Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-05-07@02:16:27 GMT

هزینه نهایی تونل نیایش و بزرگراه صدر اعلام شد

تاریخ انتشار: ۷ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۴۶۸۰۵۹

هزینه نهایی تونل نیایش و بزرگراه صدر اعلام شد

در حالی که پیروز حناچی شهردار تهران معتقد است هزینه ساخت پل صدر چندین برابر شده است، اما معاون مالی قالیباف در شهرداری تهران می‌گوید: هزینه نهایی تونل نیایش ،بزرگراه صدر، تملک، رفع معارضین و ایجاد تونل زیر زمینی برای انتقال دکل های برق فشار قوی 3 هزار و 751 میلیارد و 785 میلیون و 820 هزار تومان شده و مستندات تمام هزینه‌کردها موجود است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ پل طبقاتی صدر در آذر 92 به عنوان طولانی‌ترین بزرگراه  طبقاتی کشور افتتاح شد. بزرگراه صدر تکمیل‌کننده تونل نیایش بود و این پروژه به منظور روانسازی ترافیک در این محدوده ساخته شد. پل صدر توسط جوانان ایرانی و متخصص ساخته شد. با بهره‌برداری از پروژه طبقاتی صدر، ضمن تکمیل کارکردهای ترافیکی بزرگراه نیایش، جریان ترافیک در هفت بزرگراه مدرس، همت، حکیم، رسالت، شهید زین‌الدین، یادگار امام و شهید چمران تسهیل شد.

با روی کار آمدن مدیریت فعلی شهرداری، بارها انتقاداتی به عملکرد مدیران قبلی صورت گرفته است. این بار هم پیروز حناچی شهردار تهران که در زمان احداث پل صدر جزو مخالفان این پروژه بود، در این باره گفت: هزینه‌های زیادی برای این کار شده است.

ابتدا گفتند بین 500 تا 700 میلیارد تومان برای این پروژه هزینه شده است

به گفته حناچی، روزی که می‌خواستند پل صدر را احداث کنند، اعلام کردند که بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ میلیارد تومان برای آن هزینه شده؛ اما عملا ساخت این پل بیش از چهارهزارو ۵۰۰ میلیارد تومان هزینه برده است که اگر تملکات اراضی اطراف برای احداث پل را نیز به آن اضافه کنید، بیش از این رقم است.

گزارش پل صدر آماده است

وی در خصوص دلایل انتشار نیافتن گزارش نهایی هزینه‌های پل صدر گفت: گزارش پل صدر آماده است.

مسئولان وقت شهرداری به دفعات هزینه‌های نهایی پل صدر را از طرق گوناگون اعلام کردند

بعد از اظهارات حناچی، پژمان پشمچی‌زاده معاون شهرسازی قالیباف در شهرداری تهران در خصوص هزینه‌هایی که حناچی برای پل‌صدر اعلام کرده است گفت: تصور می‌‌کنم ایشان مجموع هزینه‌های تونل نیایش و پل صدر را که در امتداد یکدیگر قرار دارند و همزمان احداث شده‌اند را یکجا به عنوان هزینه پل صدر قلمداد کرده است، اما به هر حال پس از اتمام پروژه در سال 92 مسئولان وقت شهرداری به دفعات هزینه‌های نهایی پل صدر را از طرق گوناگون و گزارش‌های رسمی شورای چهارم مدیریت شهری اعلام کردند.

معاون قالیباف در شهرداری تهران گفت: حتی یاد دارم که معاون فنی عمران وقت شهرداری تهران هزینه‌های نهایی را تحت عنوان فاکتور پل صدر به یکی از روزنامه‌های اقتصادی ارائه کرد.

 افرادی که با قراردادهای عمرانی آشنایی دارند، به خوبی می‌دانند که مبلغ اولیه قرارداد، مبنای انعقاد قرارداد است

به گفته پشمچی‌زاده، افرادی که با قراردادهای عمرانی آشنایی دارند، به خوبی می‌دانند که مبلغ اولیه قرارداد، مبنای انعقاد قرارداد است و در طول زمان اجرای پروژه، تعدیل قیمت‌ها براساس شاخص‌های رسمی و قانونی انجام و به قیمت اولیه اضافه می‌شود.

دلایل احداث پل صدر

وی تأکید کرد: درباره پل صدر باید تمام جوانب مختلف را بررسی کرد. اول اینکه برای کاهش بار ترافیکی و تکمیل عملکرد ترافیکی تونل نیایش، گزینه پل به دلایل مختلف فنی و اقتصادی و امکان برقراری دسترسی‌های بیشتر به محله‌های جنوبی و شمالی بزرگراه در رقابت با گزینه احداث تونل برتری بیشتری داشت و برگزیده شد.

هزینه نهایی اعلام شد/ تمامی اسناد در شهرداری موجود است

مدیران فعلی شهری مدام بر پروژه‌های گذشتگان می‌تازند و هربار ایراداتی از آن می‌گیرند. این بار هم به هزینه‌کردهای پروژه صدر انتقاداتی وارد کرده‌اند، اما قدرت‌الله گودرزی معاون مالی قالیباف در شهرداری تهران در این زمینه به خبرنگار فارس گفت: تمامی اسناد و مدارک پل صدر موجود است و نامه‌های رسمی در این زمینه وجود دارد وهزینه 3 هزار و 751 میلیارد و 885 میلیون و 820 هزار تومان را برای پروژه صدر و نیایش تایید شد.

