Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-02@02:57:35 GMT

بهترین روش کنترل خشم برای نوجوانان

تاریخ انتشار: ۱۷ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۵۸۸۹۴۰

بهترین روش کنترل خشم برای نوجوانان

کمک به نوجوانان در کنترل خشم، حفظ خونسری و یادگیری خود کنترلی

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از نمناک ، آیا فرزند شما نمی تواند خشم خود را کنترل کند؟ آیا او به انجام رفتارهای پرخاشگرانه مانند گاز گرفتن، کتک زدن، تف کردن یا جنگیدن متوسل می شود؟ آیا او داد می زند یا به سرعت کنترل خود را از دست می دهد؟ اگر چنین است پس تنها نیستید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دادن زدن، دعوا کردن، جیغ کشیدن و گاز گرفتن رفتارهای معمولی یک نوجوان خشمگین است اما فراموش نکنید که عصبانیت همیشه با این موارد همراه نیست و برخی از نوجوانان می توانند احساسات خشم را درون خود نگه دارند. عصبانیت آزاد نشده و ناامیدی های فروتنیده می تواند منجر به اضطراب و حتی افسردگی شود. والدین زیادی هستند که قصد آن ها کنترل خشم فرزندشان است. فراموش نکنید که اولین قدم برای کمک به فرزندتان شناخت علائمی است که او هنگام عصبانیت دارد.

علائمی که نوجوانان در هنگام عصبانیت بروز می دهند

او دراین شرایط ممکن است رفتارهای زیر را از خود بروز دهد:

مکررا عصبانی شود حتی اگر مسئله واقعا جزئی باشد. هنگام ناراحتی قادر به بیان احساسات خود نمی باشد. به راحتی قادر به آرام شدن نیست. از پرخاشگری هایی مانند ضربه زدن، دعواکردن، لگد زدن، فریاد زدن، تف کردن و فحش دادن برای ابراز خشم خود استفاده می کند. به احساسات افراد یا حیوانات اهمیتی نمی دهد. دیگران را مقصر پرخاشگری خود می داند. بدون فکر عمل می کند. بی پروا رفتار می کند. برای کنترل خلق و خوی خود به توبیخ یا یادآوری نیاز دارد. نا امید است. فوق العاده عبوس و ساکت است. در مود خشونت صحبت می کند، می نویسد یا نقاشی می کشد. نسبت به دیگران قلدری یا رفتار پرخاشگرانه دارد.

راه حل چیست ؟ چطور کنترل خشم را به فرزند نوجوانم بیاموزم؟

اگر نسبت به این رفتارها آگاه باشید می توانید به راحتی خشم او را مهار کنید. هر نوجوانی متفاوت است بنابراین می توانید از روش آزمون و خطا برای امتحان یک استراتژی استفاده کنید تا ببینید نوجوان شما چگونه رفتاری دارد .این کار ممکن مدتی طول بکشد تا نوجوان عادتش را تغییر دهد بنابراین به زور و اجبار متوسل نشوید. در ادامه این بخش راه حل هایی آورده شده است که به نوجوان کمک می کند تا احساسات خشم خود را از راه سالم تری کنترل کند.

۱٫لغات مربوط به بیان احساسات را به او یاد بدهید

بسیاری از نوجوانان خشم و اضطراب را از طریق کارهایی مثل ضربه زدن، فریاد زدن، فشار دادن یا جویدن نشان می دهند  زیرا نمی دانند که چگونه باید ناراحتی های خود را ابراز کنند . در واقع آن ها به  کلماتی برای بیان احساس خود نیاز دارند. در این قسمت کلماتی را برای شروع به شما آموزش می دهیم که نوجوان می تواند از آن ها استفاده کند. اضطراب، استرس، دیوانگی، ناامیدی، خشم، ترس، وحشت، عصبانیت، کلافگی و انزجار. زمانی که نوجوان کلمات مربوط به بیان احساسات را یاد گرفت، او را تشویق کنید که در مورد عصبانیتش صحبت کند.

