Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-08@02:30:13 GMT

نقش فناوری‌های شهری در مقابله با کرونا چیست؟

تاریخ انتشار: ۱۷ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۲۳۲۵۳۸

نقش فناوری‌های شهری در مقابله با کرونا چیست؟

پس از گذشت حدود یک سال از شیوع کرونا، عرصه‌ای فراهم شده است تا مدیریت‌ها در سطوح مختلف، نحوه عملکرد خود را در مواجه با این ویروس ارزیابی کنند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، استفاده از فناوری در شهرها و فرآیند هوشمندسازی این سکونتگاه‌های بشری مسئله تازه‌ای نیست، اما شیوع بیماری همه‌گیر کرونا آن هم در این گستره وسیع به نوعی ضرورت استفاده از فناوری و اهمیت سرمایه‌گذاری در این زمینه را حتی برای شهرهای کشورهای در حال توسعه اجتناب ناپذیر کرده است به نحوی که در سخنرانی‌ها و اظهارات مقامات در سطوح مختلف به اهمیت این مسئله اعتراف و خلاءهای ناشی از آن بررسی شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بدیهی است استفاده از فناوری به منظور کنترل شیوع کرونا در شهرهای پر جمعیت و گسترده اهمیت زیادتری دارد. مدت زمان بقای این ویروس و سرعت شیوع آن در جوامع شهری زیاد شده است، اما مسلماً شهرهایی که از قبل زیرساخت‌های مربوط و لازم را فراهم کرده‌اند در حال حاضر بهتر می‌توانند از این امکانات استفاده کنند. برای شهرهای دیگر نیز شاید فرصت خوبی است که در این عرصه توانایی خود را محک بزنند. از آنجا که عوامل مختلفی بر کارکرد مطلوب سیستم‌های شهری اثرگذار است در گفت‌وگویی با" فریناز مقتدری، دکترای مطالعات شهری و متخصص هوشمندی شهرها و رفتار شناسی در محیط شهری" ظرفیت‌های استفاده از فناوری برای کنترل کرونا و نقش مدیریت شهری در این زمینه را بررسی کردیم که در ادامه این گفت‌وگو را می‌خوانید:

چگونه فناوری‌های مرتبط با کرونا به کاهش تعداد مبتلایان به این بیماری کمک می‌کند؟

فناوری‌های مرتبط با کرونا به منظور سالم‌تر و راحت‌تر کردن محیط زندگی و کاهش آمار ابتلاء به کرونا استفاده می‌‎شود. فناوری‌هایی که به جهت پایین آوردن آمار کرونا مورد استفاده قرار می‌گیرد تعداد بسیار زیادی، اپلیکیشن، نرم‌افزار و سایت است که اطلاعات در لحظه و دقیق (Real time) را در اختیار همه می‌گذارد. به طور مثال در کره جنوبی، استرالیا و در بسیاری کشورهای جهان این امکان وجود دارد که در لحظه یک شهروند بداند در قسمتی که زندگی می‌کند، چند نفر مبتلا هستند، دقیقاً در کدام مکان حضور دارند و در ۱۰ روز قبل از تشخیص بیماری به چه مکان‌هایی مراجعه کرده‌اند؟ به طور مثال می‌توان فهمید که این افراد در کدام رستوران‌ها بر سر کدام میز یا در کدام سینماها و بر روی کدام صندلی نشسته‌اند؟ در مجموع شرایطی ایجاد شده که تحت تأثیر آن محدوده زمانی و مکانی تردد افراد مبتلا مشخص است و سایر شهروندان می‌توانند از مراجعه به آن مکان‌ها خودداری کنند یا در صورت تردد تست تشخیصی کرونا دهند.

