Web Analytics Made Easy - Statcounter

واکسن‌های از این نوع قبلا برای هیچ بیماری تایید نشده‌اند. اما این واکسن‌ها چه فرق با واکسن‌های مرسوم دارند و چه چیزی آنها را اینقدر هیجان‌انگیز می‌کند؟

واکسن‌های سنتی چطور عمل می‌کنند؟

هدف اصلی از ساختن واکسن برای یک عامل عفونی معین مانند کروناویروس عامل بیماری کووید-۱۹ این است که دستگاه ایمنی بدن با چیزی که شبیه به این ویروس است، آموزش داده شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ویروس‌ها حاوی هسته‌ای از ژن‌ها ساخته‌شده از DNA یا RNA هستند که در پوششی از پروتئین‌ پوشیده‌ شده‌اند. برای ساختن این پوشش پروتئینی، با نسخه‌برداری از از ژن‌های DNA یا RNA  ویروس یک مولکول ریبونوکلئیکی تک‌رشته‌ای به نام RNA پیامبر یا mRNA  ساخته می‌شود. این mRNA در مرحله بعد باعث ساختن یک پروتئین معین می‌شود.

برخی از واکسن‌های مرسوم از ویروس ضعیف‌شده استفاده می‌کنند، برخی دیگر فقط حاوی یک بخش کلیدی پوشش پروتئین ویروس هستند. در مورد کروناویروس جدید، بخشی به نام پروتئین گل‌میخی بخش کلیدی شمرده می‌شود.

واکسن‌های مرسوم موثر بوده‌اند: فلج اطفال و سرخک فقط دو نمونه از بیماری‌های وخیمی هستند که با استفاده از واکسن در جهان کنترل شده‌اند. واکسن‌ها در مجموع بیش از هر پیشرفت پزشکی دیگری در تاریخ برای انسان‌ها سودمند بوده‌اند. اما کشت دادن مقدار زیاید ویروس و بعد ضعیف کردن یا استخراج بخشی کلیدی پوشش پروتئینی آن وقت زیادی می‌گیرد.‍

گام‌های ابتدایی به سوی واکسن‌های mRNA

حدود ۳۰ سال پیش چند معدودی از دانشمندان شروع به کاوش درباره ساختن واکسن به روشی ساده‌تر کردند. اگر ساختار دقیق mRNA که بخشی کلیدی از پوشش پروتئینی ویروس مانند پروتئین گل‌میخی ویروس کرونا را می سازد، بدانید، آیا می‌شود با آن واکسنی بر ضد این ویروس ساخت.

ساختن مقادیر زیاد mRNA در آزمایشگاه نسبتا آسان است. اگر این mRNA را به فردی تزریق کنید و این mRNA از راه جریان خون به سلول‌های دستگاه ایمنی برسد و این سلول‌ها شروع به ساختن پروتئین گل‌میخی کنند، آیا در آن فرد مصونیت ایجاد می‌کنند؟ آیا این کار دستگاه ایمنی را آموزش می‌دهد؟

غلبه بر موانع

با اینکه این ایده ساده به نظر می‌رسد، اما ده‌ها طول کشید تا دانشمندان با غلبه بر رشته‌ای از موانع توانستند واکسن‌های mRNA بسازند.

اول دانشمندان دریافتند چگونه mRNA را تغییر دهند تا باعث ایجاد واکنش‌های شدید دستگاه ایمنی نشود. دوم، آنها آموختند چگونه سلول‌هایدستگاه ایمنی را وادارند که این mRNA‌ها را که با جریان خون گردش می‌کند، به چنگ آورند. سوم، آنها دریافتند چگونه این سلول‌ها وادار کنند تا مقادیر زیادی از این بخش کلیدی پروتئینی را بسازند. در نهایت، آنها توانستند بفهمند چگونه mRNA را درون کپسول‌های کوچک میکروسکوپی محصور کنند تا از آن در برابر نابود شدن بوسیله مواد شیمایی موجود در خون ما محافظت کنند.

آنها همچنین در این مسیر دریافتند که در مقایسه با واکسن‌های مرسوم، واکسن‌های mRNA در واقع می‌توانند نوع قوی‌تری از ایمنی را ایجاد کنند: آنها دستگاه ایمنی را به ساختن آنتی‌بادی‌ها یا پادتن‌ها و نیز «سلول‌های کشنده» دستگاه ایمنی تحریک می‌کنند- یعنی حمله‌ای دوگانه بر ضد ویروس را برمی‌انگیزند.