نکته : فراموش نکنید که ممکن است نوجوان شما فریاد بزند و بگوید “واقعاً عصبانیم”، ” تو منو دیوونه کردی”.

در چنین حالتی اصلاً او را سرزنش نکنید. این دقیقاً همان چیزی است که می خواهید انجام دهد. یعنی یاد بگیرد به جای فرو خوردن خشم ، آن را بیان کند.

۲٫علت خشم فرزند نوجوان تان را بیابید

اولین قدم برای کنترل خشم این است که به فرزند نوجوان خود کمک کنید بفهمد چه زمانی شروع به احساس خشم می کند، چه زمانی احساس می کند باید خشم خود را به حرکتی تبدیل کند و اینکه آیا این حرکت نسبت به دیگران است یا خودش. به او بیاموزید که سوالاتی مانند «چه چیزی من را تا این حد عصبانی می کند؟»، «آیا می توانم این خشم را مختص زمانی خاص بدانم و اگر این طور است آن چه زمانی است؟» را از خود بپرسد.

۳٫ چند راه حل برای هر مشکل بیابید

مدیریت خشم برای برخی از نوجوانان سخت است. به فرزندتان بگویید علاوه بر واکنشی که نشان می دهد، راه دیگری هم دارد و او می تواند در مورد هیجانات خود با شما حرف بزند یا راه حلی بیابد که هیجانات خود را به شیوه ای سالم تر تخلیه کند. او باید یاد بگیرد برای هر مشکلی راه حل هایی وجود دارد و برخی از این راه حل ها بهتر از بقیه اند.

۴٫ به او بگویید به عواقب انتخابش فکر کند

نوجوانان خشمگین باید عواقب رفتار های خود را در نظر گیرند و باید بدانند که رفتار های آن ها پیامد هایی دارد پس قبل از انجام هر  رفتاری باید به عواقب انتخابش فکر کند و در نظر بگیرد چه اتفاقی خواهد افتاد و نتیجه ی این انتخاب و راه حل چه خواهد بود. اگر او نتیجه ی فکر کردن قبل از دست به عمل زدن را ببیند و تجربه کند، مهارت های کنترل خشم را یاد می گیرد تا باز هم این تجربیات خوب را تکرار کند.

  ۵٫ از خود گفتاری استفاده کنید

پیام ساده و مثبتی را به نوجوان تان بیاموزید تا در شرایط استرس زا به خودش بگوید. به عنوان مثال:” صبرکن و آرام باش” ، ” کنترل خودت را حفظ کن”،” من می توانم از پسش برآیم”.

۶٫ خودتان را سرزنش نکنید

خشم فرزندتان را جدی بگیرید، اما آن ها را به خود نگیرید و خودتان را سرزنش نکنید و مقصر ندانید زیرا خشمگین شدن فرزندتان فقط به شیوه های ضعیف فرزند پروری و مسائل خانه مربوط نیست و فرزندتان زمان زیادی را با دوستان و سایر همسالان خود می گذراند.

۷٫ به او پاداش دهید

قوانینی برای خانه تان وضع کنید و اگر فرزندتان به این اصول پایبند بود برای او پاداش و اگر از این قوانین سرپیچی کرد، عواقبی منصفانه در نظر بگیرید. وقتی فرزندتان به اصول عمل می کند، برای کار خوبش ارزش قائل شوید و تشویقش کنید و بعد از سرپیچی فرزندتان غُر نزنید و موعظه و سرزنش نکنید، او را با پیامد کارش روبرو کنید.

