Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@00:56:01 GMT

ساحل امن تالاب‌های اردبیل برای پرندگان مهاجر

تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۹۶۲۹۲۱

ساحل امن تالاب‌های اردبیل برای پرندگان مهاجر

تالاب‌های  دریاچه‌ میل مغان و کشت و صنعت پارس‌آباد، تالاب توپراق کندی، سد گیلارلو، سد سبلان، سد ملااحمد، شورابیل، نئور، سد یامچی و پته‌خور از جمله مکان‌هایی هستند  که هر پاییز و زمستان میزبان جمعیت فراوانی از انواع پرندگان مهاجر هستند.

به گفته سعید شهند مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اربیل، بیش از ۵۲ هزار هکتار عرصه تالابی در استان وجود دارد که همه ساله میزبان پرندگان مهاجر هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مسوولان حفاظت محیط زیست استان اردبیل می‌گویند که با اقدامات ضروری از جمله اعلام ممنوعیت شکار در تالاب‌ها و مناطق حفاظت‌شده در فصل مهاجرت، تشکیل گروه‌های گشت و کنترل و نیز آماده باش محیط‌بانان بویژه در شمال استان در حراست از پرندگان مهاجر تلاش می‌شود.

به گفته آنها، فرهنگ‌سازی مراقبت از پرندگان مهاجر در بین شهروندان بومی نیز باعث شده  تا کمتر کسی سراغ شکار این موجودات زیبای طبیعت رفته و بندرت شاهد ایجاد بازار پرندگان حتی به نوع پنهان آن در منطقه هستیم.

پرندگان مهاجر از جمله انواع قو، غاز، چنگر، باکلان، درنا، حواصیل، آبچلیک‌ ،خودکا،‌ اردک سیاه کاکول، فلامینگو، هواسیل‌ها، کاکائی نقره‌ای و سرسیاه، بالابان، طرلان، مرغابی‌ ، اردک سرسبز،  سرحنایی و گونه‌های دارای اهمیت بین‌المللی از جمله درنای سیبری و غاز پیشانی سفید کوچک هر پاییز از نواحی سرد شمالی بویژه منطقه سیبری وارد کشور شده و گروهی از آنها تا فرارسیدن بهار در استان اردبیل باقی می‌مانند و تعدادی نیز پس از مدتی استراحت و تغذیه، به مناطق گرم‌تر از جمله حاشیه دریای خزر مهاجرت می‌کنند.

همچنین جمعیت کثیری از  پرنده حمایت شده زنگوله‌بال که به نوعی پرنده بومی مناطق شمالی استان  هستند هر سال از جمهوری آذربایجان به تالاب‌های شهرستان‌های بیله سوار، پارس‌آباد و اصلاندوز مغان شمالی اردبیل مهاجرت ‌می‌کنند.

بهنام برزگر رییس اداره حفاظت محیط زیست بیله‌سوار مغان هفته پیش  از مهاجرت دها هزار قطعه پرنده حمایت شده زنگوله‌بال به زیستگاه‌های طبیعی شهرستان‌های شمالی استان اردبیل خبر داد و  گفت: ماموران اجرایی یگان حفاظت محیط زیست این شهرستان حین انجام ماموریت گشت و کنترل دسته‌ای از پرندگان مهاجر حمایت شده زنگوله بال را در حال ورود از کشور همسایه جمهوری آذربایجان به زیستگاه‌ها و مناطق طبیعی این شهرستان مشاهده کردند.

وی افزود: زنگوله بال‌ها که با نام محلی مزمک شناخته شده‌اند همه ساله در این مواقع جهت زمستان‌گذرانی بصورت مهاجر به زیستگاه‌های منطقه مغان بویژه شهرستان بیله‌سوار مهاجرت می‌کنند.

رییس اداره حفاظت محیط زیست بیله‌سوار مغان افزود: این گونه پرنده از خانواده میش مرغ‌ها در دشت‌های سرسبز ، مزارع و کشتزارهای بزرگ به سر برده و در این مناطق به صورت مهاجر و میهمان دیده می‌شود.

