Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-02@03:44:41 GMT

دل افروز دیشموک، ذخیره گاه کرفس طبیعی ایران

تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۳۱۷۶۶۱

دل افروز دیشموک، ذخیره گاه کرفس طبیعی ایران

به گزارش ایرنا، بخش سردسیری دیشموک در شهرستان کهگیلویه یکی از قطب های اصلی کشت گیاهان دارویی استان کهگیلویه و بویراحمد است و گیاه دارویی کرفس طبیعی از سالها پیش به صورت خودرو و در حجم زیاد در مناطق کوهستانی این بخش می روید.

گیاه کرفس با بهره برداری بی رویه، نادرست و برداشت غنچه آن در کوهستان های استان در ابتدای فصل رویش، در آستانه انقراض و نابودی قرار گرفت و به همین دلیل حفظ این گونه ارزشمند دارویی و غذایی کرفس در دستور کار اداره کل منابع طبیعی استان قرار گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 صرفه اقتصادی بالا برای بهره برداران، احیاء و بهره برداری بهینه از عرصه های منابع طبیعی، افزایش درآمد خانوارها و توانمند سازی جوامع جنگلی موجب شده تا توسعه و کشت گیاه کرفس در منطقه دل افروز دیشموک انجام شود.
گونه گیاهی کرفس که با عنوان محلی «کلوس» شناخته می شود گیاهی خودرو و خوشبو از خانواده چتریان است و دارای ارزش دارویی، درمانی و ژنتیکی بالایی است.
این گیاه همچنین در دامنه کوه های استان چهارمحال و بختیاری، اصفهان فارس و لرستان و مناطق بالای ۲ هزار و ۸۰۰ متر ارتفاع از سطح دریا می روید.

زمان رویش کرفس کوهی بسته به وضعیت توپوگرافی رویشگاه و شرایط آب و هوایی متفاوت است به طوریکه در سال‌هایی که بارش بیشتر به صورت باران باشد این گیاه از نیمه اول اسفندماه و در سال‌های برفی همراه با ذوب شدن برف‌ها در فروردین ماه، رویش خود را شروع می‌کند.

در گذشته  نه ‌چندان دور بخش‌های وسیعی از ارتفاعات و مناطق ییلاقی و کوهستانی واقع در زاگرس رویش‌گاه کرفس کوهی بوده‌ به طوری که جوامع محلی از آن به عنوان علوفه دامی هم استفاده می‌کردند.

 کرفس گیاهی است که شدت سرما در مرغوبیتش اثر مثبت می گذارد. کرفس گیاهی با ساقه نسبتاً بلند و برگ‌های پهن بوده و طعمی تند دارد، این گیاه در همه جا نمی روید و تنها در مناطق کوهستانی و سردسیر که دارای بارندگی های نسبتاً بالایی هستند، می روید.

براساس اطلاعات موجود و آنطور که رئیس اداره منابع طبیعی و ابخیزداری کهگیلویه گفت برنامه احیای گونه گیاهی ارزشمند کرفس در سال ۱۳۷۰ شمسی همزمان با تاسیس اداره منابع طبیعی در شهرستان کهگیلویه آغاز شد.

هدایت اله آویزش افزود: ذخیرگاه گیاه کرفس دل افروز دیشموک که به عنوان یک ذخیرگاه کشوری ثبت شده هر ساله از سوی منابع طبیعی در حال توسعه است.

وی با اشاره به بکر و منحصر بفرد بودن منطقه دل افروز برای رویش گیاه داروئی کرفس گفت: با توجه به شروع فصل سرما کار کشت ۷۰ هزار دانه بذر کرفس در ۱۵۰ هکتار از این منطقه آغاز شده است.

آویزش تصریح کرد: با توجه به  ارزش داروئی، درمانی و ژنتیکی کرفس طی این سالها سطح زیر کشت این گونه گیاهی از ۴۰ هکتار به ۲۰۰ هکتار افزایش یافته است.

زمان بازدهی گیاه کوهی کرفس ۲ الی سه سال به طول خواهد انجامید و محل تامین اعتبار اجرای این طرح، صندوق توسعه ملی است.

وی با شاره به مستعد بودن جنس خاک منطقه دل افروز دیشموک افزود: علاوه بر نشاء کرفس گونه های مرتعی شامل بیلهر،  بن سرخ، کنگر و جاشیر نیز در ان کشت می شود.

