Web Analytics Made Easy - Statcounter

علیرغم اینکه علم معماری از گذشته‌های دور در ایران سابقه درخشانی داشت، اما شهرسازی به عنوان علمی نو و زاییده پدیده شهرنشینی، به مرور زمان نیازمند تکمیل بوده است به ویژه اینکه شهرها به ناگهان دچار یک بیماری پاندمیک به نام کرونا شده‌اند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، با توجه به اینکه شهرها در جریان کرونا همچون شمشیر دو لبه ایفای نقش می‌کنند چرا که از یک سو گسترش بیماری را تشدید می‌کنند و همچنین نقش مهمی در آماده سازی و کاهش و سازگاری با همه گیری دارند، تأثیر بحران کرونا بر شهر و شهرسازی نیازمند گذشت زمان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خوشبختانه از زمان قبل از این بیماری، آماده‌سازی شهر اصفهان برای مقابله با شیوع بیماری کرونا از منظر شهرسازی مورد توجه قرار گرفت و مسیر شهرسازی هوشمند و شهرسازی دانش محور در برنامه‌های شهرداری اصفهان دنبال شد تا از طریق نرم افزار «اصفهان نما» شهر با چند کلیک در دسترس شهروندان قرار گیرد و ۳۴ خدمت تحت عنوان خدمات اینترنتی شهرسازی و درآمد ارائه شود.

در ارتباط با اقدامات صورت گرفته درباره تأثیرات شهر و شهرسازی در حوزه کرونا و اقدامات صورت گرفته در حوزه شهرسازی اصفهان، گفت و گویی را با «سید احمد حسینی‌نیا» معاون شهرسازی و معماری شهردار اصفهان انجام داده‌ایم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید:

تعریفی از شهرسازی داشته باشید؟

مقوله شهرسازی در یک فضای میان رشته‌ای باید تعریف کرد؛ رویکردی که توأم با برنامه ریزی و نگاه کمّی و کیفی به مباحث شهر داشته باشد همان علم شهرسازی است.

آیا در علم شهرسازی شاخه‌هایی وجود دارد که بتوان با پدیده‌هایی مانند همه‌گیری کرونا به واسطه طراحی‌ها مقابله کرد؟

امسال روز جهانی شهرسازی تحت عنوان «شهرسازی، سلامت عمومی، شهر سازگار با بیماری‌های پاندمیک» نامگذاری شد.

هنگامی که مسئله همه‌گیری جهانی را تحلیل می‌کنیم، بلافاصله با مقوله‌ای به نام بحث تاب‌آوری در شهرها پیوند زده می‌شود، اما از طرفی تا قبل از وضعیت بیماری‌های پاندمیک، موضوع در حول محور سازه بنا، فرونشست زمین و مباحثی از این قبیل خلاصه می‌شد، اما امروزه می‌بینیم که موضوعاتی همچون بافت شهر، سیستم تأسیسات و تجهیزات شهر، مبلمان شهری و به طور کلی اکوسیستم شهری بر روی بیماری‌های همه‌گیر تأثیر بسزایی دارد.

از این نظر می‌توان گفت موضوع شهرسازی در حوزه تئوری، عملیاتی و اجرایی خود یک ارتباط معناداری با این مسئله پیدا می‌کند؛ بی‌شک اگر در حوزه پدافند غیرعامل بخواهیم موضوع را مورد بررسی قرار بدهیم، می‌بینیم مبانی شهرسازی ارتباط مستقیم روی کنترل انتشار ویروس کرونا دارد.

کرونا چه تأثیری بر حوزه شهر و شهرسازی گذاشته است؟

وقتی صحبت از تاب‌آوری، ناپایداری و وضعیت شهرنشینی در شهرها می‌شود، چند مؤلفه حائز اهمیت است که یکی از پارامترها مدیریت یکپارچه شهری است.

وقتی وضعیت نقشه کرونا به لحاظ توزیع و شیوع این ویروس را در شهرهای کشور بررسی می‌کنیم و آن را با مسئله فقر، نابرخورداری یا نابرابری شهری همچون توزیع ناعادلانه خدمات در شهر، وضعیت بالای شهر و پایین شهر، فرودستی شهری و یا تله‌های فضایی فقر انطباق می‌دهیم، مسئله نیاز شهروندی را با مسئله شهرسازی پُر رنگ می‌کند.