بر اساس اعلام کارشناسان، بیش  از ۵۵۰ گونه از پرندگان مهاجر همه ساله در پاییز و بهار به تالاب‌های استان اردبیل مهاجرت می‌کند.

تنطیم اکوسیستم و ایجاد فرصت‌های گردشگری و علمی پرندگان مهاجر 

کوچ زمستانی و بهاری پرندگان مهاجر به تالاب‌های مختلف استان اردبیل تنها یک اتفاق و حادثه عادی نیست بلکه این جانواران تاثیرات بسزایی در تنطیم اکوسیستم منطقه و غنای آن دارند.

تنطیم چرخه طبیعت با حضور انواع پرندگان مهاجر موجب چرخش طبیعی زنجیره حیات در بسیاری از تالاب‌های استان اردبیل شده و چه بسا اگر روند مهاجرت نبود این چرخه و در نهایت حیات      تالاب‌های طبیعی در استان دچار خسارت شده و در معرض نابودی قرار می‌گرفت.

همپنین پرندگان مهاجر در مدت حضور در تالاب‌های استان اردبیل علاوه بر تنظیم اکوسیستم منطقه نقش باارزشی در زمینه تقویت فرصت‌های گردشگری دارند و می‌توان از آن در سرمایه‌گذاری‌ها در بخش اکوتوریسم بهره برد.

در کنار آن، فرصت‌های مطالعاتی و تحقیقاتی برخی از گونه‌های نادر که از نظر بین‌المللی نیز مهم هستند با مهاجرت پرندگان به تالاب‌های استان فراهم می‌شود، فرصت سرشماری پرندگان مهاجر، شناسایی گونه‌های در معرض انقراض نسل و نیز اقدامات حمایتی نیز از جمله مزایای مهاجرت این پرندگان در استان هستند.

بهنام برزگر  رئیس حفاظت محیط زیست بیله‌سوار با تاکید بر ضرورت حفاظت پرندگان مهاجر بویژه زنگوله‌بال گفت: همه ساله پرنده کمیاب زنگوله‌بال برای تداوم حیات به شمال استان اردبیل پناه می‌آورد و بایدی تدابیر لازم جهت حفاظت از این گونه انجام گیرد.

وی با بیان اینکه سالانه سرشماری از پرندگان مهاجر انجام می‌شود، اضافه کرد: پرنده زنگوله‌بال از گونه‌های در معرض خطر است و با مهاجرت این پرنده گشت‌های کنترلی افزایش پیدا کرده و به صورت مداوم ماموران یگان حفاظت محیط‌زیست، زیستگاه‌های منطقه را کنترل و پایش می‌کنند.

زرگر با اشاره به اینکه زنگوله‌بال و سایر پرندگان مهاجر می‌توانند به عنوان ظرفیت گردشگری طبیعی استان مورد توجه قرار گیرند، گفت: با توجه به ویژگی‌های زیستی و پراکنش جهانی این گونه جزو پرندگان نزدیک به تهدید بوده و در ضمیمه یک کنوانسیون منع تجارت بین‌المللی گونه‌های در معرض انقراض قرار دارند.

شکارچیان غیر مجاز تهدید کننده حیات پرندگان مهاجر 

شکارچیان غیر مجاز همیشه تهدید کننده حیات وحش بوده‌اند و استان اردبیل نیز با وجود گشت‌های محیط‌بانان از فعالیت غیر قانونی این سلاح بدستان در تالاب‌ها و نیز مناطق حفاظت شده در امان  نیست.  

این شکارچیان به صورت پنهانی و در مواقعی با ایجاد کومه‌های شکار اقدام به شکار پرندگان می‌کنند.

این کومه‌ها (پوری) غالبا بصورت مخفیگاه برای شکار پرندگان  و در محل چشمه‌ها، آبگیرها و آبشخورها دایر شده و شکارچیان از طریق آن اقدام به شکار غیر مجاز پرندگان می‌کنند.

