Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-30@06:49:16 GMT

نقاط قوت و ضعف مراکز تحقیقات سلامت

تاریخ انتشار: ۱۲ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۵۲۶۹۱۵

نقاط قوت و ضعف مراکز تحقیقات سلامت

در ارزیابی کیفی فعالیت‌های مراکز تحقیقاتی مشخص شد که این مراکز در حیطه‌های رهبری، ساختار و به خصوص اثرگذاری، بیشترین چالش‌ها را دارند و فرآیندهای مرتبط با آن باید از طریق تعامل با صاحب‌نظران، اصلاح شود.

به گزارش ایسنا، یکی از مهم‌ترین برون‌دادهای پژوهشی در نظام تحقیقات سلامت، تعداد مقالات و مستندات علمی چاپ‌شده در مجلات مختلف است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در بسیاری از کشورها، سامانه‌های گوناگون علم‌سنجی برای شمارش این مستندات وجود دارد و این سامانه‌ها به طور روزانه توسعه می‌یابند.

اما همیشه این پرسش وجود دارد که آیا «رشد کمی مقالات با ارتقای کیفی آن‌ها همراه است و زیاد بودن تعداد مقالات، معادل و مترادف کیفیت بالای آن‌هاست؟!» برای پاسخ به این پرسش باید از روش‌های ارزشیابی کیفیت مستندات، استفاده کرد تا کیفیت تولیدات علمی مورد بررسی قرار گیرند.

برای ارزشیابی کیفی تحقیقات و به منظور سنجش کیفیت مقالات پژوهشی، روش‌هایی مثل فرآیند داوری و پذیرش مقالات، بررسی‌ طرح‌های تحقیقاتی، بررسی عملکرد محققان، مراکز علمی و دانشگاه‌ها، نحوه تخصیص بودجه و تسهیلات و ... انجام می‌شود و نهادهایی مسئولیت ارزشیابی پژوهش‌ها را بر عهده دارند.

در انگلستان، برنامه تعالی تحقیقات توسط چهار موسسه تامین مالی وابسته به آموزش عالی بریتانیا راه‌اندازی شده و به صورت دوره‌ای کیفیت پژوهش‌های مراکز دانشگاهی را ارزشیابی می‌کنند و از این طریق چگونگی تخصیص بودجه پژوهشی دولت به این مراکز تنظیم می‌شود. در ایتالیا نیز کمیته ارزیابی پژوهش، نهادی وابسته به وزارت آموزش و تحقیقات دانشگاهی است که هر سه سال یک‌بار موسسات پژوهش، دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی را مورد ارزیابی قرار می‌دهد.

در ایران نیز ارزش‌یابی فعالیت‌های پژوهشی مراکز تحقیقات علوم پزشکی کشور از سال۱۳۷۹ شر وع شد و تا پایان سال ۱۳۹۳، فرآیند ارزیابی از طریق شاخص‌های کمی انجام می‌گرفت.

با توجه به اهمیت ارزیابی کیفی فعالیت‌های پژوهشی، در سال ۱۳۹۴ ارزشیابی کیفی پژوهش‌ها به صورت Peer Review با حضور اساتید متخصص هر رشته آغاز شد. در این ارزیابی «الهه قلعه نوی»، «منیر برادران افتخاری»، «اصغر عبادی‌فر» و «رضا ملک‌زاده»؛ پژوهشگران مرکز تحقیقات فناوری وزارت بهداشت، مرکز تحقیقات ناهنجاری‌های دهانی فکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و مرکز تحقیقات بیماری‌های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، مشارکت داشتند.

برای تعیین پروتکل ارزشیابی کیفی، ابتدا کمیته مشورتی در سطح معاونت تحقیقات و فناوری، با حضور معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، تیم ارزشیابی، صاحب‌نظران حیطه ارزشیابی و نمایندگانی از دانشگاه‌های علوم پزشکی و مراکز تحقیقاتی تشکیل شد.

طبق مصوبات این کمیته، ارزشیابی کیفی در چهار حیطه رهبری، ساختار،‌ محصولات تحقیق و اثرگذاری صورت گرفت. در حیطه رهبری، دو محور «برنامه‌ریزی» و «فعالیت‌های ملی و بین‌المللی»؛ در حیطه ساختار، دو محور «زیرساخت» و «بهره‌وری»؛ در حیطه محصولات تحقیق؛ دو محور «تولید علم» و «فناوری»؛ و حیطه اثرگذاری در سه سطح «گیرندگان» و «ارائه دهندگان خدمت» و «سیاست‌گذاران» مورد بررسی قرار گرفت.

