Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@09:34:59 GMT

اسناد کهن مشاغل کتابخانه آستان قدس رضوی رونمایی شد

تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۰۱۱۷۹۸

اسناد کهن مشاغل کتابخانه آستان قدس رضوی رونمایی شد

به گزارش روز سه‌شنبه آستان قدس رضوی، دبیر سه‌شنبه‌های فرهنگی گنجینه رضوی در مراسم رونمایی از این اسناد گفت: بر اساس تاریخ وقف جزوه قرآنی کشواد بن‌ املاس، این کتابخانه در سال ۳۲۷ هجری قمری برپا بوده و بر این مبنا کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی با بیش از هزار و  ۱۰۰ سال قدمت، یکی از قدیمی‌ترین کتابخانه‌های جهان اسلام به شمار می‌آید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جواد فرهمندنژاد افزود: قدیمی‌ترین اسناد مربوط به کتابداری و کتابخانه در ایران مربوط به کتابخانه آستان قدس رضوی است که در این مراسم بخشی از آنها رونمایی و معرفی شد.

مدیر مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی نیز در ادامه گفت: این مجموعه، تنها اسناد کهن کتابخانه‌ای موجود در ایران است و از این جهت از ارزش بالایی برخوردار است و این درحالی است که این مجموعه از نظر بررسی مشاغل حوزه کتابخانه نیز مورد توجه قرار دارد.

محمد هادی زاهدی افزود: طبق این اسناد، شغل کتابداری، حداقل از دوران حکومت صفویه وجود داشته و این افراد بنا بر سواد و فضیلت خود، توسط شاه انتخاب می‌ شدند.  

وی ادامه داد: از جمله خاندانی که سال‌ها شغل کتابداری کتابخانه آستان قدس رضوی را برعهده داشتند خاندان دوست محمد استرآبادی بودند.

مدیر مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی به قدیمی‌ترین سند مربوط به کتابداری و کتابخانه اشاره کرد و گفت: این سند به شماره ۵۲۷۰۲، در مرکز اسناد گنجینه رضوی نگهداری می‌شود که به دوره صفویه و به تاریخ سال یک هزار و ۹ هجری قمری بر می‌گردد و در خصوص تحویل کتاب‌ها به کتابدار است.

زاهدی افزود: تا اواسط دوره قاجاریه کتابدار به عنوان رئیس کتابخانه فعالیت می‌کرد اما پس از مدتی این دو از یکدیگر متمایز شدند.

مدیر مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی به شغل صحافی در کتابخانه اشاره کرد و گفت: صحافی از جمله مشاغلی است که پس از مدتی ایجاد شد و این افراد به‌ اموری نظیر مرمت، وصالی و تجلید کتاب می‌پرداختند.  

زاهدی افزود: سند شماره ۳/ ۵۲۷۰۵ از قدیمی‌ترین اسناد صحافی به شمار می‌رود که به دوره ۱۰۱۱ ه. ق برمی‌گردد.

وی کلیدداری را یکی دیگر از این مشاغل عنوان کرد و اظهار داشت: عَزبان و کلیدداران امور دفتری و نگهبانی کتابخانه را انجام می‌دادند که قدیمی‌ترین سند مربوط به این شغل به شماره ۵/ ۵۲۷۰۵ در گنجینه رضوی نگهداری می‌شود.

مدیر مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی با بیان این که بر اساس اسناد موجود، در دوره قاجاریه مشاغل کتابخانه‌ای تکامل و افزایش یافتند افزود: ناظم، معاون، امین، مُشرف، ضابط، مُدرس، فراش، دربان، خادم، مُذهِب، مُحرِر و طُغرانویس از دیگر مشاغل ایجاد شده در دوره قاجاریه بودند.

زاهدی افزود: وقفی بودن کتاب‌ها، حفاظت از آنها را وظیفه خطیری کرده است که این موضوع موجب تداوم و جاودانگی کتابخانه آستان قدس رضوی تا امروز شده است.

سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، با ۵۸ کتابخانه در مشهد و شهرستان‌ها، دارا بودن چندین هزار اثر موزه‌ای، ۲میلیون نشریۀ ادواری، ۱۰۶ هزار نسخه خطی، ۶۵ هزار کتاب چاپ سنگی و همچنین ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار برگ سند تاریخی از بزرگترین و جامع‌ترین کتابخانه‌های جهان اسلام است.  

