Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-02@07:48:00 GMT

کوه یخی دیابت و خطر ابتلاء بیماران به کرونا ویروس

تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۲۷۳۷۲۲

کوه یخی دیابت و خطر ابتلاء بیماران به کرونا ویروس

افراد مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت، بیشتر در معرض عفونت شدید و ابتلا به کرونا ویروس قرار دارند، شواهد اخیر نشان داده که دیابت یکی از شایع‌ترین بیماری‌های همراه در میان بیماران مبتلا به کووید ۱۹ بستری شده در بخش مراقبت‌های ویژه بوده‌ است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، افراد دارای بیماری زمینه‌ای به دلیل ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن بیش از سایر افراد در معرض ابتلاء به بیماری کرونا هستند بنابراین باید این افراد حساسیت بیشتری نسبت به رعایت نکات پیشگیرانه داشته باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از بیماری‌هایی که در زمره بیماری‌های زمینه‌ای محسوب می‌شود دیابت است که با وجود رعایت نکات بهداشتی در محافظت از کووید -۱۹ در صورتی‌که علائم مشکوک به کرونا را در بدن خود مشاهده کردند مراجعه به پزشک در آنها بسیار ضروری است.

۱۳ درصد بودجه سلامت کشور صرف بیماری دیابت می‌شود

رامش حسین‌خانی مسئول پیشگیری و کنترل دیابت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اظهار می‌کند: ۵.۵ میلیون نفر در کشور مبتلا به دیابت هستند و دیابت ۱۳ درصد بودجه سلامت کشور را به خود اختصاص می‌دهد، میزان شیوع آن حدود ۱۱ درصد بوده است؛ در سال ۹۷ حدود چهار درصد از مرگ و میر در کشور ما به دلیل دیابت بوده و در استان اصفهان نیز از سال ۹۵، میزان شیوع آن ۱۱.۷ درصد بوده که از میانگین کشوری کمی بالاتر است.

وی می‌افزاید: دیابت یک مشکل جهانی است، در دنیا حدود ۲۸ میلیون نفر پرستار وجود دارد که باید به دیابتی‌ها آموزش لازم را بدهند؛ همچنین تقریباً ۶ میلیون نفر کمبود پرستار در جهان وجود دارد که ۹۰ درصد آن مربوط به کشورهای در حال توسعه است.

۲۳ درصد مرگ در کرونا مربوط به بیماران دیابتی است

حسین‌خانی تصریح می‌کند: در استان اصفهان حدود ۶۵ درصد مرگ و میر کرونا مربوط به بیماری‌های زمینه‌ای است و دیابت به تنهایی ۲۳ درصد از آن را شامل می‌شود؛ ترس از کرونا باعث شده بیماران ما در این چند ماه به پزشک مراجعه نکنند اما این آزمایشات و مراجعه به پزشک برای آن‌ها ضروری محسوب می‌شود، به بیماران دیابتی توصیه می‌کنیم داروها را کم یا قطع نکنند و با دستگاه‌ها در منزل فشار خون خود را اندازه‌گیری کنند.

مسئول پیشگیری و کنترل دیابت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، می‌گوید: شعار روز جهانی دیابت امسال «پرستاران و مراقبین سلامت دنیای دیابت را تغییر می‌دهند»، است و باید توجه داشت که در حال حاضر ۴۸۳ میلیون نفر در دنیا و ۵.۵ میلیون نفر در کشور ایران به بیماری دیابت مبتلا هستند.

حسین‌خانی، می‌افزاید: در حال حاضر از هر ۱۰ نفر در دنیا یک نفر به بیماری خاموش دیابت مبتلاست، متأسفانه مرگ بیماران مبتلا به دیابت کمتر از ۷۰ سال و به ۴۳ درصد رسیده که کاهش ۲۵ درصدی این مرگ و میر را در دستور کار داریم.

شیوع دیابت در اصفهان بالاتر از میانگین کشوری است

وی با تاکید بر اینکه ۲۵ درصد از مبتلایان به دیابت از بیماری خود اطلاعی ندارند می‌گوید: به این دلیل غربالگری افراد بالای ۳۰ سال را استان اصفهان در دستور کار داریم. شیوع دیابت در کشور ۱۱.۵ و در استان اصفهان بالاتر از میانگین کشوری و ۱۱.۷ درصد است، پیش‌بینی می‌کنیم ۳۵۰ هزار نفر از افراد بالای ۳۰ سال در استان اصفهان به بیماری دیابت مبتلا باشند.

