Web Analytics Made Easy - Statcounter

اقتصاد آنلاین-مریم علیزاده؛ در تاریخ ۴ نوامبر ۲۰۲۰، جو بایدن به عنوان چهل و ششمین رییس جمهور امریکا انتخاب شد. رقیب، پرزیدنت ترامپ، پنجمین رییس جمهور در تاریخ امریکاست که نتوانست به دور دوم ریاست جمهوری دست پیدا کند. 

اما انتخاب بایدن بعنوان رییس جمهور ایالات متحده آمریکا سیگنال قوی به بازارهای جهانی در خصوص بازگشت ایران به عرصه فروش نفت صادر کرد که از جنبه های مختلف قابل بحث است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این رابطه فریدون برکشلی کارشناسی مسایل نفتی به خبرنگار اقتصادآنلاین گفت: جو بایدن در مقایسه با پرزیدنت ترامپ، تمایلات جهان گرایانه دارد و قدرت و نفوذ امریکا را در حضور فعال جهانی، می‌بیند. وی خود و تعداد زیادی از اعضای تیمش، از حامیان و مبتکران پروژه ۵+۱ بودند. در مبارزات انتخاباتی هم گفته است که خواهان بازگشت کشورش به معاهده هسته ای با ایران است. لذا به احتمال زیاد در اوایل ۲۰۲۱ باید منتظر از سر گیری جلسات ۵+۱ بود. البته شروع مجدد و بحث های مترتب به موضوع جای تامل و دقت نظر ویژه ای دارد.

وی افزود: به احتمال زیاد با توجه به شرایط موجود و آسیب های ناشی از سیاست فشار حداکثری ترامپ بر اقتصاد ایران، بایدن خود را در شرایطی ببیند که بتواند این بار از ایران، امتیازات بیشتری به دست آورد. از سوی دیگر ایران هم حالا یک طلبکار جدی است و انتظار دارد که بایدن حداقل برخی از آسیب های وارده بر اقتصاد ایران را به نحوی جبران سازد.

این کارشناس در ادامه گفت: حالا با فرض بر ینکه شرایط به تدریج عادی خواهد شد و رییس جمهور آینده هم بخواهد تحریم‌ها را لغو کند، ایران باید پیشاپیش برنامه های باز پس گیری بازار نفت خود را طراحی کند. البته این سیاست همیشه دوجانبه است. بدین معنا که خریداران سنتی و خریداران تازه هم سعی خواهند داشت تا از فرصت های اولیه برای ورود به بازار عرضه نفت ایران، رقابت کنند. بازاریابی نفتی ایران، از تجربه بالایی در فروش نفت و معیانات گازی برخوردار است. در عین حال تعدادی از پالایشگاه‌ها که سالیان طولانی، نفت خام ایران را مصرف می‌کردند، برای تنظیم سیستم پالایشی خود به منظور مصرف گریدها و ترکیبات متفاوت نفت خام، هزینه می‌پردازند و لذا برای بازگشت به مصرف نفت خام ایران در انتظارند. لذا بازگشت ایران به بازار جهانی، جنبه یک تولید کننده تازه وارد را ندارد. ایران بیش از یک قرن در بازار جهانی نفت، حضوری موثر داشته است.

برکشلی تأکید کرد: البته شرایط کنونی بازار جهانی نفت، بر روی معادلات عرضه نفت ایران تاثیرگذار خواهد بود. بازار جهانی  نفت در سه ماهه آخر ۲۰۱۹، برای اولین بار در تاریخ عدد ۱۰۰ میلیون بشکه در روز را رد کرد. گزارشات منابع معتبر مانند دبیرخانه سازمان اوپک، آژانس بین المللی انرژی و بانک ها، همگی از افزایش سالیانه ۷۰۰ هزار بشکه الی ۱ میلیون بشکه در روز خبر می‌دادند. برخی از منابع حتی ارقام بالاتر افزایش مصرف را هم گزارش می‌کردند.

