Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-05@21:28:19 GMT

حسن نراقی، مردی که خودمانی می‌نوشت

تاریخ انتشار: ۳ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۰۶۹۲۱۳

حسن نراقی، مردی که خودمانی می‌نوشت

بدون شک یکی از نویسندگان و محققان مورد توجه در سال‌های اخیر حسن نراقی است. او با نوشتن کتاب‌هایی مثل «جامعه‌شناسی خودمانی» و «پی نکته‌هایی بر جامعه‌شناسی خودمانی» و غیره توانسته است جایگاه ویژه‌ای در میان مخاطبان خود بیابد.

 کتاب‌های او در تیراژهای بسیار بالا به فروش رسیده است و این نشان می‌دهد که نوع نگاه، قلم شیرین و توانای او در میان مردم جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده است، هر چند شاید به لحاظ «آکادمیک» و یک نگاه «جامعه‌شناختی» نتوان کارهای او را در این ردیف، دسته‌بندی کرد اما در هر حال همواره کتاب‌هایی که به بررسی و درون‌کاوی خلقیات ایرانیان می‌پردازد، مورد توجه توده‌های مردم قرار می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته ذکر این نکته حائزاهمیت است که کتاب «جامعه‌شناسی خودمانی» اولین و تنها کتاب در زمینه خلقیات ایرانیان نیست و ما کتاب‌های معروف دیگری چون «خلقیات ما ایرانیان» نوشته محمدعلی جمالزاده، «چرا عقب مانده‌ایم؟» نوشته دکتر علی محمد ایزدی و کتاب معروف «ما ایرانیان» نوشته دکتر مقصود فراستخواه را نیز داریم که هر یک از زوایایی به موضوع ریشه‌های درونی شدن اخلاق غیرتوسعه‌گرا پرداخته‌اند. در مورد اینکه تا چه حد نوع نگاه حسن نراقی مشروع و مورد پذیرش قرار دارد، نمی‌توان به سادگی نظر داد. اما در هر حال، در ایران نیز مثل همه کشورهای جهان عموماً دو نوع کتاب «نخبه‌گرایانه» و «عوام‌پسند» در زمینه‌های مختلف تولید می‌شود و هر یک مخاطبان خاص خود را پیدا می‌کنند. لذا نباید از آثار مرحوم حسن نراقی انتظار یک تحقیق علمی و همه جانبه مبتنی بر شناخت زیرساخت‌های فکری و اخلاقی جامعه ایران را داشت؛ اما در هر حال او تلاش می‌کند تا با نقد خویش جامعه را به سمت اصلاحات پیش ببرد. اما اگر با عینک «جامعه‌شناسی توسعه» به موضوع اخلاق ایرانیان پرداخته شود، باید در نظر داشت که این موضوع سوژه‌ای بسیار عمیق، چند وجهی، پیچیده و تو در تو است به‌طوری که در مورد تاریخ حکومت و زمامداری در ایران بعضاً گفته می‌شود که حکومت‌داری در ایران با جمعیتی بالغ بر هشتاد میلیون نفر از کشور چین با جمعیت میلیاردی سخت‌تر است؛ چرا که مقوله هویت، ارزش‏‌ها، خصوصیات اخلاقی و نوع اداره آن براساس بافت فکری توده‎ها، موضوعی نیست که بشود به سادگی در مورد آن نظر داد و از این منظر ایرانی‏‌ها از چینی‎ها پیچیده‎تر نشان می‎دهند. از طرف دیگر، نقدی که شاید بتوان به اکثر اینگونه کتاب‌ها وارد کرد این است که در این کتاب‌ها بیشتر به خصلت‌های تاریخی و به نوعی آنچه که در ناخودآگاه جمعی یک جامعه مثل ایران وجود دارد، به شکل کلی توجه شده است درحالی‌که اگر دقیق و همه جانبه به موضوع نگریسته شود، می‌توان از خصلت‌های تأثیرگذار و خلاق ایرانی‌ها نیز در طول تاریخ یاد کرد. ضمن اینکه خارج از نوع نگاه حسن نراقی، باید در نظر داشت، کنشگران اجتماعی در هر جامعه در موقعیت‌های مختلف بسیار متفاوت عمل و رفتار می‌کنند، در واقع آنچه که باید به آن توجه شود این است که تفسیر ذهنی و موقعیتی کنشگران اجتماعی در هر دوره‌ای بسیار متفاوت، متنوع و متکثر است. بر این مبنا، شناخت و درک و دسته‌بندی کردن خصلت‌های اخلاقی یک جامعه در چند مورد مشخص نوعی تقلیل موضوع و عدم توجه به همه جنبه‌ها و خصوصیاتی است که در زمینه «توسعه» باید به آن توجه کرد. لذا در مجموع ضمن اینکه خواندن آثار حسن نراقی را برای مخاطبان سودمند در نظر می‌گیریم اما بر این مسأله نیز تأکید داریم که این کتاب‌ها برای شناخت یک جامعه هرگز کافی نیست و باید به آثار ژرفانگرتر در این زمینه مراجعه کرد.