مسئول پیشگیری و کنترل دیابت مرکز بهداشت اصفهان، می‌افزاید: اجرای طرح خطرسنجی قلبی عروقی در اصفهان از سال ۹۵ بوده همچنین در کنار اجرای این طرح غربالگری دیابت و فشار خون و اختلالات لیپیدی برای یک میلیون و ۱۸۰ هزار نفر از شهروندان استان اصفهان انجام شده است.

فعالیت متخصصان در ۲۴ کلینیک دیابت در استان اصفهان

الهه ایزدی خواه، مسئول بیماری‌های غیر واگیر معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه از دو سال پیش کلینیک‌های دیابت به عنوان سطح دو درمان آغاز به کار کردند، اظهار می‌کند: در حال حاضر بیش از ۲۴ کلینیک دیابت در استان اصفهان فعال است و از سوی دیگر جایگاه ویژه پرستاران دیابت در دنیا مشخص است، علاوه بر این از دو ماه پیش فعالیت متخصصان اطفال برای آموزش دیابت به کودکان آغاز شده است.

وی با تاکید بر اینکه بیماران حتی اگر هیچ گونه علامتی هم ندارند باید به صورت سالانه از نظر بیماری‌های چشم معاینه شوند، ادامه داد: بیماران اگر عارضه پیدا کنند، هزینه بسیاری به بار خواهند آورد، برای مثال برای هر جلسه دیالیز ۴۰۰ هزار تومان هزینه می‌شود، بسیاری از بیماران دیابتی که کرونا گرفتند و از پس آن برآمدند به همین دلیل بود که بیماری خود را کنترل کرده بودند. دانشکده پرستاری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان یک دوره جامع و کامل پرستاری دیابت دارد که پرستاران را به طور کامل و تخصصی آموزش می‌دهد تا در مراکز دیابت مشغول می‌شوند.

دیابت کنترل شده عوارض کمتری دارد

فرهاد گودرزیان، پزشک دیابت، مسئول ثبت و گزارش‌دهی عوارض داروهای معاونت غذا و دارو، به خبرنگار ایمنا، می‌گوید: بیماری دیابت به دو دسته دیابت نوع یک و دو تقسیم می‌شود، دیابت نوع یک بیشتر ممکن است در افراد جوان‌تر ایجاد شود و شیوع آن به مراتب کمتر است. و افرادی که دچار دیابت نوع یک می‌شوند نیاز به تزریق انسولین دارند.

وی می‌افزاید: دیابت نوع دو به طور عموم در سنین بالاتر ایجاد می‌شود و برای کنترل آن در ابتدا می‌توان از داروهای خوراکی استفاده کرد. درصد زیادی از بیماران نوع دو هم با گذشت زمان برای کنترل قند خون نیاز به استفاده از انسولین پیدا می‌کنند.

مسئول ثبت و گزارش دهی عوارض داروهای معاونت غذا و دارو، تصریح می‌کند: متأسفانه دیابت از نظر عوارض می‌تواند سیستم‌های بدن را تحت تأثیر قرار دهد. هر اندازه کنترل دیابت مطلوب‌تر باشد عوارض کمتری را به دنبال خواهد داشت. دیابت با توجه به اینکه می‌تواند به عروق بزرگ و کوچک آسیب برساند در نتیجه افراد را مستعد بیماری‌های قلبی می‌کند و علاوه بر این بیماری‌های چشمی را بیشتر کرده و می‌تواند روی عروق کلیه اثر بگذارد.

گودرزیان تصریح می‌کند: دیابت می‌تواند روی اعصاب بدن فرد اثر بگذارد، احساس کم شدن حس در اندام‌ها به خصوص در انگشتان پا موردی است که بسیاری از افراد دیابتی از آن شکایت دارند و انگشتان پای آنها حالت مور مور شدن پیدا می‌کند.

دیابت کنترل شده می‌تواند ویروس کرونا را شکست دهد

وی در مورد توصیه‌های ضدکرونایی برای بیماران دیابتی و کاهش خطر ابتلای آنها به این ویروس، اظهار می‌کند: همه دنیا درگیر اپیدمی کرونا هستند و ایران و بیماران دیابتی هم از این قاعده مستثنی نیستند. در اپیدمی کرونا هم مشکل دیگری که بیماری دیابت ایجاد می‌کند کاهش ایمنی بدن است و بدن فرد برای درگیر شدن ویروس کرونا مستعدتر می‌شود. اما نباید بیماران دیابتی را ترساند اگر بیماری دیابت کنترل شده و عارضه دار نباشد دوره بیماری عفونت‌های ویروسی سخت‌تر نخواهد بود.

این پزشک دیابت، تاکید می‌کند: باید برای کاهش خطر ابتلاء به عفونت‌های ویروسی و بیماری کرونا کنترل دیابت به خوبی صورت بگیرد، کنترل قند خون نیز بسیار مهم است. نکته حائز اهمیت اینکه در طول دوره بیماری مصرف داروها قطع نشود و اندازه‌گیری مداوم قند خون در طول روز صورت بگیرد تا بیمار دیابتی بتواند قند خون را با میزان‌های استاندارد حفظ کند.