آویزش تصریح کرد: این ذخیره هر ساله با شروع اولین بارش برف با حضور چهار نفر قرقبان محافظت می شود.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه گفت: ثبت ملی ذخیرگاه کرفس دل افروز از سال ۷۳ از سوی سازمان ملی منابع طبیعی به عنوان طرحی شناسنامه دار معرفی شد.

آویزش تصریح کرد: بخش دیشموک در این شهرستان ظرفیت کاشت گیاهان داروئی از نوع کرفس و انغوزه تا ۵۰۰ هکتار را دارد.

شست و شوی معده، شادابی چهره، تنظیم قند خون و فشار خون از خواص کرفس کوهی عنوان شده است.

بخش دیشموک یکی از بخش‌های محروم استان کهگیلویه و بویراحمد است. بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت بخش دیشموک شهرستان کهگیلویه در سال ۱۳۹۵ بیش از ۲۲ هزار نفر بوده است.

برچسب‌ها کرفس دیشموک کهگیلویه وبویراحمد

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کرفس دیشموک کهگیلویه وبویراحمد کرفس دیشموک کهگیلویه وبویراحمد اخبار کنکور دل افروز دیشموک منابع طبیعی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۱۷۶۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت بروزرسانی تجهیزات منابع طبیعی

انشاالله کولانی مدیرکل منابع طبیعی استان کرمانشاه در نشست ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران استان که در استانداری برگزار شد شد: این اداره کل براساس وظایفی که دارد اقدام به کنترل سیل در سطح ۱۴ شهرستان استان کرده که مؤثرترین آن مهار سیلاب در ضلع شمالی شهر کرمانشاه بود.

وی با اشاره به ضرورت رفع نیاز‌ها و امکانات حریق عنوان کرد: با توجه به صعب‌العبور بودن و فرسوده بودن امکانات و تجهیزات اطفای حریق درخواست به روزرسانی تجهیزات را داریم.

کولانی با تأکید بر مردمی‌سازی و هماهنگی بین دستگاه‌ها در اطفای حریق گفت: در بخش‌هایی از شهرستان دالاهو طی یک ساعت ۷۴۰ نفر از مردم به صورت خودجوش برای اطفای حریق به کمک آمدند و حریقی که ۷۲ ساعت طول می‌کشید با همراهی مردم به حداقل رسید.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه با بیان اینکه بیماری لورانتوس گریبانگیر جنگل‌های سراسر کشور به ویژه جنگل‌های زاگرس است افزود: این آفت بیشتر در فصل خشکسالی درختان را مبتلا می‌کند و درخواست داریم مبارزه با این آفت به صورت ملی دیده شود در غیر این صورت در سال‌های آینده این جنگل‌ها را از دست خواهیم داد.

وی با بیان اینکه در چند سال اخیر حدود ۶۲۰ هزار هکتار طرح آبخیزداری اجرا شده است عنوان کرد: سهمیه و تعهد استان در زمینه کشت یک میلیارد نهال طی چهار سال حدود سه میلیون اصله نهال بوده که انجام شده، اما تعهد ملی ۳۶ میلیون نهال بوده که در صورت تأمین اعتبار ملی انجام می‌شود.

کولانی با اشاره به اینکه ظرفیت نهالستان‌های استان دو میلیون و ۳۰۰ هزار اصله نهال است، اما سه میلیون اصله نهال تولید و کشت شده است گفت: ۶۰۰ هکتار از نهال‌های کشت شده مثمر و مابقی کشت اقتصادی است که برای تولید چوب مورد استفاده قرار می‌گیرد .

باشگاه خبرنگاران جوان کرمانشاه کرمانشاه

دیگر خبرها

  • هفت گونه گیاهی کهگیلویه و بویراحمد در خطر انقراض قرار دارند
  • رفع تصرف و خلع ید ۱۰۲۹۷ مترمربع اراضی ملی در شهرستان ساری
  • رزمایش اطفای حریق در جنگل‌های تمام استان‌ها اجرا می‌شود
  • ضرورت بروزرسانی تجهیزات منابع طبیعی
  • رفع تصرف ۲۰ هزار مترمربع از اراضی ملی فرخشهر + تصاویر
  • تحقیقات محققین در حوزه کشاورزی باید کاربردی باشد
  • ذخیره‌ ۶ میلیون مترمکعب روان‌آب در سازه‌های آبخیز‌داری سمنان
  • ۱۵ طرح جهاد دانشگاهی در ایران اکسپو ۲۰۲۴
  • فعالیت های حفظ و احیای منابع طبیعی درجنوب کرمان مردمی سازی می شود
  • لزوم تسریع در استقرار ساختار جدید نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی