Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، فرش خراسان جنوبی از گذشته در بین فرش‌های ایران از محبوبیت خاصی برخوردار بوده و با قدمت بیش از ۶۰۰ سال، آوازه‌ای خوش در بین تجار و صادرکنندگان ایرانی و خارجی دارد.

این روز‌ها هنر دست مردان و زنان خراسان جنوبی رنگ و لعاب فراموشی گرفته و گره‌های فرش برایشان گره گشایی نمی‌کند و آواز خوش بافندگان نوای غم به خود گرفته چرا که مشکلات زیادی بر فرش خراسان جنوبی سایه افکنده و این قشر را هم متأثر کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وجود موانعی اعم از تحریم‌ها و قوانین داخلی مانند پیمان سپاری از یک سو و پا گذاشتن کرونا بر فرش استان از سویی دیگر بافندگان را در مضیقه قرار داده و امیدشان را برای ادامه کار کم رنگ کرده است.

بازار همچنان کساد است و چندان معامله‌ای انجام نمی‌شود، چشم‌ها در انتظار رونق دوباره خرید و فروش یکی از بهترین هنر‌های دستی مردان و زنان این دیار است. روز‌ها یکی پس از دیگری سپری می‌شود و قالی‌بافی منطقه مانند گذشته رنگ به خود نمی‌گیرد و آنچه از دار‌ها باقی مانده فقط برای گذران زندگی برخی روستائیان است.

گذشته از مشکلات بازار فروش و صادرات، چتر بسته حمایت مسئولان از بافندگان باعث شده تا از بین ۵۰ هزار بافنده تنها سه هزار نفر تحت پوشش بیمه قرار گیرند.

دست کوتاه بافندگان از تسهیلات و طرح‌های حمایتی دولت هم کوتاه است. یک بافنده برای دستمزد ۳۵ تا ۵۰ هزار تومانی در طول هشت ساعت کاری، روزانه شش هزار گره بر تار و پود فرش می‌زند، اما سهمش از تمام طرح‌های حمایتی دولت، تنها خدمات بیمه‌ای است که آن هم رها شده است.

چتر حمایت بیمه بسته است

رئیس اتحادیه فرش دستبافت خراسان جنوبی با اشاره به فعالیت ۵۰ هزار بافنده در استان بیان کرد: در حال حاضر کمتر از سه هزار و ۵۰۰  بافنده از بیمه تأمین اجتماعی برخوردار هستند.

محمد حسین کامیابی مسک ادامه داد: بیمه تأمین اجتماعی از چند سال گذشته بافنده جدیدی را بیمه نکرده است، چرا که دولت سهم خود را پرداخت نمی‌کند.

او ادامه داد: اگر چه در راستای رفع مشکل بیمه بافندگان، بیمه روستائیان و عشایر در نظر گرفته شده است، اما بسیاری از مزیت‌های بیمه تأمین اجتماعی را ندارد.

کامیابی افزود: بیمه روستائیان و عشایر خدمات درمانی ندارد و سن بازنشستگی برای خانم و آقا ۶۵ سال با ۲۰ سال سابقه فعالیت تعریف شده است.

رئیس اتحادیه فرش دستبافت خراسان جنوبی ادامه داد: اگر بافنده‌ها در حال حاضر از بیمه روستائیان و عشایر استفاده کنند، سوابق آن در صورت فراهم بودن شرایط به بیمه تأمین اجتماعی قابل انتقال است.

بازار فرش دستباف زیر سایه کرونا

کامیابی با اشاره به ضربه‌های کرونا به فرش خراسان جنوبی بیان کرد: فرش جزء کالا‌های لوکس و صادراتی بوده بنابراین تحت تأثیر ضرر‌های این ویروس قرار گرفته است.

او ادامه داد: در دهه ۷۰ صادرات فرش ایران دو میلیارد دلار و در ۱۰ سال گذشته صادرات فرش ۳۵۰ میلیون دلار بوده و طی سال ۹۸ به ۷۰ میلیون دلار کاهش یافته است.