سعید شهند مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل می‌گوید:  امسال شکارچیان بسیاری در استان شناسایی و از آنها دهها  قبضه سلاح مجاز و  غیرمجاز  کشف و ضبط شده است.

مهدی کسایی رییس اداره حفاظت محیط زیست خلخال هم از شناسایی و جمع‌آوری ۲۲ باب کومه شکار غیرمجاز در منطقه حفاظت شده آق‌داغ این شهرستان خبر داد.

وی بیان کرد: در نیمه نخست امسال ۲۶ پرونده قضایی تخلفات شکار و زیست محیطی در محاکم قضایی خلخال و هشجین تشکیل شده است.

او با اشاره به افزایش تخلفات مربوط به صید و زنده‌گیری پرندگان زینتی در مناطق حفاظت شده آق‌داغ خلخال از تشکیل هفت مورد پرونده برای صیادان غیرمجاز در محاکم قضایی این شهرستان خبر داد و گفت: در حال حاضر از مجموع چهار پاسگاه محیط‌بانی واقع در محدوده منطقه حفاظت شده آق‌داغ خلخال سه پاسگاه فعال و محیط‌بانان مستقر در آنها در مقابله با غارتگران حیات وحش و محیط زیست منطقه فعالیت داشته و یک پاسگاه محیط‌بانی نیز به علت جانمایی نامناسب در زمان احداث غیرفعال است.

 محمد مجرد رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان پارس‌آباد نیز گفت: چندین نفر شکارچی متخلف که در این شهرستان اقدام به شکار و زنده‌گیری پرندگان حفاظت شده و تحت مراقبت می‌کردند، دستگیر شده‌اند.

وی بیان کرد: در حال حاضر هیچگونه مجوز شکار از سوی این اداره برای شکارچیان صادر نمی‌شود.

سعید شهند مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل هم گفت: برای حفظ و حراست از گونه‌های نادر حیوانی هر گونه شکار و صید در استان ممنوع است. 

وی گفت: دوستداران حیات وحش ضمن ممانعت از شکار و صید یا زنده‌گیری پرندگان و تخریب زیستگاه‌های تالابی، در صورت مشاهده هرگونه تخلف و یا هرگونه مورد تلفات یا بیماری با شماره ۱۵۴۰ تماس بگیرند.

پرندگان مهاجر و معضلی به نام آنفلوآنزای پرندگان 

در این حال معضلی به نام بیماری آنفولآنزای پرندگان که منشا انتقال احتمالی آن در کشورمان به پرندگان مهاجر نسبت  داده می‌شود، نگرانی‌هایی را در استان موجب شده است.

مدیرکل دامپزشکی استان اردبیل با اشاره به شیوع بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در کشورهای روسیه و قزاقستان به  شهروندان استان بویژه فعالان صنعت طیور  هشدار داد که مراقب تهدید این بیماری باشند.

به گفته بهلول تکلوی،  شروع فصل سرما و آغاز مهاجرت پرندگان مهاجر به مناطق مختلف استان از یک طرف و رخداد بیماری در کشورهای روسیه و قزاقستان از طرف دیگر احتمال ورود ویروس این بیماری و درگیری  طیـور صنعـتی و بومی استان را تشدید می‌کند.

وی اضافه کرد: پرندگان آبزی، وحشی و مهاجر بدون ابتلا بـه ایـن بیماری می‌توانند ویروس را تا مسافت‌های طولانی انتقال دهند.

تکلوی از شهروندان و روستاییان خواست از ورود به زیستگاه‌های پرندگان مهاجر و  تماس مستقیـم بـا ایـن پرندگان و شکـار آنها خودداری کرده و ضمن گزارش تلفات غیر عادی به نزدیکترین مرکز دامپزشکی از خرید طیور روستایی و بومی خودداری کنند.