برچسب‌ها موزه‌ آستان قدس رضوی مشهد آستان قدس رضوی نهاد كتابخانه های عمومی کشور ایران

منبع: ایرنا

کلیدواژه: موزه آستان قدس رضوی مشهد آستان قدس رضوی نهاد كتابخانه های عمومی کشور ایران موزه آستان قدس رضوی مشهد آستان قدس رضوی نهاد كتابخانه های عمومی کشور ایران اخبار کنکور کتابخانه آستان قدس رضوی قدیمی ترین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۱۱۷۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای ۳۵۰ برنامه توسط آستان قدس رضوی در ایام دهه کرامت

مدیر ارتباطات و اطلاع‌رسانی مرکز ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی گفت: آستان مقدس امام رضا علیه‌السلام اجرای ۳۵۰ برنامه را در دهه کرامت در سراسر کشور مدنظر قرار داده است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم ازقم، عمار خسروجردی در نشست ستاد بزرگداشت دهه کرامت که پیش از ظهر امروز در سالن محراب حرم مطهر بانوی کرامت برگزار شد، اظهار داشت: دهه کرامت فرصتی برای تبیین معارف اهل‌بیت (ع) و امتداد این معارف در شهرها و جوامع است.

 وی پیگیری محتوای دهه کرامت را از مأموریت‌های جدی مجموعه آستان قدس رضوی دانست و افزود: نشاط اجتماعی، معرفت افزایی و بسط خدمت کریمانه از زیر محورهایی این شعار است که در برنامه‌های دهه کرامت آستان قدس رضوی دنبال می‌شود.

 مدیر ارتباطات و اطلاع‌رسانی مرکز ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی با بیان اینکه آستان مقدس امام رضا علیه‌السلام اجرای 350 برنامه را در دهه کرامت در سراسر کشور مدنظر قرار داده است گفت: مهم‌ترین رویداد آستان قدس که متناسب با جایگاه امام رضا علیه‌السلام است برگزاری دومین کنگره حضرت رضا علیه‌السلام است.

 وی عنوان کرد: تا کنون بالای 50 پیش‌نشست در سراسر کشور برای کنگره حضرت رضا علیه‌السلام برگزار شده و زمینه مشارکت و احیای امر اهل‌بیت (ع) به‌وسیله این رویداد بزرگ مدنظر است.

 خسروجردی رویداد دیگر آستان قدس در دهه کرامت را برگزاری جشن ویژه شب میلاد امام رضا (ع) در خیابان امام رضا (ع) دانست و تصریح کرد: تا جایی که می‌توانیم به دنبال این هستیم که کیفیت جشن و محتوای فرهنگی آن را ارتقا دهیم تا تبدیل به رویدادی فراگیر در شهر مشهد شود.

 وی خاطرنشان کرد: رویداد دیگر جشن‌های زیر سایه خورشید است که در مناطق مختلف کشور با حضور خادمان آستان مقدس رضوی انجام خواهد شد و در حوزه خدمات اجتماعی در سراسر کشور فعال خواهند بود.

انتهای پیام/.

دیگر خبرها

  • رونمایی از نسخه برگردان روزنامه «ادب» قدیمی‌ترین روزنامه مشهد
  • عرضه «بحر المحبه فی اسرار الموده» در نمایشگاه کتاب
  • رونمایی از نخستین چاپ برگردان روزنامه ادب
  • از درب طلای حرم امام رضا (ع) در دهه کرامت رونمایی می‌شود
  • رونمایی ازکتاب شعر پشت پنجره سکوت درگناباد
  • اهدای درب طلای حرم امام رضا(ع) از طرف حرم حضرت معصومه(س)
  • رونمایی از درب طلای حرم امام رضا (ع) در دهه کرامت
  • رونمایی از درب طلای حرم امام رضا(ع) در دهه کرامت
  • اجرای ۳۵۰ برنامه توسط آستان قدس رضوی در ایام دهه کرامت
  • یادگارهایی از «خلیج‌فارس» در آستان مبارک رضوی