Web Analytics Made Easy - Statcounter

در حالی سخنگوی شورای نگهبان از تأیید طرح مالیات بر خانه‌های خالی از سوی این شورا خبر می‌دهد که هنوز هم اجرای این طرح با اما و اگرهایی روبرو است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، تاکنون ۱۹۴ هزار واحد مسکونی خالی که مشمول مالیات بر خانه‌های خالی می‌شوند، شناسایی و به سازمان امور مالیاتی کشور معرفی شده‌اند.

محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی می‌گوید: مبنای تشخیص خانه‌های خالی، اطلاعاتی است که از مرکز آمار ایران، سامانه جامع رفاه ایرانیان و سامانه ثبت اسناد و املاک به دست آورده‌ایم و در سامانه ملی اسکان ثبت کرده‌ایم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه می‌دهد: بعد از قرینه‌سازی این اطلاعات در سامانه ملی اسکان، آمار واقعی خانه‌های خالی را احصا می‌کنیم و بر مبنای آن به هر فرد مالکی که بیش از ۲ واحد مسکونی داشته باشد پیامی ارسال می‌شود که ملک خود را اجاره دهد و یا مالیات واحد خالی خود را طبق قانون بپردازد.

در اواسط مردادماه، در فاز اول شناسایی خانه‌های خالی، ارسال پیامک برای مالکان دارای بیش از یک واحد مسکونی در دستور کار قرار گرفت و روزانه صد هزار پیامک برای این افراد ارسال شد؛ در ادامه از مجموع بیش از یک میلیون پیام ارسالی، تعداد ۱۰۹ هزار واحد مسکونی، خالی یا فاقد خود اظهاری اعلام شدند و این فهرست برای تعیین تکلیف و وصول مالیات به سازمان امور مالیاتی ارسال شد.

آخرین اظهارات متولیان سازمان امور مالیاتی نشان می‌دهد که از مجموع این فهرست، فقط ۲ هزار و ۵۷۴ واحد قطعاً خالی هستند و مابقی همچنان در بلاتکلیفی به سر می‌برند.

مزایا و معایب دریافت مالیات از خانه‌های خالی

اما بحثی که در رابطه با دریافت مالیات از خانه‌های خالی وجود دارد این است که کارا بودن چنین طرحی امکان‌پذیر نیست و نقشی در رونق بازار مسکن نخواهد داشت.

از طرفی عده‌ای با بیان مزایای این طرح بر اجرای آن اصرار داشته‌اند؛ آمارهای غیر رسمی از وجود رقمی حدود دو میلیون و پانصد هزار مسکن خالی در کشور حکایت دارد که گفته می‌شود با تحریک مالکان به فروش یا اجاره مایملک خود، قیمت‌ها نیز دچار تغییر خواهند شد.

در برابر این تعداد خانه مسکونی خالی، چندین برابر خانواده فاقد مسکن وجود دارد؛ حال با توجه به این تعداد مسکن خالی برخی از مسئولان دولتی و کارشناسان، بر این باورند که برای کاهش این واحدهای خالی و کاهش اجاره‌بها اجرای این قانون طرحی کارآمد و مناسب است.

دریافت مالیات از خانه‌های خالی و درنتیجه افزایش عرضه واحدهای مسکونی آخرین حربه قانونی برای کنترل اجاره‌بها است؛ وضع مالیات بر خانه‌های خالی را باعث گردش پول در اقتصاد کشور می‌شود؛ از دیدگاه آن‌ها حتی اگر منجر به تحرک بازار مسکن هم نشود بازگشت این تعداد خانه خالی به چرخه مصرف در شرایطی که خانوار زیادی در کشور اجاره‌نشین هستند در کاهش اجاره‌بهای واحدهای مسکونی بسیار مؤثر است.

درواقع طی چند سال گذشته مسئولان بخش مسکن در وزارت راه و شهرسازی، طرح دریافت مالیات از خانه‌های خالی را به عنوان یکی از کارآمدترین ابزارهای قانونی برای افزایش عرضه به بازار مسکن و کنترل قیمت‌ها مورد تأکید قرار داده‌اند.

به همین دلیل با توجه به مزایای اجرای این طرح اغلب مسئولان و کارشناسان مسکن پس از عدم موفقیت ابزارهای تعزیراتی و سایر مواردی که طی سال‌های اخیر برای آرامش بازار مسکن به کار رفت، دریافت مالیات از خانه‌های خالی را راهکاری عقلانی برای ممانعت از افزایش قیمت مسکن معرفی می‌کنند.

برخی اجرای این طرح را موجب افزایش فساد و تقلب در بازار می‌دانند و تعدادی دیگر نیز اجرای این طرح را غیرممکن تلقی می‌کنند؛ دلیل آن‌ها ناموفق بودن تجربه چنین طرحی در اوایل انقلاب بوده و معتقدند که اکنون نیز قابل‌اجرا نیست.

