Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، تا چشم کار می‌کند ساختمان‌های بدقواره و چند طبقه‌ای که هیچ تناسبی با طبیعت اطراف ندارند، جلوی چشم انسان قد علم می‌کنند. لودر‌ها به جان زمین‌ها افتادند، ستون‌های آهنین جای درختان را گرفتند و نتیجه آن شد وضعیت امروز زیارت، شصت کلاته، جهان نما و ....

در سال‌های اخیر ساخت و ساز‌های غیرمجاز، پیکر طبیعت بکر و کم نظیر عرصه‌های ملی استان گلستان را زخمی کرده‌اند؛ سودجویان و فرصت طلبان هم اگر دستشان برسد به جنگل و پارک‌های ملی هم رحم نمی‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حالا، اما تیغ تیز ساخت و ساز‌های غیرمجاز زخم‌های عمیقی بر تن یکی از مهم‌ترین ذخیره‌گاه‌های زیست کره یعنی پارک ملی گلستان، زده است. در دو دهه گذشته شهرکی مسکونی با خانه‌های ویلایی که هنوز درختان جنگلی در آن خودنمایی می‌کنند، در این منطقه ساخته شد. " شهرک افرا" در نزدیکی روستای تنگراه (شهرستان گالیکش) واقع شده و هرچند مسئولان محلی می‌گویند اینجا شهرک نیست و فقط یک خیابان متعلق به این روستاست! اما حدود یک کیلومتر با روستای اصلی فاصله دارد.

منطقه‌ای بکر و خوش آب و هوا که حالا پس از سال‌ها، نقشه‌ها و اسناد محیط زیست نشان می‌دهد، ساخت و ساز‌های بعضا لاکچری در اراضی پارک ملی گلستان انجام شده است.

در اهمیت پارک ملی گلستان همین بس که نخستین پارک ملی ثبت شده کشور و یکی از ۵۰ ذخیرگاه زیست کره محسوب می‌شود. ضمن اینکه پناهگاهی کم‌نظیر برای حیات‌وحش است که یکهزار و ۳۵۰ گونه گیاهی و ۳۰۲ گونه جانوری، از جمله نیمی از گونه‌های پستانداران ایران را در حدود ۹۰۰ کیلومتر مربع از مساحت خود جای داده است.

پارک ملی گلستان از بهترین زیستگاه‌های پستانداران بزرگی، چون پلنگ، خرس قهوه‌ای، گرگ، وشق، مرال، شوکا، گوسفند وحشی و بز وحشی، آهوی ایرانی و گراز بوده و به ویژه به خاطر جمعیت فراوان قوچ و میش اوریال معروف است.

موضوع ساخت و ساز‌های غیرمجاز از موضوعاتی است که در سال‌های اخیر دستگاه قضایی ورود خوبی به آن داشته است؛ هادی هاشمیان ایجاد شهرک ویلایی در حاشیه پارک ملی گلستان که به عنوان ذخیره‌گاه زیست کره بوده و در یونسکو ثبت شده را غیرقابل پذیرش دانسته و گفته با هرکسی که در این زمینه تخلف کرده باشد، برخورد خواهیم کرد.

طبق گفته‌های هاشمیان و براساس اعلام محیط زیست استان بخشی از زمین‌های این شهرک ویلایی ۳۷ هزار مترمربعی در محدوده پارک ملی گلستان واقع شده است.

رئیس کل دادگستری گلستان به دادستان گالیکش مأموریت ویژه داد تا با همکاری محیط زیست، منابع طبیعی، امور آب و بنیاد مسکن، وسعت این شهرک و مساحتی که در محدوده منابع طبیعی و محیط زیست و حریم رودخانه قرار دارد را مشخص کند. ضمن اینکه دادستان گالیکش موظف شده تا نحوه الحاق زمین‌های این شهرک به بافت روستای تنگراه و ساخت و ساز‌های این منطقه را بررسی و برای متخلفان پرونده تشکیل دهد.

روایتی دیگر از ویلاسازی‌ها در پارک ملی گلستان

برخی مطلعان می‌گویند سابقه ساخت و ساز‌ها در شهرک افراد به اوایل دهه ۸۰ برمی‌گردد. آنطور که برخی‌ها گفته‌اند پس از سیل مهیب سال ۸۰ که خسارت جبران ناپذیری به شرق گلستان از جمله پارک ملی گلستان و روستا‌های منطقه وارد کرد، قطعه زمینی برای احداث پایگاه هلال احمر اهدا می‌شود و ما به ازایش، محدوده کنونی شهرک افرا به بافت روستای تنگراه الحاق می‌شود. پس از آن ساخت و ساز‌ها براساس قانون شکل می‌گیرد و می‌شود وضعیت امروزش که مانند یک زایده ناهنجار به پارک ملی گلستان وصله شده است.

