Web Analytics Made Easy - Statcounter

نخست‌وزیر پاکستان در شرایطی به افغانستان سفر کرد که همه نگاه‌ها به مذاکرات دوحه معطوف است و برخی کشورها ادامه فعالیت سیاسی خود را به فضای پساصلح افغانستان موکول کرده‌اند. - اخبار بین الملل -

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، آنچه اکنون در فضای سیاسی حاکم در افغانستان می‌گذرد گواه آن است که هم مردم، هم سیاستمداران و هم بخش اعظمی از دولتمردان این کشور، شرایط کنونی را شرایط برزخ‌وار تصور می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از سویی مذاکرات صلح میان تیم اعزامی از کابل به قطر و تیم سیاسی طالبان همچنان در بن‌بست به سر می‌برد و فعلا دورنمای روشنی نمی‌توان برای آن متصور بود.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

از سوی دیگر، شرایط اعلام نتایج نهایی انتخابات آمریکا باعث شده است که دولت کاملا وابسته در کابل تقریبا همه‌چیز را میان زمین و آسمان نگه دارد تا تکلیف کاخ‌نشین کاخ‌سفید مشخص شود و در نهایت همه این جمع‌بندی را دارند که چه مذاکرات صلح به نتیجه برسد و چه به نتیجه نرسد، دولت کنونی اشرف‌غنی دولت نهایی و عامه‌پسند برای اداره کشور نخواهد بود.

همه این شرایط در کنار هم باعث شده است تا اکثر‌ کشورها فعالیت جدی و اساسی دیپلماتیک خود را به زمان دیگری موکول کرده و ترجیح دهند منتظر نتیجه پروسه بمانند.

 در همین حال گذشته طالبان و فعالیت مستمر پاکستان در حوزه افغانستان و همچنین حضور برخی رهبران طالبان در خاک پاکستان باعث شده است که اسلام‌آباد حداقل در ظاهر به بازیگر کلیدی پروسه صلح افغانستان تبدیل شود.

همواره شاهد آن هستیم که زلمی خلیل‌زاد نماینده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان اکثرا پس از سفر به قطر و رایزنی با مقامات طالبان در دوحه، بلافاصله خود را به اسلام‌آباد رسانده و به گونه‌ای برخورد کرده است که راه صلح افغانستان از مسیر پاکستان می‌گذرد.

از سویی مردم افغانستان نیز این باور را پذیرفته و اعتقاد دارند که طالبان بدون اذن اسلام‌آباد قدمی در مسیر صلح برنخواهند داشت و عده کثیری از آنها معتقدند طولانی شدن روند مذاکرات صلح و همچنین ادامه حملات طالبان در افغانستان در واقع خواست پاکستان است و همین موضوع به شدت چهره پاکستان را در میان اذهان عمومی مردم افغانستان مخدوش نموده است.

عمران خان همزمان با کاهش نظامیان آمریکایی و بن‌بست مذاکرات به کابل رسیدعمران خان: سیاست آمریکا با آمدن بایدن در افغانستان تغییری نمی‌کندعمران خان: درباره استفاده هند از خاک افغانستان علیه پاکستان نگرانیم

حال در این شرایط حساس شاهد حضور عمران‌خان نخست‌وزیر پاکستان عازم در کابل و امضای توافق‌نامه چند صفحه‌ای میان او و دولتافغانستان بودیم که توافق زمان‌دار است و معنای ظاهری‌اش این است که اسلام‌آباد دولت کنونی کابل را به رسمیت می‌شناسد، خواهان افزایش مناسبات خود با این دولت است و درست در زمانی که اکثر کشورها فعالیت دیپلماتیک خود با دولت غنی را به حداقل رسانده‌اند، دولت اسلام‌آباد حرکتی معکوس زده و رفتار دیپلماتیک خود در برابر دولت اشرف‌غنی را تقویت کرده است.

به طور عمومی از این رفتار پاکستان و سفر اخیر عمران‌خان به کابل دو برداشت اساسی می‌توان کرد که هر دو برداشت مهم و قابل توجه هستند:

1 - برداشت اول این است که پاکستان به این جمع‌بندی رسیده که در صورت موفقیت و یا عدم موفقیت مذاکرات صلح، چنانچه تمایل به ادامه حضور در عمق استراتژیک خود یعنی افغانستان را دارد باید هم نظر مردم این کشور و هم نظر همسایگان و هم نظر قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای را به حسن‌نیت ظاهری خود جلب کند.

از این رو عمران خان با سفر به کابل درواقع در ظاهر اینگونه وانمود کرده است که دست‌های پشت‌پرده به ویژه در سازمان‌های نظامی و امنیتی کشورش نقش ویژه‌ای در روند مذاکرات صلح ندارند و پاکستان خواهان گسترش روابط با دولت افغانستان است. قبول این فرضیه بدان معناست که پاکستان در پشت پرده در حال اجرای کامل برنامه‌های خود در روند صلح افغانستان است و رو به ظاهرسازی آورده است تا هم به هدف خود در نهان برسد و هم چهره خود را تطهیر کند و هم از زیر فشار قدرت‌های جهانی خلاصی یابد.

