Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-29@06:02:28 GMT

بحران نظارت بر انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا

تاریخ انتشار: ۲۳ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۳۰۴۷۶۵

بحران نظارت بر انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا

به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، دوره ششم انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در حالی وارد گمانه‌زنی‌های احزاب و گروه‌های سیاسی و طیف‌های خاص قرار گرفته‌ است که اولین دورهٔ انتخابات سراسری شوراهای اسلامی کشور در ۷ اسفندماه سال ۱۳۷۷ با استقبال زیاد مردم، در بیش از ۴۰ هزار حوزه انتخاباتی برگزار شد و در نهایت حدود ۲۰۰ هزار نفر از منتخبین مردم جهت اداره امور شهرها و روستاهای کشور به‌عنوان عضو شورای اسلامی شهر یا روستا برگزیده شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر اساس قانون اساسی، شوراها به منظور پیشبرد سریع برنامه‌های اجتماعی‏، اقتصادی‏، عمرانی‏، بهداشتی‏، فرهنگی‏، آموزشی و سایر امور رفاهی از طریق همکاری مردم با توجه به مقتضیات محلی‏، اداره امور هر روستا، بخش‏، شهر، شهرستان یا استان با نظارت شورایی به نام شورای ده‏، بخش‏، شهر، شهرستان یا استان صورت می‌گیرد که اعضای آن را مردم همان محل انتخاب می‌کنند.

فصل هفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، به شوراها اختصاص دارد، این فصل شامل اصول صدم تا صد و ششم قانون اساسی است که شرح وظایف و حدود اختیارات شوراها را تبیین می‌نماید، به طور کلی، برخی از وظایف شورای شهر، واجد جنبه‌های وضع مقررات است و برخی دیگر از وظایف آن، جنبه نظارتی و مراقبتی دارد.

وظیفه اصلی این مجلس: انتخاب شهردار، تصویب بودجه و نظارت بر عملکرد شهرداری است.

در یک تعریف کلی شورای شهر، مجلسی محلی در سطح شهر است که نمایندگان آن توسط مردم همان شهر انتخاب می‌شوند، وظیفه اصلی این مجلس: انتخاب شهردار، تصویب بودجه و نظارت بر عملکرد شهرداری است.

با نگاهی به قوانین نظارت بر انتخابات شورای شهر و مرور شرح وظایف این شورا، می‌بینیم که بر اساس قانون، شورای نگهبان امکان نظارت بر این انتخابات را ندارد ولی در مورد چگونگی عملکرد شوراها و تعیین وظایف آنها  حق ورود دارد.

چندی پیش، کدخدایی، در پاسخ به سئوالی راجع به اینکه دیوان عدالت اداری رأی به غیرقانونی بودن انتخابات شورایاری‌ها برای دوره‌های بعدی داده است، تفسیر شورای نگهبان از فصل هفتم (اصول ۱۰۱ تا ۱۰۳ قانون اساسی) چیست؟ و آیا خلأ قانونی در این خصوص وجود دارد، گفت: نیاز به توضیح است که دیوان عدالت اداری نظراتی که در خصوص قانون اساسی ارائه می‌دهد ارتباطی به شورای نگهبان ندارد؛ چراکه دیوان عدالت اداری بر اساس قانون خود، اقدام به رأی‌گیری و تصمیم‌گیری می‌کند، اما آنچه در شورای نگهبان با عنایت به اصل ۱۰۰ قانون اساسی در خصوص شورا‌های اسلامی شهر و روستا اظهارنظر داشته این است که وظیفه شورا‌ها فقط نظارتی است.

وی افزود: اعضای شورای نگهبان معتقدند که شورا‌ها در حوزه‌های دیگر نمی‌توانند اقداماتی داشته باشند، مخصوصاً اقداماتی که در حوزه‌های اجرایی است؛ البته به همین خاطر، اصلاح قانون شورا‌ها که چند سال قبل به شورای نگهبان آمد ، به مجلس شورای اسلامی برگشت داده شد و مجلس ترجیح داد که همچنان آن قانون قبلی را حفظ کند. اما نظر شورای نگهبان این است که طبق اصل ۱۰۰ قانون اساسی، شورا‌ها به جز نظارت، وظیفه دیگری بر عهده ندارند.

