Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-27@10:11:15 GMT

۱۲۵ میلیون هکتار اراضی کشور در معرض فرسایش آبی است

تاریخ انتشار: ۱۷ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۲۴۲۹۱۴

۱۲۵ میلیون هکتار اراضی کشور در معرض فرسایش آبی است

به گزارش ایرنا، «مسعود منصور» امروز (دوشنبه) در مراسم روز جهانی خاک در محل وزارت جهاد کشاورزی افزود: پژوهش‌ها نشان می‌دهد سالیانه ۱۵.۴ تن در هکتار فرسایش آبی و  ۲۱ تن در هکتار فرسایش بادی در قالب ریزگردها و گردو غبار انجام می‌شود.

معاون وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت:  این درحالی است که با عملیات آبخیزداری ۱۵ تن در هکتار فرسایش آبی خاک را به ۹ تن و با  عملیات بیابان‌زدایی ۲۱ تن فرسایش آبی را به ۱۵ تن کاهش دادیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی اضافه‌کرد: فرسایش خاک در اثر سیل و باد و همچنین پدیده‌ بیابان‌زایی موجب از بین رفتن خاک می‌شود که همه اینها تهدیدی برای امنیت زیستی و امنیت غذایی کشور به شمار می رود.

این مقام مسوول بیان‌داشت: مهمترین راهکار، جلوگیری از فرسایش خاک است زیرا اگر اصل خاک از بین برود، تنوع زیستی خاک معنایی ندارد.

منصور با اشاره به اینکه سه مولفه خاک، آب و پوشش گیاهی برهم تاثیر متقابل دارند، اظهار داشت: حفظ این سه مولفه در امنیت زیستی، امنیت غذایی و امنیت ملی کشور تاثیرگذار است.

رییس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: ۱۴ میلیون هکتار جنگل، ۸۰ میلیون هکتار مرتع، ۲ میلیون هکتار اراضی بیشه‌زار و درختچه‌زار و نزدیک به ۳۰ میلیون هکتار اراضی بیابانی در کشور وجود دارد که مدیریت ۸۰ درصد این عرصه‌ها در اختیار سازمان جنگل‌ها قرار دارد.

منصور، یکی از عوامل موثر بر فرسایش خاک را اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوان‌داری برشمرد و افزود: تاکنون ۳۰ میلیون هکتار عملیات آبخیزداری انجام  شده، اما همچنان عقب هستیم.

به گفته وی، برای اجرای عملیات آبخیزداری با استفاده از منابع صندوق توسعه ملی رشد خوبی داشتیم اما همچنان نیازمند مساعدت هستیم تا در بودجه سال ۱۴۰۰ و در برنامه هفتم توسعه ۳۰ میلیون هکتار دیگر عملیات آبخیزداری گسترش یابد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: با اقدامات آبخیزداری انجام شده در استان‌های جنوبی کشور به‌ویژه بوشهر و سازه‌هایی که در ۶ ماهه اخیر ایجاد شد، در سیلاب اخیر خسارت شدیدی به شهر شاهد نبودیم.

وی در عین حال یادآور شد: نخستین سیل‌ها، آورده زیاد  و قدرت تخریبی بالایی دارند و اگر این عملیات انجام نمی‌شد خسارت‌های غیرقابل جبرانی به وجود می‌آمد.

منصور براین باور است که عملیات آبخیزداری، جنگل‌کاری، اقدامات سازه‌ای بیولوژیک و بیومکانیک علاوه بر حفظ خاک می‌تواند خسارت ناشی از سیل را کاهش و در مقابل، سفره‌های آب زیرزمینی را تقویت کند، بنابراین شروع عملیات بیولوژیک در حفظ خاک موثر است که از امروز به‌طور همزمان اجرای آن در استان‌های کشور شروع می‌شود.

وی خاطرنشان‌کرد: امروز هم‌زمان با روز جهانی خاک، فعالیت نهال‌کاری و توسعه پوشش گیاهی در ۴۲۰ شهرستان در سطح  ۲۳۳ هزار هکتار شروع شد که از این میزان در ۴۷ هزار  هکتار عملیات احیاء، توسعه و غنی‌سازی جنگل، ۳۰ هزار هکتار نهال کاری (توسعه زراعت چوب) ، ۹۰ هزار هکتار احیاء و اصلاح مراتع، ۳۵ هزار هکتار مقابله با بیابان‌زایی و ۳۱ هزار هکتار جنگل‌کاری اقتصادی اجرایی می‌شود.

این مقام مسوول گفت: در حوزه جنگل‌های هیرکانی، با  اراده سازمان جنگل‌ها و براساس قانون و خط‌مشی وزیر جهاد کشاورزی، استمرار توقف بهره‌برداری از این جنگل‌ها و طرح‌های جایگزین مبتنی بر عدم‌بهره‌برداری مورد تاکید است.

موافقت رییس‌جمهوری با تشکیل کمیته راهبردی ملی صیانت از جنگل های زاگرس

رییس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور بیان‌داشت: در حوزه  جنگل‌های زاگرس، مرطوب‌سازی سطح جنگل‌ها، تعیین‌تکلیف دام و کشت‌ها و مبارزه جدی با آفات و بیماری‌ها در اولویت قرار دارد.

وی افزود: رییس ‌جمهوری با درخواست وزیر جهاد کشاورزی مبنی بر ایجاد کمیته راهبردی ملی صیانت از زاگرس به مسوولیت معاون اول رییس‌جمهوری موافقت کرد که نخستین جلسه آن برای تبیین خط‌مشی این کمیته برگزار خواهد شد.

اخذ موافقت یونسکو با ایجاد مرکز بین‌المللی مدیریت جامع آبخیزداری توسط ایران

منصور ادامه‌داد: با اخذ موافقت یونسکو  و مبادله سند، ایران به عنوان مرکز بین‌المللی مدیریت جامع حوزه‌های آبخیزداری در منطقه شروع به کار می‌کند که امیدواریم با تبادل اطلاعات با کشورهای دیگر بتوانیم این دانش را انتقال دهیم.

وی افزود: احیاء و اصلاح مراتع، یکی از رویکردهای جدی دیگر است که با تعدیل ظرفیت دامی و تکیه بر مرتع‌داری تلفیقی با انجام اقداماتی مثل توسعه کشت گیاهان دارویی باعث رونق و شکوفایی مناطق با مشارکت مردم می‌شود که همه اینها کمک به حفظ خاک است.

وضعیت فوق بحرانی ۷ میلیون هکتار اراضی کشور

رییس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، با اشاره به وجود ۳۵ میلیون هکتار عرصه‌های بیابانی در کشور، گفت: از این میزان  ۱۳ تا ۱۴ میلیون هکتار آن در وضعیت بحرانی و نزدیک به هفت میلیون هکتار در وضعیت فوق بحرانی است که باید به ترتیب اولویت، عرصه‌های فوق بحرانی مهار شود.

وی با اشاره به اینکه ریزگردها و بیابانی شدن بخشی از عرصه کشور، تهدیدی جدی است، ابراز امیدواری کرد مقابله با بیابان‌زایی استمرار یابد و افزود: اگر امسال روی ۱۲۰ هزار هکتار از این عرصه‌ها اقدامات بیابان‌زدایی انجام شود، به‌طور حتم در کاهش ریزگردها با منشا خارجی و داخلی تاثیرگذار است.

این مقام مسوول اضافه‌کرد: اکنون در خوزستان بیش از ۳۵۰ هزار هکتار کانون بحرانی با منشا داخلی مهار شده، اما کانون ریزگردها با منشا خارجی نیازمند اقدامات دیپلماسی ایران در دیگر کشورهاست تا این منشاها نیز از مبدا مهار شوند.

به گزارش ایرنا، مراسم روز جهانی خاک امروز با شعار «خاک را زنده نگه داریم و تنوع زیستی خاک را حفظ کنیم» با حضور وزیر جهاد کشاورزی، مدیران و معاونان وزارتخانه و نمایندگان فائو به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد.

در این مراسم از پنج نفر از کشاورزان پیشرو در حفظ خاک تجلیل شد.