وی در خصوص تاثیر متفاوت بیماری کرونا بر بازار نفت نیز گفت: ویروس کوید ۱۹ و همه گیر شدن آن ناگهان معادلات را بر هم زد. این ویروس از مرکز و کانون اصلی مصرف نفت در جهان آغاز شد. چین در ۲۰ سال گذشته، موتور رشد تقاضای جهانی نفت بود و توقف فعالیت های اقتصادی چین، برای بازار جهانی نفت، یک شوک بزرگ بود. موضوع مهم دیگر این بود که کرونا، برخلاف سایر بیماری های همه گیر قبلی مانند سارس، ایبولا، انفولانزای مرغی یا خوکی و امثال آنها که از کشورهای فقیر و کم مصرف نفت شروع می‌شدند، این بار از کشورهای صنعتی و پر مصرف نفتی شروع شدند. کرونا در مدت کوتاهی از چین به کشورهای حوزه آ س آن و سپس به هندوستان، اروپا، امریکا و کشورهای مهم بریکس مانند برزیل، سرایت کرد. کشورهایی که تقریبا چهار پنجم نفت دنیا را مصرف می‌کنند.

برکشلی بلوغ نفت شیل را عامل دیگر تاثیرگذار بر افت قیمت نفت در سال جاری دانست و گفت: در این میان ظهور نفت شیل امریکا هم، فشار مضاعفی بر روی تولید کنندگان نفت خام متعارف وارد کرد. نفت شیل در ۲۰۱۹ هم فشار زیادی بر بازار جهانی وارد کرد و امریکا را از یک کشور واردکننده خالص به یک کشور صادر کننده خالص تبدیل کرد. اما تقاضای پر شتاب نقت، دامنه تحمل و تاب آوری تولید کنندگان نفت خام های متعارف در اوپک و غیر اوپک را بالا نگاه داشته بود. به علاوه همکاری جدی و کم سابقه اوپک و غیراوپک که حالا به عنوان اوپک پلاس شناخته می‌شود، شرایط بازار را در حد معقولی توازن بخشیده.

این کارشناس نفتی با تاکید بر ضعف تقاضا بعنوان عامل اصلی کاهنده قیمت نفت گفت: ظهور نسبتا ناگهانی شیل و همه گیری کرونا، بازار را از ناحیه عرضه و تقاضا، سخت تحت تاثیر قرار داد. اما آنچه که می‌توان آن را بحران نامید، مربوط به طرف تقاضاست. هنوز هم برآوردها از میزان کاهش تقاضا دقیق نیست. دبیر خانه اوپک، رقم ۱۱/۵ میلیون بشکه در روز را تاکید می‌کند. در عین حال، شرایط بازار جهانی نفت شاید قدری بهتر از آن چیزی باشد که فکر می‌کنیم.

سقوط قیمت جهانی نفت، تقریبا یک سوم از تولید نفت شیل امریکا را از چرخه تولید خارج کرد. در عین حال تقریبا نیمی از تولید شیل، برای همیشه متوقف شده است.از طرف دیگر قیمت های پایین نفت هم، انگیزه مصرف را تقویت کرده است.انتظار می‌رود که در سه ماهه آخر ۲۰۲۰، مصرف چین به ۲۰۱۹ باز گردد. قیمت های پایین تقاضای جدید ایجاد کرده و هزینه تولید انرژی های نو، حالا اقتصادی نیست.

به عقیده برکشلی در صورت بازگشت، جمهوری اسلامی ایران به بازار در حد ۱ میلیون بشکه در روز، بازار را تحت فشار قابل ملاحظه ای قرار نمی دهد. البته چنانچه به طور همزمان، ونزویلا هم به بازار جهانی نفت بازگردد، اوپک پلاس لازم است، تصمیمات تازه ای اتخاذ کند. وی همچنین بیان داشت: اوپک پلاس باید ناچارا برای حفظ قیمت در حد ۴۰ دلار در بشکه، کاهش کنونی ۹/۷ میلیون بشکه در روز را تا کاهش ۱۲ میلیون بشکه در روز افزایش دهد.

سازمان اوپک در طول ۶۰ سال، زندگانی خود تجارب مهم و متعددی از آسیب های جدی به طرف تقاضا و یا طرف عرضه دارد. حالا هم که غیر اوپک با نیروی ۲۷ کشور تولید کننده نفت خام متعارف، در بازار جهانی، حضور یک پارچه دارد، مدیریت بازگشت ایران به بازار می‌توان طی فازها و توالی های مورد توافق، با آرامش و حداقل فشار بر قیمت‌ها تحقق پیدا کند.