شیوه تایید نامزدهای این انتخابات و چگونگی برگزاری انتخابات از جمله مواردی است که بسیار مورد نقد و نظر قرار گرفته است

با توجه به ضوابط و توجیهات درست و قانونی و رسالت شوراهای شهر و روستا، در امر نظارت بر عملکرد دستگاه‌ها و وضع قوانین مرتبط با امور موجود و بررسی مشکلات و مسائل در کمیسیون‌های مختلف، می‌توان گفت: پس از گذشت پنج دوره از این شورا هنوز این رسالت عملی نشده است و شیوه انتخاب اصولی نیست.

عدم نظارت صحیح بر روند گزینش و بررسی سوابق افراد، مغایرت نظارت استصوابی شورای نگهبان با قانون اساسی و بومی شدن انتخابات در نقاط مختلف، نازک بودن لایه‌های فیلتر نظارتی، نامحدود بودن مشارکت کاندیدا، سلیقه‌ای شدن انتخاب با توجه به قدرت تبلیغات و پول و مداخله رانت‌ها و باندبازی‌های حزبی و سیاسی و... از جمله عوامل بروز خلل در روال این انتخابات است که در نقاط مختلف نیز شاهد ظهور و بروز آن هستیم.

تقویت روحیه مطالبه‌گری در مردم و پررنگ‌تر شدن نقش نظارتی شوراها و جلوگیری از ورود افراد غیرمتخصص و کمک به ورود افراد متعهد و متخصص به این جایگاه، از جمله راه‌های بهبود عملکرد این دستگاه است.

تقویت روحیه مطالبه‌گری در مردم و پررنگ‌تر شدن نقش نظارتی شوراها و جلوگیری از ورود افراد غیرمتخصص و کمک به ورود افراد متعهد و متخصص به این جایگاه، از جمله راه‌های بهبود عملکرد این دستگاه است.

زد و بندهای سیاسی در انتخاب شهرداران، یکی از کشنده‌ترین معضلاتی است که شوراها در چند دوره اخیر درگیر آن بوده‌اند، عدم نظارت بر عملکرد شهرداری و دیگر دستگاه‌های اجرایی و برگزاری جلسات غیرضروری و بدون خروجی و تصویب طرح‌های غیرکارشناسی و غیرمفید، نیز از دیگر مشکلات پر سر و صدای ادوار گذشته این شورا بوده‌است.

یکی از آفت‌های موجود در رقابت‌های انتخاباتی، اغواگری و فریب افکار عمومی است، در این ماجرا جریان‌های سیاسی تلاش می‌کنند تا به جای حقیقت‌گویی، با دروغ‌پراکنی، بزرگنمایی، تردیدافکنی و دیگر شگردهای رسانه‌ای، تصویر نادرستی از وضعیت رقابت انتخاباتی در ادراک ذهنی مردم ایجاد کرده و آنان را ترغیب به نوعی رفتار خاص نمایند. 

با کنار هم قرار گرفتن افراد ناهمگون مشکلاتی در تصمیم‌گیری‌ها به وجود می‌آید

در این میان جریان‌های پوپولیسم از نوع چپ و راست آن اغلب توانسته‌اند فاتح میدان بوده و رأی مردم را به سبد رأی خود هدایت کنند و خروجی انتخابات مطابق میل و خواست عمومی جامعه نباشد و با کنار هم قرار گرفتن افراد ناهمگون مشکلاتی در تصمیم‌گیری‌ها به وجود آید.

ورود افراد وابسته به قدرت و پدیدار شدن جریان نفوذ و فساد مالی و اخلاقی در این شورا نیز از جمله مشکلات این شورا در برخی نقاط استان فارس بوده است که امیدواریم با تجدیدنظر در روند این انتخابات و ورود جوانان مومن و انقلابی و گزینش افراد متعهد و متخصص، دیگر شاهد این مشکلات نباشیم.

