Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصاد آنلاین، اتفاقاتی که فاز ۱۱ پارس جنوبی، از زمانی که قرعه فال توسعه این فاز به نام توتال افتاد، تاکنون که زمزمه های تولید اولیه از آن به گوش می‌رسد، پشت سر گذاشته، باعث شده تا نام این فاز از میدان گازی پارس جنوبی کنار نام پرحاشیه ترین میادین نفتی و گازی ایران قرار بگیرد.

عمر کوتاه حضور فرانسوی ها در فاز 11

بررسی تاریخچه توسعه فاز 11 نشان می‌دهد که قرار بود فاز ۱۱ پارس جنوبی در قالب IPC (قراردادهای جدید نفتی) و توسط کنسرسیومی متشکل از شرکت فرانسوی توتال (با سهم ۵۰.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

۱ درصدی)، شرکت چینی ) CNPC با سهم ۳۰ درصدی) و شرکت ایرانی پتروپارس (با سهم ۱۹.۹ درصدی) توسعه یابد. نکته مهم در توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی این بود که قرار بود سیستم تقویت فشاری که توسط فرانسوی‌ها در این فاز به کار گرفته می‌شود، الگوی سایر فازهای پارس جنوبی شود. به همین دلیل وزارت نفت بر حضور یک شرکت خارجی دارای تکنولوژی در توسعه فاز ۱۱ تاکید داشت. زیرا به طور کلی میدان گازی پارس جنوبی با افت فشار مواجه است و برای ادامه تولید نیاز به دستگاه های تقویت فشار دارد.

قرارداد مذکور که ۱۲ تیرماه سال ۱۳۹۶ امضا شد پایدار نبود و توتال تقریباًیک سال بعد از امضای قرارداد و حدود چهار ماه بعد از خروج آمریکا ازبرجام به صورت رسمی ایران را ترک کرد. البته چینی ها هم پای این قراردادنماندند و با خروج آن ها از کنسرسیوم (۱۵ مهر ۱۳۹۸)، توسعه فاز ۱۱پارس جنوبی به عهده پتروپارس گذاشته شد.

آغاز فرایند توسعه توسط یک شرکت ایرانی

فرایند توسعه توسط پتروپارس پس از ۶ ماه آغاز شد. در اردیبهشت سال جاری بود که عملیات بارگیری (Load Out) جکت سرچاهی سکوی ۱۱B طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی برای انتقال به محل نصب خود در مرز مشترک ایران و قطر امروز آغاز و طلسم توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی به‌طور رسمی شکسته شد.

در نخستین روز خردادماه نیز عملیات نصب جکت نخستین سکوی فاز ۱۱پارس جنوبی آغاز شد و اوایل ماه گذشته بود که دستگاه حفاری به سمت موقعیت فاز ۱۱ پارس جنوبی در آب‌های  خلیج فارس حرکت و در نیمه هایآبان ماه عملیات حفاری چاه‌های طرح توسعه فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی با استقرار دکل حفاری در موقعیت مرزی SPD۱۱B آغاز شد.

طبق برنامه اعلامی وزارت نفت، در مرحله اول با حفاری و تکمیل پنج حلقه چاه توصیفی - توسعه‌ای و نصب سکوی SPD۱۱B، تولید اولیه از این طرح به میزان ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز در روز محقق خواهد شد، سپس با انجام عملیات حفاری و تکمیل هفت حلقه چاه توسعه‌ای دیگر، هم‌زمان با تولید اولیه، مجموع برداشت از این سکو به روزانه یک میلیارد فوت مکعب (معادل ۲۸میلیون مترمکعب) گاز ترش افزایش خواهد یافت.

در واقع درحال حاضر تنها سکوی پارس جنوبی که حفاری باقی مانده دارد، موقعیت فاز ۱۱ است که دکل حفاری در موقعیت مستقر شده است. برنامه وزارت نفت این است که از مجموع ۱۲ حلقه چاه، ۵ حلقه چاه را آماده و تولید را آغاز کند. بعد از آن همزمان با تولید از این ۵ حلقه چاه، ‌۷ حلقه چاه دیگر حفاری می‌شود و در نهایت پیش‌بینی این است که ظرف یک سال و نیم آینده بحث تولید زودهنگام  از بلوک فاز ۱۱ محقق شود.