 مدیرکل دامپزشکی استان اردبیل در عین‌ حال از آماده‌باش این اداره کل برای مقابله با شیوع احتمالی بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان خبر داد و گفت: تاکنون موردی از این بیماری در استان مشاهده نشده است.

سعید شهند مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل هم گفت: وضعیت بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان مهاجر در تالاب‌ها و آبگیرهای استان اردبیل از چند ماه پیش در حال پایش است. 

وی اظهار کرد: گشت‌های تخصصی پایش آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان مهاجر از شهریور ماه امسال در تالاب‌ها، آبگیرها و سایر زیستگاه‌های مهاجر پذیر استان اردبیل در حال اجرا است.

به گفته وی هدف از این بازدیدها پایش بیماری و مراقبت در حیات وحش و پرندگان آبزی، کنارآبزی و مهاجر در زیستگاه‌ها و عرصه‌های آبی است که  شناسایی به موقع کانون‌های بیماری در حیات وحش مطمئنا در مهار و کنترل بیماری به ما کمک خواهد کرد.

مدیرکل حفاظت و محیط زیست استان اردبیل ادامه داد: هر ساله با سرد شدن هوا و ورود پرندگان غیربومی به تالاب ها، آبگیرها و سایر زیستگاههای استان اردبیل احتمال انتقال و شیوع بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان افزایش مییابد که پایش و کنترل تالاب ها به عنوان یکی از کانون های شیوع بیماری حائز اهمیت است.

وی اظهار کرد: با بررسی‌های صورت گرفته تاکنون هیچ گونه تلفات، مورد مشکوک و رفتار غیرطبیعی دال بر وجود بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در بین جمعیت پرندگان وحشی مشاهده نشده است.

در هر حال پرندگان مهاجر بعنوان یکی از چرخه‌های طبیعت از نیازهای محیط زیست بوده و می‌بایست با آن به صورت منطقی رفتار کرد، در عین مراقبت از این نعمت خداوندی می‌بایست مواظب تهدیدهای احتمال آن نیز بود.

این پدیده طبیعی فرصتی اقتصادی و اجتماعی نیز است که می‌تواند در خدمت رشد و توسعه استان اردبیل قرار گیرد و باید از این فرصت استفاده بهینه صورت گیرد.


 

برچسب‌ها روز جهانی پرندگان مهاجر معاونت طبیعی و تنوع زیستی تالاب استان اردبیل آنفولانزای فوق حاد پرندگان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: روز جهانی پرندگان مهاجر استان اردبیل آنفولانزای فوق حاد پرندگان روز جهانی پرندگان مهاجر استان اردبیل آنفولانزای فوق حاد پرندگان اخبار کنکور بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان حفاظت محیط زیست استان اردبیل مدیرکل حفاظت محیط زیست استان رییس اداره حفاظت محیط زیست استان اردبیل پرندگان مهاجر تالاب های استان تالاب ها تالاب ها زنگوله بال زیستگاه ها بیله سوار حفاظت شده حیات وحش همه ساله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۶۲۹۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این لک لک ها اهالی را مجبور به خانه سازی می کنند

همشهری آنلاین زهرا رفیعی: رییس شورای روستای کپرجودکی در اینستاگرامش قصه لک‌لک جدید را منتشر می‌کند و از سراسر ایران دوستداران محیط زیست چند نفری هزینه ساخت خانه جدید را برعهه می‌گیرند و برایش به اندازه نیاز خرید مواد اولیه پول می‌ریزند. چند روز بعد آهنگر روستا که برادر رییس شورای روستاست، سفارش جدید را تحویل می‌دهد او نیز فقط پول آهن آشیانه لک‌لک را می‌گیرد و دستمزدش حال خوب لک‌لک‌هاست. لک‌لک‌ها خانه‌دار که شوند دیگر تمام سال در روستا می‌مانند و فقط نسل جدید راهی زیستگاه‌های گرمتر می‌شوند. لک‌لک‌ها به هوای تالابی به این منطقه می‌آیند که سالهاست برای زنده ماندن میان پساب شهر بروجرد و زهکش‌هایی که روستاییان برای کشت خیار و برنج زمین را خشک می‌کنند، در تقلاست. اهالی روستای کپرجودکی به عشق لک‌لک‌ها سهم مراتع اجدادی خود را به تالاب بخشیدند و اجازه داده‌اند این زیستگاه برای سکونت لک‌لک‌ها باقی بماند. جعفر کرمی‌پور رییس شورای روستای کپرجودکی در گفت و گو با همشهری از ترجیح عمده جوانان روستا می‌گوید که می‌خواهند «تالاب بیشه دالان برای لک‌لک‌ها حفظ شود»

