Web Analytics Made Easy - Statcounter

مشاهدات و گزارش‌های مردمی حاکی از وضعیت حفاظتی نابه‌سامان سنگ‌نگاره چند هزار ساله منطقه خونگ اژدر در خوزستان است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، چند سالی است که میراث دوستان و مردم محلی منطقه خونگ اژدر ایذه دغدغه حفاظت و نگهداری از میراث چند هزار ساله مهم خود، یعنی یک سنگ‌نگاره را دارند. این سنگ‌نگاره در ۱۵ کیلومتری ایذه و در شرق روستای خونگ اژدر واقع شده و قدمتی بیش از دو هزار و پانصد سال دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سنگ‌نگاره دارای دو نقش برجسته است که یکی به دوره عیلامیان و دیگری به زمان اشکانیان تعلق دارد. سنگ‌نگاره عیلامی تا حدودی محو شده، اما سنگ‌نگاره اشکانی همچنان به روشنی باقی مانده؛ در این سنگ‌نگاره یک مرد سوار بر اسب و چند مرد ایستاده و همچنین دو کبوتر دیده می‌شود. برخی پژوهشگران مرد اسب‌سوار را مهرداد دوم اشکانی دانسته‌اند.

با این حال در چند سال گذشته این سنگ‌نگاره وضعیت خوبی نداشته و در معرض بلایای طبیعی از جمله برف و باران قرار دارد که به مرور زمان ممکن است نگاره‌های اشکانی را مانند عیلامی محو کند. با این حال میراث دوستان خوزستانی معتقدند که اداره‌کل میراث فرهنگی استان خوزستان در نگهبانی و پاسداری از این میراث بی‌توجهی می‌کند.

همچنین گزارش‌هایی از خاک‌برداری در این منطقه باستانی که علاوه بر سنگ‌نگاره معروف، احتمالاً آثار ارزشمند باستانی دیگر نیز داشته باشد، باعث نگرانی بسیاری از دغدغه‌مندان میراث فرهنگی شده است. با توجه به حجم بارندگی‌های آن منطقه و همچنین فضای گلی و خاکی اطراف سنگ‌نگاره، مخاطراتی این اثر تاریخی را تهدید می‌کند.

از طرفی عدم نظارت درست و دقیق و پایش‌های منظم باعث شده تا یادگاری‌های مردمی در کنار نگاره‌های اشکانی و عیلامی جا خوش کند و روز به روز سایه تهدید بر سر این میراث مهم ملی سنگین‌تر شود.

این اعتراضات حتی از صدای برخی مسئولان دولتی نظیر دهیار خونگ اژدر نیز شنیده می‌شود. «نوروزی» در گفت‌وگویی گفته است: "پیش‌تر اهالی روستا در ساخت‌وسازهای خود از کف این دره کوپال برداری می‌کردند. ما تمام تلاش خودمان را کردیم تا جلوی این کار را بگیریم. متأسفانه علی‌رغم قدمت روستا و گردشگرپذیر بودن منطقه، تاکنون اداره کل میراث فرهنگی استان خوزستان حتی یک هزار تومانی برای نگهداری از آثار این روستا هزینه نکرده است. نقش عیلامی خونگ اژدر که کاملاً محو شده و چیزی از آن دیده نمی‌شود. نقش الیمایی نیز با توجه به عدم مراقبت و ترمیم و نصب حفاظ در وضعیت بسیار بدی به سر می‌برد. به‌عنوان دهیار با مدیرکل فعلی چند بار صحبت کردم، ولی هیچ پاسخی جز وعده دادن دریافت نکردم. اداره کل میراث فرهنگی به ما می‌گوید خودتان بروید و برای راهنمای مسیر نقش برجسته‌ها تابلو بزنید. اگر قرار بر هزینه کرد ماست این وسط نقش اداره کل میراث در حفظ و نگهداری و مراقبت از آثار چه می‌شود؟ "

حالا به تمام این مشکلات فرونشست زمین را نیز باید اضافه کرد که زمین دره‌ای که سنگ‌نگاره در آن است را روز به روز سست‌تر می‌کند. نیاز است که پیش از وقوع یک فاجعه، که تاکنون در تاریخ میراثی کشور کم نداشتیم، برای حفاظت از این سنگ‌نگاره کاری صورت پذیرد.

کد خبر 459461

منبع: ایمنا

کلیدواژه: خونگ اژدر ميراث فرهنگي وزارت میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق اداره کل میراث سنگ نگاره میراث فرهنگی خونگ اژدر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۰۷۴۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله

 به گزارش تابناک، اجرای طرح گردشگری و طبیعت‌گردی در میانکاله و شبه‌جزیره آشوراده از ۲۵سال گذشته مطرح شد، اما اجرای این طرح بار‌ها با مخالفت کارشناسان و حامیان محیط‌زیست به تعویق افتاد. در سال ۱۳۹۷دولت وقت این طرح را آغاز کرد، اما کش و قوس میان حامیان محیط‌زیست و مدیران اجرایی استان باز هم سبب توقف این طرح شد.