معضل کاهش فشار پارس جنوبی چه می شود؟

البته این برنامه ریزی ها درحالی صورت گرفته است که بحث کاهش فشار فاز ۱۱ پارس جنوبی و نیاز به سکوهای تقویت فشار همچنان مطرح است. موضوعی که به نظر نمی‌رسد شرکت های داخلی از پس هزینه ها و تکنولوژی مورد نیاز آن برآیند.

هرچند شنیده ها حاکی از این است که ساخت سکوهای تقویت فشار دنبال می‌شود و هدف این است که فشار گاز به میزانی بالا رود که خللی در گاز تحویلی به پالایشگاه‌ها ایجاد نشود. همچنین محمد مشکین فاممدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در مصاحبه ای با خبرگزاری ایرنا اعلام کرده است که در بخش دریا مطالعات نهایی شده است. در بخش خشکی نیز مشاور تعیین شده و به زودی نتیجه مطالعات مشخص می‌شود تا با کمترین هزینه ممکن، گاز با شرایط طبیعی مخزن و فشار قابل قبول به خشکی منتقل شود.

با این حال باید منتظر ماند و دید در صورت از بین رفتن تحریم ها آیا باز نیاز است که پای شرکت های خارجی به توسعه فاز 11 باز شود یا تکنولوژی شرکت های داخلی پاسخگوی مشکل کاهش فشار پارس جنوبی خواهند بود؟

پربیننده ترین آرایش اقتصاد ایران پس از انتخابات آمریکا/ نفت همچنان بر لبه پرتگاه سقوط ماجرای افزایش سرمایه پتروشیمی گچساران و دفاعی که از حقوق سهامداران جزء و مردم منطقه شد/ اعلام آمادگی برای پاسخ به ‌هر ابهام سهامداران حمله به پالایشگاه آرامکو عربستان با موشک قدس۲ سردار دهقان: حادثه نطنز یک خرابکاری صنعتی بود یارانه بنزین حق مردم است؟

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: پارس جنوبی قیمت نفت نفت وزارت نفت توتال میادین نفتی سهام عدالت فاز ۱۱ پارس جنوبی توسعه فاز ۱۱ تقویت فشار کاهش فشار حلقه چاه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۹۵۴۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دانش ایرانی در خدمت امنیت حفاری

  فوران چاه‌های نفت ازخطرات مهمی است که فرآیند استخراج نفت را چه درخشکی وچه دردریا تهدید می‌کند؛ حادثه فوران چاه رگ سفید در سال ۹۶ نمونه‌ای از بروز چنین حوادثی درکشور است.متخصصان کشورمان با طراحی و تولید «دستگاه پیشرفته شبیه‌ساز فوران حفاری سری ۵۰۰۰» گام بلندی درراستای آموزش نیروی متخصص برای استخراج ایمن ازچاه‌های نفت برداشته‌اند.براساس استانداردهای بین‌المللی فراهم کردن تمهیدات ایمنی جزو نخستین فعالیت‌هایی است که پس از حفر چاه‌های نفت و گاز باید انجام شود. آموزش نیروی انسانی برای مقابله باپیشامدهای خطرآفرین احتمالی ازجمله این اقدامات است که نیازبه وسایل و تجهیزات کمک‌آموزشی مناسب دارد.استفاده ازشبیه‌سازهای پیشرفته می‌تواند ازگزینه‌های مناسب درامرشبیه‌سازی کار در شرایط واقعی باشد و امکان آموزش مستمر باهزینه پایین وتکرارسناریوهای ایمنی مختلف بدون به خطرافتادن جان کارکنان یا تاسیسات را فراهم کند.

همت برای خودکفایی
باوجود مزیت‌های نام برده شده،تنها دستگاه شبیه‌ساز خارجی که در ایران استفاده می‌شد، ازکارافتاده بود و به دلیل تحریم‌ها امکان تعمیر آن وجود نداشت. همین امر هم موجب شد تا متخصصان یک شرکت دانش‌بنیان در کشور برای تولید داخلی چنین دستگاهی دست به کار شوند.متخصصان این شرکت دانش‌بنیان موفق شدند دستگاه شبیه‌ساز خارجی را در عملیات پیچیده مهندسی، دوباره راه‌اندازی کنند. همین کار هم موجب شد در کنار توسعه دانش فنی، اعتماد به نفس و شوق جدی برای تولید داخلی چنین محصولی ایجاد شود و بلافاصله تلاش برای تولید بومی این محصول آغاز شود. بنابر اظهارات رسمی مدیران شرکت ملی حفاری ایران در حال حاضر حداقل ۱۰ دستگاه از این شبیه‌ساز در کشور مورد نیاز است و در شرایط فعلی امکان تأمین آن از خارج کشور وجود ندارد. به گفته جعفر زدوار، مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان، حدود ۶۰۰۰ نفر از کارکنان صنعت حفاری کشور ملزم به طی دوره‌های آموزشی با این تجهیز جهت دریافت مجوز فعالیت بر تأسیسات نفتی هستند.
   
