Web Analytics Made Easy - Statcounter

استان همدان دارای پتانسیل‌های مناسب در بخش صنعت و معدن است که در شاهراه ورودی غرب کشور قرار گرفته و توانایی‌های بالقوه ای برای سرمایه گذاری و دسترسی به بازارهای غرب کشور دارد و محور همدان- قزوین به دلیل قرارگیری در مسیر ارتباطی بازار بزرگ مصرف تهران- کرج، قطب‌های صنعتی قزوین و ساوه و جاده ترانزیتی اروپا و هم چنین احداث شهرک صنعتی بوعلی در این مسیر قابلیت برنامه ریزی دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایران اکونومیست-همدان یکی از استان‌های دارای ذخایر و پتانسیل‌های معدنی غنی و متنوع در سطح کشور است که در برخی از مواد معدنی مانند آندالوزیت، شیست، فلدسپات و سیلیس در ملایر و معادن دولومیت در نهاوند دارای مزیت‌های نسبی است.
حال در این راستا و به منظور بررسی وضعیت صنایع و معادن استان همدان و نقش و عملکرد بانک صنعت و معدن در حمایت از این صنایع گفت و گویی با فرشید رادور زنگنه مدیر بانک صنعت و معدن استان همدان ترتیب داده ایم که در ادامه آمده است:

1- مهمترين برنامه شعبه در سال 99 چيست؟
مهم ترين برنامه شعبه طي سال 1399 ارتقاء شاخص هاي عملكردي مي باشد. از مهم ترين شاخص‌ها مي توان به افزايش سهم بانك در بخش تسهيلات صنعت استان و افزايش سپرده هاي چهارگانه اشاره نمود . از ديگر برنامه هاي شعبه طي سال 1399 شروع فعاليت ارزي بخصوص در بخش حواله هاي ارزي مي باشد كه با صدور اولين حواله محقق شده است.

2- در راستاي تحقق شعار سال(جهش توليد) چه برنامه هايي داريد؟
با توجه به مشكلات پيش روي كشور از يك طرف و شعار سال از طرف ديگر، وظيفه سيستم بانكي بيش از پيش خطير و تاثير گذار شده است . لذا مجموعه مديريت استان همدان نيز هم راستا با ساير بخشهاي بانك و كشور ، تمركز خود را بر تامين سرمايه در گردش واحدهاي فعال استان ، ارائه خدمات اعتباري و بانكي سهل و آسان تر و نهايتا اجراي طرحهاي توسعه مورد نياز استان و كشور قرار داده است . رشد پنجاه درصدي پرداخت تسهيلات طي سال مورد نظر مويد اين موضوع مي باشد.

3- مهمترين اقدامات انجام شده در سال 98 چه بوده است و چه ميزان درتحقق برنامه هاي سال گذشته موفق بوده ايد و دلايل موفقيتتان چه بوده است ؟
مهم ترين اقدام شعبه طي سال 1398 هدف گذاري به منظور افزايش سپرده هاي چهارگانه و افزايش مانده تسهيلات بانك در استان با رعايت توازن منابع و مصارف بوده است كه در اين راستا شاهد افزايش سپرده هاي چهارگانه به ميزان 250 درصد در پايان سال 1398نسبت به ابتداي سال و افزايش 50 درصدي مانده تسهيلات اعطايي در بازه موصوف مي توان اشاره نمود. از ديگر اقدامات شعبه برنامه ريزي به جهت جذب حداكثري از تسهيلات بند الف تبصره 18 بوده است. در اين راستا نسبت به مذاكره با مشتريان قبلي شعبه و بازاريابي و مذاكره با مشتريان جديد جهت جذب در بانك اقدام شده كه نتيجه آن افزايش نسبتا چشمگير مانده تسهيلات بانك ونهايتا افزايش سپرده هاي چهارگانه بوده است. جميع عوامل مذكور باعث تحقق حداكثري برنامه هاي ابلاغي شده است.

4- پس از تدوين سياستهاي اعتباري و راهبردي بانك در سال 99، براي اجراي مؤثر سياست ها و به منظور ايجاد هم افزايي و چابك سازي سازمان، چه اقداماتي را مؤثر مي دانيد؟
خوشبختانه طي پنج سال اخير تدوين سياست هاي اعتباري ساليانه در دستور كار قرار گرفته كه در كنار دستورالعمل هاي داخلي بانك و ضوابط بالا دستي موجبات نظم مالي را در سازمان فراهم آمده است. از نقاط مثبت ديگر اين سياست‌ها، استفاده از نظرات مديريت هاي استاني در تدوين آنها بوده است . انتظار ميرود در تدوين سياست هاي سالهاي آتي توجه بيشتري به نظرات مديريت هاي استاني به عنوان مجري اصلي اين سياست ها مبذول گردد . بديهي است رعايت اين سياست ها توسط كليه اركان بانك مي تواند تاثير بسزايي در نيل به اهداف عاليه بانك داشته باشد.