انتهای پیام/ ن

منبع: فارس

کلیدواژه: انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا روستا انتخابات قانون اساسی شیراز دور ششم نظارت نظارت بر عملکرد شورای نگهبان قانون اساسی شهر و روستا ورود افراد اسلامی شهر شورا ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۰۴۷۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه سنجش موفقیت هر مجموعه مشارکت مردم در فعالیت‌های آن است

شهرام دبیری رئیس شورای عالی استان‌ها به مناسبت فرارسیدن روز ملی شورا‌ها ظهر امروز در نماز جمعه تهران سخنرانی کرد.

دبیری در این سخنرانی در حضور نمازگزاران تهرانی عنوان کرد: روز ملی شورا‌ها را به عموم مردم و جامعه شورایی و روز کارگر و معلم را به کارگران زحمتکش و فداکار و معلمان فرهیخته و خدوم کشور تبریک عرض می‌کنم.

وی افزود: جای بسی افتخار است که ایران امروز در اوج اقتدار و عزت به‌عنوان الگوی انقلابی و آزادی خواهی در دنیا و منطقه مطرح شده است. پیشرفت‌های علمی و تکنولوژی جمهوری اسلامی ایران چشمگیر و صعودی بوده و چشم جهانیان را خیره کرده است.

رئیس شورای عالی استان‌ها تصریح کرد: ۹ اردیبهشت ماه سال ۱۳۵۸ مصادف با فرمان تاریخی حضرت امام به شورای انقلاب مبنی بر تهیه و تصویب آیین نامه اجرایی شورا‌ها برای اداره امور محلی شهر و روستایی است که متاسفانه به دلیل شروع جنگ تحمیلی، فعالیت شورا‌ها با تأخیر از سال ۱۳۷۸ شروع به کار کردند. 

دبیری ادامه داد: جایگاه شورا‌ها در قانون اساسی بسیار رفیع است. به طوری که یک فصل از قانون اساسی مربوط به شورا‌ها بوده و طبق اصل هفتم قانون اساسی شورا‌ها از ارکان تصمیم گیری و اداره امور کشورند.

وی با اشاره به مردمی بودن نهاد شورا اظهار داشت: اعضای شورا از بطن مردم انتخاب شده و طبق وظیفه قانونی، همیشه و در تمام سختی‌ها در کنار مردم هستند. در همین موضوع سیل اخیر سیستان و بلوچستان اعضا شورا‌های شهر و روستا و شورای عالی استان‌ها از استان سیستان و بلوچستان از اولین لحظه‌ها و به صورت شبانه روزی پیگیر حل مشکلات مردم سیل زده بودند. چراکه اعضای شورا خود از جنس همین مردمند و هنوز هم برای باز گشایی راه‌های روستایی تلاش می‌کنند.

رئیس شورای عالی استان‌ها تاکید کرد: جامعه شورایی کشور در راستای توسعه پایدار به دنبال حکمرانی خوب شهری با مشارکت همه شهروندان در تصمیم گیری‌ها است. از سوی دیگر همراه دولت، جامعه مدنی و بخش خصوصی است.

وی عنوان کرد: اکنون مهم‌ترین وظیفه دولت، ما و تمامی مسئولان مهار تورم است. عدم افزایش دستمزد کارکنان و کارگران متناسب با نرخ تورم معنای فقیر‌تر شدن روز به روز مردم با افزایش فاصله طبقاتی است. این وظیفه ماست که این مشکل را حل کرده و با ایجاد امکانات رفاهی امید را در جامعه افزایش دهیم و بتوانیم مشارکت مردم را در تمام امور ارتقا دهیم. راه سنجش موفقیت هر مجموعه سازمان یا نهاد میزان مشارکت مردم در فعالیت‌های آن مجموعه است. پس بیایید متحد و همدل، با هم مشارکت مردم را افزایش داده و مردم را محرم خود بدانیم. چرا که مردم ما لایق بهترین‌ها هستند و بزرگترین پشتیبان کشور نظام محسوب می‌شوند.

