Web Analytics Made Easy - Statcounter

یکی از مسائل اصلی در نظام سلامت ایران، کمبود شدید پزشک است که باعث شده با شکل‌گیری انحصار در ارائه خدمات درمانی، بخش زیادی از پزشکان و دندانپزشکان در شهرهای بزرگ از درآمد بسیار زیادی برخوردار شوند و انگیزه‌ای برای اقامت در مناطق محروم نداشته باشند. - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری تسنیم؛با گذر از خیابان­های اطراف بیمارستان­های بزرگ تهران، حضور افراد با لباس­های سنتی و چهره­‌های متفاوت که در پیاده­روها و فضای سبز اطراف بیمارستان، استراحت می­‌کنند این سؤال را به وجود می­‌آورد که چرا تعداد زیادی از بیماران برای مراجعه به پزشک، مجبور به سفر از شهرها و روستاهای خود به کلان­شهرها می­شوند؟!

سؤالی که پاسخ به آن در گرو بررسی آمار و ارقام "تعداد پزشکان" در مناطق مختلف کشور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دسترسی مناسب به خدمات درمانی و پزشک از جمله مهم­ترین شاخص­های کارآمدی نظام­های سلامت در سراسر دنیا به حساب می­‌آید؛ بر این اساس در شرایط ایده آل، بیماران باید در کوتاه­ترین فاصله زمانی و مکانی به خدمات درمانی دسترسی داشته باشند که در نهایت به افزایش کارآمدی نظام­‌های سلامت و رضایت بیشتر مردم منجر خواهد شد.

مسئله کمبود پزشک در مناطق محروم و توزیع نامتوازن پزشک در کشور، بی‎عدالتی در دسترسی به خدمات پزشکی را در پی داشته است؛ برای بررسی دقیق‎تر این مسئله باید به مقایسه سرانه تعداد پزشکان در شهرهای مختلف پرداخته شود.

بر این اساس هر چه میزان سرانه پزشک در مناطق مختلف کشور به هم نزدیک­تر باشد، توزیع پزشک مناسب­تر است؛ به عبارت دیگر برای برقراری عدالت در دسترسی به پزشک، سرانه تعداد پزشک به ازای جمعیت در نقاط مختلف کشور باید به هم دیگر نزدیک باشد:

همانطور که در نمودار فوق مشاهده می­‌شود، سرانه تعداد پزشک در استان­های مختلف اختلاف جدی و زیادی دارند به گونه‎ای که اختلاف سرانه پزشک در استان سیستان و بلوچستان و استان تهران به عنوان صاحبان کمترین و بیشترین سرانه تعداد پزشک در کشور تا 6 برابر نیز می‌­رسد! این موضوع حاکی از بحران جدی در توزیع پزشک در کشور است.

فاجعه کمبود پزشک در سیستان و بلوچستان

بر اساس آمار سازمان نظام پزشکی مجموعاً 1896 پزشک در استان سیستان و بلوچستان حضور دارند، بنابراین با احتساب جمعیت 2.780.000 نفری این استان، به ازای هر 10 هزار نفر تنها و تنها کمتر هفت پزشک وجود دارد! این موضوع در حالی است که سرانه تعداد پزشک در شهر تهران بالاتر از 30 پزشک به ازای 10 هزار نفر است.

شهرستان

جمعیت

تعداد پزشک

سرانه تعداد پزشکان به ازای 10هزار نفر

نیمروز

48471

0

0.00

خاش

173821

32

1.84

سراوان

191661

90

4.70

سرباز

186165

7

0.38

چابهار

283204

261

9.22

نیک شهر

141894

16

1.13

ایرانشهر

254314

165

6.49

زاهدان

672589

1001

14.88

دلگان

67857

0

0.00

مهرستان

70579

0

0.00

زهک

74896

0

0.00

سیب و سوران

85095

0

0.00

کنارک

98212

9

0.92

هیرمند

63979

0

0.00

زابل

165666

315

19.01

هامون

41017

0

0.00

میرجاوه

45357

0

0.00

قصرقند

61076

0

0.00

فنوج

49161

0

0.00

مجموع

2775014

1896

6.83

 

مطابق جدول فوق در تعداد زیادی از شهرستان­های این استان از جمله شهرستان­های پرجمعیت کنارک، سیب و سوران و قصر قند هیچ پزشکی حضور ندارد در واقع مردم این شهرستان­ها که جمعیتی بالغ بر 600 هزار نفر دارند، مجبور به طی مسافت­های بسیار تا رسیدن به شهرهای بزرگ استان هستند.

از طرف دیگر بخش بزرگی از این تعداد در مرکز استان متمرکز شده­‌اند و سرانه پزشک در سایر شهرستان­های استان کمتر از 5 پزشک به ازای هر 10 هزار نفر است که با توجه به فاصله زیاد شهرستان­ها تا مرکز استان عملاً مراجعه به پزشک به سختی، ممکن است.

