Web Analytics Made Easy - Statcounter

ساعت 24-مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان یزد، برآورد خسارتی که به مجموعه آثار ابرکوه همچون قلعه فیروزآباد و سردار مهردشت وارد شده را حدود ۱۰ میلیارد تومان ارزیابی کرد و گفت: میزان بودجه وزارت میراث فرهنگی برای جبران خسارات بسیار اندک است و انجام این نوع از مرمت‌های اضطراری نیاز به ردیف بودجه جداگانه‌ای دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چند روز پیش سیل بی‌سابقه‌ای در «ابرکوه» استان یزد جاری شد و سیلاب، در این شهرستان که ۲۵ سال است دچار خشکسالی بوده، خسارت‌هایی را به آثار و ابنیه تاریخی وارد کرد. از جمله این سازه‌ها، قلعه مسکونی فیروزآباد و قلعه سردار مهردشت بودند که دچار خسارتی ۶۰ درصدی شدند.

«مصطفی فاطمی‌فیروزآبادی» مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان یزد درباره برآورد خسارات وارده به این دو قلعه به ایلنا گفت: زمان زیادی از انجام مرمت‌های اضطراری قلعه فیروزآباد که از معدود قلعه‌های مسکونی کشور است،‌ نمی‌گذرد. اما متاسفانه دو سد خاکی که در چند کیلومتر بالاتر از روستا ساخته شده بودند، بر اثر بارندگی پر شده تخریب شدند که سیلاب جاری شده، تمامی روستا و همچنین قلعه تاریخی آن را دچار آب‌گرفتگی کرد.

۶۰ درصد تخریب و ۱۰ میلیارد تومان خسارت

او با اشاره به ۲۰ خانه مسکونی داخل قلعه یادآور شد: با وجود مسکونی بودن قلعه، فعالیت‌هایی برای معرفی آن به‌عنوان یک نقطه گردشگری انجام داده بودیم اما اولویت اصلی حفاظت از آن بود. ظاهرا این دو سد خاکی به منظور پر آب کردن چاه‌های این محدوده در بالادست قلعه ساخته شده بودند. ما اصلا در جریان ساخت این دو سد نبودیم چراکه فاصله بسیار زیادی با روستا داشتند و در نتیجه نمی‌توانستیم وقوع این سیلاب را پیش‌بینی کنیم.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری یزد یادآور شد: بعد از بارندگی بلافاصله بر‌آورد خسارات را آغاز کردیم که بر همین اساس حدود ۶۰ درصد تخریب در داخل قلعه و حصارهای اطراف آن تخمین زده شد. البته پیش‌بینی ما این بود که باتوجه به حجم رطوبتی که در بنا بود و هنوز هم هست، تا چند روز بعد خسارت بیشتری داشته باشیم و میزان تخریب‌ها تا ۷۰ درصد هم برسد اما با اینکه در این چند روز، چند دیوار و سقف دیگر هم فرو ریخته، خوشبختانه حجم تخریب‌ها کمتر از انتظار ما بود. امیدوارم تا یکی دو روز دیگر که هنوز رطوبت داخل بنا باقی است، تخریب‌ها در همین حد باقی بماند.

فاطمی‌فیروزآبادی تصریح کرد: برآورد ما از میزان خسارتی که به مجموعه آثار ابرکوه همچون قلعه فیروزآباد و آثار دیگری که در مسیر سیل بوده، وارد شده حدود ۱۰ میلیارد تومان است.

مرمت‌های اضطراری نیاز به ردیف بودجه‌ای جداگانه دارد

او با اشاره به پیگیری‌ها برای تامین اعتبار مرمت آسیب‌های وارده به این آثار گفت: میزان بودجه وزارت میراث فرهنگی بسیار اندک است و انجام این نوع از مرمت‌های اضطراری نیاز به ردیف بودجه جداگانه‌ای دارد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری یزد ادامه داد: وزارت جهاد کشاورزی و سایر دستگاه‌ها، در حوادث غیرمترقبه مانند سیل بودجه مجزایی دارند که از آن برای کمک به کشاورزان خسارت دیده استفاده می‌کنند. به وزارتخانه پیشنهاد دادم و گفتم که ما هم باید ردیف بودجه مجزایی را برای حوادثی مانند سیل داشته باشیم که بتوانیم در صورت واقعه، اقدامات سریع را انجام دهیم.

فاطمی‌فیروزآبادی یادآور شد: با وجود تمام کمبودهایمان، بلافاصله پس از سیل نیروهای‌مان را در استان یزد بسیج کردیم تا به محض اینکه رطوبت فروکش کرد بتوانیم بازسازی را شروع کنیم.