عکس‌ها: زهرا رفیعی چه شد که به فکر ساختن لانه برای لک‌لک‌ها افتادید؟

شب سیزده‌به‌در سال ۸۵ که زلزله ۶.۲ ریشتری آمد لانه‌های تنومند و قدیمی از روی درخت‌ها و سقف حمام روستا به زمین افتاد اما سیل ۱۳۹۸ برای روستای ما برکت آورد. تالاب پرآب شد و دو سال بعد از آن هم به لطف خدا، بارندگی خوب بود. از آن سال زادآوری لک‌لک‌ها خیلی خوب شد. هر کدام سه تا جوجه را بزرگ کردند. لک‌لک‌ها تمام سال اینجا ماندند و فقط بچه‌هایشان لانه را ترک کردند. سال بعد لک‌لک‌ها بالغ به روستا برگشتند. عید ۱۴۰۱ به ناگهان، تمام تیرهای برق پر از لک‌لک شد. نمی‌دانستیم چطور به لک لک‌ها کمک کنیم. تجربه‌ای نداشتیم. از دوستان محیط زیستی پرسیدیم آنها گفتند برخی لاستیک کهنه به سر تیر می‌اندازند. یک ساعت بعد از اینکه سر تیر چراغ برق لاستیک گذاشتیم لک‌لک‌ها آمدند. آنها ده‌ها بار چوب آوردند و باد زد و لانه را خراب کرد. آقای کل‌نگری از فعالان محیط زیست اراک پیشنهاد داد که برایشان سبد آهنی بسازیم ولی برای این کار اداره برق باید همکاری کند و سیم‌های برق را از بالای دکل پایین‌تر بیاورد. آقای محمدعلی خسروی رییس اداره برق بروجرد با جان و دل پای کار آمد و با اینکه برایشان هزینه بر بود این کار را کردند. عید ۱۴۰۱ اولین آشیانه‌های آهنی را نصب کردیم. لک‌لک‌ها تا ۵ روز سراغ ۷ عدد آشیانه آهنی نیامدند. فکر کردیم ایده خوبی نبوده است. اما یک روز صبح دیدم که در تمام لانه‌ها لک لک نشسته است. اما خشکسالی همان سال باعث شد لک‌لک‌ها جوجه‌هایشان را از لانه بیرون بیندازند. بحمدالله در سال ۱۴۰۲ لک‌لک‌ها ۲۳ لانه درست کردند و همه جوجه‌هایشان را نگه داشتند. هیچ تلفاتی هم نداشتیم چون تالاب خشک نبود. از ابتدای امسال تا الان با کمک خیرین و دوستداران محیط زیست ۶ لانه ساختیم. هر لک‌لکی که خانه بخواهد، چند روزی روی تیر چراغ مورد نظرش می‌نشیند. در واقع انگار به ما خبر می‌دهد و ما هم دست به کار می‌شویم. اهالی روستا به خنده به من می‌گویند بابای لک‌لک‌ها، ولی کار اصلی را خیرین می‌کنند. به زودی ۴ لانه دیگر هم نصب خواهیم کرد.