 3 هزار و 751 میلیارد و 885 میلیون و 820 هزار تومان براساس اسناد هزینه‌کرد نهایی پروژه صدرو نیایش است

معاون مالی قالیباف در شهرداری تهران افزود: در همان زمان هم اعلام شد که هزینه بزرگراه طبقاتی صدر 12973120378 هزینه بزرگراه طبقاتی صدر بوده وهزینه تونل نیایش 24545137631 ریال هزینه‌کرد تونل نیایش بوده و در مجموع 3 هزار و 751 میلیارد و 885 میلیون و 820 هزار تومان براساس اسناد هزینه‌کرد نهایی این پروژه بوده است.

به گفته گودرزی نامه‌ای هم در اردیبهشت 94 از طریق معاونت فنی برای امانی معاون برنامه‌ریزی شهرداری وقت ارسال شد و بعد نامه به شورای اسلامی شهر تهران ارسال شد.

نمی‌دانم این افراد به دنبال چه چیز هستند/ تمامی اطلاعات را داده ایم

معاون قالیباف در شهرداری تهران در خصوص اظهارات شهرداری فعلی تهران در خصوص هزینه‌کرد چند برابری تونل نیایش و بزرگراه صدر گفت: نمی‌دانم این افراد به دنبال چه چیز هستند و در ذهن آنها چه می‌گذرد، اما ما با سند و مدرک هزینه‌ها را اعلام می‌کنیم و اطلاعات ما کاملاً موجود است، حتی ما تمامی اقدامات صورت گرفته در 12 سال مدیریت شهرداری قالیباف را با عدد و ارقام و تمامی اتفاقات صورت گرفته طی کتابچه‌ای به محمدعلی نجفی شهردار وقت تهران دادیم و تمامی این اسناد در شهرداری موجود است .

فقط کافی است که مدیران قبل از اینکه اظهارنظر کنند، به اسناد مراجعه کنند

گودرزی اضافه کرد: فقط کافی است که مدیران قبل از اینکه اظهارنظر کنند، به اسناد مراجعه کرده و براساس آن موضوعاتی را مطرح کنند، اما ما آمادگی داریم که هرکدام از مدیران برایشان ابهاماتی وجود دارد پاسخ دهیم و مشکلی هم در این زمینه وجود ندارد.

شورا صورت وضعیت ها را تایید کرد

همچنین مرتضی طلایی نائب رئیس شورای چهارم شهر تهران هم به خبرنگار فارس گفت: هزینه از سوی شهرداری اعلام شد و شورا هم صورت وضعیت ها را تایید کرد.

براساس این گزارش،مدیریت فعلی شهری در سه و نیم سال گذشته هیچ پروژه بزرگ عمرانی را در تهران آغاز نکرده است و مدام اعلام کرده که به دلیل نبود پول کاری انجام نشده و همچنین بارها گفته اند که اعتقادی به ساخت پروژه‌های بزرگ مقیاس ندارند. از سوی دیگر اعلام کردند که می‌خواهند تا پایان سال جاری یک‌هزار پروژه کوچک مقیاس محلی در تهران ایجاد کنند که البته هنوز از جزئیات آن خبری نیست و اعلام نشده است که با وجود اینکه کمتر از سه ماه دیگر سال به اتمام می‌رسد، چد پروژه کوچک مقیاس در پایتخت راه‌اندازی شده است.

مدیران این بار انتقاداتی به هزینه کرد پروژه صدر -نیایش دارند و البته معاونین قالیباف هم اعلام کردند که اسناد تمامی هزینه کردها مشخص و موجود است و آنها آماده پاسخگویی هستند.

انتهای پیام/

منبع:فارس

منبع: دانا

کلیدواژه: قالیباف در شهرداری تهران میلیون و 820 هزار تومان هزار و 751 میلیارد بزرگراه صدر اعلام کردند تونل نیایش طبقاتی صدر پروژه صدر پل صدر اعلام شد هزینه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۶۸۰۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از حصار کشی در پارک لاله تا وعده چمران مبنی بر عدم قطع درختان

خبرگزاری مهر، گروه جامعه: طی روزهای اخیر تصاویری از سوی برخی از کاربران شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که نشان می‌دهد قطعه‌ای از پارک لاله به مساحت بیش از سه هزار هزار متر مربع حصارکشی شده و ظاهراً قرار است در این زمین تغییراتی حاصل شود. تغییرات در جنب غربی ایستگاه آتش‌نشانی و روبه‌روی خیابان پور سینا بوده و آنجا حصارهایی نصب شده است. این موضوع در فضای مجازی و حقیقی با واکنش‌های مختلفی به دلیل احتمال قطع درختان این بوستان قدیمی مواجه شد که البته شهرداری تهران تا این لحظه موضع و اطلاع رسانی درباره این ماجرا نداشته است.