با روی کار آمدن دولت سیزدهم و پس از سفر استانی رئیس‌جمهور به استان گلستان و بازدید از منطقه، رئیس‌جمهور بر ضرورت رفع مشکلات پیش روی اجرای طرح طبیعت گردی آشوراده تأکید کرد و بلافاصله جلسات مستمری توسط سازمان حفاظت محیط‌زیست و با همکاری دستگاه‌های مربوطه ازجمله استانداری گلستان برگزار و قرار شد اجرای هرگونه طرح گردشگری در این ذخیره‌گاه مهم زیست‌کره با هماهنگی سازمان حفاظت محیط‌زیست انجام شود.

مردادماه سال گذشته، سیزدهمین نشست کمیته ملی طبیعت‌گردی که با حضور علی‌اصغر شالبافیان، معاون گردشگری وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط‌زیست و معاون حفاظت و امور اراضی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری به‌عنوان اعضای کمیته ملی طبیعت‌گردی برگزار شد، موضوع پروژه طبیعت‌گردی جزیره آشوراده منطبق با معیار‌های محیط‌زیستی در محدوده ۲۲ هکتاری به‌عنوان یکی از موضوعات مهم و دارای اولویت از سوی شخص رئیس‌جمهور در سفر استانی گلستان، مطرح شد و مورد تأیید نهایی اعضا قرار گرفت. سفر رئیس قوه قضاییه استان گلستان هم دستور ویژه حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای را برای رفع جنبه‌های حقوقی و قضایی مسائل و مشکلات استان ازجمله مسئله «طرح گردشگری جزیره آشوراده» را در پی داشت و طرح گردشگری آشوراده ضمن توجه به جوانب و ملاحظات زیست‌محیطی، به لحاظ حقوقی و قضایی هم تعیین تکلیف شد.

ماجرا از چه قرار است؟
فرمانده یگان حفاظت محیط‌زیست کشور در این باره گفت: «اداره میراث فرهنگی با مصالح ساختمانی بدون انجام هماهنگی، قصد ورود به منطقه حفاظت شده میانکاله را داشت که با ممانعت محیط‌بانان میانکاله از ورود مصالح ساختمانی به این منطقه جلوگیری و قرار شد اداره میراث فرهنگی استان گلستان پس از اخذ مجوز نسبت به ورود به میانکاله اقدام کند.»

سرهنگ جمشید محبت‌خانی افزود: «یک اثر تاریخی در منطقه حفاظت شده میانکاله قرار دارد که وظیفه حفظ و نگهداری آن برعهده میراث فرهنگی است، اما نیاز است از قبل، مجوزی برای ورود به منطقه گرفته شود؛ محیط‌بانان نیز وظیفه کنترل مجوز را دارند. دستگاه دولتی برای انجام هرگونه فعالیت عمرانی در منطقه حفاظت شده باید مجوز داشته باشد. با توجه به اینکه مسئولان میراث فرهنگی مجوز ارائه نداده بودند، محیط‌بانان میانکاله از ورود مصالح به منطقه ممانعت به عمل آوردند و با احترام از آنان خواستند که پس از اخذ مجوز نسبت به ورود مصالح به منطقه اقدام کنند.»

او ادامه داد: «برخلاف برخی مباحث مطرح شده، وقوع درگیری بین محیط‌بانان و کارکنان میراث فرهنگی به هیچ عنوان رخ نداده است بلکه بحث جزئی بین طرفین به‌وجود آمده بود که درنهایت آقای تقی‌پور، مسئول پناهگاه حیات وحش میانکاله برای بررسی بیشتر موضوع به پاسگاه دریابانی محل رفت و بعد از نیم ساعت حضور در پاسگاه، موضوع با صحبت حل و فصل و قرار شد مجوز لازم از محیط‌زیست استان گرفته و سپس وارد منطقه شوند. تأکید می‌کنم که بحث شفاهی بوده و بازداشت و درگیری رخ نداده است.»

آذرماه سال گذشته نیز انتشار تصاویر درگیری لفظی محمدجوادساروی، مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان گلستان با یک محیط‌بان در جزیره آشوراده خبر ساز شده بود که واکنش مدیران سازمان حفاظت محیط زیست را به دنبال داشت.

منبع: همشهری آنلاین

دیگر خبرها

  • اجرای آیین دو هزار ساله بیل‌گردانی
  • درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • اجرای 30 برنامه ملی، منطقه ای و محلی هفته ملی خلیج فارس در هرمزگان
  • بافت تاریخی بندر بوشهر با مشارکت مردم بازآفرینی می‌شود
  • فعالیت معدن یا احیای منابع آبی! / منابع محلی خبر از حفاری در نزدیکی سرچشمه کامو می‌دهند
  • حفاری بیل مکانیکی شهرداری در گورستان باستانی ری/ضرب و جرح مالک
  • انتقاد چین از تاثیرات منفی گسترش «آکوس» بر صلح و ثبات منطقه
  • رئیسی: عملیات وعده صادق برای دوستان انقلاب اسلامی پیام همبستگی و برای دشمنان پیام مقاومت داشت
  • عملیات وعده صادق برای دوستان انقلاب اسلامی پیام همبستگی و برای دشمنان پیام مقاومت داشت
  • نگرانی مردم آمریکا از بایدن در دوره دوم ریاست‌جمهوری / او احتمالا می میرد!