5- با توجه به مشكلات ناشي از تحريم هاي ظالمانه و شيوع ويروس كرونا چه اقداماتي و راهكاري براي حمايت از توليدكنندگان استان خود داريد؟
با توجه به دولتي بودن بانك و به تبع آن لزوم اجراي مصوبات دولت و مجلس در راستاي حمايت از بخش توليد ، اجراي مصوبات بالا دستي از قبيل به تعويق انداختن تعهدات بخشهاي مورد نظر و مساعدت در تمديد يا تقسيط مجدد تسهيلات واحدهاي توليدي مشمول در دستور كار قرار گرفته است. علاوه بر اين با استفاده از ظرفيت هاي داخلي بانك مساعدت هايي مشابه موارد فوق در خصوص واحدهاي توليدي زيان ديده از تحريمها و موضوع كرونا در دستور كار قرار داشته است.

6- براي اجراي حاكميت شركتي و بانكداري ديجيتال چه اقداماتي در شعبه تحت مديريت شما صورت گرفته است؟
با توجه به جديد بودن موضوع حاكميت شركتي و بانكداري ديجيتال در بانك بشكل اخص و در سيستم بانكي بشكل اعم ، قطعا چالش هاي فراوان و متنوعي در راستاي تحقق كامل امر وجود خواهد داشت . عمده چالش موجود فرهنگ سازي و تبيين كامل فوايد و اثرات مثبت آن در بين مشتريان و سازمانهاي مرتبط بانك مي باشد . به نظر ميرسد اجراي نهايي و استقرار كامل اين دو مهم مي بايست بصورت مرحله اي و حتي بشكل پايلوت با تمركز بر مشتريان بزرگ و توانمند صورت پذيرد . از طرف ديگر لازم است مشتريان نيز نسبت به استقرار سخت افزار و نرم افزارهاي مناسب و رابطين مطلع اقدام نمايند. در اين راستا شعبه همدان نيز نسبت به مذاكره با مشتريان بزرگ و برتر استان اقدام نموده و هم راستا با ساير بخشهاي بانك در حال ادامه فرآيند مي باشد.

7- از چه روشهايي براي جذب منابع بيشتر در استان استفاده مي كنيد؟
جذب منابع يكي از مهمترين و در عين حال فني ترين موضوعات در سيستم بانكي كشور مي باشد. با توجه به تعداد زياد بانك هاي كشور و به تبع آن تعداد بسيار زياد شعبات آنها در سطح كشور و تعداد اندك شعبات بانك صنعت ومعدن و با توجه به مهمترين موضوع كه همانا تك بخشي بودن فعاليت بانك و تمركز آن بر بخش صنعت ومعدن و عدم امكان ارائه خدمات تسهيلاتي به ساير بخشهاي اقتصادي می باشد لذا امكان جذب منابع صرفا از بخش صنعت ومعدن ميسر بوده كه اين موضوع ، شرايط جذب منابع را با مشكلات بيشتري مواجه مي نمايد.
علي ايحال شعبه همدان طي نيمه دوم سال 1398 و هفت ماهه 1399 علاوه بر ايجاد ارتباط بيشتر با مشتريان قبلي و بالفعل، نسبت به احصاء ليست توليد كنندگان برتر استان اقدام نموده و مذاكراتي نيز به جهت جذب اين دسته از مشتريان آغاز نموده است كه خوشبختانه اثرات مثبتي را نيز به همراه داشته است. از آن جمله مي توان به افزايش تعداد مشتريان و افزايش 250 درصدي سپرده هاي چهارگانه اشاره نمود .
از جمله راهكارهاي ديگر جهت جذب مشتريان برتر استان ، استفاده از ظرفيت هاي تسهيلات بند الف تبصره 18 بوده كه شعبه همدان با استفاده حداكثري از منابع موصوف ، ضمن كسب رتبه اول در بين بانك هاي استان ، امكان جذب مشتريان و بخشي از سپرده هاي آنان را فراهم آورده است.

8- طي يكسال گذشته به چند طرح صنعتي و به چه ميزان تسهيلات پرداخت كرده ايد؟
طي 14 ماه گذشته تعداد 47 فقره تسهيلات جمعا به مبلغ 2600 ميليارد ريال به بخش صنعت ومعدن استان تسهيلات پرداخت شده است كه در مقايسه با دوره مشابه سال قبل از نظر مبلغ حدودا 50 درصد رشد داشته است .

9- در اين مدت چند طرح صنعتي با تسهيلات بانك در استان به بهره برداري رسيده و به چه ميزان اشتغال ايجاد كرده است؟
طي سالهاي گذشته تاكنون تعداد 30 طرح ايجادي و توسعه اي با تسهيلات ريالي و ارزي بانك صنعت ومعدن به بهره برداري رسيده است كه با توجه به آمار موجود ، بانك صنعت ومعدن سهم بسزايي در اجرايي اين طرحها داشته است . از آن جمله مي توان به طرحهاي صنايع غذايي سحر- فروسيليس –هگمتان دارو – پايابسپار – كاويان پود –پويان طب اشاره نمود كه تعداد اشتغال ايجاد شده توسط اين واحدها بالغ بر 1000 نفر مي باشد.

