Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «انرژی امروز»
2024-05-02@12:10:44 GMT

چتر حمایتی در عصر کرونا: از مصوبه تا اجرا

تاریخ انتشار: ۲۶ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۳۴۴۳۷۹

چتر حمایتی در عصر کرونا: از مصوبه تا اجرا

فاطمه عزیزخانی | کارشناس بازار کار

عمده‌ترین اقدامات و سیاست‌های دولت جهت مقابله با کرونا، پرداخت تسهیلات بانکی و بیمه بیکاری بوده است. البته بدیهی است که همزمانی شیوع بیماری کرونا با تحریم‌های اقتصادی و افت شدید قمیت نفت، قطعا گستردگی و سطح حمایت‌های اتخاذ شده دولت را با مشکلات و چالش جدی مواجه کرده و نباید با سطح اقدامات کشورهای پیشرفته مقایسه کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این حال در زیر به چالش‌ها و موانع اصلی در اجرای این دو سیاست به‌طور مختصر اشاره شده است.

پرداخت تسهیلات بانکی: در نیمه اول فروردین ۹۹، برای حمایت از بنگاه‌های آسیب‌دیده در بخش رسمی (۱۴ رسته منتخب) با تایید کارگروه اقتصادی ستاد به دستگاه‌های اجرایی و استانداران از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ۴۰ هزار میلیارد تومان منابع به تفکیک ۳۱ استان مصوب وابلاغ شده است. پرداخت این تسهیلات با نرخ سود ۱۲ درصد تعیین شد و بنگاه‌های دریافت‌کننده تسهیلات (واحدهای دارای کد کارگاهی از سوی سازمان تامین‌اجتماعی)، باید از ویژگی‌ها و ضوابط زیر برخوردار باشند:

– در سال گذشته فعال بوده و همچنان فعال ‌باشند.

– شاغلان آنها از بیمه بیکاری بهره‌مند نشده‌ باشند.

– پس از شیوع ویروس کرونا (۱/ ۱۲/ ۱۳۹۸) نیروی کار خود را تعدیل نکرده‌ باشند.

در فاز دوم اجرایی شدن حمایت از کسب‌وکارهای آسیب‌دیده از ویروس کرونا، مشاغل و کسب‌وکارهایی که فاقد کد کارگاهی بوده (غیررسمی) نیز موردتوجه دولت قرار گرفتند. مطابق با دستورالعمل ابلاغی ستاد ملی مدیریت بحران کرونا به ازای هر فرد شاغل در کسب‌وکارهای غیر‌رسمی ذیل رسته‌های ۱۴گانه مصوب شده، مبلغ ۶۰ تا ۸۰ میلیون ریال تعیین شده است.

پرداخت بیمه بیکاری کرونا: بعد از شیوع بیماری کرونا و آسیب‌پذیری مشاغل، براساس مصوبات دوازدهمین جلسه ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا مورخ ۹/ ۱/ ۱۳۹۹ بسته جبرانی اقتصادی به مبلغ ۵۰ هزار میلیارد ریال از محل صندوق توسعه ملی در نظر گرفته شد که با تزریق به صندوق بیکاری، صرف حمایت از کسانی شود که با تعطیلی مشاغل در اپیدمی کرونا از ادامه کار بازمانده‌اند. برای همین منظور سامانه‌ای به آدرس bimebikari.mcls.gov.ir راه‌اندازی شد تا افراد درخواست خود را در آن ثبت کنند.

ارزیابی عملکرد اجرای این دو سیاست: بررسی مستندات وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص عملکرد ۶ ماهه اول سال ۱۳۹۹، نشان می‌دهد:

– میزان تسهیلات درخواستی واحدهای کسب‌وکاردر حدود ۷/ ۲۶ درصد از مبلغ پیش‌بینی شده و رقم تسهیلات پرداختی حدود ۳/ ۴ درصد از مبلغ پیش‌بینی و در حدود ۱۶ درصد تسهیلات درخواستی است. (عزیزخانی فاطمه، مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، تحلیل شاخص‌های فصل بهار ۱۳۹۹، شماره مسلسل ۱۷۲۵۱)

– همچنین از ۸۷۰ هزار نفر ثبت‌نام شده در سامانه، ۷۳۰ هزار نفر (در حدود ۸۴ درصد از کل ثبت‌نام‌شدگان در سامانه) مشمول بیمه بیکاری شده‌اند.