معیار داورانی که در این ارزشیابی شرکت کردند؛ داشتن حداقل رتبه دانشیاری، نداشتن سابقه فعالیت پژوهشی مشترک با مرکز مورد ارزشیابی در پنج سال گذشته، بود. این ارزشیابی چهار ساله بود و کلیه مستندات در بازه زمانی ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۷ مورد بررسی قرار گرفت.

در این مطالعه ۱۴ مرکز تحقیقات بیومدیکال و ۲۵ مرکز تحقیقات بالینی که ردیف بودجه مستقل داشتند، شرکت کردند. همچنین ۱۲ مرکز تحقیقاتی که دارای رتبه برتر و فاقد بودجه مستقل بودند نیز حضور داشتند.

این مطالعه برای اولین‌بار به ارزشیابی کیفیت تولید علم در مراکز تحقیقاتی پرداخت و طی این ارزیابی؛ مهم‌ترین نقاط قوت و ضعف مراکز تحقیقاتی در هر حیطه بررسی و پیشنهاداتی ارائه شد.

مرور یافته‌های به‌دست‌آمده از این مطالعه نشان داد که دو حیطه رهبری و اثرگذاری، دارای بیشتری چالش‌ها و نقطه‌ضعف و حیطه تولید و انتشار علم، دارای بیشترین نقطه قوت بودند. در خصوص حیطه ساختار نیز نتایج متفاوتی در مراکز مختلف به‌دست‌آمد. به این صورت که در برخی مراکز،‌فضای فیزیکی و بودجه‌های تخصیص‌یافته بسیار قابل توجه بود و در برخی دیگر، فعالیت‌های تحقیقاتی تنها در یک اتاق خلاصه شده بود!

در حیطه رهبری، به دلیل عدم رعایت استانداردهای لازم در تدوین برنامه استراتژیک و تعیین اولویت‌ها، شاخص‌های برنامه‌ریزی دارای بیشتر چالش بود.

بررسی‌ها نشان داد که اقدامات جدی و مطلوبی در اکثر مراکز در خصوص حیطه اثرگذاری انجام نشده و یا آن‌چه انجام شده، بسیار ابتدایی است. اثرگذاری از مهم‌ترین حیطه‌های ارزشیابی کیفی است و بیانگر تاثیر پژوهش در سه بخش گیرندگان خدمت، ارائه‌دهندگان خدمت و سیاست‌گذاران سلامت است.

در حیطه محصولات تحقیق، که دارای دو محور تولید و انتشار علم و فناوری است؛ اقدامات گسترده‌ای در جهت تولید کمی مقالات در دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقات علوم پزشکی صورت گرفته؛ به‌طوری که به لحاظ تولید علم، ایران جلوتر از برنامه چشم‌انداز، به جایگاه مطلوبی در منطقه دست‌یافته است. به نظر می‌رسد حال وقت آن رسیده که کیفیت‌ مقالات نیز به طور چشم‌گیری ارتقا یابد.

به گفته پژوهشگران این مطالعه؛ در ارزشیابی کیفی فعالیت‌های پژوهشی، بررسی حیطه‌های «رهبری»، «ساختار» و به‌خصوص «اثرگذاری» از اهمیت بسزایی برخوردار است و اصلاح فرآیندهای مرتبط با آن، از طریق تعامل با صاحب نظران میسر می‌شود.

نتایج این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «ارزشیابی کیفی فعالیت‌های پژوهشی مراکز تحقیقات علوم پزشکی به روش Peer Review: تجربه‌ای از جمهوری اسلامی» در مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم زیر نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی منتشر شده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: مراكز تحقيقاتي تولید علم تحقیقات سلامت فعالیت های پژوهشی کیفی فعالیت مراکز تحقیقاتی مراکز تحقیقات ارزشیابی کیفی مرکز تحقیقات حیطه رهبری دانشگاه ها علوم پزشکی دو محور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۲۶۹۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار زرد هواشناسی برای بیشتر نقاط کشور

سازمان هواشناسی در پی ادامه فعالیت سامانه بارشی به همراه ناپایداری‌های همرفتی برای روز‌های شنبه (هشتم اردیبهشت) و یکشنبه (نهم اردیبهشت) هشدار هواشناسی سطح زرد صادر کرد.

به گزارش ایرنا، این سامانه بارشی مخاطراتی همچون رگبار باران، رعدوبرق، وزش باد شدید موقت، در برخی نقاط گردوخاک و بارش تگرگ در نقاط مستعد را به همراه خواهد داشت.