در همین رابطه، معین الدین سعیدی، نماینده­ مردم سیستان و بلوچستان در مجلس شورای اسلامی گفت: «علیرغم خدمات بی­شمار نظام مقدس جمهوری اسلامی در حوزه­ نظام سلامت متأسفانه ما هنوز به لحاظ شاخص­‌های بهداشتی و درمانی، استان سیستان و بلوچستان و مخصوصاً جنوب آن، فاصله­ معنادار و حتی گاهی نجومی با میانگین کشوری داریم».

همچنین دکتر محمد هاشمی شهری، رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان با اشاره به کمبود پزشک در استان گفت: «کمبود پزشک عمومی در مراکز جامع خدمات سلامت روستایی، دستاوردهای درخشان نظام بهداشت و درمان را تهدید می‌کند؛ هم اینک تنها با 77 پزشک برای خدمت در مناطق روستایی، قرارداد داریم.»

چرا پزشکان به مناطق محروم نمی­‌روند؟

برخی افراد توزیع نامناسب پزشکان در کشور را مسئله اصلی می­‌دانند و راه حل را اختصاص منابع مادی و پاداش برای پزشکان مناطق محروم می­دانند؛ سیاستی که در سالیان گذشته با وجود تخصیص اعتبارات فراوان، ناموفق بوده است.

در همین راستا سید حسن قاضی‌زاده هاشمی وزیر سابق بهداشت در سال 1394 گفته بود: برای جبران کمبود 5 هزار پزشک در شبکه، حقوق این افراد را 4 تا 5 برابر کردیم اما حداکثر 1500 پزشک جذب شدند! حتی برای مناطق محروم مرزی حقوق 15 میلیون تومانی می‌دهیم اما هنوز کمبود پزشک داریم!

در واقع دلیل اصلی توزیع نامتوازن پزشک در کشور، کمبود شدید پزشک در نظام سلامت است به عبارت دیگر  به دلیل شکل‌گیری انحصار در ارائه خدمات درمانی، بخش زیادی از پزشکان و دندانپزشکان در شهرهای بزرگ از درآمد بسیار مطلوبی برخوردار هستند و انگیزه‌ای برای اقامت در مناطق محروم هر چند با درآمد بیشتر ندارند همچنین بسیاری از پزشکان پس از چند سال کار در مناطق محروم و پس از کسب سرمایه کافی به شهرهای بزرگ مهاجرت می‌کنند.

در همین رابطه مقایسه شاخص سرانه پزشک در ایران و سایر کشورها نشان می­‌دهد نه تنها سرانه تعداد پزشک در کشور از کشورهای پیشرو در حوزه سلامت به مراتب کمتر است بلکه در بین 25 کشور آسیای میانه و غرب آسیا، ایران در جایگاه بیستم و پایینتر از کشورهایی همچون سوریه، تاجیکستان، ازبکستان و حتی فلسطین قرار دارد! به عبارت دیگر اگر توزیع پزشکان در کشور به صورت مطلوب هم صورت می‌گرفت، مسئله کمبود پزشک باز هم پابرجا بود.

"کمبود پزشک متخصص" مهم‌ترین چالش تامین اجتماعی خراسان‌جنوبی استرشد تصاعدی پرونده‌های "قصور پزشکی" زنگ خطر کمبود پزشک را دوباره به صدا درآوردکردستان|کمبود پزشک متخصص در بیجار و سرگردانی مردم در شهرهای اطراف + فیلمفیلم/ کمبود پزشک نداریم بلکه مردم احساس "کمبود پزشک" می‌کنند!کمبود پزشک متخصص در ملایر و بی توجهی دانشگاه پزشکی همدانلاریجانی: کمبود پزشک در برخی رشته‌ها را بررسی می‌کنیم

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)
انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: پزشک خانواده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۹۳۳۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مشکلات معلمان خرید خدمت آموزشی مناطق محروم

وضعیت معلمان باتجربه که به صورت خرید خدمت آموزشی، ۱۰ سال است در خراسان جنوبی مشغول فعالیت در موسسات طرف قرارداد با آموزش و پرورش هستند، نامطلوب است.

به گزارش خبرنگار گروه استان‌ها خبرگزاری دانشجو، طرح خرید خدمات آموزشی حدود یک دهه است که در کشور در حال اجرا شدن است.

دولت قبل در راستای جبران کمبود معلم در مناطق کم برخوردار و محروم اقدام به اجرای طرحی به نام خرید خدمات آموزشی کرد؛ در این طرح معلم مورد نیاز برای مدارس دوردست توسط شرکت‌ها و موسسات مورد تایید آموزش و پرورش از بین دانش آموختگان دانشگاه‌های مختلف انتخابات و پس از گذراندن گزینش و مراحل مختلف مورد انتظار توسط ادارات کل آموزش و پرورش با برگزاری دوره‌های کوتاه مدت آموزشی به سرکلاس‌های درس فرستاده شدند.