2 -  برداشت دوم که برداشت مهمی نیز هست، پاکستان دست‌برتر خود در میان طالبان را از دست داده است که نمونه‌های زیادی از این مساله را می‌توان در سال‌های اخیر مشاهده کرد که شاید مهم‌ترین آنها تأسیس دفتر سیاسی طالبان در قطر و دور کردن فصای مذاکرات این گروه از پاکستان است.

قبول این برداشت معنایش این است که طالبان به سطحی از استقلال در برابر پاکستان دست یافته و مجری تام و کامل سیاست‌های پاکستان در افغانستان نیستند. پاکستان بارها ضرباتی را حتی در سطح رهبری این گروه به طالبان وارد کرده تا آنها را بار دیگر مجاب به وابستگی صرف به اسلام‌آباد کند اما این اتفاق نیفتاده است. عدم حصول نتیجه در مذاکرات صلح افغانستان علی‌رغم فشارهای متعدد و ممتد آمریکا به پاکستان برای راضی کردن طالبان جهت کوتاه آمدن از برخی خواسته‌هایشان نیز مؤید همین امر است.

بنابراین به نظر می‌رسد یک برداشت اساسی از رفتار و سفر اخیر عمران‌خان به کابل می‌تواند این باشد که پاکستان در واقع این هشدار را به طالبان داده است که به سمت دولت کنونی افغانستان غش خواهد کرد.

این موضوع معنایش این است که کار طالبان برای ادامه مبارزه و تلاش برای بقای سیاسی در افغانستان به شدت سخت خواهد شد و این گروه برخی پتانسیل‌های خود که خواه یا ناخواه از سوی پاکستان تأمین می‌شده را از دست خواهد داد.

حال باید منتظر ماند و دید در هفته‌های آتی چه اتفاقی روی خواهد داد و نیت اسلام‌آباد از چنین رفتارهایی روشن خواهد شد.

انتهای پیام/.

منبع: تسنیم

کلیدواژه: اخبار پاکستان طالبان اخبار افغانستان اخبار پاکستان طالبان اخبار افغانستان صلح افغانستان مذاکرات صلح اسلام آباد عمران خان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۶۲۳۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کانادا کمک‌ها به افغانستان را از سر می‌گیرد

دولت کانادا با اصلاح قوانین ضد تروریسم خود، در سال جاری میلادی کمک‌های توسعه‌ای به افغانستان را از سرمی‌گیرد. - اخبار بین الملل -

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، رسانه‌های کانادایی گزارش دادند اتاوا در نظر دارد در سال جاری کمک‌های توسعه‌ای خود را به افغانستان از سر گیرد.

مجلس عوام و سنای کانادا خرداد سال گذشته اصلاحیه‌ای را برای معافیت سازمان‌های امدادی از قوانین ضد تروریسم این کشور علیه طالبان تصویب کردند؛ بدین ترتیب، گروه‌های امدادی هنگام کمک‌رسانی به افغان‌ها به خاطر پرداخت مالیات به طالبان مجرم شناخته نمی‌شوند.

تغییر این حکم قانونی به سازمان‌های امدادرسانی اجازه می‌دهد که با کسب مجوز برای تعامل با طالبان، از مجازات کیفری مصون باشند.

به گزارش «گلوبال نیوز»، اداره امنیت عمومی کانادا در گزارشی دراین‌باره نوشت: تلاش‌ها برای عملیاتی کردن صدور مجوز ادامه دارد.

در این گزارش آمده است: «اتاوا قصد دارد این روند را تا بهار 2024 راه‌اندازی کند و برای دستیابی به ظرفیت کامل عملیاتی تا اواخر سال 2024 تلاش خواهد کرد».

کانادا: برنامه مشخصی برای کمک به افغانستان نداریم تصویب اصلاحیه قانون ضد تروریسم در کانادا برای کمک به افغانستان کانادا درخواست طالبان برای کنترل سفارت افغانستان در اوتاوا را رد کرد

«هارجیت سینگ ساجان» وزیر توسعه بین‌المللی کانادا پیش از این اعلام کرده بود قوانین ضد طالبان این کشور ممکن است با هدف تسهیل کمک‌های بشردوستانه به مردم افغانستان دچار تغییراتی شود.

ساجان در گفتگو با «کانادین پرس» تأکید کرده بود با این حال اوتاوا طالبان را از فهرست تروریست‌ها خارج نخواهد کرد.

وی گفته بود: ما در حال بررسی گزینه‌هایی هستیم تا ببینیم چگونه می‌توانیم انعطاف‌پذیری که سایر کشورها برای کمک به افغانستان دارند را به دست آوریم.

انتهای پیام/.

دیگر خبرها

  • دعوت از طالبان برای شرکت در کنفرانس وقف
  • کابل خطاب به مسکو: حکومت افغانستان فراگیر است
  • قزاقستان: کشورهای مختلف به برقراری روابط با کابل تمایل دارند
  • سیل در افغانستان/ ۱۱ نفر کشته و زخمی شدند
  • کانادا کمک‌ها به افغانستان را از سر می‌گیرد
  • ۶ کشته براثر ریزش کوه و صاعقه در افغانستان
  • دیپلمات افغان: جهان به سمت تعامل با کابل پیش می‌رود
  • دیدار رایزن فرهنگی ایران با معاون سیاسی طالبان 
  • هزینه فایده سفر رئیس جمهور به پاکستان
  • زندان را به سازش با کسانی که پاکستان را به بندکشیدند،ترجیح می‌دهم