Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران گفت که با وجود کاهش قابل توجه میزان بارندگی پاییزی در استان نسبت به سال گذشته ، در حال حاضر ظرفیت ۷۷ درصد از ۲ سد بزرگ استان پر آب شده است.

ابراهیم یخشکی روز دوشنبه میانگین آبگیری تمامی سدهای استان را هم ۵۸ درصد اعلام کرد و افزود : هم اکنون به طور میانگین میزان آب موجود در پشت سدهای مازندران تقریبا همانند روزهای مشابه سال گذشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی توضیح داد : پارسال در چنین روزهایی ۲۶۳ میلیون متر مکعب آب پشت سدهای مازندران جمع شده بود که امسال با کاهش اندک ۶ میلیون متر مکعبی ۲۵۷ میلیون متر مکعب است.

طبق اعلام رسمی هواشناسی مازندران ،میزان بارندگی پاییزی استان در سال جاری ۲۰۵.۵ میلی متر بود که نسبت به پاییز پارسال ۳۲ درصد و در مقایسه با میانگین دوره آماری پنج درصد کاهش داشت. میزان بارندگی پاییز پارسال در مازندران ۲۸۷.۶ و میانگین دوره آماری هم حدود ۲۱۸ میلی متر بود.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای مازندران گفت : در حال حاضر در سد شهید رجایی ساری ۱۱۲ میلیون و سد البرز سوادکوه ۱۲۳ میلیون مترمکعب آب ذخیره شده وجود دارد که در مقایسه با چنین روزهایی در سال ۹۷  حدود ۱۵۰میلیون متر مکعب بیشتر است.

مازندران از لحاظ میزان بارندگی و وضعیت ذخیره سازی آب پشت سدها در پاییز سال ۹۷ وضعیت مشابه خشکسالی داشت ولی سال ۹۸ با ۲ مرحله بارندگی سیل آسای فروردین بخش زیادی از کم بارشی قبلی جبران شد. بسیاری از کشاورزان مازندران وضعیت پاییز امسال را با پاییز سال ۹۷ مقایسه کرده و نگران بودند.

یخکشی با بیان این که ۹۰ درصد آب پشت سدهای مازندران مصرف کشاورزی دارد ، توضیح داد :هم اکنون با همکاری و مشارکت جهاد کشاورزی و کشاورزان ؛لایروبی رودخانه ها و ترمیم سردهنه های کشاورزی با هدف استفاده بهینه از آب جاری رودخانه ها در حال انجام است.

وی افزود : از آن جایی که هنوز طرح های کانال کشی و ایجاد شبکه در پائین دست سد البرز هنوز به صورت کامل اجرایی نشده است ، از ۵۴ هزار هکتار اراضی کشاورزی هم اکنون ۳۰ هزار هکتار آن از آب این سد مشروب می شوند.

استان مازندران دارای ۲ سد بزرگ شامل سد شهید رجایی در ساری و سد البرز در سوادکوه دارد. ظرفیت اسمی سد شهید رجایی ۱۶۲ میلیون و سد البرز هم ۱۴۲ میلیون متر مکعب است. این ۲ سد در مجموع حدود ۸۷ درصد مجموع ظرفیت ذخیره سازی آب استان را بر عهده دارند و ۱۳ درصد بقیه هم مربوط به ۶ سد کوچک است.

سد الیمالات نور با یک میلیون متر مکعب ، برنجستانک قائمشهر حدود چهار میلیون ، سنبل رود شیرگاه حدود ۱.۵ میلیون ، شیاده بابل پنج میلیون ، میجران رامسر هشت میلیون و سد صلاح الدین کلای نوشهر با ۲.۱ میلیون متر مکعب ۶ سد کوچک مازندران هستند. آبگیری این سدها به خاطر نقشی که در کنترل سیلاب های محلی دارند همواره در حد ۵۰ تا ۶۰ درصد مورد توجه قرار می گیرد.

مجموع ظرفیت ذخیره سازی آب پشت هشت سد فعال مازندران ۳۵۰ میلیون متر مکعب است.

مازندران همچنین ۲ سد کوچک دیگر به نام سد عباس آباد بهشهر با ۶۰۰ هزار متر مکعب و سد فریم صحرا در ساری با سه میلیون متر مکعب دارد که به خاطر عدم آبگیری مناسب نقشی در تامین آب استان ندارند. سد عباس آباد همان دریاچه طبیعی منطقه تاریخی عباس آباد است که نقش گردشگری دارد و تنها بخش اندکی از سرریز آن به طبیعت بر می گردد. سد فریم صحرای ساری هم به خاطر جانمایی نامناسب و مشکلاتی که داشت هرگز آبگیری نشد و خشک است.