برکشلی مشکل اصلی عدم دستیابی ایران به پول نفت در آینده را نظام مالی دانست و گفت: البته نکته مهمی که لازم است بدان توجه شود، مکانیسم های مالی و نحوه پرداخت درآمد نفت و دریافت طلب های گذشته است. در واقع صادرات نفت ایران هرگز به صفر نرسید، اما مسئله نحوه دریافت درآمد حاصل از صادرات نفت هنوز و شاید تا مدت‌ها پس از رفع احتمالی تحریم ها، مشکل آفرین باشد.

پرداخت وجه نفت، نیازمند دسترسی به نظام سوییفت است که ایران در دوره برجام هم با آن مسئله داشت. ایران عضو پیمان FATF نیست. در شرایط کنونی داد و ستدهای مالی تنها از کانال و کریدور پیمان های مالی میسر است که ایران در شبکه آنها حضوری ندارد. در عین حال نظام بانکی ایران هم، با سالها دوری از نظام های مالی بین المللی، نیاز مبرم به بازآموزی و تمرین حضور مالی و پولی بین المللی خواهد داشت.

پربیننده ترین زمان ذخیره بنزین در کارت سوخت کاهش پیدا کرد؟ آرایش اقتصاد ایران پس از انتخابات آمریکا/ نفت همچنان بر لبه پرتگاه سقوط با آزادشدن سهام عدالت، ‌۵۰میلیون نفر سهامدار فارس شدند/ بازدهی ۸۰۰درصدی سهم فارس ظرف ١۵ماه زنگ خطر عدم ترخیص محصولات پتروشیمی از بندر امام/ تولیدکنندگان در انتظار مجوز وزارت صمت هستند بامداد ۲۷مهر؛ پایان تحریم تسلیحاتی ایران/ تلاش‌های آمریکا برای ممانعت از فروش نفت ایران بی‌نتیجه است

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: مریم علیزاده اوپک تحریم بازار نفت اوپک پلاس فروش نفت ایران تاثیر اقتصادی کرونا انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا قیمت طلا قیمت لوازم خانگی سهام عدالت میلیون بشکه در روز بازار جهانی نفت بازگشت ایران رییس جمهور عین حال نفت ایران مصرف نفت نفت شیل نفت خام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۳۶۲۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رشد خیره‌کننده ایران در بازار تسلیحات پیشرفته جهانی

«شورای آتلانتیک» نوشت: ایران در مسیر جایگزینی روسیه به عنوان صادرکننده پیشتاز تسلیحات قرار دارد، به همین دلیل ایالات متحده نیازمند یک استراتژی مشخص برای مقابله با این روند است.

به گزارش مشرق، اندیشکده «شورای آتلانتیک» در گزارشی آورده است ایران به خوبی در راه تبدیل شدن به یک صادرکننده درحال پیشرفت تسلیحات در سطح جهان قرار دارد؛ تهران در سال‌های گذشته، فروش و انتقال پهپادهای خود را به نقاط مختلف جهان از آمریکای جنوبی تا آفریقا به سرعت افزایش داده است و به صورت ویژه کشورهای بیشتری به خرید این قابلیت‌ها از ایران علاقه مند شده اند.

«دنی سیترینوویچ» نویسنده این گزارش معتقد است که منافع اقتصادی ایران در این حوزه مشخص است زیرا تخمین زده می‌شود که هزینه هر پهپاد پرطرفدار شاهد ۱۳۶ بین ۲۰ هزار تا ۴۰ هزار دلار باشد. این موضوع در کنار گزارش‌هایی مبنی بر فروش بیش از ۲ هزار پهپاد ایرانی فقط به روسیه، نشان می‌دهد که تهران میلیون‌ها دلار از این معاملات به دست آورده است.

این تحلیلگر آمریکایی تاکید دارد: با این حال، دستاورد ایران از چنین تحرکاتی، بیشتر از منافع مالی آن است، چرا که این معاملات موقعیت سیاسی جمهوری اسلامی را در کشورها عمیق‌تر می‌کند و وابستگی به تهران و تولیدات آن را ایجاد می‌نماید.

