Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، با اینکه درخت گردو نسبت به دیگر محصولات باغی مقاوم تر است، اما در برابر حوادث طبیعی از جمله سرما دچار آسیب جدی می‌شود بطوری که سرمازدگی امسال با خسارت بیش از ۹۰ درصدی به گردوکاران جغتایی زحمات یک ساله باغداران را به هدر داد.
جغتای با بهره‌مندی از آب و هوای کوهپایه‌ای و مطلوب، مستعد کشت و تولید گردو است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
این منطقه با بیش از ۸۰۰ هکتار باغ گردو قطب تولید این محصول در خراسان رضوی محسوب می‌شود.

کاهش ۹۱ درصدی تولید گردو

خلیل شایستگان مدیر جهاد کشاورزی جغتای گفت: موج هوای سرد اوایل امسال خسارت بسیار به باغ‌های گردوی جغتای وارد کرد و سبب کاهش ۹۱ درصدی تولید محصول شد.

او افزود: همزمان با پایان فصل برداشت گردو، فقط سه هزار کیلو از ۷۰۰ هکتار باغ بارور در این شهرستان برداشت شد در حالی که این میزان در سال گذشته ۳۵ هزار کیلو بود.

مدیر جهاد کشاورزی جغتای ادامه داد: کاهش ۳۲ هزار کیلو گرمی محصول گردو ناشی از سرمازدگی درختان افزون بر ۳۰ میلیارد ریال خسارت روی دست گردوکاران این شهرستان گذاشته است.

شایستگان بیان کرد: این شهرستان قطب تولید مرغوب ترین محصول گردو در خراسان است، مساحت کل باغ‌های گردو در جغتای ۸۰۵ هکتار است که ۸۷ درصد این سطح یعنی ۷۰۰ هکتار آن به "درختان بارور گردو" اختصاص دارد.     بازهم پای واسطه گری دلالان در میان است

او تصریح کرد: عمده گردوی تولیدی جغتای در کاروانسرا‌های تجاری سبزوار به فروش می‌رسد و سود عمده آن نصیب واسطه‌ها می‌شود لذا احداث واحد‌های فرآوری، پوست کنی و درجه بندی محصول در این شهرستان ضرورت دارد.

مدیر جهاد کشاورزی جغتای تاکید کرد: ۸۰۰ هکتار باغ گردو در جغتای وجود دارد که بطور میانگین هر هکتار برای یک خانواده اشتغال ایجاد کرده است، اما سرمازدگی بی سابقه ابتدای امسال به اقتصاد مناطق روستایی این شهرستان خسارت زد.

شایستگان با بیان اینکه این محصول نقش مهمی در اقتصاد ساکنان روستایی این شهرستان دارد اظهار کرد: روستای پر جمعیت زرقان با برخورداری از ۶۰۰ هکتار قطب اصلی تولید گردو در جغتای به شمارمی‌رود.   کاهش باروری درخت‌های گردو در جغتای   علی عسکری مسئول تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی جغتای نیز گفت: سرمای سال‌های گذشته بویژه سرمای بهاره امسال باروری باغ‌های گردو این شهرستان را کاهش داده است.

او افزود: یکی از جدی‌ترین آفات گردو تغییرات آب و هوایی به ویژه پدیده سرما است، درختان گردو زودتر به گل می‌نشینند لذا این پدیده سبب عقیم شدن شکوفه‌ها و عدم باروری می‌شود.     چند راهکار برای حفظ درختان گردو

 مسئول تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی جغتای ادامه داد: عمده باغ‌های گردو جغتای در کف دره‌ها واقع شده است که سرمای شبانه در این مناطق رخ می‌دهد، لذا یکی از راهکار‌ها طرح ایمن سازی درختان گردو و تغییر ارقام است و با پیوند زدن ارقام دیرگل می‌توان تا حدودی از خسارت سرما مصون ماند.   بیشتر بخوانید ۱۳۶ واحد گلخانه فعال در چناران/ آغاز بهره برداری توت فرنگی

عسکری بیان کرد: همچنین آفت کرم خراط یکی دیگر از آفات درختان گردو است که فعالیت این آفت در درخت به تدریج سبب خشک شدن سرشاخه‌ها و کم حاصل شدن آن می‌شود که سرشاخه بری، آبیاری منظم، تغذیه مناسب و استفاده از سموم شیمیایی به اندازه نیاز می‌تواند به کنترل این آفت کمک کند.

