Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری میزان»
2024-05-09@08:04:41 GMT

اروپا؛ بدعهدی که طلبکار شده است

تاریخ انتشار: ۵ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۰۹۹۵۰۴

اتحادیه اروپا که با تمدید تحریم‌های تسلیحاتی خود، برجام را نقض کرده است، طی بیانیه‌ای با ادعای عمل به برجام و اجرای اینستکس، از ایران به دلیل کاهش تعهدات هسته‌ای انتقاد کرده است. خبرگزاری میزان - سعید داغینه کارشناس مسائل بین‌الملل - ۲۷ مهر ۹۹ (۱۸ اکتبر) بیان شد که تحریم‌های تسلیحاتی ایران برای سلاح‌های متعارف لغو و از این پس ایران می‌تواند در سطح بین‌الملل خرید و فروش سلاح داشته باشد؛ اما در بیانیه‌ای که سه کشور اروپایی در تاریخ ۳۰ خرداد ۹۹ (۳۰ ژوئن) منتشر کردند، این نکته یادآوری شد که تحریم‌های تسلیحاتی اتحادیه اروپا تا سال ۲۰۲۳ ادامه خواهد داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در سال ۲۰۰۷ زمانی که شورای امنیت قطعنامه‌ی ۱۷۴۷ را برای گسترش تحریم تسلیحاتی ایران تصویب کرد، در بند ۶ این قطعنامه فروش هرگونه سلاح و یا کمک به خرید آن اعم از بالگرد، هواپیما، تانک و یا ناو‌های سنگین نظامی ممنوع شد. در همان سال، اتحادیه‌ی اروپا برای اجرای قطعنامه، قوانینی را وضع کرد که قسمتی از آن به شرح زیر است: ممنوعیت فروش تسلیحات و هر نوع مواد مرتبط با آن‌ها از جمله اسلحه‌ها و تجهیزات، وسائل نقلیه و تجهیزات نظامی، تجهیزات شبه نظامی و قطعات یدکی برای موارد فوق الذکر.
اروپا نگران در مورد امنیت رژیم صهیونیستی
طبق اظهارات مقامات رسمی کشور‌های انگلیس، آلمان و فرانسه لغو تحریم‌های تسلیحاتی ایران می‌تواند در بی‌ثباتی منطقه تاثیر داشته باشد. در مصاحبه‌ای بن والاس وزیر دفاع انگلیس با العربیه در ۱۷ شهریور، این مقام انگلیسی اعلام کرد: «لندن فارغ از تمدید یا لغو این تحریم، هیچ مراوده نظامی با تهران نخواهد داشت. انگلیس به هیچ عنوان مایل به همکاری نظامی با ایران یا فروش تسلیحات به کشوری نیست که در حال حاضر کشتیرانی در تنگه هرمز را تهدید می‌کند.»
در تاریخ ۲۴ مهر ۹۹ (۱۵ اکتبر) جلسه‌ای توسط اندیشکده‌ی چتم‌هاوس و موسسه‌ی خاورمیانه تشکیل شد. در این جلسه آزاده ضمیری‌راد، معاون مدیر بخش خاورمیانه و آفریقا در موسسه‌ی امور بین‌الملل و امنیتی آلمان یکی از نگرانی‌های اساسی این کشور را امنیت اسرائیل بیان کرد. این کارشناس اروپایی اذعان کرد تا زمانی که ایران، اسرائیل را به رسمیت نشناسد روابط بین این دو کشور عادی نخواهد شد؛ بنابراین طبیعی است، کشوری که نگرانی اصلی آن امنیت اسرائیل است در مورد خرید و فروش سلاح به ایران حتی بعد از پایان تحریم‌های تسلیحاتی نیز موضعی سختگیرانه دارد.   تحریم اقلام و خدمات مرتبط