10- چه تعداد واحد صنعتي با تسهيلات بانك در استان در حال اجرا است، چه مقدار پيشرفت داشته است و با بهره برداري از آنها چه مقدار شغل ايجاد خواهد شد؟
در حال حاضر يك طرح ايجادي مربوط به شركت مهان كاغذ سركان (توليد كاغذ پشت طوسي ) با سرمايه گذاري 644 ميليارد ريال و تسهيلات 365 ميليارد ريالي بانك صنعت ومعدن با پيشرفت 60 درصد در دست اجرا مي باشد و پيش بيني ميشود پس از بهره برداري تعداد 70 نفر اشتغال مستقيم ايجاد نمايد.
همچنين لازم به ذكر است با توجه به وجود تحريمها و مشكلات كشور در تامين دارو ، اين بانك اقدام به پذيرش دو طرح دارويي ايجادي و توسعه اي با سرمايه گذاري بالغ بر 3000 ميليارد ريال و برآورد تسهيلات به ميزان 1800 ميليارد ريال نموده كه در دست بررسي مي باشد.

11- وضعيت استان از نظر توسعه صنعتي چگونه است و شما چه پتانسيل هايي را براي توسعه صنعتي و اقتصادي استان مي شناسيد؟
استان همدان در زمره استانهاي كمتر توسعه يافته در بخش صنعت ومعدن مي باشد به نحوي كه تعداد واحدهاي فعال صنعتي استان كه عمدتا صنايع كوچك و متوسط مي باشند كمتر از 900 واحد صنعتي است. عمده فعاليت اقتصادي استان به ترتيب در بخش كشاورزي ، بازرگاني و خدمات متمركز مي باشد. استان در بخش معدن نيز داراي قابليت نسبي است كه با تعداد تقريبي 140 معدن فعال مي توان آنرا جزو استانهاي معدني لحاظ نمود . شايان ذكر است كه واحدهاي بزرگ استان نيز عمدتا در بخش صنايع معدني ايجاد شده كه به عنوان نمونه مي توان به كارخانه توليد فروسيليس و شركت شيشه همدان اشاره نمود.

12- براي وصول مطالبات چه برنامه و راهكاري داريد؟
بهترين و مهمترين موضوع در بحث وصول مطالبات انتخاب صحيح مشتري، بررسي و اعتبارسنجي مشتريان در هنگام اعطاي تسهيلات و اعتبارات و پس از آن پيگيري به موقع و موثر مطالبات بشكل مذاكره تلفني ، حضوري و پيگيري كتبي است . از طرف ديگر استفاده از ظرفيت هاي قانوني موجود (قانون تسهيل تسويه بدهكاران بانكي ، بند ل تبصره 16و...) كمك بسزايي به وصول مطالبات غير جاري خواهد نمود. در اين راستا شعبه همدان طي يكسال گذشته موضوع وصول مطالبات غير جاري را با جديت در دستور كار قرار داده كه نتيجه آن وصول يا تعيين تكليف بيش از 20 پرو‍ژه مطالباتي مي باشد. شايان ذكر است كه طي دوره مورد نظر هيچ يك از تسهيلات پرداختي بانك به طبقه غيرجاري منتقل نشده است.

13- چه برنامه هايي براي ارائه خدمات هر چه بهتر به مشتريان داريد؟براي افزايش كارمزدها چه راهكارهايي داريد؟
مذاكره با مشتريان ، بازديد از طرحها ، برگزاري جلسات منظم و استماع درخواست ها و انتظارات آنان و تطبيق با ضوابط بانك ، پيشنهاد تدوين دستورالعملهاي جديد و پيشنهادات راهگشا به جهت حفظ و ارتقاء خدمات و نهايتا رضايت مشتري و نفع هر دو طرف مي باشد. يكي از اين موضوعات چگونگي برنامه ريزي به منظور افزايش كارمزدها است . عمده كارمزدهاي بانك در بخش اعتبارات و خدمات بانكي قابل استحصال است. اعتبارات عمدتا شامل گشايش اعتبارات اسنادي داخلي ، صدور ضمانتنامه و حواله هاي ارزي است . به جهت نيل به اين هدف در ابتدا مي بايست نسبت به شناسايي مشتريان مستعد در اين حوزه ها اقدام و سپس نسبت به مذاكره و ارائه پيشنهاد جذاب اقدام نمود.
شعبه همدان طي سنوات گذشته در بخش ضمانتنامه فعاليت نسبتا مناسبي داشته و در حال حاضر اين مهم تداوم دارد. در بخش گشايش اعتبارات اسنادي داخلي نيز طي سال هاي 98 و99 اقداماتي جهت شروع مجدد امر صورت گرفته كه منجر به صدور و گشايش پنج فقره اعتبار اسنادي داخلي شده است. در بخش ارزي نيز علي رغم عدم هر گونه فعاليت در گذشته ، طي هماهنگي صورت گرفته با مديريت هاي مرتبط در ستاد و هماهنگي لازم با مديريت استان البرز ، همكاران اين شعبه نسبت به فراگيري آموزش هاي مقدماتي اقدام نموده اند به نحوي كه اولين حواله ارزي شعبه همدان طي سال 99 صادر گرديده و چند فقره حواله ارزي نيز در دست اقدام مي باشد كه اين مهم نيز در بخش اخذ كارمزدها كمك شاياني خواهد نمود.