رئیس اتحادیه فرش دستبافت خراسان جنوبی ادامه داد: با توجه به شیوع کرونا و کم شدن ارتباط کشور‌ها پیش بینی می‌شود صادرات فرش ایران کمتر از سال گذشته هم باشد.

او بیان کرد: صادرات فرش ایران طی ۵۰ سال اخیر رتبه اول دنیا را داشته که برای اولین بار در سال گذشته بعد از هند و پاکستان به مقام سوم رسید.

ضربه قوانین داخلی به فرش استان

کامیابی عنوان کرد: در کنار ضربه‌های کرونا و تحریم‌های ظالمانه، برخی قوانین داخلی نیز بافندگان را با مشکلات عدیده‌ای رو به رو کرده است.

کامیابی با بیان اینکه در حال حاضر صادرکنندگان فرش در انتقال پول مشکل دارند، اظهار کرد: پیمان سپاری از دیگر مشکلات پیش روی فرش استان است چرا که صادرکننده کالا باید ارز را به داخل برگشت دهد.

او افزود: فرش از جمله کالا‌هایی بوده که به صورت امانی ارسال می‌شود و یا دست فروشان به مدت یک ساله آن را خریداری می‌کنند بنابراین صادرکننده باید ارز را از بازار آزاد خریداری کرده و برگشت دهد.

رئیس اتحادیه فرش دستبافت خراسان جنوبی با اشاره به گرانی نهاده‌های اولیه فرش بیان کرد: در تأمین و تهیه مواد اولیه مانند نخ مشکلی وجود ندارد، اما گرانی‌ها دست و پای بافنده را بسته است.

او بیان کرد: با توجه به افزایش قیمت نهاده‌ها، قیمت فرش هم نسبت به سال گذشته در بازار ۵۰ تا ۶۰ درصد رشد یافته است.

سهم بافندگان از حمایت‌ها هیچ است

کامیابی با اشاره به حمایت‌های انجام شده از بافنده‌ها بیان کرد: هیچ حمایتی برای این قشر تعریف نشده و از بسیاری از مزیت‌ها بهره مند نمی‌شوند.

او ادامه داد: اگر چه تسهیلات اندکی برای خرید مواد اولیه به این قشر اعطا می‌شود، اما عدم همکاری بانک‌ها، دست بافندگان را از این حمایت‌ها هم کوتاه می‌کند.

رئیس اتحادیه فرش دستبافت خراسان جنوبی بیان کرد: یارانه معیشتی دولت به قشر بیمه پرداز تعلق نمی‌گیرد این در حالی است که بسیاری از بافندگان، سهم بیمه شان را از یارانه پرداخت کرده و هیچ منبع درآمدی ندارند.

او با بیان اینکه در حال حاضر دستمزد بافندگان روزی ۳۵ تا ۵۰ هزار تومان است، اظهار کرد: وقتی بافنده‌ای برای این میزان دستمزد روزی هشت ساعت کار می‌کند و شش هزار گره می‌زند، نشان از پایین بودن وضعیت معیشت این قشر است.

کامیابی خواستار پرداخت یارانه معیشتی به بافندگان شد و افزود: با توجه به اینکه بخش اعظمی از بافندگان روستایی هستند، اگر این قشر مورد حمایت قرار نگیرند در آینده نه چندان دور شاهد مهاجرت و تخلیه روستا‌ها خواهیم بود.

منبع: مهر

انتهای پیام/ح

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: بافندگان فرش فرش دستباف قالی بافان بیمه تأمین اجتماعی حال حاضر صادرات فرش سال گذشته ۵۰ هزار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۳۱۸۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرش دستباف هنر مادر است

مریم جلالی عصر امروز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ در نشست با اعضای کمیسیون فرش، هنر و صنایع‌دستی اتاق بازرگانی با اشاره به ضرورت تقویت همکاری‌ها بین بخش دولتی و خصوصی اظهار کرد: همکاری اتاق‌های بازرگانی و معاونت صنایع‌دستی در مرحله بسیار خوبی است و این همکاری‌ها بیش از پیش باید تقویت شود.