هنگامی که کرونا آمد

بنابراین ۳۰ سال تلاش طاقت‌فرسا به چند گروه دانشمندان- از جمله گروهی از دانشمندان در شرکت فایزر که با شرکت آلمانی بیونتک کار می‌کردند و یک شرکت تازه‌تاسیس در ماساچوست آمریکا به نام مدرنا- امکان داد فناوری mRNA را به حدی برسانند که واقعا در پیشگیری از عفونت ویروس اثربخش باشد. این شرکت‌ها پلتفرم‌هایی ساختند که به طور نظری برای ساختن واکسن برای هر بیماری عفونی قابل استفاده هستند و کافی است توالی درست mRNA برای آن بیماری را در آنها قرار داد.

بعد همه‌گیری کووید-۱۹ شروع شد. دانشمندان در چین در چند هفته ویروس مسئول را پیدا و ساختار همه ژن‌ها از جمله ژن‌های سازنده پروتئین گل‌میخی را یافتند و این اطلاعات روی اینترنت منتشر شد.

در طول چند دقیقه دانشمندانی در هزاران کیلومتر آن طرف شروع به کار کردن برای طراحی واکسن mRNA کردند. فقط ۱۱ ماه بعد از کشف کروناویروس جدید یا سارس-کوو-۲ مقامات بهداشتی در بریتانیا و آمریکا تایید کردند که یک واکسن mRNA برای کووید-۱۹ اثربخش و بی خطر است و راه برای ایمن‌سازی گسترده مردم شروع شد. پیش از این هیچ واکسن جدیدی در مدتی کمتر از ۴ سال ساخته نشده بود.

هیچ پیشرفت علمی یک باره رخ نمی‌دهد

واکسن‌های mRNA از هم اکنون برای عوامل عفونی دیگر مانند ابولا، ویروس زیکا و آنفلوانزا دارند آزمایش می‌شوند. سلول‌های سرطانی پروتئین‌هایی می‌سازند که می‌توانند هدف واکسن‌های mRNA قرار گیرند: در واقع، اخیرا پیشرفت‌ها برای استفاده از این شیوه در درمان سرطان پوستی ملانوم گزارش شده است. همچنین فناوری mRNA به طور نظری می‌تواند پروتئین‌ّ‌هایی را تولید کند که در برخی از بیماری‌ها مانند فیبروز کیستیک وجود ندارد.

دانش واکسن‌های mRNA مانند هر پیشرفت دیگری بر پایه پیشرفت‌های بسیار پیشین قرار دارند، از جمله:

- شناخت ساختار DNA و mRNA و چگونگی کار کردن آنها برای تولید پروتئین.

- اختراع فناوری برای تعیین توالی ژنتیکی ویروس

- غلبه بر موانعی که مانع راه یافتن mRNA تزریق‌شده به درون عضله بازوی شخص به سلول‌های دستگاه ایمنی می‌شوند که در عمق بدن قرار دارند و واداشتن این سلول‌ها به ساختن این پروتئین کلیدی.

- فناوری اطلاعات برای انتقال دانش در سراسر جهان با سرعت نور.

هر یکی از اکتشافات گذشته به اشتیاق دانشمندان برای ادامه دادن به پیگیری رویاهایشان – علیرغم ابراز تردیدها و حتی مسخره‌کردن‌ها- و نیز اشتیاق جامعه برای سرمایه‌گذاری در پژوهش‌های آنها بستگی داشته است.

کد خبر 572230 برچسب‌ها كروناويروس واکسن

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: كروناويروس واکسن دستگاه ایمنی واکسن های mRNA ساختن واکسن بیماری ها واکسن ها سلول ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۰۲۶۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یک سوم افراد جامعه ابتلا به مشکلات بی‌اختیاری ادرار را تجربه می‌کنند

مدیر گروه اورولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه یک سوم افراد جامعه ابتلا به مشکلات بی اختیاری ادرار را تجربه می کنند، گفت: بیماری های کلیه و مجاری ادراری و سرطان پروستات از بیماریهای شایع اورولوژی هستند و یک‌سوم افراد جامعه در طول زندگی شواهدی از بی اختیاری ادرار را تجربه می کنند.

به گزارش خبرنگار حوزه سلامت ایرنا، «محمدرضا نوروزی» در حاشیه برگزاری بیست و هفتمین کنگره سالیانه اورولوژی در دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه سرطان دستگاه ادراری و تناسلی جز کشنده ترین سرطان ها است و جمعیت زیادی را تحت پوشش قرار می دهد، افزود: علل مختلفی باعث بروز چنین عارضه‌ای می‌شود که علل فیزیولوژیک ناشی از سن یکی از عوامل مهم است، زیرا با افزایش سن، عضلات انسان ضعیف می‌شود

وی همچنین از زایمان‌های مکرر به عنوان یکی دیگر از عوامل ایجادکننده بی‌اختیاری ادرار در زنان نام برد و گفت: برای مدیریت بی‌اختیاری ادرار باید به افراد آموزش دهیم تا زندگی خوبی را سپری کنند.