14- با توجه به افزايش سطح اختيارات شعب، تعامل شما با ستاد بانك چگونه است و چه انتظاري از ستاد داريد؟
با عنايت به افزايش نرخ ارز طي يكسال گذشته از يك طرف و افزايش هزينه هاي توليد ناشي از اين امر و ساير فاكتورهاي مشابه ، افزايش حدود اختيارات مديريت هاي استاني و شعب ، كمك شاياني به سرعت تصميم گيري و نهايتا رضايت مندي مشتريان نموده است.از سوي ديگر استفاده بهينه از اين اختيارات بخصوص در بخش تسهيلات مستلزم جذب و تجهيز منابع مي باشد ، با عنايت به اين موضوع و عدم وجود توازن در منابع ومصارف شعب و استانها و عدم وجود توسعه صنعتي در بيش از نيمي از استانهاي كشور انتظار مي رود ستاد بانك در بخش تجهيز منابع استانهاي كمتر توسعه يافته صنعتي ياري گر اين استانها باشد.

15- تعامل شما با مقامات ارشد استاني نظير(استانداري، وزارت اموراقتصادي و دارائي و وزارت صنعت، معدن و تجارت) چگونه است؟
با توجه به نوع فعاليت بانك و تاثير گذاري آن در بخش صنعت استان ، خوشبختانه تعامل مناسبي بين دستگاههاي اجرائي مرتبط وجود دارد. به نحوي كه تاكنون مواردي كه منجر به شكايت يا اعلام نارضايتي اين دستگاهها باشد ديده نشده است . شايان ذكر است كه در مقاطع مختلف تقديرنامه هايي جهت همكاران از طرف اين سازمانها و بالاخص استانداري ارسال شده است كه به عنوان نمونه مي توان به تقديرنامه استاندار همدان بابت عملكرد بانك در استان اشاره نمود.

16- به نظر شما نقش نيروي انساني كارآمد در موفقيت و برتري شعب چيست؟ برنامه شما براي افزايش سطح مهارت و دانش كاركنان مجموعه خود و فرآيند جانشين پروري چيست؟
مهمترين سرمايه هر سازمان ، نيروي انساني آموزش ديده ، كارآمد و با تجريه مي باشد. حتی اگر ضوابط ، دستورالعمل ها و بخشنامه ها شفاف، كارآمد و روان باشد در صورت عدم اجراي صحيح و عدم استفاده بهينه از آنها توسط نيروي انساني ، كارآرايي لازم در پيشبرد اهداف سازمان محقق نخواهد شد. لذا در اين راستا علاوه بر آموزش هاي برنامه ريزي شده در بانك ، اشتراك تجربيات بين همكاران ، گردش شغلي و انتقال تجربيات عامل موثرتري در رسيدن به اهداف مي باشد . در استان همدان نيز سعي شده كه اين امر مدنظر قرار گيرد.

17- روشهاي شما براي استفاده از ايده ها و پيشنهادات همكارانتان در جهت بهبود فعاليتهاي شعبه چيست؟
همانگونه كه در علم مديريت نيز به نوعي عنوان شده ، كارشناسان و كاركنان ، تصميم ساز و مديران تصميم گيرنده مي باشد. در استان همدان نيز سعي شده مواردي كه نياز به تصميم گيري دارند در ابتدا توسط همكاران كارشناس بررسي و راهكارهاي مختلف توسط ايشان با همكاري مديران مجموعه پيشنهاد و نهايتا با تطبيق آنها با ضوابط ، بخشنامه ها و دستورالعمل ها بهترين تصميم اتخاذ گردد.

18- طرحهايي كه با تامين مالي بانك در آن استان راه اندازي شده و در سطح ملي مطرح هستند را بيان كرده و نحوه حمايت بانك از آنها را تشريح فرمائيد؟
اين شعبه در حال حاضر فاقد طرح در سطح ملي مي باشد. علي ايحال در صورت وجود چنين طرحهايي ، شعبه باتوجه به حدود اختيارات ، منابع و ضوابط موجود آمادگي پذيرش و مساعدت لازم با طرحهاي مذكور را خواهد داشت.

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: مذاکره با مشتریان دستور کار قرار بانک صنعت ومعدن بخش صنعت ومعدن بانک در استان تسهیلات بانک وصول مطالبات میلیارد ریال بهره برداری استان همدان ارائه خدمات صنعت و معدن بخش صنعت اشاره نمود اقدام نمود بخش صنعت جذب منابع سال گذشته همدان نیز سیاست ها جهت جذب طی سال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۵۳۵۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سابقه چندساله رشد تولید با مشارکت مردم در صنعت نفت

صنعت نفت سال‌هاست که به‌دلیل تحریم‌های آمریکا از سرمایه‌های مردمی موجود در بانک‌های کشور برای توسعه پروژه‌های خود بهره می‌گیرد و این موضوع در وزارت نفت دولت سیزدهم به‌شکل فزاینده‌ای افزایش داشته است.

