Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-02@03:45:22 GMT

شهرهای ایران از نبود مدیریت واحد رنج می‌برند

تاریخ انتشار: ۸ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۴۷۹۸۶۶

شهرهای ایران از نبود مدیریت واحد رنج می‌برند

مدیریت، مهم‌ترین رکن اداره شهر و نحوه اعمال آن تضمین کننده آینده روشن برای یک شهر است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، ساختار مدیریتی شهرها در سال‌های اخیر موضوع بحث و تبادل نظرهای زیادی بوده است و از آنجا که اجرای طرح‌های تهیه شده برای شهر در دهه‌های اخیر با شکست مواجه شده است، همواره نوع این ساختار مدیریتی مورد انتقاد قرار گرفته و لوایح و برنامه‌هایی به منظور اصلاح این ساختار در نظر گرفته شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این برنامه‌ها سعی بر آن داشته که مشکلات شهر را در حوزه مدیریتی کاهش و قدرت نفوذ شهرداری را افزایش دهد. فارغ از اینکه این برنامه‌ها چقدر مؤثر است یا تا چه میزان توانسته جنبه قانونی و عملیاتی پیدا کند، مسئله مهم‌تر این است که شهرداری چه جایگاهی در نظام شهری دارد؟! آیا زمانی که صحبت از اعمال مدیریت هماهنگ شهری به میان می‌آید، منظور مدیریت واحد شهری است که امروزه به عنوان شاه کلیدی برای رفع مشکلات شهری از آن یاد می‌شود؟ یا اصلاحات باید به نحوی دیگر انجام شود. در این زمینه گفت‌وگویی را با "کمال اطهری، پژوهشگر توسعه" داشته‌ایم که شرح آن را در ادامه می‌خوانید:

آیا شهرداری می‌تواند مرجعی برای اعمال مدیریت واحد در شهر باشد؟

اختصاص فضا در شهرها از طریق طرح‌های جامع و تفصیلی انجام می‌شود، اما نبود نهاد مدیریت یکپارچه شهری موجب تحقق نیافتن طرح‌های شهری می‌شود. نهاد مدیریت یکپارچه شهری در ایران تشکیل نشده است. از آنجایی که دستگاه‌های مختلفی در ساخت این فضای شهری دخیل هستند، نیاز است اقداماتی از سوی نهادهای مختلف در شهر انجام شود. در چهارچوب برنامه سوم توسعه از تنفیذ اختیارات به دستگاه‌های مختلف و شهرداری‌ها سخن به میان آمده است، اما یک اشکال اساسی در این زمینه وجود دارد و آن اینکه، تنفیذ اختیارات تقریباً غیر ممکن است زیرا دستگاه‌ها هرکدام دارای تخصص‌های خاصی هستند و آن تخصص‌ها در طول زمان پرورده شده است و انتقال آن به شهرداری‌ها در عمل چه از لحاظ تخصصی و چه از لحاظ مالی ممکن نیست البته می‌توان گفت که تا حدی در هر بروکراسی برای سپردن اختیارات مالی به دستگاه دیگر مقداری مقاومت وجود دارد، اما این مسئله اصلی نیست بلکه مسئله این است که آن نیروی انسانی و روابط اجتماعی که هر دستگاه با مردم و دیگر دستگاه‌ها برقرار کرده است، قابل انتقال به شهرداری نیست. در ایران شهرها همواره استقلال نسبی از دولت‌ها داشتند و در حال حاضر نیز شهرداری‌ها در کشورهای مختلف به سمت استقلال نسبی پیش رفته‌اند. برخی گمان می‌کنند که شهرداری‌ها باید دولتی شوند که خطای بزرگی است و ما در مدیریت شهری دچار دوگانگی هستیم، عده‌ای قصد دارند مدیریت را با تنفیذ اختیارات به شهرداری واحد کنند و عده‌ای نیز قصد دارند شهرداری‌ها را دولتی کنند در حالی که راه حل تحقق طرح‌های شهری و حل مشکلات شهری مدیریت یکپارچه شهر است.