در شهرهای کشور تا چه اندازه از فناوری‌های مرتبط با کرونا استفاده شده است؟

نحوه مقابله با کرونا در ایران با ارائه حداقل اطلاعات و از بالا به پایین بوده است در حالی که رویکرد کشورهایی که در مبارزه با کرونا موفق بوده‌اند، متفاوت است. در این کشورها ابتدا تصمیمات کلی گرفته می‌شود و سپس محله‌ها و مدیریت شهری در مقیاس کوچک، دقیقاً اطلاع‌رسانی و سپس تصمیمات بعدی را اتخاذ می‌کنند؛ فی‌الواقع مدیریت شهری و شهروند هوشمند در این کشورها معنا پیدا می‌کند. مدیریت و شهرسازی از پایین به بالا، ارتباط درستی را بین اجزا برقرار کرده و موجب می‌شود مدیریت شهری در هر سطحی موفق باشد. در ایران نیز این امکان وجود دارد و نیازی به استفاده از تکنولوژی‌های چندان پیشرفته نیست. در اصل نیاز به اطلاع رسانی درست است، زیرا شهروندان غالباً گوشی‌های هوشمند در اختیار دارند و هرکسی که وارد بیمارستان و مراکز درمانی می‌شود، اطلاعات وی شامل اینکه با چه کسانی برخورد داشته یا کجا رفته است، قابل ثبت است و ممکن است در دسترس کاربران قرار بگیرد. استفاده از این فناوری‌ها کار سخت و پیچیده‌ای نیست، بلکه باید عزمی برای استفاده از این تکنولوژی‌ها وجود داشته باشد. اگر من قصد مراجعه به مکانی مثلاً رستوران را دارم و مطلع شوم که در هفته قبل آیا فرد مبتلا به کرونا در این رستوران حضور داشته است یا نه؟ این فناوری موجب تقویت و نظم بخشی همه بخش‌ها بویژه کسب و کارها می‌شود، زیرا شهروندان با خیال راحت‌تری در رستوران‌هایی که دو هفته است فرد مبتلا به کرونا در آن حضور نداشته است، حاضر می‌شوند. این یک چرخه است که به لحاظ اقتصادی، اجتماعی و سلامت می‌تواند مؤثر باشد. مهمترین استفاده‌ای که از فناوری در دوران همه گیری کرونا انجام شده است، اطلاع رسانی بوده است. وقتی توان تکنولوژیک در حدی است که دوربین‌های ترافیکی فرد با ماسک یا بدون ماسک را شناسایی و اطلاعات آن را مخابره کنند یعنی توان رصد و پوینت کردن وجود دارد. سعی دارند که از این فناوری‌ها استفاده کنند تا فردی که مبتلا به کرونا است از خانه خارج نشده و وارد فضاهای عمومی شهر نشود. تصمیم بر اجرا وجود دارد اما هنوز اطلاعات دقیقی ندارم که آیا این کار انجام شده است یا نه. متأسفانه سیاست‌های ما به جای اینکه تشویقی باشد، تنبیهی است یعنی به جای اینکه اطلاعات را در اختیار بگذاریم و از مردم بخواهیم رعایت کنند، آنها را تنبیه می‌کنیم. در حال حاضر در نظر دارند تا با اسکن اطلاعات کارت ملی از ورود افراد مبتلا به کرونا به مکان‌های عمومی به خصوص حمل و نقل عمومی جلوگیری کنند.

نقش اطلاعات در این فرآیند چیست؟

ثبت اطلاعات کار آسانی است و با بهره‌گیری از گوشی‌های هوشمند و سیستم‌های یکپارچه رایانه‌ای بیمارستان‌ها و آزمایشگاه‌ها ثبت می‌شود، اما مسئله مهم در این زمینه، استفاده درست و دانستن روش‌های اصولی استفاده از این اطلاعات است. ایجاد سامانه‌ای که مشخصات و اطلاعات بیمار ثبت کند پیچیده نیست؛ در این زمینه باید از لحاظ فرهنگی و همچنین مبانی قانونی شفافیت اطلاعات(Open data) اقدامات بیشتری انجام شود؛ توضیح آنکه: فرهنگ به اشتراک گذاشتن اطلاعات بسیار مهم است، ما نباید از این ترس داشته باشیم که اطلاعات خود - به خصوص اطلاعاتی که به سلامت سایر افراد مربوط می‌شود - را در اختیار دیگران بگذاریم؛ همچنین به قانون و مجموعه مدیریتی شهرها و قوه تصمیم گیر نیز باید قصد استفاده از این اطلاعات و منتشر کردن آنها را داشته باشد. این دو مسئله بر هم اثر می‌گذارند. هم فرهنگ شهروندی و هم نوع تفکر و رویکرد مدیریت شهر یا دولت در کنار هم و با همکاری هم نتیجه می‌دهد. به عنوان مثال یکی از شهروندان کره جنوبی اطلاعات را از سایت‌های مختلف از جمله سایت مدیریت شهری می‌گرفت و به زبان ساده و در قالب نقشه‌های قابل فهم برای همه، پیاده سازی می‌کرد.