به گزارش شانا، نگاهی گذرا به نام‌گذاری‌ سال‌های اخیر نشان می‌دهد اقتصاد و به‌تبع آن رشد اقتصادی، تولید ملی، افزایش درآمد کشور و بهبود رفاه و معیشت مردم، در دیدگاه مقام معظم رهبری جایگاه بسیار مهمی دارد. اما نام‌گذاری سال ۱۴۰۳ به نام «رشد تولید با مشارکت مردم»، تفاوتی عمده با سال‌های گذشته دارد و آن قید «مشارکت مردم» است. وزارت نفت دولت سیزدهم این قید را از همان روزهای نخست کاری‌ سرلوحه خود قرار داده و تاکنون با مشارکت بانک‌ها و هلدینگ‌های بزرگ کشور، در صنعت نفت دستاوردهای خیره‌کننده‌ای داشته است.

این وزارتخانه در حالی کار خود را آغاز کرد که صنعت نفت زیر شدیدترین فشارهای تاریخ این صنعت قرار داشت و سوءمدیریت دولت پیشین این وزارتخانه را به لبه پرتگاه کشانده بود. شاید بارزترین فشار کاری روزهای نخست آغازبه‌کار این دولت، وجود بیش از ۸۰ میلیون بشکه میعانات گازی ذخیره‌شده روی آب‌های خلیج فارس بود، اما با وجود همه این فشارها، گروه کاری جدید در وزارت نفت هیچ‌گاه ناامید نشد و با نگاه رو به داخل و بدون آنکه منتظر خارجی‌ها بماند، این صنعت را به‌سمت قله‌های پیشرفت هدایت کرد.

برخی کارشناسان در زمان آغازبه‌کار دولت سیزدهم می‌گفتند ایران برای افزایش ظرفیت تولید و تکمیل طرح‌های نیمه‌کاره خود در صنعت نفت حداقل به ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز دارد و این سرمایه‌گذاری باید از خارج تأمین شود. برخی حتی پا را فراتر گذاشته و گفتند با کاهش صادرات و درآمدهای نفتی به زیر ۲۰۰ هزار بشکه و نبود سرمایه‌گذاری خارجی، سقوط وزارت نفت را تمام‌شده بدانید.

تیم مدیریتی جدید وزارت نفت از همان روزهای نخست کاری پشت میز ننشست و با بهره‌گیری از دیپلماسی انرژی توانست مشتریان تازه ای برای نفت خام پیدا کند و صادرات را به‌ همان اندازه پیش از تحریم‌ها و فراتر از آن برساند. مرحله بعدی، تأمین سرمایه برای صدها طرح کلیدی نیمه‌کاره صنعت نفت بود: طرح‌هایی همچون پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی یا فاز دوم پالایشگاه نفت آبادان. این طرح‌ها در حالی نیمه‌کاره رها شده بودند که کشور با ناترازی در زمینه گاز و بنزین روبه‌رو بود.

مردان صنعت نفت منتظر خارجی‌ها نمانده‌اند

پیشرفت پروژه‌ها نیاز به سرمایه داشت و در شرایط تحریم، سرمایه‌گذار خارجی کمتر به ایران می‌آمد، با این شرایط چه باید می‌کردند؟ باید مانند دولت گذشته دست روی دست می‌گذاشتند و منتظر امضای برجام و خارجی‌ها می‌ماندند؟ پاسخ سکاندار صنعت نفت در دولت سیزدهم به این پرسش قطعاً خیر بود؛ زیرا راه‌حلی کلیدی برای تأمین مالی پروژه‌های زیربنایی در صنعت نفت و گاز پیدا کرده بود، راه‌حلی که از مسیر مشارکت مردم می‌گذشت...! در دولت‌های پیشین برای تأمین مالی پروژه‌های زیربنایی در صنعت از راه‌های مختلف همچون اوراق گواهی سپرده نفت خام، سرمایه‌های مردمی را به‌سمت صنعت نفت کشاندند، اما درعمل کاری از پیش نبردند.

وزارت نفت دولت سیزدهم توانست با فراهم‌کردن سازوکاری مشخص برای سرمایه‌گذاری بانک‌ها و هلدینگ‌های بزرگ کشور در صنعت نفت، امکان مشارکت بیشتر مردم در اقتصاد را فراهم کند که این کار توانست به افزایش رشد و توسعه اقتصادی منجر شود. این موضوع به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه، جایی که صنعت نفت و گاز می‌تواند نقش کلیدی در رشد و توسعه اقتصادی ایفا کند، اهمیت دارد.

هدایت نقدینگی بانک‌ها و هلدینگ‌ها که پول مردم عادی را در اختیار دارند، امکان توسعه مشارکت مردم در تأمین مالی صنعت نفت را افزایش داد. دولت سیزدهم با اجازه‌دادن به بانک‌ها و هلدینگ‌ها برای سرمایه‌گذاری در صنعت نفت، درحقیقت آن‌ها را تشویق کرد نقش فعالی در مدیریت امور مالی خود داشته باشند، نه اینکه سرمایه مردم را در بازارهایی همچون مسکن، طلا و ارز بخوابانند و موجب تورم بیشتر در جامعه شوند.

هم‌اکنون این تصمیم آگاهانه موجب شده است بدون اینکه نقدینگی مردم در سمت تقاضای غیرمولد قرار گیرد و موجب تلاطم قیمتی شود، امکان هدایت سرمایه مردم به‌سمت بخش مولد اقتصاد، همچنین حفظ سرمایه مردم در برابر کاهش قدرت خریدشان نیز فراهم شود.