هرچند دولتی‌ها این موضوع را تأیید نمی‌کنند، اما تا کنون تکذیب هم نکرده‌اند و برای همین دادستان گالیکش، موظف شده تا نحوه الحاق اراضی این شهرک به بافت روستای تنگراه را بررسی کند.

بیشتر بخوانید

زخم شهرک ویلایی بر پیکر گلستان/«افرا» در حاشیه جنگل سبز شد!

احضار برخی مدیران و مطلعان

پیگیری‌ها درباره این ساخت و ساز‌ها ادامه دارد و آنطور که دادستان گالیکش گفته تعدادی از مدیران مرتبط با این ساخت و سازها، معتمدان محلی و تعدادی از اهالی شهرک افرا به دادسرای این شهرستان احضار شده‌اند.

چگونگی الحاق به بافت شهرک افرا به روستای تنگراه با وجود فاصله زیاد از روستا، چگونگی واگذاری اراضی به مالکان و سابقه ساخت و ساز‌ها در شهرک از جمله مواردی است که درباره آن‌ها تحقیق می‌شود.

سیدسعید جباری، دادستان گالیکش گفت: در نامه‌های جداگانه به دستگاه‌های ذیربط، توضیحاتی خواسته شده که قرار است پاسخ استعلام‌ها به دادستانی ارائه شود.

بیشتر بخوانید

احضار چند مدیر در رابطه با ساخت‌وساز در جوار پارک ملی گلستان تهیه طرح هادی روستای تنگراه در سال ۸۰

او در پیگیری‌های تسنیم گفته بررسی‌ها در حال انجام است و در صورتی که به نتیجه جدیدی ختم شود، اطلاع‌رسانی شود.

محمدرضا، ولی اللهی، معاون عمران روستایی بنیاد مسکن استان در پیگیری‌ درباره نحوه الحاق به بافت محدوده شهرک افرا به روستای تنگراه، از چگونگی آن اظهار بی‌اطلاعی کرده و گفته که بعد از سیل مردادماه سال ۸۰ که خسارت زیادی به منطقه از جمله روستای تنگراه وارد شده بود، برای ساخت و ساز‌های جدید نیاز بود که طرح هادی روستا تهیه شود در آذرماه همان سال، طرح هادی این روستا تهیه و اراضی شهرک افرا نیز جزو بافت شناسایی شد.

او افزود: طرح هادی این روستا همان زمان در شورای برنامه ریزی مصوب شد که مدیرکل محیط زیست استان نیز جزو کارگروه بود و اگر مشکلی بود همان زمان اعلام می‌شد.

به گفته، ولی اللهی، ساخت و ساز‌هایی که در شهرک افرا انجام شده براساس طرح هادی بوده و مالکان نیز دارای سند هستند.

 

اسناد سازمان محیط زیست مربوط به سال ۱۳۴۰ است

این در حالی است که محمدرضا کنعانی، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گفته سند اراضی شهرک افرا به نام محیط زیست بوده که متعلق به سال ۱۳۴۰ است.

او توضیح داد: در پارک ملی گلستان دو نوع مالکیت داریم، یکی اراضی دولتی است که در اختیار سازمان محیط زیست قرار گرفته و با استناد به ماده ۱۶ قانون حفاظت و بهسازی قائم مقام برخی دستگاه‌ها از جمله سازمان جنگل‌هاست. از همین روی محدوده اراضی ملی و متسثنیات را براساس نقشه‌های موضوع ماده ۵۶ اداره کل منابع طبیعی مشخص می‌کند. یک بخشی از اراضی در پارک ملی گلستان از دهه ۴۰ توسط سازمان حفاظت محیط زیست از اشخاص خریداری کرده و تحت عنوان اراضی دولتی، سند مالکیت آن به نام محیط زیست است.

کنعانی گفته مرزی که براساس سند سازمان حفاظت محیط زیست به استان داده شده، محدوده این شهرک با پارک ملی همپوشانی دارد. اسنادی که ما در آن پلاک ثبتی داریم باید با اسنادی که صاحبان شهرک در اختیار دارند، تطبیق داده تا از نظر تقدم و تأخر بررسی شود. دادستان گالیکش هم مکاتبه‌ای در این باره داشته و ما اسناد را به آنان تحویل دادیم.

