Web Analytics Made Easy - Statcounter

" آخرین سدی  که در حوضه آبخیز خزر ساخته شده، حدود ۴۰ سال پیش و حجم مفید آن نیز ۱۷۰ میلیارد مترمکعب بوده که اکنون به علت رسوب‌گذاری به ۸۰ میلیارد مترمکعب کاهش یافته است". - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست خبرگزاری تسنیم؛ حمید علیزاده در وبینار راهکارهای پایداری خلیج گرگان با تأکید بر اینکه تبادل آب از خشک شدن خلیج گرگان جلوگیری می‌کند، اظهار کرد: تبادل آب، کیفیت آب را بهبود می‌بخشد و از تشکیل غبار محلی نیز جلوگیری می‌کند، اما عمق و وسعت خلیج تغییری نخواهد کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: همزمان با این اقدامات، باید پایش منطقه دریایی و داخلی خلیج گرگان نیز از طریق ایستگاه‌های ثابت انجام شود.

معاون پژوهشی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی تأکید کرد: امروز در شرایطی هستیم که بدون فوت وقت، باید تبادل آب بین خلیج گرگان و خزر تسهیل شود تا حجم گیاهان تالابی و مقدار رسوب با برداشت کردن، کاهش یابد، البته پیشنهاداتی برای اجرای این کار وجود دارد که بین 200 متر و تا عمق یک متر لایروبی صورت گیرد تا تبادل آب بهتر انجام شود.

علیزاده ادامه داد: همزمان با این اقدامات باید مدیریت حوضه آبریز نیز انجام شود تا مواد مغذی و رسوب کمتری وارد خلیج گرگان شود.

استفاده از صدفهای دریای خزر برای درمان نواقص استخوانیدرخواست کلانتری برای بررسی دلایل پسروی آب دریای خزرزنگ خطر برای "خلیج گرگان"/حدود 3 میلیمتر کاهش بارش سالانه

وی با تأکید بر اینکه تراز آب خزر در دهه 50 یک متر پایین‌تر از زمان فعلی بود، اما مشکلاتی که امروز داریم در آن زمان وجود نداشت، اظهار کرد: دلیل آن این بود که فعالیت‌های انسانی در حوضه خزر مانند امروز نبوده است.

معاون پژوهشی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی تصریح کرد: در 20 تا 25 سال گذشته شاهد افزایش تبخیر در حوضه آبریز دریای خزر بودیم و بررسی‌ها نیز نشان داد، زمانی که دِبی ولگا افزایش مییابد، تراز آب خزر نیز به همان نسبت افزایش را نشان نمی‌دهد.

علیزاده ادامه داد: حدود 70 تا 80 میلیارد مترمکعب آب اضافه در خزر داریم، اما تراز آب در حد چند سانتیمتر افزایش می‌یابد، در حالی که باید 20 تا 25 سانتیمتر افزایش داشته باشیم که در دهه‌های اخیر این اتفاق نیفتاده است.

وی تأکید کرد: مطالعات نشان می‌دهد که همیشه شوری آب در خلیج گرگان چه در تراز بالا و چه تراز پایین بیشتر از خزر است، با توجه به اینکه شرایط اقلیمی نشان می‌دهد که آب از دریای خزر وارد خلیج گرگان شده و در آنجا تبخیر می‌شود و با توجه به حجم آب رودخانه‌هایی که وارد خلیج می‌شود، فقط لحاظ کردن حقآبه کمکی به بهبود شرایط خلیج نمی‌کند، مسئله‌ای که در این زمینه کمک میکند این است که دهانه‌های ورودی خلیج گرگان و خزر باز شود که اگر بسته شود، خلیج مانند منبع غبار محلی عمل خواهد کرد.

معاون پژوهشی پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی اضافه کرد: البته در این میان تغییر اقلیم نیز تأثیر بسزایی داشته است، به طوری که باعث کاهش مساحت، عمق و تبادل آب میان دریای خزر و خلیج گرگان شده که در صورت ادامه یافتن این شرایط، خلیج گرگان به یک منبع گرد و غبار محلی تبدیل می‌شود که برای بقای محیط زیست بسیار خطرناک است.

علیزاده افزود: بررسی‌ها نشان می‌دهد که خلیج گرگان تحت تأثیر چند شاخص مهم در سال‌های اخیر تغییراتی داشته که یکی از مهم‌ترین آنها، تراز آب دریای خزر بوده که اکنون در سطح پایینی قرار دارد، شرایطی که در دهه 50 خورشیدی نیز داشته‌ایم.

وی اضافه کرد: اکنون خلیج گرگان نیمه‌خشک است و میزان تبخیر بیشتر از میزان ورودی آب است و این خلیج با منابع آب شیرین پُر نخواهد شد و همیشه بیلان منفی دارد.

معاون پژوهشی پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی تأکید کرد: بارش، تبخیر و ورودی نیز به عنوان دو مولفه مهم در نوسان تراز آب خزر بسیار مهم است و با توجه به اینکه بارندگی در حوضه آبخیز خزر زیاد تغییر نکرده است، بنابرابن ورودی و تبخیر به خزر به‌ویژه از طریق رودخانه وُلگا نیز بسیار حائز اهمیت است. 

علیزاده در پایان خاطرنشان کرد: مصرف آب در حوزه آبریز خزر نیز ممکن است اثر داشته باشد، اما آن چیزی که مطرح می‌شود این است که مصرف آب از مدت‌ها پیش در حوضه آبخیز خزر تثبیت شده است؛ آخرین سدی  نیز که در این حوضه آبخیز ساخته شده، حدود 40 سال پیش و حجم مفید آن نیز 170 میلیارد مترمکعب بوده که اکنون به علت رسوب‌گذاری به 80 میلیارد مترمکعب کاهش یافته است.

