Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بازار نیوز»
2024-04-29@20:17:48 GMT

عدالت، توسعه و سلامت جهانی

تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۹۹۰۸۱۴

عدالت، توسعه و سلامت جهانی

اتفاقی که امروزه در حوزه علم و دانش افتاده، گسترش سریع آن به واسطه ابزار های رسانه ای است. یعنی در عصر ما، دانش به سرعت راه گسترش را پیدا کرده است.

گروه بهداشت و درمان بازارنیوز: اگر چه در یک نگاه سطحی و بدون توجه به تاریخ علم، به نظر می‌رسد که جهان غرب، نقش پر رنگتری در توسعه دانش در جهان داشته و دارد، اما واقعیت این است که آنچه امروز در غرب رواج دارد، توسعه فناوری است تا علم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شاید به نظر برسد که نگارنده به خاطر نگاه خاص خود به غرب، چنین نظری دارد، اما اگر اندکی ذهن خود را به تاریخ علم در جهان معطوف کنیم، ملاحظه می گردد که آنچه در دنیا، علم را به سمت پیشروی و گسترش سوق داده است، اندیشه‌های علمی در کنار اخلاق بوده است. اندیشه های علمی، جوامع را به کسب علم و دانش سوق می دادند و اخلاق علمی، به صاحبان علم تکلیف می‌کرد که دانش خود را در اختیار دیگران قرار دهند تا از این طریق علم و دانش در جهان گسترش یابد، لذا هیچ نقطه‌ای از جهان را نمی توانیم پیدا کنیم که از دستاوردهای علمی تهی باشد و مردمان آن، به سبک هزاران سال پیش زندگی کنند، اگرچه هزاران سال پیش هم، دانش به اندازه پیشرفت خود در زندگی اجتماعی، سیاسی و اقتصادی انسان‌ها تاثیرگذار بوده است.

اتفاقی که امروزه در حوزه علم و دانش افتاده، گسترش سریع آن به واسطه ابزار های رسانه ای است. یعنی در عصر ما، دانش به سرعت راه گسترش را پیدا کرده و به واسطه انقلاب در فناوری ارتباطات و اطلاعات و گسترش نظام های آموزش همگانی، تاسیس مدارس و دانشگاه‌ها، همگانی شده است.

در این همگانی شدن و رشد دانش در جامعه انسانی، همگان شراکت دارند و هر جامعه و کشوری به سهم خود درکشفیات علمی مشارکت داشته است، به طوری که اگر برخی اقوام در کشفیات علمی فعال نبوده اند، در نقش تهیه ابزارهای مختلف حضور داشته اند.

بنابراین علم، همانگونه که محصول جامعه بزرگ انسانی در سیاره آبی است، به همان دلیل نیز،بهره برداری از آن تعلق به همگان دارد و هیچ کس حق آن را ندارد که عده‌ای دیگر را از دسترسی به دانش و منابع علمی محروم سازد. در کنار ممنوعیت آپارتاید علمی از لحاظ قوانین بین المل، بی اخلاق ترین اقدام، بهره گیری از علم در کشتار انسان ها و ساختن ابزارهای ویرانگر است که شاید بتوان گفت ویروس منحوس کرونا نیز در این حوزه قرار می گیرد.

بر این اساس کمیسیون ملی یونسکو از سال 1380، 20 آبان ماه(10نوامبر) را روز جهانی«علم در خدمت صلح و توسعه» نام گذاری کرده است تا فرصتی شود برای تبادل نظر صاحبان فکر و اندیشه در حوزه ترویج، توسعه و عمومی کردن علم و قرار دادن آن در خدمت یک آرمان بزرگ بشری به نام صلح، تا در سایه آرامش و آسودگی خاطر انسانها، شاهد رشد و شکوفایی جوامع در جای جای کره زمین باشیم.

هدف از گرامیداشت این روز، یادآوری این نکته مهم است که علم، باید در مسیر صلح، توسعه، سعادت و کرامت انسان گام بردارد، تا بتواند برای جوامع انسانی سودمند باشد و در مسیر کاهش دردها و آلام بشری حرکت کند. نقش علم در رسیدن به صلح و عدالت و کاهش نگرانی ها و بحران های مختلف از زیست محیطی گرفته تا مقابله با آتش افروزی جنایتکاران نظام سلطه پر رنگ تر شود.

طبیعتاً این یک حرکت بشردوستانه و اخلاق مدار در حوزه توسعه علم است و حرکت در این مسیر می‌تواند خدمات شایسته‌ای به بشریت ارائه کند،اما نکته‌ای که متاسفانه در جهان امروز مشاهده می شود، نوعی تبعیض و آپارتاید علمی است.

آپارتاید علمی به این معنا که نظام‌های استکباری با بهره گیری از قدرت سیاسی و اقتصادی خود و تحمیل سیاست‌های غیر اصولی بر ساحت علم، تلاش می‌کنند بخشی از جامعه جهانی را از حقوق حقه خود که همانا امکان دستیابی به علم، دانش و فناوری در حوزه‌های مختلف، محروم نمایند. از اینرو جوامع مختلف بشری مواجه با یک تبعیض و بی عدالتی علمی و به معنای واقعی کلمه با آپارتاید علمی روبرو هستند.

