Web Analytics Made Easy - Statcounter

رویداد۲۴ نزدیک به یک سال پس از ترور سردار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروهای قدس ایران، در حمله هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی در حومه فرودگاه بین المللی بغداد، یکی از دانشمندان برجسته هسته ای این کشور نیز در حومه تهران ترور شد. باور بر این است که ترور دکتر محسن فخری زاده توسط اسرائیل صورت گرفته باشد که با توجه به عملیات پیشین موساد علیه برنامه هسته ای ایران در یک دهه گذشته غیرمنطقی نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

صرف نظر از اینکه چه گروه یا سازمانی مسئول حمله علیه دکتر فخری زاده و محافظان او بوده، واقعیت این است که تنش ها با ایران بار دیگر افزایش یافته است. در ژانویه گذشته پس از ترور سردار سلیمانی، شرایط در نهایت چندان برای ایالات متحده وخیم نشد و دو طرف از آستانه درگیری نظامی دوری کردند.

اما اکنون، برای اطمینان از اینکه آمریکا یک مرتبه دیگر در یک جنگ بی هدف و بی مورد در خاورمیانه درگیر نشود، به تلاش مشترک دولت رو به پایان دونالد ترامپ و دولت منتخب جو بایدن نیاز است.

ایران از بعد از این ترور سراسر خشم و عصبانیت بوده است. هیچ موضوعی بیشتر از حمله یک نیروی خارجی به منافع ایران نمی توانست تندروها، محافظه کاران، عمل گرایان و اصلاح طلبان در نظام جمهوری اسلامی را تا این اندازه به یکدیگر نزدیک کند.

اما این اتفاق با توجه به محبوبیت و اهمیت سردار سلیمانی و دکتر فخری زاده در ایران، رخ داد. رهبر معظم انقلاب، وعده «مجازات قطعی» عاملان ترور فخری زاده را داده و مجلس ایران هم اوایل دسامبر قانون جدیدی را تصویب کرده که در صورت لغو نشدن تحریم های ایالات متحده، می تواند به قطع دستری بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی به سایت های هسته ای و افزایش سطح غنی سازی ایران بیانجامد.

بیشتر بخوانید: خطر جنگ بیخ گوش ایران/ چقدر احتمال دارد آمریکا به ایران حمله کند؟

با این حال، هنوز شمار زیادی از نخبگان ایرانی هستند که هیچ ابایی از اقدامی بی محابا ندارند. دولت روحانی با نگاهی به تقویم به تنش زدایی با آمریکا امید بسته است. جو بایدن در کمتر از دو ماه دیگر رئیس جمهوری ایالات متحده خواهد شد که یعنی احتمال پایان کارزار طولانی مدت اعمال فشار حداکثری واشنگتن علیه اقتصاد تهران وجود دارد.

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، و محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه، هر دو علنا از دولت جدید بایدن خواسته اند مجددا وارد برجام شود. ظریف در اشاره به این موضع گیری گفته که اگرچه واشنگتن و تهران یک سری «اختلافات اساسی» دارند، اما می توانند قدم های کوچکی در جهت بهبود کلی روابط بردارند.

جیک سالیوان، نامزد بایدن برای سمت مشاور امنیت ملی ایالات متحده، هم از تمایل رئیس جمهوری منتخب به بازگشت به برجام در صورت موافقت ایران به بازگشت به تعهداتش سخن گفته است.

زمینه برای تنش زدائی دردسرآمیز در روابط دو کشوری که چهار دهه به یکدیگر به چشم دشمن نگریسته اند، فراهم شده است. نه ایالات متحده و نه ایران علاقه ای به پیمودن همان راهی که در ژانویه آنها را تا آستانه یک درگیری نظامی تمام عیار رساند، ندارند. اما سوال این است که چطور می توان از بروز درگیری بالقوه جلوگیری کرد؟!

رئیس جمهوری منتخب احیای توافق هسته ای ایران از طریق لغو تحریم های اقتصادی علیه ایران در ازای بازگشت این کشور به تعهدات هسته ای را در نظر دارد. اما با توجه به بی اعتمادی ایران به آمریکا در پی اجرای استراتژی اعمال فشار حداکثری توسط دولت ترامپ، احیای برجام به آن آسانی نیست که به نظر می رسد.

همانطور که مقامات ایرانی در چند ماه گذشته اشاره کرده اند، ممکن است در صدد درخواست جبران خسارت برآیند. به علاوه، ایرانی ها در بازگشت به تعهدات برجامی پیش از آنکه آمریکا تحریم ها را لغو کند، مقاومت خواهند کرد چرا که از نظر آنها، ابتدا ایالات متحده بوده که به توافق پشت کرده است.