دبیری در بخش دیگری از سخنان خود گفت: جامعه شورایی با توجه به ظرفیت قانونی خود مبنی بر برنامه‌ریزی در خصوص مشارکت مردم در راستای انجام خدمات اجتماعی، رفاهی و عمرانی، آمادگی خود را جهت تحقق شعار سال «جهش تولید، با مشارکت مردم» و اقدامات عملی در این رابطه را اعلام می‌نماید. از این رو استفاده از ظرفیت عظیم جامعه شورایی که در صف اول ارتباط با مردم قرار دارند و به دنبال حل مشکلات مردم هستند در این زمینه بسیار کارساز خواهد بود.

دبیری توضیح داد: اعضای شورا در روستا‌ها تمام تلاش خود را جهت رفع کمبود‌ها و نارسایی‌ها و افزایش مشارکت و خودیاری مردم برای پیشبرد امور روستا و تبیین سیاست‌های دولت و تشویق و ترغیب روستاییان جهت اجرای این سیاست‌ها و نظارت بر اجرای طرح‌ها و پروژه‌های عمرانی روستایی می‌کنند.

رئیس شورای عالی استان‌ها کمک رسانی و امداد در مواقع بحرانی و تلاش برای رفع اختلافات افراد و محلات و حکمیت میان آنها را از دیگر وظایف شورا‌ها در روستا‌ها برشمرد و گفت: اعضای شورا‌های روستا به‌ خوبی توانسته‌اند این وظایف را انجام می‌دهند.

وی افزود: در شهر‌ها نیز علی‌رغم کمبود‌ها و مشکلات مرتبط باید درآمد پایدار، تلاش خود را برای توسعه مناطق کم‌برخوردار مصروف می‌دارند.

دبیری ضمن اعلام آمادگی مدیریت شهری برای ایجاد زمینه سرمایه‌گذاری بیان کرد: از عموم مردم و سرمایه گذاران دعوت می‌کنیم در خصوص گسترش مراکز گردشگری و تفریحی، ورزشی و فرهنگی مشارکت نمایند.

رئیس شورای عالی استان‌ها ادامه داد: یکی از مهمترین اهداف ما «اجرای مدیریت یکپارچه شهری» است که در آن تمام سازمان‌های شهری و خدمات دهنده و فرهنگی با هماهنگی شهرداری‌ها و شوراها، شهر را اداره می‌کنند. همان تجربه موفقی که در تمام دنیا اجرایی شده است. 

وی با بیان اینکه جامعه شورایی، با تمام توان در خدمت مردم و کشور هستند گفت: اعضای شورا‌های روستا، بخش، شهر، شهرستان، استان و شورای عالی استان‌ها بی صبرانه منتظر ملاقات با مقام معظم رهبری هستند و ما اینجا از بیت حضرت آقا در خواست می‌کنیم که در زمان مقتضی اجازه این ملاقات را به جامعه شورایی کشور بدهند تا جامعه ۱۲۷ هزار نفری شورا‌های کشور با انگیزه و اشتیاق بیشتر در رابطه با عملی کردن شعار سال قدم‌های بلند و مؤثری را بردارند.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی شهری

دیگر خبرها

  • تصویب قانون مدیریت واحد شهری بزرگ‌ترین خدمت به مردم و شورا/ قطار شهری، پروژه ملی است
  • شورا رکن چهارم نظام تصمیم‌گیری کشور/ انتقاد از تضعیف جایگاه شوراها
  • انجام وظیفه در شورای شهر دشوار و دایره نظارت آن بسیار وسیع است
  • ۱۲۷ هزار شورا در کشور مشغول خدمت به مردم هستند
  • شورای‌های شهر و روستا در استان قم از سالم ترین ها در کشور هستند
  • نشست نامزدهای دور دوم انتخابات با رئیس هیات نظارت بر انتخابات خوزستان
  • شورا‌ها مظهر انتقال قدرت متمرکز دولتی به مدیریت مردمی
  • تجلیل از شورا‌های برتر شهر و روستا در قم 
  • شورای اسلامی شهر و روستا مصداق مردم سالاری دینی است
  • راه سنجش موفقیت هر مجموعه مشارکت مردم در فعالیت‌های آن است