لک لک ها انتخاب می‌کنند که روی کدام تیر برق خانه آینده شان ساخته شود مردم چطور کمک می کنند؟

وقتی در پیج اینستاگرام اعلام می‌کنم که می‌خواهیم برای کل‌لکی آشیانه بسازیم مردم به صورت مشارکتی هزینه ساخت لانه را پرداخت می‌کنند. افراد با نیت خیرات برای اموات پول ساخت را به دهیاری روستا می‌دهند. پارسال خواهر زوجی که سه شب بعد از شب عروسی‌شان در اثر گازگرفتگی فوت کردند، هزینه ساخت یک لانه را به نیت آنها پرداخت کرد. از بودجه دهیاری هم برای ساخت لانه استفاده می‌کنیم.

قبل از این لک لک‌ ها لانه‌ هایشان را کجا درست می کردند؟

بزرگترهای ما می‌گویند که ده‌ها سال قبل این روستا لک‌لک‌های زیادی داشت. آنها درخت‌های بلند صنوبر و چنار لانه می‌ساختند. اما با خشکسالی برای دو دهه لک‌لک‌ها از روستا رفتند. سال ۵۲ پدرم راهی حج شد. بهار آن سال یک جفت لک‌لک روی تیربرق جلوی خانه پدرم لانه ساخت. اهالی آن دو جفت را حاجی لک‌لک صدا می‌کردند. بعدها که لک لک ها دیدند کسی کارشان ندارد روی بام خانه‌ها هم لانه ساختند.

از لانه های باقی مانده از زلزله ۱۳۸۵ لک‌ لکها فقط بهار و تابستان ها اینجا هستند؟

سال ۸۵ زلزله آمد و بسیاری از لانه‌ها خراب شد. تا پیش از آن لک‌لک‌ها با سرما لانه‌هایشان را ترک می‌کردند و بهار برمی‌گشتند ولی چند سال بعد دیگر تمام سال اینجا هستند.

آیا لک‌ لک ها تلفاتی هم دادند؟

بزرگترین عامل تلف شدن لک‌لک‌ها ترانس برقی بود که سالی ۱۲-۱۰ بال را به کشتن می‌داد. اداره برق همکاری کرد و ترانس نزدیک تالاب را عایق‌بندی کرد و الان تک و توک پرنده مرده ببینیم.

مصالح خانه لک‌لک‌ها از چیست؟

لک‌لک‌ها با چوبهای خشکی که در بستر تالاب رشد می‌کند لانه می‌سازند. بعضی وقتها هم دیده‌ایم که از لانه همسایه‌شان چوب می‌دزدند. روی آسمان دعوا هم می‌کنند و بالهایشان را به هم می‌زنند. تا حالا لک‌لک‌های زخمی را هم با کمک فعالان محیط زیست تیمار هم کرده‌ایم.

پرنده‌های زیادی از طبقات پایینی لانه لک لک‌ها به عنوان خانه خود استفاده می‌کنند
از جمله این گونه‌ها می‌توان به گنجشک خانگی، گنجشک درختی، سار، دلیجه معمولی، جغد کوچک، سبزقبای اروپایی، دم‌جنبانک‌ ابلق، دم‌سرخ سیاه، کلاغ گردن‌بور و گنجشک سینه‌سیاه اشاره کرد آیا گونه دیگری از پرندگان هم می‌آیند؟

لک‌لک‌ها وقتی در دو حالت منقارشان را به هم می‌زنند. یکبار وقتی است که جفتشان به خانه می‌آیند و دیگری وقتی که احساس خطر کنند. اواسط پاییز تا اوایل زمستان چند جفت درنا به تالاب می‌آیند و وقتی می‌خواهند روی تیرهای برق بنشینند، لک‌لک ها با صدا آنها را دور می‌کنند. برای تالاب پرنده‌های مهاجر مثل اگرت و حواصیل و ... می‌آیند.