کارشناس این اتاق فکر آمریکایی سپس به مقایسه تولیدات ایران با نمونه‌های مشابه پرداخته و آورده است: در این زمینه، ایران در مقایسه با کشورهایی مانند انگلستان یا آمریکا که توانایی‌های مشابهی را به سراسر جهان صادر می‌کنند، از مزایای قابل توجهی برخوردار است. پهپادها و سایر قابلیت‌های نظامی ایران، مانند موشک‌های کوتاه‌برد فاتح ۱۱۰، ارزان‌تر از رقبای غربی آن هستند. ضمن آنکه هیچ محدودیت سیاسی یا قانونی که مانع فروش این تسلیحات در سراسر جهان شود، برای ایران وجود ندارد. به نظر می‌رسد تهران هم هراسی ندارد که این محصولات به دست طرف‌های خارجی خطرناک بیفتد.

نویسنده با اشاره به کارایی تسلیحات ایرانی تاکید دارد: از همه مهمتر این است که محصولات ایران در میدان جنگ خود را ثابت کرده اند و این موضوع در استفاده روسیه از آنها در جنگ اوکراین یا توسط گروه‌های نزدیک به ایران همچون حزب الله لبنان، انصارالله یمن یا شبه نظامیان شیعه در عراق مشخص شده است.

کارشناس شورای آتلانتیک معتقد است: این شرایط به ایران اجازه فروش قابل توجه تسلیحات به بسیاری از کشورهای جهان به‌ویژه دولت هایی که غرب در زمینه تسلیحات برای آن‌ها محدودیت‌هایی را ایجاد کرده است، فراهم می‌آورد.

در بخش دیگری از گزارش با اشاره به جایگاه پیشین روسیه در بازار تسلیحات جهان، ادعا شده است که روسیه پس از حمله به اوکراین، به دلیل مجموعه‌ای از تحریم‌ها در بازار تسلیحات و تجهیزات نظامی دچار مشکلاتی شد. پس از این تحول ایران در نظر کشورهایی که پیش از این به تجهیزات نظامی روسیه وابسته بودند، به گزینه ای جذاب‌تر تبدیل شد. ضمن آنکه، سرمایه‌گذاری مشترک ایران و روسیه می‌تواند فروش تسلیحات متعارف آنها را افزایش دهد.

نویسنده این گزارش با اشاره به تحولات در دریای سرخ به کاخ سفید توصیه کرده است: دولت آمریکا باید جدی بودن شرایط را درک کند. نادیده گرفتن این روند می‌تواند به وضعیت غیرقابل برگشتی منجر شود که ممکن است ایران را به صادرکننده پیشروی تسلیحات در جهان تبدیل کند.

از دیگر پیشنهادهای این اتاق فکر به دولت بایدن آن است که تحریم‌های اقتصادی و سیاسی را علیه هر کشوری که به دنبال کسب توانایی‌های نظامی ایران است یا سرمایه‌گذاری‌های نظامی مشترک را با تهران انجام می‌دهد، اعمال کند زیرا این اقدام می‌تواند به عنوان یک عامل بازدارنده باشد. همچنین تسهیل کمک نظامی به کشورهای معامله کننده با ایران، از بین بردن جذابیت تسلیحات ایرانی و بی اعتبار کردن توانایی‌های نظامی ایران از دیگر ترفندها علیه تهران بیان شده است.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • مصرف سوخت در ایران ۲ تا ۳ برابر میانگین جهانی است
  • سرمایه‌گذاری در ۱۰۰ شرکت بورسی ایران هیچ ریسکی ندارد | بزرگ‌ترین بازار بورس ناشناخته جهان مربوط به ایران است
  • رشد خیره‌کننده ایران در بازار تسلیحات پیشرفته جهانی
  • پیش‌بینی جالب یک فعال بازار درباره قیمت طلا در هفته آینده
  • پیش‌بینی یک فعال بازار: طلا در هفته آینده به این قیمت می‌رسد
  • جنبش دانشجویی عامل فروپاشی اندیشه استکبار جهانی
  • افزایش قیمت جهانی نفت/ برنت ۸۳ دلار و ۸۵ سنت شد
  • آینده‌سازان والیبال حریفان جهانی خود را شناختند
  • معرفی رقبای جهانی آینده‌های والیبال ایران
  • گشتی در اقتصاد ایران | بازگشت ایران و امارات به میز همکاری‌های اقتصادی