در قوانین اتحادیه اروپا، تنها تبادل تسلیحات و ادوات نظامی با ایران تحریم نشده است؛ بلکه بخشی از تحریم‌ها، اقلام و خدمات مرتبط با تسلیحات متعارف را در بر می‌گیرد. منظور از اقلام مرتبط، تجهیزات و قطعاتی است که می‌توان از آن‌ها در طراحی و مرتبط با تسلیحات ساخت تسلیحات نظامی استفاده کرد. کشور‌های غربی برخی از تجهیزات صنعتی را که به لحاظ فناوری پیشرفته محسوب می‌شوند، به بهانه‌ی قابلیت استفاده در سلاح‌های کشتارجمعی، متعارف و دیگر حوزه‌های امنیتی به آن‌ها برچسب «دوگانه» می‌زنند و بر روی صادرات و تجارت این اقلام با دیگر کشور‌ها سازوکار‌های کنترلی قرار می‌دهند. به عنوان مثال، نرم‌افزار‌های توسعه سامانه کنترل پرواز و سامانه‌های هدایت ماهواره‌ای جز تجهیزات دوگانه‌ای است که مشمول قانون تحریم تسلیحاتی علیه می‌شود. هم‌چنین ارائه خدمات فنی و تکنیکی نیز تحت عنوان ارائه «فناوری لمس‌ناپذیر» شناخته می‌شود و در نتیجه تبادل آن با ایران تحریم است. علاوه بر این تسهیل تراکنش‌های مالی و ارائه خدمات مالی برای تجارت تسلیحات با ایران و اقلام مربوط به آن نیز تحریم است.
هر چند اروپا بعد از خروج آمریکا از برجام به طور کامل از تحریم‌های آمریکا تبعیت کرده است، اما اعمال اینگونه تحریم‌ها بر خلاف تعهد اروپا در بند ۲۶ و ۲۷ برجام است که آمریکا و اروپا نباید اقدام به اعمال تحریم‌هایی نمایند که مانع از عادی‌سازی روابط تجاری و برخورداری ایران از مزایای اقتصادی برجام می‌شود. اعمال تحریم مالی و تجارت اقلام صنعتی با ایران، نقض برجام محسوب می‌شود.   اروپا؛ بدهکاری که طلبکار شده است
اتحادیه اروپا در بیانیه‌ی اخیر خود با انتقاد از ایران به دلیل کاهش تعهدات هسته‌ای، مدعی شده است تعهدات خود را در چارچوب برجام انجام داده و حتی اینستکس را برای ایران راه‌اندازی کرده است. این ادعا‌های واهی در حالی است که اروپا نه تنها اقدامی در جهت کاهش اثرات تحریمی آمریکا انجام نداد، بلکه کاملا در چارچوب قوانین تحریمی آمریکا عمل کرد. حتی اینستکس را که ثبت کرد، به عنوان یک شرکت خصوصی آن را ثبت کرد. ثبت شرکت خصوصی به این معناست که قرار نیست اینستکس به عنوان یک نهاد جهت دور زدن تحریم عمل کند. از طرف دیگر اینستکس تنها در حوزه‌ی اقلام بشردوستانه فعالیت می‌کند که آمریکا اعلام کرده است، تحریم نیست. اینستکس تنها یک تراکنش در اسفندماه ۹۸ صورت داد و بعد از آن، به دلیل اینکه دولت آمریکا در نظر داشت از فرصت پاندمی کووید-۱۹ برای فشار بیشتر به ایران استفاده کند، تراکنش دیگری توسط اینستکس صورت نگرفت.
اقدامات کشور‌های اروپایی در مواجه با تحریم‌های آمریکا و مواضع مقامات اروپایی در رابطه با انگیزه‌ی تمدید تحریم‌های تسلیحاتی، به خوبی نشان می‌دهد که اروپا نه استقلال اقتصادی دارد و نه استقلال سیاسی. اکنون مشاهده می‌شود با انتخاب جو بایدن به عنوان رئیس‌جمهور جدید آمریکا، اروپا فعالیت دیپلماتیک خود را در رابطه با برجام افزایش داده است. به نظر می‌رسد وقت آن رسیده است که تصمیم‌گیران حوزه‌ی سیاست خارجه ایران، در سیاست‌های خود تجدید نظر کرده و اروپا را به عنوان یک بازیگر مستقل کنار بگذارند و جایگاهی برای آن قائل نشوند؛ وزن قائل شدن برای اروپا در روابط بین ایران و آمریکا می‌تواند مضر و حتی خطرناک باشد.   بیشتر بخوانید: تاکید ظریف بر بازگشت سریع همه اعضای برجام به اجرای کامل تعهدات   انتهای پیام/ برچسب ها: اروپا برجام