شهرداری‌ها چه نقشی در استفاده بهتر از این فناوری‌ها دارند؟

به نظر من شهرداری‌ها قدرت زیادی در برقراری ارتباط مستقیم با شهروندان دارند، امکانی که در نهادها یا دستگاه‌هایی که حتی از نظر اداری جایگاهی بالاتر از شهرداری دارند، وجود ندارد. مدیران شهری با زندگی روزمره شهروندان در تماس هستند. در زمینه مشکلاتی که در این حوزه بوجود می‌آید باید توجه داشته باشیم که مسئله کم کاری مدیریت شهری نیست، بلکه مشکل ناشی از اتخاذ رویکرد اشتباه است. اینکه ما منتظر باشیم قانونی در سطح ملی تصویب شود یا اتفاق دیگری شبیه به آن بیفتد درست نیست، بلکه باید اقدامات کوچک در مقیاس محله‌های مسکونی انجام شود و اطلاع‌رسانی، هوشمندسازی و بهره‌گیری از فناوری در مقیاس کوچک و در سطح اختیارات شهرداری را تسهیل کنیم؛ باید اعتماد شهروندان را جلب و با آنها ارتباط برقرار کنیم تا به تدریج شهروندان هوشمند تربیت شوند، البته انجام چنین اقداماتی به غیر از شهرداری‌ها از هیچ دستگاه اجرایی دیگری بر نمی‌آید.

کد خبر 459903

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهرهاي ايران شفافیت اطلاعات فرهنگسازی شهروند هوشمند ویروس کرونا همه گیری کرونا فناوری های نوین هوشمند سازي شهرها زیرساخت شهری مدیریت شهری شهرداری ها قانون فرهنگ شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق استفاده از فناوری مبتلا به کرونا اطلاع رسانی مدیریت شهری فناوری ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۳۲۵۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزارت ارتباطات در تکالیف قانونی صدور مجوز اول شد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سازمان فناوری اطلاعات ایران، مطابق رتبه بندی انجام شده توسط مرکز ملی مطالعات، پایش و بهبود محیط کسب و کار کشور، در راستای اجرای تکالیف قانونی صدور مجوزها، وزرات ارتباطات و فناوری اطلاعات با کسب ۹ امتیاز از ۱۰ امتیاز، رتبه اول کشوری را از بین ۱۶ دستگاه اجرایی ارزیابی شده به دست آورد.

شاخص‌های مهم ارزیابی در این رتبه بندی، عبارت از: حذف مجوزهای کاغذی، رعایت شروط حذف شده، مراتب رد / صادر بدون شکایت، رد / صادر بدون تأخیر، درهای پشت بسته، اتصال کامل به درگاه ملی مجوزهای کشور و ارائه کامل مجوزها در درگاه‌های تخصصی در نظر گرفته شده بود.

وزارت ICT در راستای رعایت دو شاخص شروط حذف شده و اتصال کامل به درگاه ملی مجوزها، موفق به کسب امتیاز کامل ۱۰ از ۱۰ شد و در خصوص ارزیابی سایر شاخص‌ها نیز موفق به کسب حداکثر امتیاز ۹.۹ از ۱۰ امتیاز شد.

به طور کلی وزارت ICT، صادرکننده ۳۶ عنوان مجوز است که از این میزان، سازمان فناوری اطلاعات ایران مسئولیت صدور ۱۶ عنوان مجوز در حوزه‌هایی نظیر امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات (افتا)، مراکز داده، تاییدیه فنی نرم افزار و گواهی سلامت و احراز اصالت نرم افزار را به عهده دارد.

گفتنی است ۴۵ درصد مجوزهای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات توسط سازمان فناوری اطلاعات ایران صادر می‌شود.

کد خبر 6097244 هنگامه فروغی

دیگر خبرها

  • دفاع شهردار تهران از وام میلیاردی به مدیران شهرداری
  • کاهش وابستگی شهرداری قم به محصولات غیر بومی با همکاری استارتاپ‌ها
  • حمایت سازمان فناوری اطلاعات از سکو‌ها و کسب و کار‌های اقتصاد دیجیتال
  • ماجرای تخصیص وام به مدیران شهرداری تهران برای مسکن
  • حرکت بر لبه فناوری، راهبرد ارتش برای مقابله با تهدیدات مدرن است
  • رویدادهای فرهنگی برای «خرم‌آباد»
  • تشریح اقدامات مدیریت بحران خراسان جنوبی در سیل اخیر
  • دبیرکل سازمان جهانی بهداشت: تفاهم‌نامه‌ مقابله با همه‌گیری‌های آینده باید امضا شود
  • اجرای پروژۀ فیبر نوری در هرمزگان تسریع می‌شود
  • وزارت ارتباطات در تکالیف قانونی صدور مجوز اول شد