خبرنگار مهر درباره این مساله به سراغ برخی از مسؤولان شهرداری تهران اعم از سازمان بوستان‌ها و شهرداری منطقه ۶ رفت. برخی از مدیران مربوطه تمایلی به انجام مصاحبه در این زمینه نداشته یا اظهار بی اطلاعی کردند.

روابط عمومی شهرداری منطقه ۶ هم در این زمینه اعلام کرد: هر گونه دخل و تصرف در بوستان‌ها برعهده سازمان بوستان‌ها است و شهرداری مناطق فقط در بحث نگه داشت بوستان‌ها دخیل است.

یکی دیگر از مدیران شهری هم به مهر گفت: سرانجام حصار کشی مشخص نیست و شاید کلاً طرحی که مد نظر بوده لغو شود و اجرایی نشود.

وی افزود: ساخت فرهنگسرا و سرویس بهداشتی از جمله پروژه‌های مطرح شده بوده است که اجرای آن فعلاً تعلیق شده و سرانجام آن مشخص نیست.

علت فنس کشی حریم سازی بر اساس نیاز پارک و مردم

برخی مسؤولین شهرداری تهران که نامی از آنها منتشر نشده به برخی از رسانه‌ها گفته‌اند علت فنس کشی حریم سازی بر اساس نیاز پارک و بنا به درخواست مردم بعد از برگزاری جشن‌ها و مراسم‌های متنوع ماه‌های قبل صورت گرفته و برای پروژه ایجاد فضای عمومی و آبنما برای زیباسازی بوستان لاله است و قرار نیست حتی یک درخت هم در آنجا قطع شود. همچنان که برای کل پارک لاله پروژه بزرگ روشنایی برای بهره برداری بیشتر مردم در نظر گرفته شده است تا این پارک با ظرفیت بالاتری در خدمت مردم باشد.

اجازه نخواهیم داد درختی قطع شود

امروز هم ماجرای حصارکشی در بوستان لاله تهران در صحن شورای شهر مطرح شد و مهدی چمران در حاشیه جلسه شورای اسلامی شهر تهران در جمع خبرنگاران در خصوص ایجاد فرهنگسرا در بوستان لاله اظهارداشت: بعد از جشن ماه رمضان احساس شد که فضاهایی برای چنین طرح‌هایی مورد نیاز است. این موضوع مطرح شد که درختی قطع نمی‌شود و ما نیز اجازه نخواهیم داد درختی قطع شود. باید منتظر باشیم طرح ارائه شود.

رئیس شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه در دوره سوم طرحی مصوب شد که در بوستان‌هایی با مساحت بیش از یک هکتار مسجد و کتابخانه احداث شود و ساختمان اداری منع شده است، گفت: البته طرح باید به شورا ارائه شود و هیأت موردنظر طرح را مورد بررسی قرار دهد و اگر نیاز بود احداث شود به شرطی که درختی قطع نشود.

پارک لاله یکی از خاطره‌انگیزترین پارک‌های تهران با وسعت ۳۵ هکتار است و کمتر کسی را می‌توان پیدا کرد که به پایتخت سفر کرده باشد و نام پارک لاله را نشنیده یا از آن بازدید نکرده باشد. پارک لاله گونه‌های مختلف گیاهی مثل چنار، اقاقیا، کاج، سرو نقره‌ای، نارون، پالم، اقاقیا، افرا، ماهونیا، بربریس و صنوبر وجود دارد و فضای سبز زیبای آن محلی مناسب برای آرامش و استراحت و رهایی از شلوغی و آلودگی‌های شهر است. در قسمت جنوبی پارک نیز آب‌نماها و جوی‌های مارپیچ به سبک ژاپنی ساخته شده است که با جلوه زیبای خود، این بوستان را به یکی از معروف‌ترین پارک‌های تهران تبدیل کرده‌اند.

اکنون باید دید سرانجام حصارکشی چه خواهد شد و آیا پروژه در نظر گرفته شده با وعده چمران مبنی بر عدم قطع درختان اجرایی یا کامل تعلیق خواهد شد؟

کد خبر 6097237 فائزه نجارزادگان

دیگر خبرها

  • دسترسی بزرگراه همت غرب تا خرداد سال جاری به بهره‌برداری می‌رسد
  • هزینه ۱۲ هزار میلیارد تومانی منوریل قم / چالش عبور از مقابل حرم حضرت معصومه (س) حل نشد
  • انجام ۴ کیلومتر حفاری تونل خط ۴ متروی مشهد
  • دسترسی بزرگراه همت غرب از بزرگراه چمران شمال
  • وعده چمران برای عدم قطع درختان پارک لاله
  • از حصار کشی در پارک لاله تا وعده چمران مبنی بر عدم قطع درختان
  • کارگر شهرداری در سیلاب بزرگراه بعثت مفقود شد
  • درخواست شهرداری تهران از دولت برای افزایش نرخ معاینه فنی
  • رهاسازی چند خودروی گرفتار در گل و لای بزرگراه شهید خرازی تهران
  • شهردار تهران: اتصال بزرگراه یادگار امام به بروجردی و آزاد راه ساوه