اگر توجه به مسئله مدیریت یکپارچه شهری در حوزه خدمات صورت گیرد، قطعاً کنترل این بحران تسهیل و آسان خواهد شد، در غیر این صورت شاید بر اساس مؤلفه‌های بیان شده، بحران را در مناطق و پهنه‌های مختلف شهری متفاوت دریافت کنیم.

با شیوع ویروس کرونا در ایران تاکنون در حوزه شهرسازی اصفهان چه اقداماتی انجام شده است؟

یکی از مصادیق اجرایی انجام اقدامات، موضوع مکانیزاسیون و یا مکانیزه کردن فعالیت‌ها (شهر الکترونیک و هوشمند) در شهرداری بوده است.

شهر هوشمند تکنولوژی محور است و خوشبختانه تاکنون در اصفهان در حوزه شهرسازی الکترونیک و شهر الکترونیک اقدامات خوبی صورت گرفته به طوری که از طریق نرم افزار «اصفهان نما» شهر با چند کلیک در دسترس شهروندان است.

در واقع از سال گذشته با شیوع این ویروس عملاً بسیاری از خدمات و اقدامات را در حوزه شهرسازی از طریق مراجعات غیرحضوری و سیستم مجازی دنبال شد.

در گذشته شهروندان برای انجام استعلامات بانک و دفترخانه باید به شهرداری‌ها مراجعه می‌کردند که این فرایند باعث اتلاف وقت و هزینه آنها می‌شد، از این رو در گام نخست اسفند ماه سال گذشته در مناطق ۱۵ گانه شهرداری خدمات غیرحضوری در حوزه استعلامات استارت خورد و همه مناطق از این امتیاز برخوردار شدند تا شهروندان از طریق سیستم‌های مکانیزه، موبایل یا لپ تاپ بتوانند از این خدمات استفاده کنند.

در گام بعدی سه حوزه پروانه، سفت کاری و یا پایان کار به عنوان سه خدمت مهم شهرسازی از اردیبهشت ماه در چهار منطقه شهرداری از جمله مناطق شش، هفت، هشت و ۱۲ به صورت پایلوت استارت زدیم؛ از این رو در حوزه سفت کاری و پایان کار بدون مراجعه تا مرحله پایان، از صفر تا صد یک فرایند انجام می‌شود، اما در حوزه پروانه ساختمان تا مرحله تهیه نقشه‌های معماری به صورت آنلاین است.

۳۴ خدمت در حوزه شهرسازی تعریف شده و خدمات دیگر مکانیزاسیون که تحت عنوان اصفهان نما در مسیر برخط دنبال می‌شود، سایر خدمات به شمار می‌رود؛ اما استنباط این است که شاید باید در این حوزه اطلاع رسانی گسترده‌تر انجام شود.

ضرورت‌هایی مقابله با بیماری‌های همه‌گیر در شهر چیست؟

موضوع مهم دیگر مشارکت است که در حوزه شهرسازی و در برنامه ریزی شهری قابل احصا است. بیش از قبل احساس می‌شود که باید برنامه‌ریزی‌های شهری را بر اساس مشارکت مدنی و مردمی دنبال کرد و نگاه برنامه‌ریزی بالا به پایین انجام شود زیرا همین مشارکت و گرفتن نقطه نظرات و استفاده از این ظرفیت‌های اجتماعی مسئله بسیار مهم در حوزه جامعه شهری است.

بازنگری و طراحی فضاهای شهری با در نظر گرفتن رعایت حرایم فردی می‌تواند به این مسئله کمک کند و اینکه بتوانیم ضوابط استفاده از مراکز عمومی و فضاهای باز را برای شهروندان دنبال کنیم.

تاب آوری مسئله بسیار پیچیده است، اما با ایجاد مدیریت یکپارچه بحران می‌توان به این مسئله کمک کرد.

یکی دیگر از مقولات حائز اهمیت در حوزه شهرسازی تراکم پذیری و موضوع دیگر نوشهر گرایی یا نوشهر باوری است؛ نوشهر باوری تأکید دارد که نیاز به خدمات و امکانات را بتواند بر اساس مولفه‌هایی همچون پیاده محوری دنبال کند تا در فاصله زمانی کم، امکانات و خدمات شهری را در اختیار شهروند قرار داده و بتوانیم شرایطی ایجاد کنیم که در محله‌ها زیست بهتر برای کودکان، کهن‌سالان و معلولان ایجاد شده و همه شمولی رخ دهد و پیوستگی معابر، اختلاط کاربری‌ها، کیفیت معماری و طراحی شهری را برمدار پیاده مداری و پیاده محوری دنبال کنیم.