چه با برجام و چه بدون آن، دولت بعدی ایالات متحده باید به دولت ایران نشان دهد که روزهای اعمال فشار حداکثری به پایان رسیده و دوره جدیدی از دیپلماسی عملی و تنش زدایی آغاز شده است. بر خلاف آنچه بسیاری از شاهین های مخالف تهران در واشنگتن استدلال می کنند، این یک لطف به ایران نیست، بلکه یک اصلاح ضروری در سیاست گذاری ایالات متحده است؛ سیاستی که ثابت شده یک شکست تمام عیار بوده است.

حامیان کارزار اعمال فشار حداکثری تصور می کردند ایران نومیدانه پای میز مذاکره باز خواهد گشت و تسهیل تحریم ها حتی به قیمت امتیازدهی بیشتر را خواستار خواهد شد. اما واقعیت این است که عمل گرایان در ایران که طرفدار دیپلماسی هستند، ممکن است خیلی زود به حاشیه رانده شوند و تندروها و محافظه کارانی قدرت بگیرند که موافق مصالحه نیستند.

واشنگتن به سناریویی که احتمال گرفتار شدن آن در یک درگیری جدید در خاورمیانه را در پی داشته باشد، نیازی ندارد. ترور دکتر محسن فخری زاده یک نمونه بارز از سرعت خارج شدن اتفاقات از کنترل در این منطقه و در عین حال، یادآور نیاز شدید به عقل سلیم در سیاست خارجی ایالات متحده بود.

منبع: دیپلماسی ایرانی لینک کوتاه: کپی در کلیپ بورد کپی لینک خبر های مرتبط

منبع: رویداد24

کلیدواژه: رویداد24 جنگ ایران و آمریکا آمریکا انتخابات 1400 اعمال فشار حداکثری ایالات متحده رئیس جمهوری فخری زاده تحریم ها هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۵۷۸۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیشنهاد گروگان سابق آمریکایی در خصوص جنگ ایران و اسرائیل

جان لیمبرت، گروگان سابق سفارت آمریکا در تهران در مطلبی با اشاره به سطح تنش‌ها بین ایران و آمریکا بر لزوم گفتگو بین طرفین تاکید کرد و گفت که صحبت با ایران سخت خواهد بود؛ اما اگر بتواند هر دو طرف را از مسیر فاجعه دور نگه دارد، ارزش دارد.

به گزارش دنیای اقتصاد؛ جان لیمبرت، دیپلمات پیشین آمریکایی در مطلبی برای اندیشکده ریسپانسیبل استیت کرفت نوشت، برای چندمین بار، ایالات متحده و ایران به یک جنگ آشکار نزدیک شده اند که هیچ یک از طرفین آن را نمی‌خواهند. بر اساس این گزارش، اخیرا اسرائیلی‌ها به ساختمانی در محوطه کنسولگری ایران در دمشق حمله کردند که منجر به شهادت هفت مستشار نظامی ایران شد.

در مقابل ایرانی‌ها به این نقض اماکن دیپلماتیک اعتراض کرده و با پرتاب صد‌ها پهپاد و موشک جنگی به سمت اسرائیل به آن پاسخ دادند. در این بین آمریکا با هشدار‌های فراوان به رهگیری آن‌ها کمک کرد. اسرائیلی‌ها برای نشان دادن توانایی خود، دست به یک حمله متقابل زدند. به نظر می‌رسد که این مبادله تا دور بعدی فعلا پایان یافته است.

دیر یا زود، اگر آمریکا و جمهوری اسلامی می‌خواهند از این درگیری باخت-باخت اجتناب کنند، باید شروع به گفتگو کنند. ۴۵سال اتهام و نکوهش از سمت دو طرف، دستاوردی برایشان به ارمغان نیاورده است. همچنین برای دولت‌های متوالی ایالات متحده، ایران همچنان معما است و معما باقی خواهد ماند.