او تصریح کرد: با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه، حوادث غیرمترقبه و خسارت‌های وارده، بیمه کردن محصولات کشاورزی کمک بزرگی به جبران خسارات کشاورزان می‌کند.   بیشتر بخوانید افزایش ۱۰ برابری عملکرد تولید محصولات کشاورزی در گلخانه‌های جوین پایانه فروش و صادرات برای گلخانه‌داران مشهدی خریداری ۲۲۶ کیلوگرم زعفران از کشاورزان خراسان رضوی
مسئول تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی جغتای تاکید کرد: البته با حمایت‌های دولت و فرهنگ سازی رغبت باغداران و کشاورزان نسبت به پوشش بیمه‌ای محصولات افزایش یافته است.  

استفاده از سامانه‌های ضد تگرگ و سرمازدگی در کشاورزی

استفاده از دانش و تکنولوژی نوین در کنار توسعه فرهنگ بیمه علاوه بر آرامش خاطر بهره برداران، ریسک تولید در بخش کشاورزی را به طور قابل توجهی کاهش می‌دهد.

میزان سرمایه گذاری برای بکارگیری تکنولوژی و فناوری‌های نوین کشاورزی به مراتب کمتر از خسارات حوادث طبیعی است در این راستا ایمن سازی درختان گردو و سایر محصولات در مقابل بلاهای طبیعی، سرما، تگرگ و سیل بیش از گذشته احساس می‌شود.

مرتضی ریوندی یک کارشناس ارشد کشاورزی در این باره گفت: از عوامل خسارت زا در گیاهان و به ویژه درختان میوه، سرما و یخ زدگی‌های بهاره است.

او افزود: برای پیشگیری از خسارت باید یکسری اقدامات قبل و بعد از ایجاد باغ صورت گیرد که انتخاب مکان مناسب جهت ایجاد باغ، نوع رقم از نظر دیر گل دادن و مقاوم به سرما بودن، خاک مناسب، مدیریت کف باغ و ایجاد باد شکن را می‌توان قبل از ایجاد باغ در نظر گرفت.

کارشناس ارشد کشاورزی ادامه داد: بعد از ایجاد باغ نیز انجام هرس به موقع، کوددهی مناسب، استفاده از وسایل گرمازا مانند بخاری‌های نفتی و گازوئیلی، آبیاری بارانی و مه پاش، پوشش و کاورکردن درختان، ایجاد دود با کاه و کلش را می‌توان انجام داد.

ریوندی بیان کرد: همچنین سامانه‌های ضد تگرگ، ضد سرما و مه پاش‌ها مفید هستند و ارزش سرمایه گذاری را دارند برای نمونه ارزش یک سامانه ضد تگرگ یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال است که باغ‌های مجاور را نیز پوشش می‌دهد.

جغتای دارای ۲۳ هزار هکتار زمین کشاورزی و باغی است و گردو، کلزا، چغندرقند و گندم از محصولات مهم این شهرستان هستند.

۹ هزار بهره بردار در بخش‌های کشاورزی، باغداری و دامداری این شهرستان فعال هستند. منبع: ایرنا
انتهای پیام//ف.ش

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: گردو کاران سرمازدگی محصولات کشاورزی جهاد کشاورزی جهاد کشاورزی جغتای گردو در جغتای باغ های گردو درختان گردو ایجاد باغ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۸۸۳۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برق هیچ منبع آبی در تربت‌جام قطع نمی‌شود

ایسنا/خراسان رضوی مدیر امور منابع آب تربت‌جام گفت: در قطعی برق اردیبهشت‌ماه، برق هیچ منبع آبی در تربت‌جام قطع نمی‌شود.

یوسف اختری در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه کشاورزان تربت‌جام در مدیریت توأمان آب و برق نمره قبولی گرفتند، خاطرنشان کرد: در قطعی برق اردیبهشت‌ماه طرح مدیریت توأمان آب و برق چاه‌های کشاورزی استان، برق هیچ منبع آبی در تربت‌جام قطع نمی‌شود.