۸٫ اجازه دهید تا عصبانیتش را روی اجسام خالی کند

به نوجوان خود کمک کنید تا موثرترین راه را برای آرام کردن خود انتخاب کند. شما می توانید او را تشویق کنید تا احساس خود را با ضربه زدن به بالشت، مشت زدن به کیسه بوکس، پرتاب توپ به دیوار و … تخلیه کند. از طرفی تحقیقات اخیر نشان می دهد که این استراتژی ممکن است گاها نتیجه معکوس دهد و انگیزه خشم او را افزایش دهد بنابراین فقط به منظور کاهش عصبانیت و به دور از هر فردی از این روش استفاده کنید.

۹٫ به حرف های فرزندتان توجه کنید

هر روز برای فرزند نوجوان تان وقت بگذارید و با او حرف بزنید. حرف زدن شما با او سبب می شود که او حس ارزشمند بودن نماید. اما هرگز او را سرزنش نکنید و ساعت ها وعظ نکنید. نوجوانانی که بیشتر به حرفهایشان توجه می شود، کمتر سراغ کارهای خلاف می روند و روحیه بهتری دارند.

۱۰٫ او را به مکانی آرام ببرید

از نوجوان خود بخواهید تا محلی را مشخص کند تا برای کنترل خشم خود به آنجا برود. اشیای آرام بخشی چون کتاب، موسیقی، خودکار، کاغذ و مداد رنگی را به او پیشنهاد دهید و سپس ترغیبش کنید تا برای آرام شدن خود به مکان آرامی برود.

۱۱٫ برایش فعالیت های لذتبخش و آرام کننده بیابید

برای اینکه خیلی از نوجوانان از خشم فاصله بگیرند و بتوانند حواس خود را پرت کنند، به او بگویید بعد از خشمگین شدن یکی دو ساعت به کاری بپردازد که او را شاد می کند.

۱۲٫ الگوی مناسبی برای کنترل خشم باشید

مهارت های لازم برای کنترل هیجانات و خشم را یاد بگیرید تا الگوی مناسبی برای فرزندتان باشید.

۱۳٫فرزند خود را درک کنید

فرزند نوجوان شما ممکن است در لحظه ای احساسی بسیار خوب داشته باشد و لحظه ای دیگر دچار بدترین احساسات ممکن شود تحصیل، مسئولیت های فردی، روابط پُرچالش اجتماعی و دوستانه و از همه مهمتر، تغییرات هورمونی روی نوجوان اثر گذار هستند و او را پریشان می کنند پس فرزند نوجوان خود را درک کنید.

۱۴٫ نگرانی هایش را روی کاغذ بنویسید و بعد آن را پاره کند

به نوجوان خود بگویید تا آنچه را که باعث ناراحتی اش شده است را روی یک کاغذ رسم کند یا بنویسد. سپس کاغذ را مچاله کرده و یا به قطعات ریز پاره کند و به اصطلاح ” عصبانیتش را دور بریزد “.

۱۵٫ به او آموزش دهید :صبر کند و نفس عمیقی بکشد

به نوجوان تان بگویید تا عدد پنج بشمارد و نفس عمیقی بکشد. بین دو شمارش مکث کند و نفس بکشد و مجدد تا ۵ بشمارد. تکرار توالی اعداد حداکثر آرامش را ایجاد می کند، استرس را کاهش می دهد و از عصبانیت پیشگیری خواهد کرد.

۱۶٫ به او تکنیک ۱+۳+۱۰ را بیاموزید

به محض این که احساس کردید بدن نوجوان تان علامت هشدار را ارسال می کند تا نشان دهد کنترل خود را از دست می دهد؛ سه کار را به او بیاموزید:

به او بگویید آرام باشد اکنون سه نفس عمیق بکشد به آرامی تا ۱۰ بشمارد

این فرمول ۱+۳+۱۰  به او کمک می کند تا آرام باشد و کنترل خود را به دست  بگیرد.

۱۷٫ بخواهید تا یک مکان آرام را تصور کند

هنگام عصبانیت به نوجوان خود بیاموزید در حالی که آرام آرام نفس می کشد، چشمانش را ببندد و مکانی آرام مانند ساحل، تخت خواب، حیاط، جنگل یا دریا را تصور کند. گذاشتن عکسی از چنین مکان های آرامی در کنار تخت و اتاق خواب او می تواند یک یادآوری بصری برای کنترل خشم محسوب شود.