اصلی‌ترین مأموریت شهرسازی چیست؟

اینکه در شرایط کنونی جامعه و وضعیتی که با آن مواجه هستیم، بتوانیم یک چشم‎انداز درست با مشارکت مردم برای شهرها لحاظ کنیم، یکی از مهم‌ترین رسالت‌های شهرسازی است.

چه آینده‌ای را برای توسعه شهر اصفهان پیش بینی می‌کنید؟

اگر سه واژه رشد، پیشرفت و توسعه را با هم مرور کنیم؛ مسئله رشد رسیدن از یک نقطه دیگر با روند افزایشی است، بی‌شک چنانچه برای معابر و فضای سبز شهر برنامه‌ریزی درست داشته باشیم، شهر به مرحله پیشرفت می‌رسد؛ در واقع نگهداشتن شهر در شرایط ایده‌آل و یا مطلوب شهروندان خواهد بود.

اگر بخواهیم از نیازهای کمّی فاصله گرفته و به مباحث زیست بوم، پایداری، مسئله تاب‌آوری شهری و مباحثی از جنس کیفی بپردازیم، توسعه شهری شکل می‌گیرد و شهر را با ویژگی‌های کیفی خواهیم داشت.

با مرور لایه‌های علم شهرسازی می‌بینیم در برهه‌ای از زمان علم شهرسازی مبتنی بر کشاورزی بوده، در برهه بعد مبتنی بر صنعت و پس از آن در برهه مبتنی بر دانش و اطلاعات شده که و در فرایند آن شهرسازی هوشمند مطرح شده است.

شهرسازی دانش محور و هوشمند می‌تواند لایه‌های کیفی را در بر داشته باشد، بنابراین وقتی از توسعه شهر سخن به میان می‌آید، به هیچ عنوان تلقی نمی‌شود که توسعه شهر مساحت یا محدوده و حریم شهر افزایش یابد؛ بلکه شهری که در آن زندگی می‌کنیم اگر پتانسیل‌ها و قابلیت‌های زیست‏پذیری را دارا باشد، توسعه شهری رقم خورده است.

امروزه در شرایط کنونی کلانشهرها چه در حوزه شهرهای ایران و چه در شهرهای سایر کشورها، وقتی از نگاه توسعه صحبت می‌شود، منظور این نگرش و کیفیات است.

کد خبر 455491

منبع: ایمنا

کلیدواژه: کرونا در اصفهان معاون شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان شهرداری اصفهان شهر کلانشهر شهر سازی مدیریت شهری شهر با چند کلیک شهر هوشمند شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق حوزه شهرسازی علم شهرسازی برنامه ریزی توسعه شهر تاب آوری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۷۸۰۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش‌بینی برای حضور ۳۰ میلیون زائر در اربعین امسال

معاون خدمات شهری کربلا گفت: سال گذشته شاهد حضور ۲۲ میلیون زائر در عراق بودیم و طبق پیش‌بینی‌های ما در اربعین سال جاری حضور زائران ابا عبدالله الحسین (ع) در ایام اربعین به ۳۰ میلیون نفر خواهد رسید.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از اداره کل روابط عمومی و امور بین‌الملل استانداری اصفهان، محمدرضا جان‌نثاری پیش از ظهر امروز _سه‌شنبه یازدهم اردیبهشت_در ستاد اربعین حسینی استان ضمن گرامیداشت یاد شهیدان عراق که در برابر داعش ایستادگی کردند بالأخص شهید ابومهدی المهندس، اظهار کرد: ستاد اربعین حسینی استان به‌صورت ماهانه با هدف ایجاد آمادگی در برگزاری شایسته اربعین حسینی برگزار می‌شود تا مقدمات این رویداد عظیم را به بهترین نحو فراهم کنیم.

وی با اشاره به اینکه بیش از ۳۰۰ هزار نفر از مردم استان اصفهان در اربعین حسینی میهمانان برادران عراقی خود هستند، افزود: از مهمان‌نوازی بی‌نظیر مردم و دولت عراق در ایام اربعین حسینی قدردانی می‌کنیم.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار اصفهان با بیان اینکه این مهمان‌نوازی الگوی شایسته‌ای برای همه دنیا است تا محبت و برادری را از مردم عراق یاد بگیرند، خاطرنشان کرد: آنان هر چه دارند برای خدمت به زائران در طبق اخلاص می‌گذارند ما نیز از این بابت صمیمانه تشکر و قدردانی می‌کنیم.