– به‌طور کلی بررسی‌ها نشان می‌دهد که سیاست پرداخت بیمه بیکاری به نسبت پرداخت تسهیلات، استقبال بیشتری داشته است. این امر نشان می‌دهد که پرداخت تسهیلات با نرخ ۱۲ درصد در شرایط عادی می‌تواند یک گزینه حمایتی برای بنگاه‌های اقتصادی باشد، اما در شرایط تعطیلی بنگاه و امکان اخراج نیروی کار، پرداخت بیمه بیکاری گزینه جذاب‌تری خواهد بود. البته نوع رویکرد دولت نسبت به این دو سیاست نیز پیش‌بینی این نتیجه را قوت می‌بخشید. چراکه دولت با عدم‌تعریف و لحاظ مکانیزم‌های تشویقی حفظ و صیانت از شاغلان برای بنگاه‌های اقتصادی، سیاست پرداخت بیمه بیکاری را در مقابل سیاست پرداخت تسهیلات قرار داده و به جای اینکه این دو سیاست مکمل یکدیگر باشند جانشین هم شده‌اند.

– همچنین میزان بهره‌مندی و استقبال مناطق محروم از این دو سیاست نیز تا حدودی کارآیی اجرای این دوسیاست را نشان می‌دهد. این در حالی است که بررسی‌ها نشان می‌دهد مناطق و استان‌های محروم استقبال و بهره‌مندی کمتری از اجرای این دو سیاست داشته‌اند (عزیزخانی، فاطمه، مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، تحلیل شاخص‌های فصل بهار ۱۳۹۹، شماره مسلسل ۱۷۲۵۱) که با توجه به بالا بودن سهم اشتغال غیررسمی در اکثر استان‌های محروم کشور (به‌خصوص در استان‌های محروم و مرزی از جمله آذربایجان‌غربی (۷۳ درصد)، خراسان‌شمالی (۷۲ درصد)، مازندران (۷۱ درصد) و سیستان‌وبلوچستان، کرمانشاه، کردستان (۷۰ درصد) در صورت ادامه این شرایط و عدم‌توجه و تدبیر در این خصوص، در آینده محرومیت این استان‌ها بیشتر و عمیق‌تر خواهد شد و در جای خود بحرانی و نگران‌کننده است.

مهم‌ترین دلایل ضعف در عملکرد اجرای این دو سیاست موارد زیر است:

– عدم‌پیش‌بینی ضمانت اجرایی و مکانیزم نظارت و پاسخگویی در اعمال این سیاست‌ها.

– عدم‌تعریف شاخص ارزیابی عملکرد و سهم هر استان یا رسته به تناسب میزان محرومیت و آسیب.

– مشکلات زیرساختی و عدم‌هماهنگی بین‌دستگاهی.

– افزایش گرایش به سمت بیمه بیکاری و تمایل بنگاه‌ها به سمت اخراج نیروی کار و ثبت‌نام بیمه بیکاری.

– عدم‌تعریف مکانیزم‌های تشویقی حفظ و صیانت از اشتغال موجود برای بنگاه‌ها در عوض اخراج و دریافت بیمه بیکاری.

پیشنهادهایی برای سیاست‌های آتی : با توجه به اینکه بخش عمده‌ای از اشتغال در بنگاه‌های بسیار کوچک تمرکز دارد (حدود ۱۵ میلیون نفر) و حداقل حدود ۳ میلیون نفر از آنها با توجه به شرایط پیش آمده در معرض خطر جدی قرار دارند. بنابراین سیاست‌هایی مختص بنگاه‌های کوچک درحال‌حاضر در بسیاری از کشورهای درگیر با همه‌گیری ویروس کرونا در دست اقدام است. این کشورها طیف وسیعی از خاورمیانه، آسیای جنوب شرقی تا کشورهای اروپایی و آمریکا و کانادا را در برمی‌گیرد. در مجموع، کل سیاست‌های مالی و غیرمالی بنگاه‌های کوچک را می‌توان در چهار دسته «تسهیل قوانین نیروی کار»، «تعویق تعهدات»، «ابزارهای مالی» و «سیاست‌های ساختاری» طبقه‌بندی کرد.

در بخش «تسهیل قوانین نیروی کار» بنگاه‌های کوچک و بسیار کوچک سه اقدام اصلی «کاهش ساعات حضور نیروی کار»، «پرداخت یارانه دستمزد در مشاغلی که در معرض آسیب جدی قرار دارند» و «افزایش سقف مرخصی‌های درمانی» در دستور کار اکثر کشورها قرار گرفته است.

در بخش «تعویق تعهدات» نیز سه اقدام «تعویق پرداخت مالیاتی و بازپرداخت مالیات ارزش افزوده یا کاهش آن در کوتاه‌مدت در مشاغل پرریسک»، «پرداخت از محل بیمه بیکاری و تامین‌اجتماعی» و «تعویق و بخشش هزینه‌های جاری بنگاه‌ها» مدنظر سیاست‌گذاران بیشتر کشورها بوده است.

همچنین در بخش «ابزارهای مالی» دو اقدام «ایجاد امکان استفاده از شرایط امهال وام‌های دریافتی و افزایش مدت زمان آن در رشته‌فعالیت‌های با ریسک بالا» و «پرداخت تسهیلات به شرط عدم‌تعدیل نیرو در دوره‌ای مشخص» در دستورکار اکثر کشورها قرار دارد.