شغل اهالی روستاهای مجاور با اهالی کپرجودکی فرق می‌کند؟

شغل ما هم دامداری و کشاورزی است. ولی ما تصمیم گرفته‌ایم که در اراضی تالابی روستا کشاورزی نکنیم. قسمت‌هایی از تالاب در فصول گرم خشک می‌شود در دهه ۴۰ این زمین‌های بین ۶ روستای اطراف تالاب صرفا برای دامداری و حصیربافی تقسیم شد. از دهه ۸۰ روستاییان مراتع را تغییر کاربری دادند. از سال ۱۴۰۱ با بالا رفتن قیمت‌ها، اهالی روستاهای اطراف علاوه بر برنج، خیار هم کاشتند. اما ما اهالی روستای کپرجودکی تصمیم گرفتیم که بگذاریم تالاب برای حیات وحش منطقه باقی بماند. ادعای روستاییان اطراف تالاب این است که فقیرند و به پول خیار و برنج نیاز دارند. در حالی که این زمین‌ها از دهه ۴۰ در اختیار کسانی بوده که دام‌های زیاد داشته‌اند. اهالی کم بضاعت روستاهای اطراف زمینی ندارند که بخواهند بکارند و سود کنند.

لانه‌ای که اهالی کپرجودکی برای لک لک ها با آهن می‌سازند سود سالیانه مثلا کاشت خیار چقدر است که شما از آن گذشتید؟ به هر حال به نظر می رسد چون این تالاب با وجود ارزش‌های زیستی بالا ثبت جهانی نشده وزارت کشاورزی و نیرو با کشت محصولات آب بر مشکلی نداشته باشند.

سال‌ها قبل اهالی روستاها با دامداری و نی‌بری امرار معاش می‌کردند و سالانه ۵ تن بیشتر گندم نمی‌توانستند برداشت کنند. اما از زمان تغییر کاربری اراضی تالابی اوضاع تغییر کرده است. تا آنجا که می دانم یکی از روستاها ۴-۳ میلیارد تومان با گران شدن قیمت خیار درآمد داشته است. ما اهالی روستای کپرجودکی ترجیح می‌دهیم درآمد روستا از گردشگرانی باشد که برای دیدن طبیعت و لک‌لک‌ها به اینجا می‌آیند. دو سال پیش که شروع کردیم به ساختن لانه برای لک‌لکها با کمک چند راهنمای گردشگری از مردم خواستیم به روستا بیایند. فکر می‌کردیم حدود ۱۵۰-۱۰۰ نفر مهمان داشته باشیم. از همسرم خواستم کمی آش و نان بپزد. استقبال خیلی خوب بود. حدود ۵۰۰ نفر آمدند ولی ما آماده نبودیم. به نظر ما اگر سازمان‌های گردشگری، محیطزیست و استانداری حمایت کند. مثلا روستایمان را سنگ‌فرش کنند، وام بدهند روستا را برای حضور گردشگر آماده کنیم تا از طریق گردشگر اشتغالزایی کنیم و جوان‌هایمان از روستا نروند.

کد خبر 847871 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها وزارت میراث فرهنگی و گردشگری حیوانات - حیات وحش سفر - گردشگری حیوانات - انقراض گونه‌ها سازمان حفاظت محیط زیست محیط زیست ایران

دیگر خبرها

  • حقابه هورالعظیم چگونه تامین می‌شود؟
  • مرغان آتشین مهاجر رقص کنان به تالاب بین المللی هامون بازگشتند
  • تالاب‌های نقده از وضعیت مطلوب برخودار هستند
  • روستایی که سهم لک‌لک‌ها شد
  • تالاب کجی نمکزار نهبندان ۸۰ درصد آبگیری شد
  • تلاش برای احیای کامل تالاب نئور
  • ساحل بندر دیلم پاکسازی شد
  • ۸۰ درصد تالاب کجی نمکزار نهبندان آبگیری شد
  • این لک لک ها اهالی را مجبور به خانه سازی می کنند
  • پایان زمستان‌گذرانی ۲۰۰هزار پرنده مهاجر مازندران