معاون صنایع‌دستی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اشاره به اهمیت صادرات و ظرفیت‌های آن افزود: خوشبختانه ما از این مرحله عبور کردیم و اکنون فرصت بهره‌مندی از این ظرفیت‌ها است.

او اضافه کرد: بهتر است انسجام بین دولت و بخش خصوصی بیش از پیش تقویت شود چرا که به تعبیر مهندس ضرغامی، سرمایه‌گذاران و فعالان بخش خصوصی سربازان خط مقدم هستند.

جلالی یادآور شد: اعتقاد من بر این است که صنایع‌دستی که من اسمش را اقتصاد هویت‌بنیان گذاشته‌ام، موانعی پیش رو دارد که باید آنها را برطرف کرد و به اهداف عالی پیش رو فکر کرد و به آن دست یافت.

معاون صنایع‌دستی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اضافه کرد: معاصرسازی و تولید بر اساس سلیقه مشتری می‌تواند باعث شود تا صنایع‌دستی لوکوموتیو پیشران قطار هنر‌های مختلف مانند فرش دستباف در کشور باشد.

او سپس به اهمیت صادرات و برنامه‌ریزی در باره بازار‌های بین‌المللی اشاره کرد و افزود: ما بازار‌های کشف نشده‌ای داریم که یکی از آنها کشور قطر است و باید بر روی این بازار‌های کشف نشده برنامه‌ریزی کنیم.

جلالی به حمایت‌ها از صنایع‌دستی در اسناد بالادستی اشاره کرد و افزود: در برنامه هفتم موظف شدیم زیست‌بوم صنایع‌دستی را تدوین کنیم و ادبیات جدیدی در حکمرانی شکل بگیرد. خوشبختانه قدم‌های خوبی در حوزه صادرات صنایع‌دستی برداشته شده که می‌توان به موضوع حذف پیمان‌سپاری ارزی اشاره کرد. در همین حال خوشبختانه در حوزه نمایشگاهی نیز کار‌های خوبی انجام شده و هنرمندان ما در نمایشگاه‌های مختلف حضوری چشمگیر دارند.

معاون صنایع‌دستی کشور گفت: مشکل ما این است که در حوزه صنایع‌دستی و هنر در مرحله توصیف مانده‌ایم. در حالی که باید از توصیف عبور کنیم و به توزیع بپردازیم و صنایع‌دستی را به‌عنوان صنعتی سبز در بخش‌های مختلف تقویت و معرفی کنیم.

او به موضوع معرفی صنایع‌دستی از زاویه قصه و روایت اشاره کرد و افزود: روش‌های قدیمی دیگر برای فروش صنایع‌دستی و هنر جوابگو نیست. نسل جدید سلیقه دیگری دارد از این رو فروشندگان ما باید ادبیات جدیدی را یاد بگیرند تا شاهد نتایج بسیار خوب در این حوزه باشیم.

معاون صنایع‌دستی یادآور شد: من فرش دستباف را هنر مادر می‌دانم چرا نقوش فرش دستباف، دستمایه بسیاری دیگر از هنر‌های ما بوده‌اند.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری میراث و گردشگری

دیگر خبرها

  • فرش دستباف هنر مادر است
  • بیمه و حقوق شوراهای اسلامی ازطرح‌های پیشنهادی به مجلس دوازدهم است
  • بورس امروز ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص و نمای بازار
  • اختصاص شعب ویژه کارگران و کارفرمایان در گلستان
  • اختصاص شعبه ویژه حل اختلاف کارگران و کارفرمایان در گلستان
  • نشست مسئولان قضایی گلستان با جامعه کارگری و کارفرمایی استان
  • راه‌های مواصلاتی قربانی سیلاب‌های اخیر در خراسان جنوبی/ خسارت‌ها برآورد می‌شود
  • ربات انسان‌نمای تسلا تا سال دیگر به بازار می‌آید
  • عزم دولت و شهرداری برای حل مشکلات مناطق جنوبی تهران | از نوسازی بافت فرسوده حریم راه آهن تا انتقال بازار شادآباد
  • بورس امروز ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص و نمای بازار