  ۱۸٫ تمرینات ریلکسیشن به تسکین خشم کمک می کند

احساسات و هیجانات باید شناسایی و ابراز شوند و نوجوان باید بیاموزد هیچ ایرادی ندارد هیجانات خود را ابراز کند و احساسش را نشان بدهد زیرا سرکوب و پنهان کردن احساسات کمکی به او نمی کند و برای او مشکل ساز می شود. به او بیاموزید برای رسیدن به آرامش و کنترل خشم مدیتیشن و سایر متد های ریلکسیشن به او کمک می کند.

۱۹٫ از او بخواهید نقاشی بکشد

برخی از نوجوانان نقاشی کشیدن را عملی آرامش بخش می دانندبنابراین همانطور که در مطالب قبلی گفته شد با آوردن کاغذ و مداد رنگی از او بخواهید عصبانیت خود را به روی کاغذ آورد.

۲۰٫ اهل سازش و مدارا باشید

اگر نوجوانتان به قوانین و محدویت های تعیین شده شما اعتراض نمود ، اهل سازش و مدارا باشید و با هم توافق کنید. مثلا اگر ساعتی را برای ورود او به خانه تعیین کردید یکی دو روز را اجازه دهید او دیرتر به خانه بیاید.

۲۱٫ به او بگویید هر وقت به کمک نیاز داشت شما در دسترس هستید

شما نمی توانید جلوی اشتباه کردن نوجوانتان را بگیرید زیرا او دوست دارد همه چیز را خودش تجربه کند. به او بگویید که هر وقت به کمک نیاز داشت شما در دسترس او هستید و می توانید از او حمایت کنید.اگر خطایی مرتکب شد، او را شماتت نکنید و مورد قضاوت قرار ندهید و اجازه دهید خودش از آنچه تجربه کرده درس بگیرد و اشتباهات گذشته فرزندتان را به رُخش نکشید.

۲۲٫ رفتار اشتباهش را نادیده بگیرید

رفتار اشتباهش را نادیده بگیرید اما رفتار خوب فرزندتان را ببینید و به رُخش بکشید. توجه به موفقیت ها و دست آورد های و رفتار های مثبت فرزندتان خیلی بیشتر از توجه به اشتباهات او به شخصیت و طرز رفتار او جهت می دهد.

۲۳٫ تشویق یا نظر مثبت به او ارائه بدهید

نوجوان تان را مدام سرزنش نکنید و غُر نزنید و دائم از او ایراد نگیرید . به ازای هر یک ایرادی که از نوجوان تان می گیرید، پنج تشویق یا نظر مثبت هم به او ارائه بدهید و این شیوه را برای خود تبدیل به یک عادت کنید.برای یک نوجوان با تمام نوسانات روحی و احساس ناامنی و اضطراب شنیدن جریان مثبتی از نظرات می تواند ارزشمند و تاثیر گذار باشد.

۲۴٫ هوشیار باشید

بسیاری از نوجوانان قبل از وارد شدن به دوره ی بزرگسالی دچار افسردگی می شوند. افسردگی درمان نشده نیز سبب ایجاد اختلال در تحصیل و کارمی شود. اگر احساس می کنید فرزندتان دچار افسردگی است، از یک متخصص کمک بخواهید.

۲۵٫ حس شوخ طبعی تان را حفظ کنید

در زمانی که فرزندتان عصیان می کند و پریشان است از حس شوخ طبعی تان به وقت و مناسب کمک بگیرید و پریشان نشوید و آرام باشید تا بتوانید شرایط را کنترل کنید.