نوروزی ادامه‌داد: زنان بعد از یائسگی بیشتر دچار بی اختیاری ادرار می شوند، زیرا با افزایش سن کنترل عضلات و توانایی در کنترل ادرار ضعیف تر می شود و اگر ورزش های لازم را در بعد از زایمان انجام ندهند بیشتر دچار بی‌اختیاری ادرار می شوند.

وی تصریح کرد: برای درمان این بیماری بر اساس تشخیص پزشک، گفتار درمانی، فیزیوتراپی و تقویت عضلات لگن، جراحی و ابزار های مختلف انجام می شود.

رئیس بیست و هفتمین کنگره سالیانه اورولوژی با اشاره به اهمیت آگاهی بخشی درباره اهمیت بی‌اختیاری ادرار از طریق همکاری با جامعه پزشکی برای استفاده از پوشینه تا درمان قطعی بیماری، گفت: اورولوژی رشته‌ای است که مردم در بیماری‌های آن گرفتار هستند و باید نسبت به اشتراک گذاری دانش میان متخصصان و آگاهی بخشی به بیماران به طرق مختلف اقدام شود.

وی از سرطان پروستات به عنوان یکی از شایع ترین بیماری‌های مردان یاد کرد و گفت: این بیماری دومین سرطان شایع در مردان است و بیماران هزینه زیادی را در طول درمان پرداخت می کنند.

نوروزی تاکید کرد: نگاه درمانی به‌منظور ایجاد امنیت خاطر برای کسانی که دچار بیماری شده اند بسیار ضروری است، زیرا بیماری های سرطان نیاز به درمان های پیچیده دارد و بیمار را از نظر جسمی و هزینه های درمانی ناتوان خواهد کرد.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران تاکید کرد: اکنون همه جوامع نگاه پیشگیرانه به سلامت را در برنامه های کلان بهداشتی خود لحاظ کرده اند و ما نیز در این کنگره در این زمینه برنامه های پیشگیرانه ای را ارائه خواهیم داد.

در این مراسم، «طلا سپهرنیا» از مدیران یک شرکت تولیدی نیز گفت: در حال حاضر سن بی اختیاری ادراری به ۴۹ سال رسیده و با توجه به رسیدن بیماران به درمان قطعی، استفاده از پوشینه می تواند مشکلات آنها را در جامعه برطرف کند.

وی اظهار داشت: پوشینه در واقع لباس زیر بهداشتی یک‌بار مصرف بوده و می تواند به شرم زدایی بیمار دچار بی اختیاری ادرار در جامعه کمک کند.

«محمد علی زرگر» رییس انجمن اورولوژی ایران نیز گفت: این کنگره با هدف ارتقای دانش پزشکان و ارائه تازه های علمی رشته اورولوژی ۱۲ تا ۱۵ اردیبهشت برگزار و محورهای مورد نظر شامل ناباروری و اختلالات جنسی، اورولوژی اطفال، زنان لاپاراسکوپی و غیره است.

وی بیان‌داشت: این کنگره برای اورولوژیست ها دارای ۲۰ امتیاز بازآموزی بوده و نمایشگاه تجهیزات پزشکی و دارویی نیز در حاشیه کنگره برگزار است.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: مثانه بیش فعال دارید ؟ روش‌های سریع برای درمان را بدانید چرا همیشه احساس می کنم نیاز به دفع ادرار دارم؟ سرطان سومین عامل مرگ ایرانی ها

دیگر خبرها

  • گارداسیل اولین واکسن مورد تایید به‌منظور پیش‌گیری از بروز سرطان دهانۀ رحم است
  • پیشگیری از آنفولانزای فوق حاد پرندگان با تزریق واکسن ایران‌ساخت
  • یک سوم افراد جامعه ابتلا به مشکلات بی‌اختیاری ادرار را تجربه می‌کنند
  • موفقیت واکسن‌های موسسه رازی در کنترل و پیشگیری بیماری آبله در گوسفند و بز در کشور
  • ایران جزء ۱۰ کشور اول دنیا در درمان بیماری‌های اورولوژی
  • پیشگیری از دومیلیون مرگ کودکان با استفاده واکسن‌های موجود
  • وقتی که قولنج خبر از ابتلا به سرطان می‌دهد
  • حمایت انجمن‌های تخصصی از کنگره کنسرژنومیکس
  • یک گیاه ضد باکتری برای درمان برخی بیماری‌های عفونی
  • آیا واکسن سرطان پوست، روی دیگر سرطان‌ها هم جواب می‌دهد؟