی اراضی استان ضروری است چرا که کشاورزی علمی بر روی اراضی خرد امکان پذیر نیست.

سید عماد شاهرخی ششم اردیبهشت در همایش روز مزرعه شهرستان سلسله و معرفی این شهرستان به عنوان قطب تولید دانه‌های روغنی، اظهار کرد: همه ما تکلیف قانونی در بحث امنیت غذایی داریم که راه رسیدن به آن تناوب است تا جهش تولید ایجاد شود و باید اصول علمی و فنی را به مزارع و بخش کشاورزی منتقل کنیم و روز مزرعه ها همین فلسفه را دارند.

وی با بیان اینکه انتظار می‌رود تناوب را در تولیدات خود بکار گیریم، عنوان کرد: امروز شهرستان سلسله به عنوان قطب تولید کلزا معرفی شده و از سه هزار و ۵۰۰ هکتار کشت کلزای استان حدود یکهزار و ۷۰۰ هکتار متعلق به سلسله است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان با بیان اینکه سالانه چهار میلیون دلار ارز برای واردات روغن هزینه می‌کنیم، بیان کرد: باید کشور را از واردات روغن بی نیاز کنیم و در این راستا بحث یکپارچه سازی اراضی بسیار مهم است و هرکس که می تواند باید در این زمینه فرهنگ سازی کند.

شاهرخی یادآور شد: میانگین تولید گندم آبی در اراضی کشور چهار و نیم تن است در حالی که در استان پنج و نیم تن در هکتار است و یکهزار کیلوگرم بالاتر از میانگین کشوری هستیم.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تنوع کشت گیاهان دارویی رونق‌بخش اقتصاد در کردستان
  • یکپارچه سازی اراضی لرستان ضروری است
  • صرفه جویی ۲/۵ میلیارد تومانی نیروگاه رامین اهواز با بازسازی دستگاه جت پرشر دیزل
  • صرفه جویی ۴۰ درصدی در مصرف آب با سیستم ابیاری زیر سطحی
  • خودرو ، جایزه صرفه جویی در مصرف برق
  • رونق تولید در بخش کشاورزی معطل صدور مجوز
  • بهره‌برداری از گلخانه ۳ هزار متری دهکده اقتصاد مقاومتی بسیج سازندگی ظرف ۶ ماه آینده
  • تأمین آب آشامیدنی قشم با یارانه میلیاری/ صرفه‌جویی کنید
  • استقبال از احداث گلخانه‌های کوچک مقیاس و خانگی در استان گلستان
  • برگزاری رویداد فن‌آب برای صرفه‌جویی مصرف آب در صنایع نساجی