امروزه کشورهای مستقل و غیر متعهد به انحا و عناوین مختلف مواجه با تحریم و اعمال آپارتاید علمی هستند و تلاش های زیادی برای جلوگیری از پیشرفت آنها صورت می‌گیرد. یکی از این کشورهای مستقل، ایران اسلامی است که علاوه بر حوزه‌های اقتصادی، در حوزه علمی نیز ،ناجوانمردانه از سوی غرب با تحریم مواجه گردیده است. علاوه بر ایران، کشورهای دیگری هم به علت اتخاذ سیاست های مستقل مواجه با آپارتاید علمی هستند. در این ارتباط اگر بخواهیم به مصادیق اشاره کنیم موارد متعددی را می توان نام برد.

ملاحظه می گردد که طی سال های گذشته کشور ما در ارتباطات دانشگاهی و تبادلات علمی دچار مشکل شده است و یا با انواع تحریم ها از پیشرفت های ما در حوزه انرژی هسته ای جلوگیری می شود و یا در همین دوره کرونا ما دچار محرومیت های حوزه دارویی و درمانی هستیم و معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور نیز به بایکوت علمی مقالات دانشمندان ایرانی اشاره کرده و گفته بود که این روزها یک آپارتاید علمی دست به کار شده تا از انتشار مقالات دانشمندان ایرانی در نشریات خارجی جلوگیری نماید.

باید گفت که از آنجا که توسعه علم در جهان، مدیون همه جوامع است، لذا اعمال تحریم و آپارتاید علمی، ناجوانمردانه ترین و غیر اخلاقی ترین رفتار در این حوزه است و این امر ناشی از کمرنگ شدن اخلاق در جامعه علمی و نادیده گرفتن حقوق مسلم انسان ها در برخورداری از مواهب علم در جهان است.

امروزه نظام استکباری تلاش دارد با تکیه بر دانش و فناوری خود، از توسعه عدالت علمی در جهان جلوگیری نماید تا بتواند همچنان، سرمایه های مادی و معنوی سرزمین های دیگر را به نفع خود مصادره نماید و در این راه عدالت علمی را یکی از بزرگترین مخاطرات برای سلطه علمی، سیاسی و اقتصادی خود تلقی می نماید بنابراین باید گفت که وظیفه همه نخبگان و مراکز علمی- پژوهشی جهان است که در این خصوص با گفتمانی مشخص تلاش کنند تا پرچمداری عدالت علمی و فناوری را در دست گرفته، با این تهدید بزرگ جهانی در حوزه صلح و عدالت مقابله نمایند.

تسنیم-داوود عامری/

برچسب ها: سلامتی ، عدالت ، توسعه ، بهداشت ، اقتصاد ، علم لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000Kkx

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: سلامتی عدالت توسعه بهداشت اقتصاد علم آپارتاید علمی علم و دانش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۹۰۸۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قدردانی وزیر علوم از دست‌اندرکاران حفظ سلامت کنکور


به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محمدعلی زلفی‌گل در یادداشتی در صفحه مجازی خود از آزمون سراسری به عنوان رقابت علمی در کمال امنیت و آرامش یاد کرد و نوشت: حسب وظیفه از ریاست و هیات رئیسه سازمان سنجش، استانداران، رؤسای حوزه‌های امتحانی، تمام مجریان و حافظان امنیت کنکور صمیمانه تقدیر و تشکر می‌کنم.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در حاشیه بازدید از حوزه برگزاری آزمون سراسری گفت: تمهیدات لازم برای برگزاری امن و با نشاط کنکور پیش بینی شده و امیدواریم شاهد رقابت علمی پُرشور بین داوطلبان در پنج گروه آزمایشی باشیم.

دیگر خبرها

  • سالانه ۲۰۰۰ نفر در حوزه کوانتوم تربیت و جذب می‌شوند
  • جذب و تربیت سالانه دو هزار نیروی متخصص در حوزه فناوری کوانتوم
  • مهم‌ترین گام‌ توسعه‌ای‌ اکوسیستم فناوری اتصال دانش‌بنیان‌های ایرانی به بازار‌های جهانی است
  • مهم‌ترین گام‌توسعه‌ای‌ اکوسیستم فناوری اتصال دانش‌بنیان‌های ایرانی به بازار‌های جهانی است
  • سلامت زیست بوم خلیج فارس شرط پایداری در منطقه خواهد بود
  • قرن بیست و یکم قرن گردشگری
  • اهمیت تلاش برای توسعه پژوهش‌های کاربردی در جهان اسلام
  • ایران رتبه ۱۷ هوش مصنوعی را در جهان دارد
  • قدردانی وزیر علوم از دست‌اندرکاران حفظ سلامت کنکور
  • دامپزشکان و پیرادامپزشکان سرمایه ارزشمند علمی و اجرایی کشور هستند