او افزود: ما برای محدوده پارک ملی نقشه یو تی ام داریم و براساس آن است که می‌گوییم این همپوشانی وجود دارد. البته ما اسناد مالکیت دیگری هم در اختیار داریم که در عرصه پیاده نشده است، اما امسال به طور ویژه این موضوع را پیگیری می‌کنیم. اگر این اسناد را هم پیاده کنیم ممکن است در جا‌های دیگر هم از این دست همپوشانی‌ها وجود داشته باشد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گفته حدود ۵۰ جلد سند از ۶ دفترخانه در شهرستان‌ها و استان‌های مختلف جمع‌آوری شده و در پارک پیاده‌سازی می‌شود.

بیشتر بخوانید

زنگ خطر باستی هیلز در پارک ملی گلستان/ دستور رئیس کل دادگستری برای پیگیری

منبع تسنیم

انتهای پیام/پ

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: منابع طبیعی محیط زیست پارک ملی گلستان حفاظت محیط زیست محیط زیست استان دادستان گالیکش ساخت و ساز روستای تنگراه محیط زیست ساخت و ساز ها شهرک افرا زیست کره طرح هادی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۱۵۲۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آزادسازی ۱۵ هزارمترمربع اراضی جنگلی در توسکستان/ ۳ اعیانی غیرمجاز تخریب شد

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان از آزادسازی حدود ۱۵ هزار متر مربع از اراضی ملی جنگلی در دهنه توسکستان گرگان خبر داد و گفت: سه بنا و اعیانی غیر مجاز در این منطقه قلع و قمع شدند.

حمید سلامتی در گفتگو با خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری دانشجو اظهار کرد: در منطقه جنگلی توسکستان و حومه آن شاهد قطعه بندی اراضی کشاورزی ، تصرف منابع ملی و ساخت و ساز های غیر قانونی ‌در آن بودیم که با دستور دادستان مرکز استان گلستان کلیه ساخت و سازها غیرقانونی تخریب و اراضی مورد نظر به چرخه کشاورزی و طبیعت بازگشتند.

وی افزود: با توجه به قطعیت دادنامه صادره از شعبه دوم حقوقی گرگان نسبت به یک قطعه زمین واقع در اراضی ملی توسکستان به مساحت حدود ۱۴ هزار متر مربع، عملیات خلع ید و قلع و قمع کامل اعیانی با وسیله لودر و بیل میکانیکی اجرایی شد.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان همچنین گفت: در راستای تبصره ذیل ماده ۵۵ قانون حفاظت ۲ قطعه زمین از عرصه های منابع ملی واقع در توسکستان معروف به باغ سرهنگ به مساحت تقریبی ۱۰۰۰ متر مربع که در ان اعیانی (خانه بنا شده ) بنا شده بود؛ توسط بیل مکانيکي تخریب گردید.

سلامتی ادامه داد: سال های گذشته برخی آرای قلع و قمع صادر شده بود اما به علت برخی نگرانی ها امکان اجرای آن را وجود نداشت که در چند ماه اخیر با حمایت قاطع دادگستری اداره‌کل منابع طبیعی استان جسارت بیشتری برای اجرای این آرا و برخورد با متخلفان پیدا کرد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان از تمام دستگاه‌های اجرایی و مردم استان خواست در صورت مشاهده هرگونه تعرض به منابع ملی و طبیعی مراتب را با شماره تماس‌های ۱۵۰۴ و ۱۳۹ اطلاع دهند.

زمین‌های زیرپوشش اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان افزون بر یک میلیون و ۳۹۷ هزار و ۲۴۴ هکتار است که ۴۵۲ هزار و ۱۸۵ هکتار آن جنگل، ۸۶۲ هزار و ۸۲۵ هکتار مرتع، حدود ۲۰ هزار هکتار ساحل و ۶۲ هزار و ۴۲۰ هکتار زمین‌های مستحدث و موات است.

دیگر خبرها

  • جلوگیری از شهرک‌سازی در دل جنگل‌های توسکستان
  • دادستان گلستان: شهرک‌سازی در جنگل‌های توسکستان متوقف شد
  • آزادسازی ۱۵ هزارمترمربع اراضی جنگلی در توسکستان/ ۳ اعیانی غیرمجاز تخریب شد
  • افتتاح اولین مرکز نخستی‌سانان در ایران
  • بازدید رایگان از موزه تنوع زیستی پارک پردیسان برای یک هفته
  • توقف فعالیت ۲۸ واحد صنعتی متخلف در شهرک صنعتی اشتهارد
  • آبرسانی به وحوش منطقه حفاظت شده پروند سبزوار آغاز شد
  • موج حمله موشکی جدید از لبنان به اراضی اشغالی
  • مشاهده یک قلاده پلنگ در پارک ملی گلستان
  • رفع تصرف بخشی از اراضی ملی در البرز مرکزی شمالی