و در نهایت در بخش «سیاست‌های ساختاری» نیز «جمع‌آوری اطلاعات با تواتر هفتگی و ماهانه از تمامی مشاغل در معرض خطر و دارای احتمال کاهش اشتغال»، «تسریع در گسترش زیر ساخت لازم برای ارتباط از راه دور و انجام دورکاری» و «ارزیابی عملکرد ماهانه و اتخاذ سیاست‌های تشویقی برای بنگاه‌های تولید‌کننده یا ارائه‌دهنده خدمات موثر بر کنترل ویروس کرونا» از اقداماتی بوده که موردتوجه سیاست‌گذاران کشورهای مختلف قرار گرفته است./دنیای اقتصاد

منبع: انرژی امروز

کلیدواژه: آسیا اروپا انرژی امروز ایران بین الملل تحریم خبرگزاری بین المللی خبرگزاری داخلی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا ریاست جمهوری سازمان های بین المللی سایتهای اینترنتی شرکت ملی نفت ایران NIOC شرکت های بین المللی مجلس شورای اسلامی نفت خام وزارت نفت وزارت نیرو پرداخت بیمه بیکاری اجرای این دو سیاست پرداخت تسهیلات برای بنگاه ها ویروس کرونا نشان می دهد نیروی کار استان ها سیاست ها پیش بینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۴۴۳۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش حقوق سربازان به اجرا در می آید؟

به گزارش صدای ایران از ایلنا، وی با اشاره به تعیین تکلیف وضعیت تسهیلات در سال جدید و اینکه آیا با وجود عدم تصویب بودجه و نهایی شدن برنامه هفتم افزایش‌ها در آن اعمال می‌شود، گفت: الان هنوز سال مالی ۱۴۰۲ است و ربطی به کامل نشدن بودجه ندارد، براساس قانون کسانی که سال گذشته ثبت‌نام کردند و دریافت تسهیلات آنها بنا به شرایطی به امسال موکول شده خب به نرخ سال گذشته دریافت می‌کنند و کسانی که امسال پرونده تشکیل داده و ثبت‌نام کنند، به نرخ امسال تسهیلات خود را دریافت خواهند کرد.

وی در ادامه اظهار داشت: تسهیلات ازدواج و فرزندآوری باید پرداخت شود و آنچه که در اینجا اهمیت دارد احکام بودجه است که تصویب و ابلاغ شده است، بر این اساس عدم بررسی و تصویب جداول بودجه مانعی برای بحث پرداخت تسهیلات ایجاد نمی‌کند.

راستینه همچنین در رابطه با افزایش حقوق سربازان نیز تصریح کرد: ما احکام را تحویل دولت دادیم و به دولت اجازه دادیم بر اساس احکام جدول مصارف خود را تدوین کند، خب جداول ارتباطی به حقوق و مزایا ندارد؛ حقوق و مزایا از احکام تبعیت می‌کند لذا بهانه‌ای برای دولت وجود ندارد. دولت بر اساس احکامی که تصویب و ابلاغ شده باید نسبت به اعمال افزایش حقوق و مزایای سربازان اقدام کند.

وی در پاسخ به این سوال که دولت مالیات بر ارزش افزوده را افزایش داده، اما همسان‌سازی را اجرا نمی‌کند، عنوان کرد: همسان‌سازی حقوق بازنشستگان حتما باید اعمال شود، ما قطعا این مساله را پیگیری می‌کنیم، یکی از وظایف دولت این است که احکام برنامه هفتم و بودجه ۱۴۰۳ را که تصویب و ابلاغ شده با جدیت اجرا کند. در بحث همسان‌سازی که میان دولت و مجلس اتفاق نظر وجود دارد؛ حالا اینکه این ماه اعمال نشده حتماً دولت باید با معوقاتش نسبت پرداخت آن در ماه‌های بعد اقدام کند.»

دیگر خبرها

  • پرداخت فوق العاده خاص به کارکنان نظام سلامت در سال جاری
  • پرداخت فوق العاده خاص کارکنان نظام سلامت از امسال
  • بانک‌ها هیچ دلیل و علاقه‌ای برای پرداخت وام به مردم ندارند!
  • مساله اتباع بیگانه، امنیت، کم آبی و بیکاری چالش‌های اصلی فارس است
  • افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در دولت تصویب شد/ حداقل بگیران ۳۵ درصد
  • افزایش حقوق بازنشستگان قطعی شد؟ /پاسخ سخنگوی دولت
  • بهره‌برداری خط دوم کارخانه سیمان رزن در سال آینده
  • وزیر صمت مطرح کرد: واردات خودروهای کارکرده منتظر مصوبه دولت
  • شرایط دریافت وام‌ها و تسهیلات فرزندآوری باید تسهیل شود
  • افزایش حقوق سربازان به اجرا در می آید؟