وی اظهار می‌کند: اگر کنترل قند خون صورت بگیرد چنانچه بیمار دیابتی به کرونای خفیف مبتلا شود، امکان بهبودی بالاتر می‌رود و هرچه قدر که کنترل قند خون بهتر شود بیماری‌های دیگر که بتوانند فرد را تحت تأثیر قرار دهند شدت کمتری خواهند داشت. در واقع مشکل بیشتر مربوط افرادی است که دیابت کنترل نشده به اضافه عوارض مزمن دیابت را دارند و این اتفاق ایجاد بیماری و شدت بیماری را افزایش می‌دهد.

دیابت مانند یک کوه یخی است

منصور خالقی متخصص غدد و دیابت درباره علت بروز این بیماری به خبرنگار ایمنا، می‌گوید: در آخرین مقالاتی که آمده است نمی‌توان گفت که یک فاکتور فقط ایجاد دیابت می‌کند بلکه بیماری چند عاملی است و فاکتور ارث، افزایش وزن و چاقی، کم تحرکی در بروز دیابت مؤثر هستند. استرس از مهم‌ترین فاکتورهاست و باعث می‌شود از طریق تأثیر گذاری بر روی هیپوتالاموس، هیپوفیز و غده آدرنال ایجاد کورتیزول شود و کورتیزول با دو علت می‌تواند منجر به افزایش قند خون شود.

وی اضافه می‌کند: دیابت در سطح سلول‌ها مقاومت به انسولین را بالا می‌برد و دوم اینکه مزاحم سلول‌های وبتا می‌شود و روی سلول‌های وبتای پانکراس که تولید انسولین می‌کند تأثیر گذاشته و آنها را کم فعال و غیر فعال کرده که این موضوع گاهی اوقات موقت و گاهی اوقات به صورت دائمی است.

خالقی تصریح می‌کند: علاوه بر این به علت اینکه کورتیزول ناشی از استرس، اسیدهای چرب و تری گلیسیرید را به داخل بافت‌ها شیفت می‌دهد ایجاد چاقی به خصوص در ناحیه شکم می‌کند و حتی یکی از علل عمده چاقی‌های شکمی استرس‌ها هستند. بنابراین بیماری دیابت وابسته به یک علت نیست و فاکتورهای مختلفی دارد و ژنتیک و ارث، چاقی و کم تحرکی، رژیم غذایی نامطلوب و بهم ریختن عادت غذایی و استرس از علل مهم آن است.

این پزشک دیابت می‌افزاید: دیابت مانند یک کوه یخی است که شخص بیمار پیکره آن است و دو سوم این کوه یخی را در اقیانوس نمی‌بیند و فقط نوک قله را می‌بیند که کف این کوه یخی از افزایش وزن، چاقی، عادت بد غذایی و استرس‌ها شروع می‌شود تا اینکه مقاومت به انسولین ایجاد شده و لوزالمعده خسته شده و تولید انسولین پایین آمده و دیابت که همان نوک کوه بوده ظاهر می‌شود.

وی تاکید می‌کند: غربالگری دیابت از سن ۴۰ سال به بالا بود و بعد از مدتی از سن ۳۵ سال به بالا غربالگری‌ها انجام می‌گرفت و در حال حاضر متأسفانه فاکتورها و زمینه‌ها برای دیابت آماده شده که از سن ۱۸ سالگی هم غربالگری صورت می‌گیرد. به خصوص افرادی که از کودکی چاق بودند یا در خانواده دیابتی متولد شدند و یا رژیم بد غذایی و عادت بد تغذیه‌ای دارند.

خالقی تاکید می‌کند: بروز بیماری دیابت نوع دو در کودکان هم شیوع پیدا کرده است و این اتفاق به دلیل افزایش وزن کودکان در هنگام تولد، کودکانی که از مادران دیابتی به دنیا آمدند و یا اینکه مادر در دوران بارداری دیابت داشته است و همه این موارد باعث می‌شود کودکان دچار دیابت نوع دو شوند.

شیوع اپیدمی کرونا و خطرپذیری بیشتر بیماران دیابتی

این پزشک دیابت با اشاره به اینکه با توجه به شیوع اپیدمی کرونا خطرپذیری و ابتلاء به این ویروس در بیماران دیابتی بالاست، اظهار می‌کند: دیابت و چاقی باعث می‌شود در کرونا آسیب پذیری و بیماری‌زایی کرونا افزایش پیدا کند و توصیه می‌کنیم که بیماران دیابتی حتماً دیابت را کنترل کنند چرا که خطر مرگ و میر بیمار دیابتی در کرونا قریب به ۶/۲ درصد افراد عادی است.

خالقی می‌گوید: اگر افراد چاق و دیابتی دچار بیماری کرونا شوند، در صورت پیشرفت کرونا نجات آنها بسیار سخت است. بنابراین قند در ریه و دستگاه تنفسی تجمع پیدا می‌کند و اگر کسی مبتلا به ذات‌الریه میکروبی، ویروسی و کرونا شود قندی که در دستگاه تنفسی جمع می‌شود به تکثیر و رشد بهتر عامل‌های پاتوژن کمک می‌کند.

کد خبر 455171

منبع: ایمنا

کلیدواژه: دیابت خطرات شیوع بیماری کووید۱۹ قند خون عفونت های ویروسی انسولین مرگ و مير دیابت نوع دوم اپیدمی پرستار کلینیک متخصص توصیه های بهداشتی پیشگیری از کرونا خودمراقبتی عوارض مصرف دارو روز جهانی ديابت نکات بهداشتی بیماری های غیرواگیر تقویت سیستم ایمنی کاهش خطرات سلامتی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق دانشگاه علوم پزشکی اصفهان استان اصفهان بیماران دیابتی کنترل قند خون اپیدمی کرونا بیماری دیابت کنترل دیابت دیابت کنترل حال حاضر پزشک دیابت میلیون نفر دیابت نوع مرگ و میر زمینه ای کوه یخی نوع دو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۷۳۷۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تولید کیت‌های جداساز ویروس‌های بیماری‌زا در کشور

یکی از شرکت‌های فناور موفق به تولید کیت‌های استخراج DNA و RNA با یک بیستم قیمت نمونه‌های اروپایی شد.

به گزارش ایسنا، امیر شیرعلی‌زاده دزفولی، مدیرعامل این شرکت در این باره گفت: کیت‌های استخراج DNA و RNA ما یک بیستم کیت‌های اروپایی قیمت داشته و یک پنجم نمونه‌های چینی و تایوانی قیمت دارد. در واقع این کیت‌ها در عین حال که کیفیت بسیار بالایی دارند، از تمام نمونه‌های وارداتی ارزان‌تر هستند. این فناوری برای جداسازی انواع اسیدهای نوکلئیک ویروس‌های بیماری‌زا نظیر ایدز و آنفلوآنزا قابل استفاده است.

شیرعلی‌زاده افزود: تا پیش از این فقط کیت‌های استخراج RNA را تولید می‌کردیم، اما به تازگی فناوری استخراج DNA را نیز توسعه داده‌ایم و در نتیجه DNA و RNA را می‌توانیم استخراج کنیم. این کیت‌ها هم برای تشخیص در بیمارستان‌ها و هم آزمایشگاه‌های تشخیصی قابل استفاده هستند. از سوی دیگر در دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی نیز از این کیت‌ها برای مقاصد تحقیق و توسعه می‌توان استفاده کرد. ما براساس نیاز بازار تولید انجام می‌دهیم و تقریبا  ۵۰۰ واکنش در روز تولید داریم که این رقم در دوره کرونا تا ۵۰۰۰ واکنش نیز می‌رسید.

به نقل از ستاد نانو، وی با بیان اینکه در حال توسعه فناوری جداسازی سلول‌ها با ذرات مغناطیسی هستیم که این فناوری برای تشخیص و درمان سرطان بسیار کاربردی است، ادامه داد: کیت‌های آموزشی نانویی تولیدی ما عرضه شده است. این کیت‌ها هم در محیط‌های آموزشی نظیر مدرسه و هم خانه قابل استفاده هستند. این کیت‌ها برای دو گروه سنی ۱۲ تا ۱۸ سال و همچنین بالای ۱۸ سال تولید می‌شوند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • چگونه سطح قند خون را به طور طبیعی کنترل کنیم؟
  • معمای عجیب: این ۵۰۰ نفر از بیمار‌ی‌ قلبی و دیابت در امانند
  • انسولین در داروخانه های هشتگرد به اندازه کافی موجود است
  • انسولین در داروخانه های هشتگرد به اندازه کافی موجود است 
  • راه‌های کنترل قند خون صبحگاهی در افراد دیابتی
  • کرونا ویروس چگونه با تغییرات آب و هوایی گسترش یافت؟
  • مناسب‌ترین میوه‌ها برای بیماران دیابتی
  • تولید کیت‌های جداساز ویروس‌های بیماری‌زا در کشور
  • این افراد در خطر ابتلا به ام اس قرار دارند
  • کمبود انسولین در بریتانیا بحرانی شد