فراموش نکنیم که راضی‌کردن بانک‌ها و هلدینگ‌ها برای مشارکت مالی در صنعت نفت، به تسهیل‌گری و ایجاد امنیت در فضای این صنعت نیاز داشت که دولت سیزدهم توانست این کار را به‌خوبی به سرانجام برساند. براساس آمار موجود، ظرفیت جذب سرمایه‌های کشور در بانک‌ها سالانه تا رقم ۳ هزار همت نیز برآورد می‌شود که معادل تقریباً ۶۰۰ میلیارد دلار است و اگر یک‌سوم این مقدار هم جذب بخش‌های مختلف صنعت نفت شود، به رشد تولید در سال‌های آینده منجر خواهد شد. در ادامه این گزارش به بعضی از مهم‌ترین مشارکت‌های مردمی به‌نمایندگی بانک‌ها در صنعت نفت اشاره می‌شود.

مشارکت بانک‌های ایرانی در بزرگ‌ترین قرارداد نفتی تاریخ ایران

یکی از بزرگ‌ترین رویدادهای تاریخ صنعت نفت کشور چندی پیش با مشارکت ۱۳ میلیارد دلاری بانک‌ها و هلدینگ‌ها و شرکت‌ها و صندوق‌های سرمایه‌گذاری داخلی انجام شد و آن قرارداد توسعه میدان مشترک آزادگان، آذر ۲، میدان نفتی سومار، دلاوران و مسجدسلیمان بود. با راه‌اندازی این پروژه‌ها، ۶۶ هزار فرصت شغلی مستقیم و غیرمستقیم ایجاد می‌شود. بانک ملی ایران سهم ۱۱.۵ میلیارد دلاری از کل میزان مشارکت شبکه بانکی در پروژه‌های توسعه میدان مشترک آزادگان، آذر ۲، میدان نفتی سومار، دلاوران و مسجدسلیمان را به خود اختصاص داده است.

ساخت پالایشگاه هویزه خلیج فارس با مشارکت مردمی

پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس در حالی ازسوی رئیس‌جمهوری کشور در اواخر سال ۱۴۰۱ راه‌اندازی شد که بانک تجارت نقش مهمی در تأمین مالی این پروژه یک میلیارد و ۳۳۸ میلیون دلاری داشت. در این پروژه مهم زیست‌محیطی که با هدف جمع‌آوری گازهای همراه نفت در منطقه غرب کارون اجرا شده، ۵۰‌ هزار میلیارد ریال تأمین مالی از سوی بانک تجارت انجام شده است.

مشارکت بانک‌ها در نوسازی ۵۰۰ دستگاه نفتکش جاده‌پیما

حمل‌ونقل می‌تواند در رشد نرخ تولید ناخالص داخلی اثر مثبتی داشته باشد و دولت بر رونق‌دهی هرچه بیشتر به این حوزه نیز تأکید دارد؛ زیرا در قالب مذاکرات با کشورها، به‌ویژه کشورهای همسایه، این موضوع محور و کانون مذاکرات طرفین قرار دارد. بنا بر اطلاعات موجود، اکنون ۳۷ هزار کامیون با عمر بیش از ۴۰ سال در کشور تردد می‌کنند و کامیون‌های با عمر بیش از ۵۰ سال نیز فراتر از ۲ هزار دستگاه است.  

برای عبور از حمل‌ونقل فرسوده و نوسازی آن گام‌های مثبتی در دولت سیزدهم برداشته شده است و مصداق این موضوع، تفاهم‌نامه سه‌جانبه درباره نوسازی و تقویت ناوگان حمل‌ونقل فرآورده‌های نفتی کشور میان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، شرکت‌های خودروساز و بانک ملت، با تحویل ٥٠٠ دستگاه کامیون کشنده سوخت‌رسان اجرایی شد. اهمیت نوسازی ناوگان حمل‌ونقل جاده‌ای به‌ویژه در حمل فرآورده‌های نفتی که نقش بسزایی در تأمین انرژی بخش‌های مختلف ازجمله حمل‌ونقل، نیروگاه‌ها و صنایع دارند، دستمایه‌ای شد تا به ضرورت این موضوع از زوایای مختلف پرداخته شود.

طرح احداث مخازن ذخیره‌سازی فرآورده در هرمزگان با مشارکت مردمی

شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، همسو با اهداف راهبردی کشور در ذخیره‌سازی فرآورده‌های نفتی ازجمله بنزین و گازوییل، در قالب امضای تفاهم‌نامه‌ای با بانک ملی ایران، طرح ذخیره‌سازی فرآورده‌های نفتی در مجاورت پالایشگاه بندرعباس، مزین به نام پرآوازه شهید نادر مهدوی را با حضور جواد اوجی، وزیر نفت، کلید زد.

