Web Analytics Made Easy - Statcounter

منصور شیشه فروش روز جمعه در گفت و گو با ایرنا افزود: با توجه به اعلام سازمان هواشناسی مبنی بر آغاز بارندگی‌ها در نقاط مختلف، ستاد سیل در شهرهای مختلف استان تشکیل و فعال شدند و ۷۵۰ گروه عملیاتی راهداری و حمل و نقل جاده‌ای کار خود را آغاز کردند.

وی محور فعالیت ستاد سیل در هر شهرستان را شهرداری‌ها ذکر کرد و اظهارداشت: برنامه ما کاهش مخاطرات و انجام اقدامات پیشگیرانه و امدادی در زمان بروز سیل و سیلاب در ماه‌های پیش رو است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با بیان اینکه این استان سه هزار کیلومتر رودخانه دائم و فصلی دارد ادامه داد: تاکنون مطالعات و بررسی حریم و بستر برای بالغ بر ۲ هزار کیلومتر از آنها با هدف پیشگیری از خطر و کاهش خسارات ناشی از سیل و سیلاب انجام شده است.

به گفته وی رفع موانع در رودخانه‌های فصلی، آزادسازی آبراه‌ها(مسیل)،  بسترسازی مناسب برای عبور سیلاب دیگر اقدامات مدت اخیر را تشکیل می‌دهد.

شیشه فروش با بیان اینکه لایروبی و ساماندهی رودخانه‌ها طی چند سال اخیر شرایط را بهتر کرد گفت: از سوی دیگر تقویت سیل‌بندها با مشارکت و همکاری اداره کل منابع طبیعی و دهیاری‌ها انجام گرفت.

وی به احتمال بارش‌هایی که منجر به سیلاب و آبگرفتگی شود اشاره و خاطرنشان کرد: در همین ارتباط برنامه ریزی و هماهنگی‌های لازم انجام و نکات لازم به مسوولان مناطقی که بیشتر در معرض خطر هستند ارائه شد.

کارشناسان این روزها درباره خطر وقوع سیل هشدار می‌دهند و در این میان خاطرات تلخ سیلاب‌های ابتدای سال ۹۸، بار دیگر نگرانی در این پیوند را دو چندان کرد، از این رو شهرستان‌های استان بیشتر در غرب اصفهان برای مقابله با سیلاب و آبگرفتگی احتمالی بطور تقریبی ۵۰ درصد آماده باش هستند.

استان اصفهان ۱۱ هزار و ۵۰۰ کیلومتر راه دارد که بدلیل موقعیت خاص آن در مرکز و به‌عنوان چهارراه ترانزیت بار و مسافر کشور، رتبه اول حمل بار و رتبه سوم حمل مسافر را به خود اختصاص داده است.
این استان دارای حدود ۴۰۰ کیلومتر آزادراه، یکهزار و ۶۵۹ کیلومتر بزرگراه، ۲ هزار و ۷۹۱ کیلومتر راه همسنگ است.

برچسب‌ها سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای اختصاصی ایرنا مدیریت بحران سیل استانداری اصفهان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای اختصاصی ایرنا مدیریت بحران سیل استانداری اصفهان سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای اختصاصی ایرنا مدیریت بحران سیل استانداری اصفهان اخبار کنکور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۵۶۳۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توسعه و بهسازی راه‌های استان با اجرای ۷ پروژه

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای زنجان؛ اسماعیلی گفت: بخشی از پروژه‌های بهسازی و توسعه در کریدور‌های اصلی زنجان - بیجار، زنجان - دندی - تخت سلیمان، زنجان - بناب، منجیل، سه‌راهی سلطانیه به قیدار و همدان و همچنین بهسازی کلور به درام از حوزه شهرستان طارم است که امسال با جدیت بیشتری دنبال می‌شود.

وی راه و حمل‌ونقل را یکی از مولفه‌های توسعه هر کشوری عنوان کرد و افزود: استان زنجان به جهت موقعیت جغرافیایی و واقع شدن در کریدور اصلی کشور به عنوان محور حیاتی در بحث حمل‌ونقل شناخته می‌شود که توجه به ایمنی محور‌های مواصلاتی این استان از اولویت‌های حمل‌ونقل جاده‌ای است.

مدیرکل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای زنجان نگهداری راه‌ها اعم از راه‌های فرعی و اصلی را از مهمترین وظایف راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان دانسته و گفت: با توجه به اعتبارات تخصیصی بازسازی و روکش رویه راه‌ها نیز از دیگر مواردی است که همواره مورد توجه است.

وی اولویت اصلی راهداری را حفظ ایمنی راه‌ها دانست و ادامه داد: با اعتبارات تخصیص داده شده، بخشی از آزادراه زنجان - قزوین طی قراردادی که در سال گذشته منعقد شد بازسازی وبهسازی شد.

اسماعیلی از برگزاری مناقصه ۳۵ کیلومتر از آزادراه زنجان - قزوین از کیلومتر صفر تا ۳۵ در باند شمالی و جنوبی در سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: در دو لاین این آزادراه به طول ۳۵ کیلومتر بهسازی و روکش انجام خواهد شد که با تعیین شدن نتیجه مناقصه و پیمانکار، حدود ۷۰ درصد مشکلات آزادراه حل می‌شود.

مدیرکل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان زنجان در ادامه به هزینه‌های بالای ساخت راه اشاره کرد و ادامه داد: ساخت یک کیلومتر راه اصلی حدود ۱۵ الی ۲۰ میلیارد تومان هزینه دارد که با شرایط اقتصادی حاکم و محدودیت‌های اعتباری باید از ظرفیت‌های خارج از اعتبارات دولتی که می‌تواند به پروژه‌ها تزریق شود استفاده کرد.

وی با بیان اینکه استان زنجان ۵ هزار و ۸۰۰ کیلومتر از کل راه‌های کشور را به خود اختصاص داده است، گفت: ۲۰۰ کیلومتر از این راه‌ها آزادراه، ۱۴۰ کیلومتر بزرگ‌راه، ۳۵۰ کیلومتر محور اصلی، ۹۵۰ کیلومتر راه فرعی و ۴ هزار و ۲۰۰ کیلومتر آن راه روستایی است.

دیگر خبرها

  • افزایش شاخص راه‌های روستایی بیجار در دستورکار است
  • توسعه و بهسازی راه‌های استان زنجان با اجرای ۷ پروژه
  • خط کشی ۳هزار و ۵۰۰ کیلومتر از محورهای مواصلاتی سیستان و بلوچستان
  • خسارت ۵۲۰ میلیاردی سیل به اردستان
  • توسعه و بهسازی راه‌های استان با اجرای ۷ پروژه
  • راه ارتباطی ۳۵۰ روستای خراسان جنوبی بازگشایی شد
  • آغاز عملیات روکش آسفالت ۱۰ کیلومتر محور طبس – یزد
  • توسعه و بهسازی بزرگراه های استان زنجان با اجرای ۷ پروژه
  • اعزام ماشین آلات راهداری برای رفع خرابی های سیلاب در راور
  • احداث آشیانه اداره ماشین آلات راهداری و حمل و نقل جاده ای لرستان