با دریافت مالیات از خانه‌های خالی‌، مشکل مسکن حل نمی‌شود

مرتضی جعفرپیشه، عضو هیئت مدیره انجمن انبوه‌سازان در رابطه با طرح مالیات بر خانه‌های خالی و تأثیرات آن بر بازار مسکن به خبرنگار ایمنا می‌گوید: خانه‌های خالی که اکنون مشمول مالیات می‌شوند، متعلق به افرادی است که به عنوان کالای سرمایه‌ای آن‌ها را خریداری کرده‌اند و اغلب متراژهای بالا و بدون تناسب با نیاز عوام است؛ بنابراین با دریافت مالیات از چنین خانه‌هایی مشکل مسکن افراد فاقد مسکن حل نخواهد شد.

وی ادامه می‌دهد: زیرا خانه‌های لاکچری خالی بدون مشتری مانده‌اند و مالک در صورت تصمیم برای فروش یا اجاره آن‌ها نرخی را تعیین می‌کند که در حد توان مالی اقشار متوسط و یا بدون مسکن نیست.

عضو هیئت مدیره انجمن انبوه‌سازان تصریح می‌کند: در خصوص کشوری که قانونمندی خاصی برای فروش و اجاره وجود ندارد و مالک بر اساس سلیقه خود اقدام به عرضه ملک می‌کند؛ برای رفع مشکلات مربوط به مسکن راهکارهایی دیگر هم وجود دارد که احتمالاً کارآمدتر است.

جعفرپیشه اظهار می‌کند: به عنوان مثال دولت زمین‌هایی را رایگان در اختیار سازندگان قرار دهد و انبوه‌ساز را موظف به ساخت آن زمین و اجاره آن با نرخ مناسب کند؛ این راه‌حلی است که می‌تواند علاوه بر حل مشکل اجاره‌بها، رونق دهنده بازار مسکن باشد؛ در غیر این صورت طرح‌هایی مانند دریافت مالیات از خانه‌های خالی برای رونق بخشی و سامان بخشی بازار مسکن کشور تدبیر چندان مناسبی به نظر نمی‌رسد.

این نوع مالیات در شرایط فعلی کارآمد نیست

رضا احمدی فر، فعال بازار مسکن، در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: با وجود آنکه شناسایی مشمولان دریافت مالیات از خانه‌های خالی آغاز شده و اخیراً در شورای نگهبان رأی آورده است، به نظر نمی‌رسد نتیجه مناسبی در برداشته باشد؛ زیرا اجرای این قانون نه تنها راهکار مناسبی برای افزایش درآمدهای مالیاتی نیست، بلکه در شرایط رکود بازار مسکن، راه حل منطقی برای تحرک این بازار نخواهد بود.

وی اضافه می‌کند: هدف اصلی از تصویب این قانون آن است که با اخذ مالیات از خانه‌های خالی مالکان مجبور به فروش یا اجاره خانه‌های خود با قیمت‌های تعادلی بازار مسکن شوند اما اکنون با توجه به رکود حاکم بر بازار مسکن، مالکین علاقه‌ای به نگهداری املاک خود ندارند و متمایل‌اند که خانه‌های خود را با نرخ‌های کمتر هم به فروش برسانند تا مالیات آن را پرداخت نکنند؛ بنابراین در شرایط فعلی چنین قانونی تأثیر چندانی در تحرک بازار مسکن نخواهد گذاشت.

این فعال بازار مسکن می‌گوید: چنین طرحی باعث می‌شود انگیزه برای ساخت و ساز از بین برود و منجر به تعطیلی بازار مسکن شود؛ در کل ممکن است با اجرای این طرح نه تنها وضعیت بازار مثبت نشود بلکه باعث افزایش قیمت مسکن شود.

احمدی‌فر ادامه می‌دهد: از طرفی هزینه بالای شناسایی مشمولان مالیاتی و به صرفه نبودن راهکارهای اجرایی آن، افزایش فرارهای مالیاتی و افزایش نرخ نهایی مسکن و نارضایتی افراد متقاضی از پیامدهای اجرای مالیات بر خانه‌های خالی خواهد بود.