۲۶٫ عشق و محبت خود را نشان بدهید

تمام احساس تان را با یک رفتار کوچک مهرآمیز مانند درست کردن غذای مورد علاقه ی فرزندتان، نشستن کنار تختخوابش و با عشق بیدار کردن او، در آغوش کشیدنش و حتی یک لبخند گرم به او منتقل نمایید و او را آرام کنید.

۲۷٫ از او بخواهید بنویسد

یکی از پیشنهادات فوق العاده ی سبک زندگی این مورد است که تاثیر فوق العاده ای دارد ؛ برخی دیگر از نوجوانان نیز نوشتن را برای کنترل عصبانیت خود موثر می دانند. بنابراین او را تشویق کنید تا به یک مکان آرام برود و در مورد عصبانیت خود بنویسد. بعضی از آن ها ترجیح می دهند نامه ای به شخصی که از او عصبانی شده اند بنویسند ( هر چند باید مراقب باشید تا نوجوان نامه را به شخص مورد نظر ندهد ! ) بهتر است وقتی ناراحت است آنرا بنویسد و سپس پاره کند.

آرامش نه تنها قابل آموزش است بلکه برای رشد نوجوان در دنیایی که هیچ چیز قابل پیش بینی نیست ضروری است و علاوه بر این باعث ایجاد رفتار خوبی در نوجوان می شود که بودن در کنارش لذت بخش خواهد شد و همین امر باعث ایجاد فضایی آرام برای  خانواده نیز می شود. اگر ثابت قدم باشید می توانید به نوجوان خود کمک کنید تا یک روش سالم تری را برای کنترل خشم خود بیاموزد. بنابراین منتظر نمانید و تسلیم نشوید.

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: زندگی خشم نوجوانان سرزنش نکنید برای کنترل خشم نوجوان خود فرزند نوجوان او بگویید ی فرزندتان نوجوان تان کنترل خود خشم خود راه حل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۸۸۹۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چگونه نوجوانان امروز را به خواندن کتاب‌های ایرانی علاقه‌مند کنیم؟/ ادبیات نوجوان در سایه غلبه ترجمه

به گزارش قدس آنلاین، این موضوعات شامل کلیات،دین، علوم اجتماعی،علوم طبیعی، علوم عملی، زبان و ادبیات می‌شود. در بین موضوعاتی که گفته شد، سه موضوع کودک و نوجوان، ادبیات و کمک درسی بیشترین سهم را به خود اختصاص داده‌اند. ادبیات و کودک و نوجوان همیشه بیشترین تولیدات را در آمار نشر به خودشان اختصاص می‌دهند و گاهی ادبیات در رتبه اول و گاهی هم کودک و نوجوان این رتبه را کسب می‌کند. طبق آمار منتشر شده بخش زیادی از کتاب‌های کودک و نوجوان مربوط به ترجمه است و آثار ایرانی کم تر مورد توجه قرار می‌گیرد . در گزارش امروز به این موضوع پرداختیم که چگونه می‌توان از بسترهای صدرنشینی کتاب‌های کودک و نوجوان برای توجه به نویسندگان ایرانی استفاده کرد.

غلبه آثار ترجمه تهدید نیست

هادی خورشاهیان؛ نویسنده ادبیات کودک و نوجوان خورشاهیان، معتقد است در دوره‌ای که زندگی می‌کنیم نباید از کتاب انتظار آموزش داشته باشیم. او افزود: در کشور ما جمعیت قابل توجهی کودک و نوجوان هستند. این قشر از جمعیت سرمایه‌های آینده ما هستند. اگر عناوین کتاب‌های کودک و نوجوان در صدر چاپ سایر عناوین است به دلیل قشر نوجوان است که باید از این بستر استفاده شود. به گفته این نویسنده خانواده‌ها و مراکز فرهنگی باید به خواندن کودکان و نوجوانان جهت دهند و به آنان کمک کنند که کتابخوانی را منظم انجام دهند و کتاب مناسب سن خود را انتخاب کنند.