تفاهم‌نامه مالی این طرح با حضور جواد اوجی، وزیر نفت، بین جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، و محمدرضا فرزین، مدیرعامل وقت بانک ملی ایران، امضا شد. حجم کلی پروژه با احداث ۱۸ مخزن به ظرفیت ۶۰۰ میلیون لیتر، شامل هشت مخزن ۴۰ میلیون لیتری سقف شناور بنزین (موتور) جمعاً به ظرفیت ۳۲۰ میلیون لیتر، دو مخزن ۲۰ میلیون لیتری سقف شناور بنزین (موتور) جمعاً به ظرفیت ۴۰ میلیون لیتر، چهار مخزن ۴۰ میلیون لیتری سقف ثابت نفت گاز (گازوییل) جمعاً به ظرفیت ۱۶۰ میلیون لیتر و چهار مخزن ۲۰ میلیون لیتری سقف ثابت نفت گاز (گازوئیل) جمعاً به ظرفیت ۸۰ میلیون لیتر است.

احداث خط لوله فرآورده‌های نفتی پارس با مشارکت مردمی

تفاهم‌نامه تأمین منابع مالی احداث خط لوله مهرآران - فسا - شیراز (پارس) نیز در روزهای پایانی سال ۱۴۰۰ امضا شد. خط لوله جدید و راهبردی پارس به طول ۴۰۰ کیلومتر و با قطر ۱۴ اینچ، روزانه ۱۲ میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی را از مهرآران به شیراز منتقل خواهد کرد. این خط لوله در مسیر شهرستان‌های مهرآران و فسا ساخته می‌شود و سپس به شیراز می‌رسد. در طول مسیر این خط لوله دو تلمبه‌خانه، یک پایانه و یک انبار نفت جدید به ظرفیت ۸۰ میلیون لیتر در فسا ساخته خواهد شد.

در قالب این پروژه که منابع مالی آن از طریق اعتبارات بانکی (بانک تجارت) و منابع داخلی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی تأمین خواهد شد، خط لوله جدید پارس در مسیر شهرهای مهرآران، فسا و شیراز با هدف تأمین کسری و توزیع بهینه سوخت مورد نیاز استان فارس احداث می‌شود. استفاده از خط لوله به‌عنوان جایگزین حمل‌ونقل جاده‌ای و افزایش سهم انتقال فرآورده از طریق خط لوله و کاهش تردد جاده‌ای، از دیگر مزایای احداث این خط لوله جدید است.

ساخت پتروپالایشگاه شهید سردار سلیمانی با مشارکت مردمی

ساخت پتروپالایشگاه شهید سردار قاسم سلیمانی با بودجه ۱۰ میلیارد دلاری در بودجه سال گذشته تصویب شد. در این پتروپالایشگاه، کنسرسیومی از پنج شرکت و هلدینگ کشور همچون ستاد اجرایی فرمان امام (ره)، صندوق توسعه ملی، صندوق سرمایه‌گذاری صنعت نفت، هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی و سهام‌داران مردمی مشارکت خواهند داشت. به همت وزارت نفت، هم‌اکنون برای تسریع در کار ساخت این پتروپالایشگاه جدید، مجوز تنفس خوراک از سوی دولت صادر شده است. این موضوع از سویی کمک بسیار خوبی برای سهام‌داران و سرمایه‌گذاران این پتروپالایشگاه خواهد بود، از سوی دیگر فازبندی این طرح‌ برای راه‌اندازی، می‌تواند مشوق خوبی برای سرمایه‌گذاران و بازگشت سرمایه آن‌ها باشد.
 
بانک‌های ایرانی هم‌اکنون در پروژه‌های زیادی به‌خصوص در بخش پتروشیمی سرمایه‌گذاری کرده‌اند. برای نمونه می‌توان به تأمین مالی و احداث پتروپالایشگاه «شهید قاسم سلیمانی»، طرح جامع شرکت پالایش نفت تبریز، احداث خط لوله انتقال فرآورده‌های نفتی مهرآران - فسا - شیراز (پارس)، پتروشیمی لردگان، پالایشگاه گازی بیدبلند خلیج فارس در قالب کنسرسیوم بانکی، پتروشیمی شهید رسولی اصفهان، پروژه تولید متانول در مجتمع پتروشیمی کاوه، تولید بوتیلن در مجتمع پتروشیمی فجر، تولید متانول در مجتمع پتروشیمی زاگرس، تولید بنزین در پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس، پتروشیمی مروارید، پتروشیمی خراسان، پتروشیمی جم، پتروشیمی گچساران، پتروشیمی دهلران، میدان مشترک آزادگان، آذر ۲، میدان نفتی سومار، دلاوران، مسجدسلیمان و نوسازی ۵۰۰ دستگاه نفتکش جاده‌پیما اشاره کرد.

معامله برد – برد برای صنعت نفت و بانک‌ها

وزارت نفت دولت سیزدهم، با مدیریت و تدبیر وزیر خود، از همان روزهای نخست با تدوین بسته‌های سرمایه‌گذاری جامع متناسب با اولویت‌های تولید و توسعه، از ظرفیت بانک‌ها و هلدینگ‌های بزرگ برای سرمایه‌گذاری در بالادست استفاده کرده است. اوجی در همان ماه‌های نخست کاری خود فعالان بازار پول و سرمایه را در نشستی مشترک گرد هم آورد و گفت: مجموعه دولت عزم خود را برای استفاده از ظرفیت مالی بانک‌های داخلی به‌منظور تأمین منابع مالی موردنیاز پروژه‌های کلان صنعت نفت، به‌ویژه توسعه میدان مشترک آزادگان، جزم کرده است. براساس هماهنگی‌ها بــا مجـموعه‌های اقتصادی دولت قصد داریم از توان مالی غول‌های اقتصادی کشور (هلدینگ‌ها)، بانک‌های داخلی و مشارکت‌های مردمی برای پیشبرد طرح‌های نفت و گاز کشور بهره ببریم.