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: اروپا برجام تحریم های تسلیحاتی اتحادیه اروپا تحریم ها کشور ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۹۹۵۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از مذاکره در تهران تا احیای برجام در واشنگتن؟!

طبق برنامه ظهر دیروز دوشنبه، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در صدر هیئت همراه وارد تهران شد. بر اساس این گزارش، نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای که در اصفهان در حال برگزاری است، دیروز (دوشنبه) با حضور و سخنرانی محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی افتتاح شد. طبق اخبار قرار است که گروسی امروز سه‌شنبه ضمن شرکت در اولین کنفرانس بین‌المللی هسته‌ای اصفهان با محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی دیدار و در یک کنفرانس خبری به سؤالات خبرنگاران و رسانه‌های جمعی پاسخ دهد.

به گزارش شرق، رافائل گروسی در بدو ورود مورد استقبال بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی قرار گرفت. مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی عصر دوشنبه هم در مذاکراتی جداگانه با علی باقری‌کنی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه دیدار و گفت‌وگو کرد.

گروسی عصر دیروز هم با وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیدار و رایزنی کرد. نکته شایان‌توجه آنجا بود که مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پس از دیدارش با امیرعبداللهیان مدعی شد که «مجموعه‌ای از اقدامات عملی و ملموس را برای احیای بیانیه مشترک پیشنهاد داده است. رافائل گروسی در پیامی در صفحه شخصی خود در ایکس با اشاره به سفرش به ایران نوشت: «در تهران برای دیدارهای سطح بالا هستم». البته مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیش از سفر به ایران و در مصاحبه روز ۲۳ آوریل خود با دویچه‌وله آلمان گفته بود جمهوری اسلامی ایران اکنون به جای چند ماه فقط چند هفته با غنی‌سازی اورانیوم به حد مورد نیاز برای بمب اتمی فاصله دارد.

او بااین‌حال در این گفت‌وگو تأکید کرد «این بدان معنی نیست که ایران در این مدت به سلاح اتمی دست می‌یابد یا خواهد یافت. او افزود که غنی‌سازی اورانیوم تا حد مورد نیاز برای استفاده در سلاح هسته‌ای اگرچه هشداردهنده است اما نمی‌تواند مستقیما به دست‌یابی به سلاح هسته‌ای منتج شود». حال که گروسی خبر از انتقال پیشنهاد برای احیای برجام به طرف ایرانی را داده است، گویا فضای این سفر می‌تواند مثبت باشد.

پیرو این نکته، قبل‌تر در گزارشی به مذاکرات پشت‌پرده تهران – واشنگتن در آستانه سفر مدیرکل آژانس اشاره کرده بودیم؛ مذاکراتی که در روزهای گذشته خبرهای مربوط به آن به رسانه‌ها درز پیدا کرده و از سوی دیگر، کشورهایی مانند عمان یا حتی ژاپن به‌طور تلویحی از آمادگی خود برای «میانجیگری» در آن خبر داده‌اند که ادعاهای گروسی و توییت عصر دیروز او و دیدارش پشت درهای بسته با باقری‌کنی و امیرعبداللهیان می‌تواند تأییدی بر آن باشد.

البته حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هم شامگاه چهارشنبه گذشته در گفت‌وگوی تلفنی با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برخی طرف‌های مذاکرات برای احیای برجام را «زیاده‌خواه» دانست و گفت «همکاری آژانس و ایران در مسیر خوب قرار دارد و ما از سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران استقبال می‌کنیم».

به نوشته یورونیوز هم سفر رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اگرچه به‌واسطه حضور در نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای ایران انجام می‌شود اما نفس سفر ارشدترین مقام آژانس با درنظرگرفتن «اختلافات پادمانی حل‌نشدنی» با ایران اهمیت خاصی دارد.

اما با توجه به اینکه تنها شش ماه به برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده مانده و با درنظرگرفتن نتایج نظرسنجی‌ها زمزمه بر مسند نشستن دوباره دونالد ترامپ به گوش می‌رسد، به نظر می‌رسد جمهوری اسلامی درصدد باشد برای احیای برجام تلاش مضاعفی به خرج دهد.

این در حالی است که برخی از تحلیلگران و ناظران هم اذعان دارند که برجام دیگر قابل بازیابی نیست، زیرا شرایط به کلی تغییر کرده و ایران پیشرفت‌های هسته‌ای برگشت‌ناپذیر بسیاری داشته و گروه ۵+۱ جای خود را به ۴+۱ داده است که تاکنون گامی مؤثر برنداشته‌اند. حال باید دید سفر عالی‌رتبه‌ترین مقام آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای به ایران در آستانه برگزاری نشست شورای حکام چه نتایج ملموس و عینی‌ای را به‌دنبال خواهد داشت.

دیگر خبرها

  • اندیشکده مطالعات جنگ بررسی کرد؛ حضور ایران در آفریقا، آمریکا را ترسانده است
  • اتحادیه اروپا چهاردهمین بسته تحریمی علیه روسیه را تصویب می‌کند
  • جمهوری‎‌خواهان کنگره در پی تحریم دیوان کیفری بین‎‌المللی هستند
  • از مذاکره در تهران تا احیای برجام در واشنگتن؟!
  • پیش‌نویس لایحه تحریم مقامات دیوان لاهه در مجلس نمایندگان آمریکا در دست اقدام است
  • ازسرگیری مذاکرات رفع تحریم ها نزدیک است؟ | یک دیدگاه متفاوت درباره مثلث ایران، آژانس و آمریکا
  • تصمیم عجیب آمریکا برای تحریم دیوان بین المللی لاهه
  • افشاگری تازه؛ پخش فایل صوتی جنجالی ظریف، عمدی و برای پالس به آمریکا بود!
  • فیلم| آمریکا از برجام خارج شده است و به تعهدات خود عمل نکرده است
  • درس‌های خانم دیپلمات؛ هیچ‌تضمینی وجود ندارد!