اجرای نظام مدیریت یکپارچه شهری چگونه ممکن است؟

شهرداری دبیرخانه مدیریت یکپارچه است و به غیر از وظایفی که دارد، هماهنگ کننده دستگاه‌های دولتی، بخش خصوصی و مردم است و سه گوشه این مثلث را به یکدیگر متصل و این هم پیوندی را برقرار می‎‌کنند. این هماهنگی در چهارچوب برنامه‌ریزی فضایی هماهنگ می‌شود. در واقع برنامه‌ریزی فضایی که برنامه‌ریزی شهری (طرح‌های جامع و تفصیلی) یک نمونه آن است، واحد و مدیریت آن یکپارچه است. این یک اصل اساسی است تا برنامه ریزی فضایی بتواند عملیاتی شود.

بازنگری در طرح‌های شهری تا چه اندازه مفید است؟

برخی گمان می‌کنند اشکال در طرح جامع و تفصیلی است در حالی که این‌طور نیست بلکه اشکال در چهارچوب مدیریت است و چنانچه این چهارچوب سامان پیدا کند، طرح‌های جامع نیز به خوبی اجرا می‌شود، اما این خطا انجام شده و هنوز نیز انجام می‌شود. از دهه ۴۰ که تهیه طرح جامع آغاز و قوانین مربوط به آن تدوین شد تا به حال طرح جامع را سه تا چهار مرتبه تغییر داده‌اند در حالی که باید نهادسازی (نهاد مدیریت یکپارچه شهری) را انجام می‌دادند. در واقع به جای اینکه به محتوای نهادی و مدیریتی توجه کنند به صورت توجه کرده‌اند و به همین علت هر تغییری که داده‌اند صوری بوده و اهداف مورد نظر محقق نشده است. در حال حاضر نیز بازنگری در طرح جامع شهری در دستور کار وزارت راه و شهرسازی قرار گرفته است که مفید فایده نیست.

راه حل کارآمدی طرح‌های شهری و اجرای درست آنها چیست؟

نیاز است که در موقعیت کنونی، مدیریت شهری را که هسته اصلی آن شهرداری‌ها هستند، به خوبی تعریف کنیم. البته این اقدام با تنفیذ اختیارات ممکن نیست بلکه این کار باید با هماهنگی فعالیت‌های بخش دولتی، خصوصی و مردم، در قالب دبیرخانه، از طریق شهرداری‌ها و در چهارچوب یک برنامه واحد انجام شود. این برنامه باید فضایی باشد و جنبه اقتصادی آن نیز مدنظر باشد که در این زمینه نیز شهرداری‌ها هماهنگ کننده هستند. این کار در ایران برای اولین بار در شیراز عملیاتی شده است، اما به دلیل گرایشات نادرستی که در زمینه رفع مشکل وجود دارد، طرح هنوز به مرحله عملیاتی نرسیده، هرچند که شورای شهر شیراز آن را تصویب کرده است. دستگاه‌های دولتی هراس دارند که اختیارات خود را به شهرداری واگذار کنند، از طرفی شهرداری‌ها نیز به تنهایی نمی‌توانند یک برنامه اقتصادی را به پیش ببرند و باید همان طور که برای حمل و نقل عمومی اختصاص بودجه انجام می‌شود، برای ساماندهی حیات اقتصادی شهرها نیز، به شهرداری بودجه اختصاص پیدا کند. ایجاد چنین بستری از طریق اقتصاد دانش بنیان که اساس اقتصاد مقاومتی است، ممکن می‌شود و محل اقتصاد دانش بنیان نیز خود شهر است.