جان‌نثاری یادآور شد: بیش از ۱۷۰ موکب از استان اصفهان در عراق برپا می‌شود و خوشحال هستیم که می‌توانیم خادم زائران اربعین حسینی باشیم و در این راستا آمادگی داریم هر کمکی که مسئولان عراقی تشخیص می‌دهند را جهت برگزاری اربعین حسینی انجام دهیم.

وی با تاکید بر اینکه خود را ملزم می‌دانیم که همه اقداماتی که انجام می‌دهیم تحت نظر دولت عراق باشد، بیان کرد: برنامه‌ریزی شود تا تمامی شهرداران استان با محوریت شهرداری اصفهان در ایام اربعین همکاری لازم را با خدمات شهری کربلا داشته باشند.

رویکرد و منش مردم و مواکب استان اصفهان در ایام اربعین

علی یحیی عبد، معاون خدمات شهری کربلا نیز در این نشست سخنان خود را با گرامیداشت یاد شهیدان ایران اسلامی بالأخص شهید والامقام سردار سلیمانی آغاز و اظهار کرد: ما و برادران ایرانی مان یک گروه مشترک با هدف خدمت‌رسانی به زائران حضرت سیدالشهدا (ع) هستیم و هیچگونه جدایی بین ما نیست.

وی با تأکید بر اینکه در ایام اربعین حسینی منش و رویکرد شیعه حضرت امیرالمومنین (ع) را به جهانیان نشان می‌دهیم، افزود: اربعین یک رویداد جهانی و برگزاری شایسته آن موفقیتی برای جهان اسلام است.

معاون خدمات شهری کربلا بیان کرد: برای ما باعث افتخار است که خادم امام حسین (ع) هستیم و می‌دانیم که برای شما نیز خدمت به زائران سیدالشهداء (ع) افتخار است زیرا همه ما هر چه که داریم از لطف و مهربانی امام حسین (ع) و اهل بیت (ع) است.

وی گفت: سال گذشته شاهد حضور ۲۲ میلیون زائر در عراق بودیم و طبق پیش‌بینی‌های ما در اربعین سال جاری حضور زائران ابا عبدالله الحسین (ع) در ایام اربعین به ۳۰ میلیون نفر خواهد رسید.

معاون خدمات شهری کربلا با اشاره به اینکه سالانه ۵ میلیون نفر به زائران اربعین حسینی اضافه می‌شود، عنوان کرد: مواکب اصفهانی در کربلا به خاطر حضور پرشور و خلاقیت‌هایی که در خدمت‌رسانی به زائران دارند زبانزد هستند.

وی با بیان اینکه از خدماتی که شهرداری اصفهان در شهر کربلا انجام می‌دهد قدردانی می‌کنیم، گفت: اصفهانی‌ها در ایام اربعین بسیار متفاوت‌تر از سایر شهرها عمل می‌کنند، آن‌ها معتقدند بر خاکی که خون سیدالشهداء (ع) ریخته شده است حرمت دارد و نباید زباله‌ای بر زمین ریخته شود.

معاون خدمات شهری کربلا خاطرنشان کرد: کربلا هم مانند اصفهان شهر شما است و با شما همکاری خواهیم داشت زیرا معتقد هستیم بین ایران و عراق هیچ فراقی نیست.

به گزارش ایمنا، در این نشست اعضاء ستاد اربعین حسینی استان، مدیر مطالعات و پژوهش‌های کربلا، مدیر پارک‌ها و فضای سبز کربلا و مدیر منطقه پنج کربلا نیز حضور داشتند.

کد خبر 749330

دیگر خبرها

  • پیش‌بینی برای حضور ۳۰ میلیون زائر در اربعین سال جاری
  • پیش‌بینی برای حضور ۳۰ میلیون زائر در اربعین امسال
  • رونمایی از خودروهای ثبت تخلف ویژه ناوگان بار درون شهری در اصفهان
  • تحقق مدیریت هماهنگ شهری در شرکت توسعه شهرداری اصفهان/ شوراها مصداق بارز مردم سالاری است
  • وجود ۷ هزار نقطه بی‌دفاع شهری در اصفهان
  • تدابیر لازم نسبت به بارندگی‌های پایان هفته در شیراز
  • آمادگی داریم برای رفع مشکلات اصفهان کنار مدیریت استان بایستیم
  • دولت اجرای قانون مدیریت واحد شهری را تا تحقق کامل دنبال کند
  • تحول در پایتخت با مدیریت شهری
  • شورای شهر تأثیر مثبتی بر توسعه حقوق شهروندی دارد