گزارش از: نفیسه زمانی نژاد، خبرنگار اقتصادی ایمنا

کد خبر 463313

منبع: ایمنا

کلیدواژه: سازمان امور مالیاتی مالیات درآمدهای مالیاتی مالیات بر خانه های خالی دریافت مالیات سازمان امورمالیاتی کشور مالیات برعایدی مسکن معافیت مالیاتی بازار مسکن ساماندهی بازار مسکن سوداگری در بازار مسکن وضعیت بازار مسکن شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق دریافت مالیات از خانه های خالی مالیات بر خانه های خالی خانه های خالی اجرای این طرح واحد مسکونی بازار مسکن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۱۳۹۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نرخ رهن در بازار تهران؛ رهن مسکن در محله شادآباد ۵۸۰ میلیون تومان

به گزارش خبرنگار مهر، یکی از مهمترین محورهای زندگی بشریت حول مسئله مسکن عنوان شده و با توجه به اهمیت بازار مسکن در کشور به دلیل ارتباط مستقیم با وضعیت معیشت و رفاه زندگی مردم، خبرگزاری مهر قصد دارد در سلسله گزارش‌هایی قیمت خرید، رهن و اجاره واحدهای مسکونی در مناطق مختلف تهران را به صورت مجزا بررسی کند.

در گزارش‌های متعدد اخیر با توجه به افزایش قیمت مسکن در پایان سال (۱۴۰۲)، به بررسی وضعیت نرخ رهن و اجاره «منطقه ۱۳» و «منطقه ۱۴» و «منطقه ۱۵» و «منطقه ۱۶» و «منطقه ۱۷» پرداختیم؛ حال قصد داریم در گزارش پیش رو نرخ رهن و اجاره مسکن در «منطقه ۱۸» تهران را بررسی کنیم.

یک آپارتمان ۱۱۰ متری دوخوابه در منطقه ۱۸ محله «تولید دارو» تهران با پرداخت ۳۰۰ میلیون تومان ودیعه و کرایه ماهیانه ۱ میلیون تومان قابل اجاره و این واحد ساخت (۱۳۹۹) است.

همچنین برای رهن کامل یک واحد آپارتمان ۸۵ متری دوخوابه، ۲ سال ساخت در منطقه ۱۸ محله «شهرک فردوس» تهران، نیازمند ۶۰۰ میلیون تومان ودیعه و ماهانه ۱۰۰ هزار تومان اجاره خواهید بود.

قیمت خرید واحدهای دیگر در «منطقه ۱۸ تهران» را در جدول زیر بررسی کنید؛

محله و خیابان (منطقه ۱۸) متراژ ساختمان قیمت اجاره (تومان) قیمت رهن (تومان)
ابراهیم‌آباد ۶۰ ۷,۰۰۰,۰۰۰ ۲۰۰,۰۰۰,۰۰۰
بهداشت ۷۸ ۹,۰۰۰,۰۰۰ ۴۵۰,۰۰۰,۰۰۰
تولید دارو ۸۰ ۱۰,۰۰۰,۰۰۰ ۳۰۰,۰۰۰,۰۰۰
خلیج‌فارس ۸۰ ۶,۰۰۰,۰۰۰ ۱۰۰,۰۰۰,۰۰۰
سعید آباد ۹۰ _ ۴۰۰,۰۰۰,۰۰۰
شاد آباد ۸۵ _ ۵۸۰,۰۰۰,۰۰۰
شهرک امام خمینی (ره) ۷۵ ۵,۰۰۰,۰۰۰ ۳۰۰,۰۰۰,۰۰۰
شهرک فردوس ۸۵ ۱۰۰,۰۰۰ ۶۰۰,۰۰۰,۰۰۰
شهرک مسلمین ۷۳ ۲,۰۰۰,۰۰۰ ۴۰۰,۰۰۰,۰۰۰
شهرک ولیعصر ۷۰ ۷,۰۰۰,۰۰۰ ۱۵۰,۰۰۰,۰۰۰
کوی هفدهم شهریور ۸۵ _ ۵۵۰,۰۰۰,۰۰۰
یافت‌آباد جنوبی ۸۵ ۱۰,۰۰۰,۰۰۰ ۳۰۰,۰۰۰,۰۰۰
کد خبر 6087738 زهره آقاجانی

دیگر خبرها

  • یک میلیون و۶۰۰ هزار متقاضی در صف انتظار برای دریافت وام ودیعه مسکن
  • وام ودیعه مسکن در ۱۴۰۳ افزایش می باید؟
  • نرخ رهن در بازار تهران؛ رهن مسکن در محله شادآباد ۵۸۰ میلیون تومان
  • خبر خوب برای مستاجران ؛ اجاره‌بها زیاد ممنوع !
  • رشد ۴۲ درصدی اجاره خانه در فروردین ۱۴۰۳
  • رشد 42 درصدی اجاره خانه در فروردین 1403/ این افزایش در مقایسه با سال های گذشته بی نظیر است
  • خبر خوش برای مستاجران
  • مصوبه مجلس درباره ساماندهی بازار مسکن و اجاره‌بها
  • جزئیات مصوبه ساماندهی بازار مسکن و اجاره‌بهای مسکونی
  • جزییات مصوبه «ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها»‌ مجلس