کد خبر 464683

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهرهاي ايران مدیریت شهری مدیریت واحد شهری مديريت يكپارچه شهري شهرداری شهر طرح شهری دانش بنیان اقتصاد دانش بنيان وزارت راه و شهرسازی طرح جامع شهری طرح تفصیلی شهر طرح تفصیلی برنامه ریزی شهری شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق مدیریت یکپارچه شهری مدیریت یکپارچه شهر تنفیذ اختیارات طرح های شهری برنامه ریزی شهرداری ها دستگاه ها طرح جامع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۷۹۸۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحقق مدیریت هماهنگ شهری در شرکت توسعه شهرداری اصفهان/ شوراها مصداق بارز مردم سالاری است

رئیس کمیسیون اقتصادی، سرمایه‌گذاری و گردشگری شورای اسلامی شهر اصفهان با تقدیر از مدیریت مجموعه تفریحی سپاهان گفت: مدیریت هماهنگ شهری در این شرکت به خوبی صورت گرفت و شاهد همکاری فراجا، میراث فرهنگی، سازمان‌های شهری در کنار هم هستیم.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، عباس حاج‌رسولی‌ها امروز _دوشنبه دهم اردیبهشت‌_ در آیین بهره‌برداری از مجموعه تفریحی کوه نور و ۱۵ پروژه خدماتی، گردشگری و ورزشی در مجمتع گردشگری صفه، با اشاره به سالروز تاسیس شوراها اظهار کرد: یکی از زیبایی‌های جمهوری اسلامی، مردم سالاری است و مصداق بارز آن شوراها است.

وی افزود: در هر دوره شورایی، منتخبان مردم چهار سال در خدمت آن‌ها هستند و با انتخاب شهردار که در راس ۱۵ منطقه شهری و ۱۵ سازمان شهری قرار دارد، این مردم‌سالاری را در عرصه شهری تجلی می‌دهند.

رئیس کمیسیون اقتصادی، سرمایه‌گذاری و گردشگری شورای اسلامی شهر اصفهان تصریح کرد: امروز شاهد اقدامات و دستاوردهای شهرداری در حوزه تقویت گردشگری نصف جهان هستیم؛ در شورای اسلامی شهر نیز کمیته گردشگری داریم که هدف ما توسعه گردشگری و توجه به این بخش است و لذا در مقطعی ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای این امر اختصاص یافت.

حاج‌رسولی‌ها با تقدیر از مدیریت مجموعه تفریحی سپاهان خاطر نشان کرد: مدیریت هماهنگ شهری در این شرکت به خوبی صورت گرفت و شاهد همکاری فراجا، میراث فرهنگی، سازمان‌های شهری در کنار هم هستیم.

وی گفت: ما در اصفهان برای خودمان تصمیم می‌گیریم و این زیبایی کار شورایی است؛ در مدت ۱.۵ سال دیگر مردم مجدد شورای دیگری را انتخاب می‌کنند و هر حرکتی در این شهربا پشتوانه انتخابات مردمی انجام می‌شود.

رئیس کمیسیون اقتصادی، سرمایه‌گذاری و گردشگری شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به ویژگی‌های منحصر به‌فرد مجموعه کوه نور تصریح کرد: چنین مجموعه‌ای نه تنها در ایران، بلکه حتی در کشورهای دیگر ندیده‌ام.

کد خبر 749181

دیگر خبرها

  • شهرداری اصفهان باید فصل وصل سرمایه‌گذاری مخاطره‌پذیر با شرکت‌های دانش‌بنیان باشد
  • انتصابات جدید در مناطق یک و چهار همچنین سازمان مدیریت پسماند شهرداری ارومیه
  • «سمیع» تعیین تکلیف شود/ کمبود نیروی پلیس راهور و راننده اتوبوس مشکل مشترک کلان‌شهرها
  • دانشگاهیان برای رفع نیازهای پژوهشی شهرداری اصفهان مشارکت کنند
  • «شهرگاه» تنها مکانیزم مدیریت شهری برای ارتباط با دانشگاه نیست
  • رونمایی از خودروهای ثبت تخلف ویژه ناوگان بار درون شهری در اصفهان
  • ۴۶۰ روز به پایان مدیریت شهری ششم باقی مانده است
  • عملکرد مدیریت شهری خوی با کلانشهرهای کشور قابل مقایسه است
  • تحقق مدیریت هماهنگ شهری در شرکت توسعه شهرداری اصفهان/ شوراها مصداق بارز مردم سالاری است
  • آماده‌باش کامل شهرداری شیراز برای بارندگی‌های پایان هفته جاری