وی تأکید کرد: بنده سال‌ها تجربه توسعه و سرمایه‌گذاری در میدان‌های نفت و گاز کشور را دارم و با تکیه بر این تجربه و با اطمینان خاطر عرض می‌کنم که شرکت‌های اکتشاف و تولید، بانک‌ها و پیمانکاران داخلی، در قالب یک شرکت سهامی، پروژه‌های نفت و گازی همچون میدان مشترک آزادگان را در مدت‌زمان ۲۰ ساله توسعه خواهند داد و بنده به‌عنوان وزیر نفت این قول را می‌دهم که سود این الگو از پروژه‌های نفت و گاز، شیرین‌تر از الگوی جدید قراردادهای نفتی باشد.

صنعت نفت به ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز دارد. اگر بخواهیم تولید نفت خام را به ۵.۷ میلیون بشکه در روز برسانیم، به حدود ۹۰ میلیارد دلار منابع مالی نیاز داریم. همچنین اگر بخواهیم ظرفیت تولید روزانه گاز را متناسب با نیاز کشور ۱.۵ برابر کنیم و به ۱.۵ میلیارد مترمکعب در روز برسانیم، باید ۷۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کنیم. ازاین‌رو، در دو سال و نیم اخیر وزارت نفت معطل سرمایه‌گذار خارجی نمانده است و از توان و ظرفیت هلدینگ‌های بزرگ و کنسرسیوم بانک‌های کشور برای انجام پروژه‌های صنعت نفت استفاده می‌کند.

چنان‌که بیان شد، همکاری نظام بانکی با صنعت نفت، موضوعی است که طی دهه‌های متمادی مورد غفلت واقع شده است و این مسئله خود از عوامل توسعه‌نیافتگی اقتصادی کشور به‌ شمار می‌آید. ایجاد و تقویت سازوکارهای حضور نظام بانکی در صنعت نفت، افزون بر پرکردن خلأ کمبود منابع مالی برای اجرای طرح‌های توسعه‌ای صنعت نفت، سبب کارآمدی و سودآوری پایدار و اقتصادی نظام بانکی کشور می‌شود؛ نظام بانکی‌ای که در این سال‌ها به‌شدت به‌دلیل نقش‌آفرینی و جایگاه آن در اقتصاد کشور و گرایش بانک‌ها به حضور در بازار دلالی، واسطه‌گری و سوداگری ازجمله بازار مسکن، خودرو و ارز با انتقاد روبه‌روست؛ حضوری که نتیجه‌ای جز تشدید التهاب‌های بازارهای یادشده نداشته است.

هدایت منابع بانک‌ها به‌سمت پیشران و لوکوموتیو اقتصاد ایران بدون تردید به سامان‌دهی و نقش‌آفرینی مثبت بانک‌ها در نظام اقتصادی کشور و انحراف‌نداشتن آن‌ها از منطق بانکی منجر می‌شود. این هدایت مستلزم کاهش ریسک فعالیت به‌وسیله تجمیع منابع بانک‌ها در قالب کنسرسیوم و همراه‌کردن پشتوانه مالی در ابتداست. به‌طور طبیعی حضور سودآور و منطقی بانک‌ها در این صنعت، زمینه‌ای برای تقویت توانمندی بانک‌ها به‌منظور حضور پایدار در صنعت نفت و سوآوری پایدار برای بانک‌ها می‌شود. این شرایط نه‌تنها به تقویت نظام بانکی و رضایت سهام‌داران آن‌ها منجر می‌شود، بلکه اقتصاد ملی به‌ویژه بازار سرمایه را در مسیر رشد و رونق قرار می‌دهد.

جواد اصغری

دیگر خبرها

  • ۱۱۱ فرصت سرمایه‌گذاری پیش‌بینی و معرفی شده است
  • فرزین برای ارائه گزارش عملکرد منابع و مصارف نظام بانکی در سال ۱۴۰۲ به کمیسیون اقتصادی می رود
  • پنجاهمین نشست بانک توسعه اسلامی در عربستان آغاز شد
  • ۱۷ هزار میلیارد ریال سرمایه‌گذاری در بخش اصناف قم انجام شد
  • امکان ایفای تعهدات صادراتی، از طریق بانک سامان
  • چگونگی مردمی‌سازی توسعه بالادست صنعت نفت و گاز با توان بخش خصوصی و سرمایه‌های خرد مردمی
  • استفاده از ابزار‌های نوین در کنترل نظام بانکی کشور
  • نشست بررسی مسائل و مشکلات حوزه سرمایه انسانی صنعت نفت برگزار شد
  • سابقه چندساله رشد تولید با مشارکت مردم در صنعت نفت
  • راهکار‌های هدایت منابع تسهیلات به سمت تولید چیست؟