ضرورت راه‌اندازی صندوقی برای حوادث غیرمترقبه

او همچنین در پاسخ به این سوال که آیا نباید طرح جامعی از پیش برای این شکل از موقعیت‌های اضطراری دیده شده و عملیات استحکام‌بخشی و استحفاظی در ابنیه تاریخی شهرها انجام شود؟ گفت: این حرف درست است اما در شرایطی که بنای تاریخی به خاطر عدم استحکام یا حتی به دلیل بارندگی تخریب شود. در مورد سیل اخیر، تخریب سد خاکی باعث این حادثه شد و کاری نمی‌شد برایش انجام داد. هرچند که ما پیش از این اقدامات حفاظتی را برای قلعه انجام داده بودیم اما شکستن سد در پیش‌بینی ما نمی‌گنجید.

فاطمی‌فیروزآبادی با تاکید بر اینکه «باید پیش از احداث سد پیش‌بینی‌های لازم برای جای‌گذاری آن انجام می‌شد و اصلا در چنین محلی احداث نمی‌شد» گفت: با این حال معتقدم باید ردیف بودجه‌ای برای اتفاقات غیرمترقبه در وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری داشته باشیم و صندوقی برای آن پیش‌بینی کنیم که وقتی اتفاق غیرمنتظره‌ای رخ داد بتوانیم سریع عکس‌العمل نشان دهیم.

او با اشاره به اینکه اجرای چنین طرحی نیازمند تصمیمات کلان‌تری در سطح وزارتخانه است، گفت: الان فصل بودجه‌ریزی است و باید برای تمام کشور چنین بودجه‌ای برای جبران خسارات حوادثی مانند سیل و زلزله دیده شود تا بتوانیم خیلی سریع‌تر با استفاده از این بودجه اضطراری، مرمت آثار و ابنیه تاریخی خسارت دیده را آغاز کنیم.

عامل انسانی در تخریب قلعه‌های تاریخی ابرکوه دخیل بوده است

مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری یزد همچنین یادآور شد: بیش از یک قرن است که این قلعه استوار بوده و تا جایی که می‌دانیم حداقل در ۲۰۰ سال گذشته هیچ‌گونه سیلی در این محدوده نیامده است. معمولا در ساخت چنین قلعه‌هایی در گذشته مواردی از این دست مدنظر قرار می‌گرفته که در مسیر سیلاب نباشد و حتی در بلندی ساخته شود.

فاطمی‌فیروزآبادی ادامه داد: به ما اعلام شده که احداث این دو سد خاکی بدون مجوز نهادهای متولی بوده است و ما در حال بررسی این موضوع هستیم و اقدامات حقوقی را آغاز و شکایتی را از عاملان تخریب بنا، تنظیم کرده‌ایم. حتی اگر نتوان گفت تخریب قلعه‌های تاریخی ابرکوه عمدی بوده، اما با قطعیت می‌توان گفت که عامل انسانی در آن دخیل بوده است.

پیش از این اعلام شده بود که علاوه بر قلعه‌ها و بناهای تاریخی ابرکوه، بخشی از قلعه تاریخی خرانق، چند خانه شخصی در بافت تاریخی یزد و بخشی از بازار خان نیز خسارت دیده است. این در حالی است که میزان بارش سالانه در استان یزد ۶۵ میلیمتر و میزان تبخیر آن حدود چهار هزار میلیمتر است اما به دلیل فقر پوشش گیاهی و وجود عرصه‌های بیابانی و برخی فعالیت‌های معدنی و دخالت انسان در طبیعت، بر اثر بارندگی و جاری شدن سیلاب و روان‌آب‌ها در سال‌های اخیر خسارت‌هایی به تاسیسات زیربنایی استان یزد وارد شده است.

استاندار یزد هم در بازدیدی که پس از سیلاب شهرستان ابرکوه این منطقه داشت، در رابطه با قلعه تاریخی فیروزآباد که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده، گفته بود: «همه تلاش خود را به کار می‌گیریم تا دوباره این قلعه بازسازی و به یک مرکز گردشگری تبدیل شود.»

منبع: ایلنا

منبع: ساعت24

کلیدواژه: صنایع دستی و گردشگری مدیرکل میراث فرهنگی مرمت های اضطراری ردیف بودجه یادآور شد استان یزد پیش بینی سد خاکی قلعه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۰۵۶۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مرمت کاروانسرای ینگی‌امام ۲۰۰ میلیارد تومان می‌خواهد

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی البرز با بیان اینکه مرمت کاروانسرای ینگی‌امام ۲۰۰ میلیارد تومان می‌خواهد، گفت: وضعیت کاروانسرای ینگی امام ساوجبلاغ بحرانی و نیازمند مرمت هر چه سریعتر است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرج، حیم خاکی بعدازظهر امروز در بازدید از کاروانسرای ینگی امام ساوجبلاغ اظهار داشت: کاروانسرای ینگی امام یکی از ظرفیت‌های بسیار خوب استان البرز است که سال گذشته همراه با 53 کاروانسرای دیگر در پرونده کاروانسراهای ایرانی به ثبت جهانی رسید.

 مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان البرز عنوان کرد: شرایط بنای کاروانسرا اکنون به گونه ای  است که به مرمت نیاز دارد و باید هر چه سریعتر برای این موضوع اقدام شود.