با الهام از تروتسکی می‌توان گفت «شما ممکن است کاری با ایران نداشته باشید. اما ایران با شما کار دارد.» برای ایران، آمریکا یک مشغله ذهنی باقی می‌ماند. جمهوری اسلامی ایران نیز نشان داده که بعد از چهل و پنج سال جایگاه خود را حفظ کرده است. حال این پرسش مطرح می‌شود که چرا باید با جمهوری اسلامی صحبت کنیم، در حالی که اصل سیاست جمهوری اسلامی به قول یکی از مقامات ایرانی «مخالفت با آمریکا» است؟

جان لیمبرت ادامه می‌دهد: «ما باید صحبت کنیم، زیرا صحبت کردن (و گوش دادن) به دشمن به معنای تامین منافع ملی ما از طریق برقراری ارتباط است. حرف زدن هرگز به معنای تایید یا حمایت نیست.» تا امروز که دو طرف با هم صحبت نکرده اند، چه اتفاقی افتاده است؟ یا به عنوان مثال وقتی نمایندگان جمهوری اسلامی در جلسات از ملاقات حضوری با همتایان آمریکایی خود اجتناب می‌کنند، چه اتفاقی می‌افتد؟

هر گاه دو طرف، همسایه ها، اقوام، کشور‌ها به هر دلیلی نتوانند با هم صحبت کنند، هر یک از طرفین برای دیگری به طور همزمان تبدیل به مافوق بشر می‌شوند که قادر به هر کاری است. در این صورت، یک ایران مافوق بشر می‌تواند در عرض چند هفته سلاح هسته‌ای بسازد و تحویل دهد، نیرو‌های محور مقاومت را برای انجام ماموریت هایش در هر جایی تقویت و امپراتوری‌های قدرتمند ایرانی دوران یونان و روم را بازسازی کند.

از سوی دیگر، ایالات متحده مافوق بشر نیز می‌تواند سیاست مداخله در رویداد‌های ایران را به شکل دیگری ادامه دهد. در یک سطح، سیاستمداران تهران و واشنگتن به دنبال اجتناب از جنگ ایران و آمریکا هستند. ایران نمی‌خواهد جنگ بزرگ، اوضاع را در این کشور به‌هم ریزد و در واشنگتن، هر دو رئیس جمهور دموکرات و جمهوری خواه می‌دانستند که «جنگ احمقانه دیگر» در خاورمیانه یک بازنده سیاسی به همراه دارد.

در سال ۲۰۱۶، ترامپ در برابر چنین جنگ‌هایی مقاومت کرد و پیام او قدرتمند بود. اگرچه او به طرز احمقانه‌ای توافق هسته‌ای ایران را رها کرد و تهدیدی عجیب برای زدن «۵۲ مکان تاریخی» در ایران مطرح کرد، اما به وضوح شکی برای پرهیز از جنگ نداشت. زمانی که مشاور امنیت ملی‌اش او را به سمت رویارویی سوق داد، وی را اخراج کرد.

آیا نخست وزیر بنیامین نتانیاهو می‌خواهد ایالات متحده را وارد جنگ با ایران کند؟ به نظر می‌رسد که او در پی حفظ خود در قدرت است. جنگ‌ها اغلب با بیان اینکه هر دو طرف خواهان صلح هستند، آغاز می‌شود. اما محاسبات نادرست یا دست کم گرفتن طرف مقابل و اقدامات شخص ثالث می‌تواند کشوری را به سمتی سوق دهد که خود می‌داند ویرانگر است. لیمبرت در نهایت تاکید کرد که صحبت با جمهوری اسلامی سخت خواهد بود، اما اگر بتواند هر دو طرف را از مسیر فاجعه دور نگه دارد، ارزش دارد.

دیگر خبرها

  • تعلیق تحویل مهمات به رژیم صهیونیستی توسط آمریکا
  • بلینکن خطاب به نتانیاهو: عملیات نظامی در رفح با مخالفت واشنگتن مواجه می‌شود
  • عملیات نظامی در رفح با مخالفت واشنگتن مواجه می‌شود
  • پیشنهاد گروگان سابق آمریکایی در خصوص جنگ ایران و اسرائیل
  • توضیح سالیوان درباره کمک‌های جدید آمریکا به اوکراین
  • جان جیمز یوبل، فعال ضدصهیونیسم در گفت‌وگو با قدس: صهیونیسم‌ستیزی در میان آمریکایی‌ها افزایش خواهد یافت
  • سالیوان: کمک‌های جدید آمریکا شرایط جنگ اوکراین را تغییر نمی‌دهد
  • جان جیمز یوبل فعال ضدصهیونیسم آمریکایی در گفت‌وگو با قدس: صهیونیسم‌ستیزی در میان آمریکایی‌ها افزایش خواهد یافت
  • مهار ایران توسط چین؛ چالش‌هایی برای اهرم فشار آمریکا
  • بلینکن: کمک‌های نظامی جدید به اوکراین، سرمایه‌گذاری در آمریکا است