برچسب‌ها وزارت جهاد کشاورزی بوشهر توسعه ایران سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری کشور کاظم خاوازی خوزستان یونسکو ایران زاگرس

منبع: ایرنا

کلیدواژه: وزارت جهاد کشاورزی بوشهر توسعه ایران سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری کشور کاظم خاوازی خوزستان یونسکو ایران زاگرس وزارت جهاد کشاورزی بوشهر توسعه ایران سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری کشور کاظم خاوازی خوزستان یونسکو ایران زاگرس اخبار کنکور مراتع و آبخیزداری کشور میلیون هکتار اراضی وزیر جهاد کشاورزی عملیات آبخیزداری سازمان جنگل ها هزار هکتار فرسایش آبی عرصه ها حفظ خاک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۴۲۹۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای طرح کشت چوب در ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی خوزستان

به گزارش خبرنگار مهر، علی اکبر حسینی محراب بعد از ظهر امروز چهارشنبه در نشست بررسی طرح زراعت چوب در استان خوزستان بیان کرد: زراعت چوب به عنوان یک کار جدید است که می‌تواند بخشی از کانون‌های ریزگرد را تحت پوشش قرار داده و در کنار آن موجب شکل‌گیری تولید صنایع چوب و ایجاد زنجیره اشتغال در استان شود.

وی افزود: طرح زراعت چوب در قالب سفر هیأت دولت مطرح شد و مورد تأیید دولت قرار گرفت. خوزستان حدود ۶ میلیون هکتار زمین دارد و اجرای این طرح در ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی استان در طول چهار سال پیش‌بینی شده است.

حسینی محراب ادامه داد: در هر هکتار از طرح زراعت چوب بیش از یک هزار درخت اکالیپتوس و گونه‌های مشابه کشت می‌شود که پس از چهار سال به تولید می‌رسد و در این مدت از برگ آن برای گرفتن اسانس استفاده می‌شود که برای این امر نیز چند کارخانه راه‌اندازی شده است.

استاندار خوزستان اظهار کرد: در سال زراعی جاری کشت نهال در حدود ۱۷ هزار و ۴۰۰ هکتار از اراضی استان انجام شده و رقم مصوب ۴۶ هزار هکتار بوده که رقم قابل توجهی است؛ درخواست‌هایی که شرکت‌ها و کشاورزان مختلف داشتند، بیش از ۱۰۰ هزار هکتار است.

حسینی محراب گفت: تاکنون و در مجموع ۲ هزار هکتار در زمینه زراعت چوب در استان زیر کشت رفته است و کشتی که در سال زراعی جاری شده بیش از ۸.۵ برابر نسبت به گذشته است.

وی افزود: آماری که در سامانه منابع طبیعی کشور برای کشت نهال ثبت شد، ۹۰ هزار هکتار است که ۷۳ هزار هکتار از آن فقط به خوزستان اختصاص دارد و ۱۷ هزار هکتار برای سایر استان‌ها در نظر گرفته شده است.

استاندار خوزستان با اشاره به اینکه شهرک‌های صنایع چوب و مبلمان می‌تواند در کنار اجرای طرح زراعت چوب در استان ایجاد شود، عنوان کرد: فارغ‌التحصیلان دانشگاهی می‌توانند نقش مهمی در پیشبرد این پروژه داشته باشد.

کد خبر 6088140

دیگر خبرها

  • بازگشت ۳۷۰ هکتار از اراضی جنگلی مازندران به طبیعت
  • سند ۱۷۱ هکتار از اراضی ملی پردیس صادر شد
  • کاهش ۷۰ درصدی خسارت سیل با اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری
  • ماجرای قطع ۴۰ درخت در نوشهر
  • ماجرای قطع ۴۰ اصله درخت در کجور نوشهر از زبان رئیس منابع طبیعی
  • تولید ۵.۵تن گندم آبی در هر هکتار از مزارع لرستان
  • مهار سیلاب‌ با اجرای طرح‌های آبخیزداری در فریدونشهر + فیلم
  • اجرای طرح کشت چوب در ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی خوزستان
  • رفع تعرض از ۱۷۷ هکتار زمین دولتی
  • رفع تصرف ۲۰ هکتار از اراضی ملی در شهرستان طارم