وی بیان کرد: بنا بر اعلام لیست چاه‌های مشمول اعمال محدودیت، در خصوص چاه‌های کشاورزی با مصرف آب و انرژی نامتعارف و بیشتر از پروانه‌های بهره‌برداری، با توجه به اهتمام جدی بهره‌برداران در زمینه مدیریت مصرف، رعایت الزامات قانونی و البته اقدامات مرکز کنترل و پایش چاه‌های شهرستان، هیچ اشتراکی از تربت‌جام قطع برق نخواهد شد.

مدیر امور منابع آب تربت‌جام افزود: طی ماه جاری در استان خراسان رضوی ۷۳۸ حلقه چاه کشاورزی مشمول اعمال محدودیت خواهند بود.

اختری گفت: در اسفندماه سال گذشته نیز تنها برق ۲ درصد چاه‌های کشاورزی تربت‌جام قطع  شده بود که البته در قیاس با سایر شهرستان‌های خراسان رضوی از حیث نسبت چاه‌های متخلف به کل چاه‌ها، کشاورزان شهرستان در طرح مدیریت توأمان آب و برق نمره قبولی گرفتند.

وی در ادامه از وجود ۸۲۲ حلقه چاه در شهرستان تربت‌جام خبر داد و افزود: ۶۸۸ حلقه چاه مربوط به بخش کشاورزی است که تمامی آنها مجهز به کنتور هوشمند شده‌اند.

 مدیر امور منابع آب تربت‌جام با بیان اینکه در این منطقه به دلیل برخی شرایط امکان حفر چاه غیرمجاز نیست، بیان کرد معدودی چاه غیرمجاز در روستاهای کوهپایه‌ای بوده‌اند که تمامی آنها شناسایی و مسدود شده‌اند.

وی با اشاره به اینکه هرچند در گذشته بیشتر از حد مجاز برداشت آب داشتیم اما با نصب کنتورهای هوشمند میزان برداشت آب رعایت می‌شود، اذعان کرد: اگر بخواهد برداشت آب بیشتر از حد مجاز و پروانه باشد توسط کنتور قطع می‌شود.

اختری با اعلام اینکه میزان برداشت آب در هر چاه متفاوت است، از ممنوعه بحرانی بودن دشت تربت‌جام خبر داد و گفت: هر ساله کمتر از یک متر افت سطح آب زیرزمینی دارد.

وی عنوان کرد: با نصب کنتورهای هوشمند و کنترل میزان برداشت آب، افت سطح آب سفره‌های زیرزمینی رو به کاهش است به طوری که قبلاً میانگین افت سطح آب‌های زیرزمینی در سال یک متر و ۳۰ سانتیمتر بوده و اکنون به کمتر از یک متر رسیده و این روند همچنان ادامه دارد.

شهرستان مرزی تربت‌جام با ۲۶۰ هزار نفر جمعیت در ۱۶۰ کیلومتری جنوب شرق مشهد قرار دارد. این شهرستان از شرق با کشور افغانستان هم مرز است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تولید یک میلیون تن چغندرقند در مزارع استان کرمانشاه
  • بنر توهین‌آمیز در دستان دومفریز؛ جشن قهرمانی اینتر، رقیب همشهری را عصبانی خواهد کرد
  • نشان طلای رقابت‌های جام جهانی در دستان دختر چهارمحال و بختیاری
  • برق هیچ منبع آبی در تربت‌جام قطع نمی‌شود
  • فروش ویژه 3 نهال گردو اصلاح شده چندلر، فرنور و ژنوتیپ برتر با باردهی 11 تن
  • شگفتی‌آفرینی ژاپن در ماه: ماه‌نشین «اسلیم» برای سومین بار از سرمای مرگبار ماه جان به در برد
  • استارت انفجاری خط دفاعی تراکتور را بهم ریخت!
  • تامین سوخت کشاورزان جغتای با فناوری نوین
  • تامین سوخت مورد نیاز کشاورزان جغتای با استفاده از فناوری نوین
  • چند بار باید دستان خود را بشوئید؟