این طرح حدود یک دهه است که در کشور اجرایی شده و برخی نیرو‌های جذب شده در این طرح حالا سابقه تدریس حدود یک دهه‌ای در کلاس‌های شلوغ بالای ۳۰ نفر را دارند.

معلمان با تجربه و دوره دیده‌ای که با کمترین حقوق و دستمزد و آن هم تنها ۷ ماه و نیم در یکسال تحصیلی، علاوه بر مشکلات معیشتی و عدم امنیت شغلی با پرداخت‌های نامنظم روبرو هستند که مشکلات فراوانی را برای زندگی این افراد ایجاد کرده است.

یکی از این معلمان خرید خدمات آموزشی استان خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو با اشاره به اینکه حدود ۷ سال است که به عنوان معلم خرید خدمات آموزشی به کلاس درس می‌روم، گفت: هیچگاه حقوق اندک ما توسط موسسه به موقع واریز نشده است، به طوری که تاکنون فقط سه ماه و نیم حقوق دریافت کردیم و مایقی همچنان مانده است.

وی با اشاره به اینکه حقوق معلمان خرید خدمات آموزشی حتی از قانون کارگری هم پایین‌تر است، افزود: سال‌ هاست که مسئولان و دولت‌های مختلف به ما قول و وعده جذب و تبدیل وضعیت را دادند، اما هیچ اقدامی تاکنون صورت نگرفته و همه این وعده‌ها در حد حرف و شعار مانده است، چرا باید من معلم که با آینده سازان کشور سرکار دارم به جای دغدغه تعلیم و تربیت دغدغه کرایه منزل و معیشت داشته باشم.

این معلم خرید خدمات آموزشی با اشاره به اینکه بیشتر همکاران بنده متاهل و دارای فرزند هستند، افزود: شان و منزلت یک معلم نیست که صبح به مدرسه برود و عصر در تاکسی‌های اینترنتی و ... برای تامین معیشت کار کند، کی فرصت مطالعه و آمادگی برای کلاس درس می‌ماند؟

یکی دیگر از معلمان خرید خدمات آموزشی این استان نیز در گفتگو با دانشجو با گلایه از عدم پرداخت به موقع حقوق ها، گفت: شرکت‌های طرف قرارداد آموزش و پرورش مدارس خصوصی و یا موسسات آموزشی هستند که در تامین منابع مالی مدرسه خود مانده‌اند، این‌ها چطور می‌توانند حقوق ما را تا زمان واریز حقوق‌ها توسط وزارت که معمولا نزدیک اسفند ماه است پرداخت کنند؟

او با اشاره به اینکه چرا در آزمون‌های استخدامی به ازای سنوات خدمت معلمان خرید خدمات آموزشی هیچ امتیازی قائل نشدند، گفت: بنده که هر روز باید هم به کلاس درس بروم و هم برای تامین معیشت شغل دوم داشته باشم، بدون هیچ امتیازی باید با افرادی رقابت کنم که در خانه فرصت خواندن و مطالعه برای آزمون استخدامی دارند؟

این معلم خرید خدمات آموزشی با اشاره به اینکه واقعا از این وضعیت سخت و بغرنج خسته و کلافه شده است، اظهارداشت: همه این‌ها یک طرف مصاحبه‌های روزانه معاونین وزیر آموزش و پرورش که هر روز خبر از تعدیل نیرو‌های خرید خدمات می‌دهند ما را بیشتر آزار می‌دهد و انگیزه را از ما گرفته است.

 

به گزارش دانشجو، وضعیت معیشتی معلمان خرید خدمت آموزشی در مناطق محروم کشور، به واسطه عدم تامین اعتبار به موقع توسط این موسسات برای پرداخت حقوق، در شرایط نامطلوبی قرار دارد و نیاز به تصمیمات منطقی در خصوص تغییر وضعیت این دست از آموزگاران کشور هستیم.

دیگر خبرها

  • هر ۱۰ روز یک پزشک خودکشی می‌کند
  • ملک الشعراء حکیم شفایی، ادیب و پزشک نام‌آور اصفهانی
  • «بسیج سازندگی» الگویی جدید از حکمرانی مردمی و خدمت بی‌منت است
  • حل معضل کمبود پزشک زن در کشور اولویت مسئولان نیست
  • بازار مکاره سلامت در شبکه‌های اجتماعی/ عدم بازدارندگی قوانین
  • دخالت تکنسین‎‌ها در امور جراحی و زیبایی/ چطور باید شکایت کرد؟
  • اسد: در کمک به مقاومت تردید نخواهیم کرد
  • زائران حج، دفاع از ملت مظلوم فلسطین را مورد توجه قرار دهند
  • مشکلات معلمان خرید خدمت آموزشی مناطق محروم
  • ‌لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم به رشد تولید و سرمایه‌گذاری در مناطق محروم کمک خواهد کرد