آغاز مسیری جدید در توسعه ایمنی صنایع نفت و گاز
پس از تلاش موفقیت‌آمیز در راه‌اندازی مجدد دستگاه موجود و آغاز تلاش برای تولید داخلی شبیه‌ساز، صنایع نفتی کشور با امضای قراردادهایی برای تولید چهار نمونه داخلی از این دستگاه از این طرح استقبال کردند.جعفر زدواردرباره این پروژه به«جام‌جم» می‌گوید: «تولید این محصول از سال ۱۴۰۰ با برنامه‌ریزی دقیق، پشتیبانی تولید و به‌خدمت‌گیری ظرفیت بخش‌های خصوصی کشور آغاز شده و پس از تکمیل دستگاه‌های اول و دوم،دستگاه سوم درخط نهایی تولیدودستگاه چهارم درمرحله ساخت قطعات قرار گرفته است.»اما این پایان کار نخواهد بود و با توجه به درخواست متقاضیان، برنامه‌ریزی برای تولید دستگاه‌های شبیه‌ساز فوران حفاری ادامه دارد.این شرکت دانش‌بنیان اکنون ظرفیت تولید دودستگاه درسال رادارد ودرنظر دارد تا این ظرفیت را توسعه دهد. 

از مهندسی معکوس تا نوآوری
تجربه کسب شده در راه‌اندازی مجدد محصول خارجی کلید اصلی دست یافتن به دانش تولید داخلی و مبنای طراحی و ساخت این دستگاه شبیه‌ساز بوده است. بخش‌های مختلف این دستگاه با روش مهندسی معکوس و در کنار آن ابتکار و خلاقیت متخصصان کشور در بهینه‌سازی قطعات تهیه شده‌اند. مهندس زدوار در رابطه با حضور شرکت‌های خصوصی در مسیر توسعه این طرح می‌گوید: «پس از طراحی کلیه سیستم‌ها و زیربخش‌های شبیه‌ساز، بسیاری از زیر مجموعه‌ها به بخش خصوصی برون‌سپاری شد.» وی می‌افزاید: «مونتاژ نهایی در شرکت صورت می‌گیرد و خط تولید محصول پیاده‌سازی شده است. همچنین بازخوردهای دریافت‌شده از نمونه‌های تحویل شده محصول می‌تواند زمینه بهینه‌سازی هرچه بهتر و حتی صادرات این محصول را هم فراهم کند.» البته که مسیر تولید این محصول حیاتی برای صنایع نفت و گاز کشور چالش‌های زیادی هم داشته است. جعفر زدوار از مهم‌ترین معضلات این مسیرمی‌گوید:«بروکراسی اداری درسازمان‌ها ونهادهای اصلی ازمهم‌ترین چالش‌های شرکت‌هاو تولیدکننده‌ها در کشور است. ضمن این‌که هماهنگی هرچه بیشتر مجموعه‌ نفت با دیگر ارکان اجرایی بالادستی می‌تواند تاثیرات به‌سزایی در امر سرعت‌بخشی به تولید محصولات راهبردی در کشور داشته باشد.»

دیگر خبرها

  • ضد حمله آمریکا به توسعه روابط ایران با شرق | فشار بر مالزی
  • شاخص شدت انرژی در کشور رو به افزایش است
  • مشکلات تبدیل وضعیت ایثارگران در وزارت نفت
  • برنامه قطعی وزارت نفت خاموشی فلرها در پارس جنوبی است
  • اقتصاد دیجیتال وضعیت بیکاری و اقتصادی را کردستان بهبود می بخشد
  • حفر و تکمیل هشت حلقه چاه نفت در مناطق نفت‌خیز جنوب غرب کشور 
  • حفر و تکمیل ۸ حلقه چاه نفت طی فروردین ماه در مناطق نفتخیز جنوب غرب کشور 
  • دانش ایرانی در خدمت امنیت حفاری
  • فشار دلالان برای حفظ سود چند صد میلیونی از پارس/ چرا زیان خودروساز و سهامداران دیده نمی‌شود؟
  • امضای قرارداد فشار افزایی با ابهامات باقی مانده