آب‌بندان‌های پرآب

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران همچنین از پر شدن نیمی از ظرفیت ذخیره آب در بیشتر آببندان های استان خبر داد و گفت : ۸۰۰ قطعه آببندان با ظرفیت حدود ۳۷۰ میلیون متر مکعب در استان وجود دارد که تاکنون به طور متوسط ۵۰ درصد از ظرفیت آنها آبگیری شده است.

وی بر لزوم مشارکت کشاورزان در آبگیری آببندان ها ،آماده سازی سردهنه ها و لایروبی نهرها تاکید کرد و افزود : باید تلاش کنیم تا قبل از شروع فصل زراعی ،آبگیری کامل سدها و آببندان ها انجام شود.

مازندران ۴۶۰ هزار هکتار زمین های کشاورزی دارد که سالانه بیش از هفت میلیون تن انواع محصولات زراعی و باغی تولید می کند . با آبگیری کامل سد ها و آببندان ها ۲۰ درصد از آب کشاورزی استان از این طریق و با بقیه از آب های سطحی و زیر زمینی تامین می شود.
بر اساس آمارهای رسمی، توان بالقوه آب مازندران در حد ۶ میلیارد و ‎ ۶۰۰میلیون مترمکعب است که از این مقدار چهار میلیارد و ‎ ۹۰۰میلیون مترمکعب آب های سطحی و بقیه آب های زیرزمینی است .
به طور میانگین سالانه حدود یک میلیارد و ‎ ۵۵۰میلیون مترمکعب آب در بخش آب های سطحی و یک میلیارد و ‎ ۳۵۰میلیون مترمکعب در بخش آب زیرزمینی بهره برداری می شود و بقیه آب سطحی طی سال به صورت هرز به دریا می ریزد./ ایرنا

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: میلیون متر مکعب میلیون مترمکعب میزان بارندگی آببندان ها سد البرز مکعب آب پشت سد آب پشت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۸۴۶۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پرشدگی ۸۱ درصدی سدهای خوزستان با بارش های اخیر

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از شبکه خبری آب، فراز رابعی، رییس حوضه آبریز کارون بزرگ شرکت مدیریت منابع آب ایران با تشریح چگونگی مدیریت و کنترل سیلاب‌های هفته گذشته در جنوب کشور اظهار داشت: با توجه به آبگیری سد دز در بارش‌های فروردین‌ماه، مدیریت سیلاب در این مقطع از حساسیت ویژه‌ای برخوردار بود.

وی افزود: به همین سبب، به محض پیش‌بینی بارش در حوضه کارون بزرگ، جلسه ستاد مدیریت سیل به ریاست محمد جوان‌بخت معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا روز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت تشکیل و مقرر شد به‌منظور مدیریت بهینه و جلوگیری از هم‌افزایی پیک‌ها در پائین‌دست، رهاسازی ۵۰۰ مترمکعب بر ثانیه از سد دز قبل از وقوع بارش‌ها به منظور ایجاد ظرفیت ۲۰ میلیون مترمکعبی در مخزن، اقدام شود.

رابعی گفت: با فروکش کردن جریان حوضه میانی و با وقوع بارش‌ها با شدت زیاد در بالادست مخزن سد، ورودی ساعتی سد دز به بیش از ۲ هزار مترمکعب بر ثانیه رسید که با پایش لحظه‌ای شرایط سیلاب و پذیرش ریسک‌های معقول در مدیریت مخزن، رهاسازی از سد بر اساس میزان تاب‌آوری رودخانه صورت گرفت.

رییس حوضه آبریز کارون بزرگ شرکت مدیریت منابع آب ایران اظهار داشت: در نهایت با فروکش جریان ورودی در شامگاه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳، سیلاب اخیر در مخزن تسکین یافت و سد دز در شرایط متعادل قرار گرفت.

گفتنی است، طی بارندگی‌های اخیر ۸۱ درصد از ذخایر سدهای استان خوزستان آبگیری شده و مجموع ذخیره سدهای استان به ۱۷۲۵۶ میلیون مترمکعب رسیده است.

کد خبر 6097040 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • ۸۲ درصد میانگین بارندگی استان بوشهر تحقق یافت
  • آبگیری بیش از ۸۰۰ هزارمتر مکعب از سازه‌های آبخیزداری درمیان
  • پرشدگی سدها به ۶۵درصد رسید
  • پرشدگی ۸۱ درصدی سدهای خوزستان با بارش های اخیر
  • ۶۳۰ هزار مترمکعب رواناب در نهرین کنترل شد
  • مهار ۶۳۰ هزار متر مکعب رواناب در سد نهرین طبس
  • تالاب حله جانی تازه گرفت
  • ۶۵ درصد ظرفیت سدهای کرمانشاه پُر شد
  • براثر بارش‌های چند روز گذشته تالاب حله شهرستان بوشهر جانی تازه گرفت.
  • آبگیری ۸۱ درصد کل مخازن سدهای خوزستان