به گزارش تسنیم؛ خلیج گرگان بزرگترین خلیج دریای خزر است که بر اثر پیشروی و گسترش شرقی رشته ساحلی شبه جزیره میانکاله در جنوب شرقی دریای خزر تشکیل شده ‌است، این خلیج تنها خلیج دریای خزر در محدوده جغرافیایی ایران و بین دو استان مازندران، شهرستان بهشهر و استان گلستان، شهرستان بندرگز است.

این خلیج در سال 1354 خورشیدی به همراه تالاب میانکاله و لپوی زاغمرز (در استان‌های گلستان و مازندران) به عنوان نخستین مجموعه تالاب بین‌المللی جهان در فهرست تالاب‌های کنوانسیون رامسر به ثبت رسید تا ثابت شود نه فقط این خلیج بلکه نواحی اطراف آن شامل شبه جزیره میانکاله (پناهگاه حیات‌وحش) و تالاب بین‌المللی گُمیشان یک مجموعه ارزشمند زیست‌محیطی است، خلیج گرگان بخشی از پناهگاه حیات وحش میانکاله محسوب می‌شود.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: سازمان محیط زیست بحران های محیط زیست دریای خزر سازمان محیط زیست بحران های محیط زیست دریای خزر میلیارد مترمکعب خلیج گرگان حوضه آبخیز دریای خزر تبادل آب تراز آب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۹۹۴۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طرح کاشت یک میلیارد درخت راه حلی برای احیا و توسعه پایدار سرزمین

محمد علی نیکبخت در پیامی به نخستین نشست شورای حکام، خواستار توسعه دانش و فناوری، ارتقای آگاهی، حمایت مالی و علمی، ظرفیت‌سازی و بسیج منابع در سطوح ملی و بین‌المللی شد.

در این پیام آمده است: امنیت غذایی به عنوان یکی از مهمترین مقوله‌های متاثر از حکمرانی منابع طبیعی و مدیریت منابع آب و خاک مطرح است و مدیریت سازگار و تاب‌آور جوامع محلی، محور مدیریت حوزه‌های آبخیز با رویکرد جامع‌نگری و مشارکت موثر تمام دست‌اندرکاران و ذی‌نفعان برای دستیابی به امنیت پایدار غذایی به شمار می‌رود.

این پیام می‌افزاید: در این راستا حمایت، آموزش و توانمندسازی دست‌اندرکاران به ویژه زنان و جوانان در جمعیت‌های روستایی و عشایری، انجام تحقیقات و توسعه و پایش شبکه‌های دانش و اطلاعات، توجه به دانش بومی و تجارب بین‌المللی و پشتیبانی از مجموعه‌های دانش‌بنیان نقش اساسی دارد.

وزیر جهادکشاورزی در پیام خود با اشاره به این که در اصل ۵۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بر حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی تاکید شده، گفته است: در این مسیر تلاش شده در تدوین برنامه‌های توسعه‌ای کشور، ملاحظات مدیریت جامع حوزه‌های آبخیز و منابع آب، خاک و اکوسیستم‌ها مد نظر قرار گیرد.

در این پیام آمده است: ایران در راستای دستیابی به حفاظت، احیا و توسعه پایدار سرزمین، اقدامات بنیادین مختلفی در زمینه مدیریت پایدار مراتع، حفظ و صیانت از جنگل‌ها و به طور ویژه طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت را در دستور کار خود دارد و این طرح زیربنایی را با مشارکت مسوولان جوامع محلی، بخش خصوصی، دستگاه‌های اجرایی مرتبط و با محوریت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور دنبال می‌کند.

نیکبخت در این پیام، حمایت همه‌جانبه این مجموعه را به نمایندگی از ایران از توافقنامه تاسیس مرکز بین‌المللی مدیریت جامع آبخیز و منابع زیستی در مناطق خشک و نیمه‌خشک اعلام و ابراز امیدواری کرده در چارچوب همکاری‌های سازمان ملل متحد، ایران و سایر نهادهای بین‌المللی، نقش موثری در حوزه‌های آموزش، علوم و فرهنگ مدیریت جامع حوزه‌های آبخیز و حفاظت از تنوع زیستی ایفا شود.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • تالاب جازموریان جان دوباره گرفت
  • لزوم کنترل سرعت خودرو‌ها در بزرگراه خلیج فارس و آیت الله هاشمی رفسنجانی بم
  • صرفه جویی ۲/۵ میلیارد تومانی نیروگاه رامین اهواز با بازسازی دستگاه جت پرشر دیزل
  • استقبال تعاونی ها از مجموعه پرورش ماهی در قفس خلیج گرگان
  • طرح کاشت یک میلیارد درخت راه حلی برای احیا و توسعه پایدار سرزمین
  • لایروبی و رسوب برداری ۲۸۰ هزار مترمکعب از بند‌های تغذیه مصنوعی استان یزد
  • وزش باد شمال شرقی در خلیج فارس و دریای عمان از امشب
  • کاهش ۳۳ میلیون متر مکعبی حجم آب حوضه کارون بزرگ در لرستان
  • انسداد ۲۵۷ حلقه چاه غیرمجاز در لرستان
  • صرفه جویی ۱۲۰۰ مترمکعبی مصرف آب در دانشگاه بیرجند