وی با اشاره به اینکه حدود 200 میلیارد تومان برای مرمت کامل این بنا نیاز است، گفت: اعتبارات ناچیری هر ساله برای مرمت بخش هایی از این بنا در نظر گرفته می شود که جوابگوی نیاز مرمتی آن نیست، بنابراین اولویت واگذاری این بنا به بخش خصوصی است تا یکبار به صورت کامل مرمت بنا صورت گیرد.

خاکی بیان کرد: کاروانسرای ینگی امام  از لحاظ موقعیت قرارگیری و دسترسی یکی از بهترین گزینه ها برای تبدیل به اقامتگاه و یا گذر فرهنگی به عنوان محلی برای برگزاری رویدادها، نمایشگاه ها و بازارچه صنایع دستی و فرهنگی است که در راستای حمایت از تولید ملی نیز قرار می گیرد.

ثبت 14 اثر تاریخی البرز در فهرست میراث‌ ملی ‌ کاروانسرای ینگی‌امام ثبت جهانی ‌می‌شود/ داوطلب ثبت جهانی تپه ازبکی ‌هستیم

براساس تحقیقات محلی ، ادبی و تاریخی "ینگی امام" یا "ینگه امام" در زبان آذری به معنای تازه و نو است که این نام به یک مجموعه تاریخی، مذهبی و یک روستا در شهرستان ساوجبلاغ استان البرز اطلاق می‌شود.

در مجموع ینگی امام شامل یک تپه تاریخی مربوط به قرن چهارم هجری قمری با ارتفاع 18 متر از سطح زمین، یک کاروانسرا مربوط به دوران صفویه و قاجاریه، بقعه متبرکه امامزاده هادی (ع) و یک روستا را شامل می شود که این مجموعه در شرق شهر هشتگرد استان البرز قرار گرفته است.

بررسی های تاریخی بیانگر آن است که در ابتدا نام «ینگی امام» به بقعه متبرکه امامزاده هادی (ع)، سپس به کاروانسرا و تپه تاریخی و ‌اکنون به روستای واقع در این محدوده اطلاق می‌شود.

قرار گرفتن این مجموعه فرهنگی، مذهبی و تاریخی در یک منطقه خوش آب و هوا موجب شده تا ینگی امام از گذشته ها تاکنون مورد توجه گردشگران و رهگذران قرار گیرد ضمن آنکه احداث کاروانسرای ینگی امام در زمان صفویه در مسیر جاده تاریخی ابریشم بیانگر اهمیت اقتصادی و گردشگری منطقه از دیرباز تاکنون بوده است.

اولین مرحله کاووش های باستان شناسی در تپه تاریخی ینگی امام مربوط به سال 1385 است که در جریان این کاووش ها تعدادی سفال متنوع لعاب دار مربوط به دوران صدر اسلام به دست آمد. کشف 50 شئی مفرغی، میخ های چادر و داس های آهنی از دیگر آثار به دست آمده از این تپه است.

سال 1387 دومین کاووش باستان شناسی در ضلع شرقی این تپه تاریخی با حضور 6 کارشناس میراث فرهنگی کشور انجام شد و سطوح دیگری از یافته های تاریخی به دست آمد.

تپه تاریخی ینگی در 25 اسفندماه سال 1379 به شماره 3504 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید،

بقعه متبرکه امامزاده هادی (ع ) که  بنای آن مربوط به دوره صفوی - قاجاریه است ؛ در تاریخ 28 دیماه 1379 با شماره 2965 به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شد.

کاروانسرای ینگی امام نیز در تاریخ 17 آذرماه 1377 به شماره 2175 به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده و در آثار ملی ایران قرار گرفته است.

مجموعه کاروانسرای ینگی امام به وسعت سه هزار مترمربع ادارای اتاق های ویژه برای استراحت مسافران و رهگذران در طول تاریخ فعالیت خود بوده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • اختصاص ردیف بودجه‌ای به ۳۰ دانشگاه برتر
  • علت بارش‌های سیل‌آسای ایران؛ عامل انسانی دخیل بود؟
  • مرمت کاروانسرای ینگی‌امام ۲۰۰ میلیارد تومان می‌خواهد
  • گذر زمان بر پل زمانخان سامان
  • سازه‌های کشور باید در برابر زلزله‌های ۸ ریشتری مقاوم باشند
  • خسارت ۸۸۳ میلیاردی سیلاب در شهرستان کلاله
  • مرمت بندهای تغذیه مصنوعی استان از ابتدای سال تاکنون
  • مرمت بند‌های تغذیه مصنوعی استان از ابتدای سال تاکنون
  • ساخت ۵۰ مدارس تخریب شده در زلزله‌های خوی
  • وزارت اقتصاد پیشتاز رفع آفت تمرکززدایی باشد/سرمایه ۴۳۵ هزار میلیاردی حبس شده در اصفهان