فعالیت این سامانه در روز شنبه در استان‌های کرمان، فارس، سیستان و بلوچستان، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال‌وبختیاری، نیمه جنوبی اصفهان، یزد و شمال و شرق استان‌های خوزستان و هرمزگان و برای روز یکشنبه در جنوب سیستان و بلوچستان، جنوب فارس، شمال و غرب و شرق هرمزگان و جنوب کرمان خواهد بود.

احتمال آب‌گرفتگی معابر، احتمال جاری‌شدن روان آب، تگرگ، وزش باد نسبتاً شدید، لغزندگی و کاهش دید به‌ویژه در جاده‌های کوهستانی و گردنه‌ها، احتمال خسارت به سازه‌های موقت و احتمال خسارت به نهال، درختان آسیب‌پذیر و محصولات باغی و زراعی از جمله اثراتی است که این سامانه می‌تواند به همراه داشته باشد.

در نتیجه به احتیاط در سفر‌ها به‌ویژه برون‌شهری، عدم توقف در بستر و حاشیه رودخانه‌ها، احتیاط در عبور از حاشیه رودخانه‌ها و مسیل‌ها، احتیاط در فعالیت‌های کوه‌نوردی و جابه‌جایی عشایر، آمادگی دستگاه‌های اجرایی و امدادی و پاک‌سازی دهانه پل‌ها، لایروبی کانال‌ها و آب‌رو‌ها و تمهیدات لازم جهت حفاظت از تولیدات کشاورزی و احتیاط در انجام هر گونه عملیات کشاورزی توصیه می‌شود.

علاوه بر این سامانه دیگری با اثر افزایش گرادیان فشاری از روز شنبه تا دوشنبه در کشور فعالیت خواهد داشت که اثراتی از قبیل وزش باد شدید و در نواحی مستعد خیزش گردوخاک را به همراه دارد.

این سامانه در روز شنبه جنوب خراسان رضوی، جنوب و شرق سمنان، خراسان جنوبی، شمال سیستان و بلوچستان و نوار شرقی کرمان، در روز یکشنبه خراسان رضوی، خراسان جنوبی، شمال سیستان و بلوچستان و شرق استان‌های سمنان و کرمان و در روز دوشنبه جنوب خراسان رضوی، شرق خراسان جنوبی و شمال سیستان و بلوچستان را در برخواهد گرفت.

اثراتی همچون کاهش شعاع دید و کاهش کیفیت هوا در مناطق مستعد خیزش گردوخاک، احتمال خسارت به تجهیزات شهری و برون‌شهری از جمله سقوط بنر، تابلو‌های تبلیغاتی، داربست‌ها و سازه‌های موقت، احتمال سقوط اشیا از ارتفاعات و احتمال شکستن نهال‌ها و درختان کهن‌سال در پی فعالیت این سامانه به وقوع می‌پیوندد.

در نتیجه به احتیاط در تردد جاده‌ای، اطمینان از استحکام سازه‌های موقت، احتیاط در فعالیت‌های کوه‌نوردی، احتیاط در فعالیت‌های عمرانی، احتیاط در عبور و مرور و عدم پارک خودرو در حاشیه ساختمان‌های نیمه‌کاره و درختان کهنسال و عدم سم یا محلول‌پاشی باغات و مزارع و استفاده از قیم برای نهال‌ها توصیه می‌شود.

دیگر خبرها

  • نشست تخصصی کمیته امداد استان گلستان با دانشگاه آزاد اسلامی برگزارشد
  • تاکید رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بر تلاش تجهیزات موجود و اتقاء کمی و کیفی ارائه خدمات
  • فعالیت سامانه بارشی فعال در خوزستان از چهارشنبه
  • ضرورت توجه به سلامت روانی، اخلاقی و اجتماعی در کنار سلامت جسم
  • هشدار زرد هواشناسی برای بیشتر نقاط کشور
  • سلامت از ارکان اصلی خوشبختی و بهروزی/ خانواده سلامت محور «زندگی زیسته» سالمی دارد
  • بهره‌مندی ۱۷۷ هزار البرزی از خدمات رایگان روانشناسی مراکز بهداشت
  • سلامت روانی، اخلاقی و اجتماعی از وجوه مهم سلامت
  • تدوین آئین‌نامه تاسیس و اداره موزه‌های دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و پژوهشی کشور
  • پیش بینی فعالیت سامانه بارشی و کاهش دما در خوزستان