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: حسن نراقی کتاب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۶۹۲۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهبود رفاه و معیشت مشاغل کارگری راه‌ موثر مقابله با قاچاق است

هرمزگان-جام جم انلاین-امام جمعه اهل سنت بندرعباس در دیدار مجتبی معین وزیری مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی هرمزگان، معاونان و نمایندگان تشکل‌های صنفی و بازنشستگی تامین اجتماعی که در دفتر امام جمعه اهل سنت برگزار شد، بر توجه به همه بخش‌های فعال جامعه تاکید کرد و گفت: نباید شرایطی رقم بخورد که تعدادی از گروه‌های شغلی، خود را برتر بدانند و توجهات را به سوی خود معطوف کنند و مشکلات بخش‌های دیگری از شاغلین جامعه شنیده نشوند.
شیخ یوسف جمالی یک مشکل مهم در حوزه کار را مشارکت عنوان کرد و افزود: متاسفانه ما بجای فرهنگ مشارکت بعضا ضد آن عمل می کنیم به عنوان مثال این ضد فرهنگ ادبیات خود را هم تولید کرده مثل اینکه "اگر شریک خوب بود خدا شریک داشت" که این صحبت اشتباه سنگینی است.     وی در این خصوص به روایت " انا ثالث الشریکین اشاره کرد و گفت: با استناد به این روایت، می‌بینیم خدایی که صاحب گنجینه‌های زمین است خود را نفر سوم یک شراکت اقتصادی خطاب می‌کند.امام جمعه اهل سنت بندرعباس ادامه داد: همین اشکال باعث شده تا عمر کسب‌ و کارها در جامعه کوتاه و نهایتا چند دهه دوام داشته باشد.  
شیخ جمالی با اشاره به وضع رفاه کارگران، افزایش سطح کیفی معیشت مشاغل کارگری را از بهترین روش‌های مقابله با مشاغل کاذب دانست و ادامه داد: متاسفانه در سال‌های اخیر، دریا که همه کرم و نعمت و فرصت است توجه کمتری بخاطر قاچاق به مشاغل پایدار آن شده است و عدم بهره گیری از این ظرفیت باعث شده تا مشاغل کاذب و ترک تحصیل شکل گرفته و ضربه مهلکی به جامعه محلی وارد سازد.به گفته وی، یکی از عوامل شکل گیری قاچاق، کم توجهی به مشاغل پایدار دریایی است.   اتفاقات خوبی در حوزه اشتغال رقم خورده استدر این دیدار همچنین مجتبی معین وزیری مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی بیان کرد: در حوزه اشتغال که هم دغدغه مردم و هم دغدغه مسئولان است اتفاق خوبی که رقم خورده این است که بیشترین کاهش نرخ بیکاری در کشور را داشتیم و استان هرمزگان با ۳.۹ درصد وضعیت خوبی را به خود اختصاص داده است.وی افزود: با توجه به فعالیت هایی که در حوزه صنایع و مشاغل خرد و خانگی در استان راه افتاده است، در سال گذشته حدود ۵۴ هزار شغل ثبت شده با کدملی اتفاق افتاد که طبق تعهدات کشوری ۳۰ هزار شغل بوده که ما در این شاخه رتبه یک کشوری را کسب کردیم.  
مجتبی معین وزیری گفت: در طرح طبقه بندی و یکسان سازی حقوق در کارگاه های بالای ۵۰ نفر کارگر ، در کشور ۵۵ درصد مشمول این طرح می شوند که در استان هرمزگان ۶۶ درصد کارگران شامل این طرح شده اند همچنین در حوزه رسیدگی هیئت حل اختلاف بین کارگری و کارفرمایی مدت زمان رسیدگی به شکایات کارگری و کارفرمایی در کل کشور ۳۷ روز و در استان هرمزگان ۱۲ روز است ، که ما در این حوزه هم رتبه یک کشوری را کسب کرده ایم ، خوشبختانه با توجه به تلاش همکاران در بحث بازرسی کار و ایمنی کارگران و همچنین در کاهش خطرات جسمی و فوتی ها هم در سال گذشته رتبه یک کشوری را کسب کرده ایم.   مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی هرمزگان همچنین به اقدامات انجام شده در زمینه مسکن کارگری اشاره کرد و گفت: علاوه بر کوشش دولت در حوزه مسکن کارگری که به صورت ملی انجام می شود ما به صورت استانی، زمین هایی که به عنوان مسکن کارگری در طرح جدید در شهر بندرعباس قرار دارد به صنایع تخصیص داده شده و تعاونی آنها در حال راه اندازی است و کارگران صنایع و کارگران مشغول به کار در صنایع می توانند عضو این تعاونی ها بشوند.

دیگر خبرها

  • معلم، اسوه فرهنگی جامعه است
  • توجه به عفاف و حجاب ارزش نهادن به کرامت زن است
  • پدر، مادر، ما متهمیم ...
  • توان علمی دانشگاه فردوسی مشهد باید به حل مشکلات کمک کند
  • قابل توجه دانش‌آموزان دهم، یازدهم و دوازدهم؛ سؤالاتی که در امتحان نهایی طرح می‌شود
  • سی‌وچهار دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در یک نگاه
  • رونمایی و جشن امضای کتاب عکس «احتضار»
  • آموزش؛ حلقه مفقوده در دیابت/ سن مناسب برای انجام تست دیابت
  • بهبود رفاه و معیشت مشاغل کارگری راه‌ موثر مقابله با قاچاق است
  • آیت‌الله مطهری الگویی وارسته برای نسل جستجو‌گر عصر ماست