خورشاهیان معتقد است: بعضی از موضوعات مانند روانشناسی که متاسفانه در قالب روانشناسی زرد عرضه می‌شوند برای قشر کودک و نوجوان مناسب نیست. بهتر است که موضوعات روانشناسی در قالب و شعر داستان برای کودکان و نوجوانان ارایه شود.

هادی خورشاهیان

نویسنده «پراگ در تبعید» در پاسخ به این پرسش چرا در میان آثار نویسندگان ایرانی با فقر ژانر مواجهیم، اظهار کرد: شاید در موضوعات جامعه شناسی و علوم اجتماعی با فقر ژانر مواجه باشیم آن هم  به این دلیل که نیازی نیست برای کودکان و نوجوانان مدام از آسیب‌های مختلف به صورت مستقیم صحبت کنیم اما من به عنوان کسی که 21 سال در واحد صدور مجوز کتاب کودک و نوجوان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشغول به کار بودم و هنوز هم هستم معتقدم ما در ادبیات نوجوان و حتی کودک با مقوله فقر ژانر مواجه نیستیم.

خورشاهیان در خصوص غلبه آثار ترجمه در میان کتاب های کودک و نوجوان نسبت به آثار ایرانی و تاثیر این مساله، بیان کرد: غلبه ترجمه زمانی می‌تواند برای صنعت نشر تهدیدکننده باشد که همه ابزارهایی که استفاده می‌کنیم بومی و طبق فرهنگ ایرانی و اسلامی باشد و کودکان ما به کتاب‌های ترجمه و خارجی بیاورند اما زمانی که تلویزیون تماشا می‌کنیم  و بین سریال‌های ایرانیِ تکراری، سریال‌های خارجی نیز دیده می‌شود یا وقتی 90 درصد از اخبار ما مربوط به کشورهایی مانند آمریکا است. پس کودک با این فرهنگ بیگانه نیست و می‌تواند خودی و غیرخودی را تمیز دهد.  

این نویسند افزود: اگر کودکان فیلم‌ها و کتاب‌های خارجی را می‌خوانند به دلیل اشتراک در موضوعات مختلفی است که جغرافیا نمی‌شناسد. در این خصوص نهادها و ارگان‌ها نمی‌توانند دخالت کنند و تصمیم گیرنده باشند و با بخشنامه‌های مختلف جلوی شروع کاری را بگیرند اما می‌توانند در سخنرانی‌ها  به پاسداشت زبان فارسی و کتابخوانی اشاره کنند، کتاب‌های خوب معرفی کنند،مسابقه برگزار کنند. حتی کانون پرورش فکری می‌تواند کتابخانه‌های عمومی محله‌ها و فرهنگسرای مختلف را تقویت کند.

کتاب‌خوان‎‌ها را تشویق کنیم

حسین فتاحی دیگر نویسنده کودک و نوجوان ترغیب کودکان و نوجوانان به خواندن آثار خارجی را تصویرگری و طراحی جلد درخشان آن آثار دانست. او گفت: بچه‌ها هیچ پدرکشتگی با نویسنده‌ها ندارند آن‌ها فقط به سمت کتاب‌هایی می‌روند که توجهشان راجلب کند. ما در زمینه مطالعه، رقیب‌های بسیار جدی داریم و کودکان بیشتر جذب کتاب‌های ترجمه می‌شوند؛ زیرا نسبت به کتاب‌های تالیفی از زیبایی بیشتری برخوردارند. کتاب‌های ترجمه برای ناشران سهل الوصول‌تر هستند زیرا کار تصویرگری داخلی برای ناشر کار بسیار هزینه‌بری است. اگر برخی ناشران در کنار کارهای ترجمه، تالیف هم انجام می‌دهند به دلیل حفظ آبرو و وجهه فرهنگی آن‌ها است. آن‌ها خودشان را موظف می‌دانند که در زمینه تالیفات فارسی، هم خدمت و ادای دین کنند. با توجه با اینکه چاپ کتاب‌های تصویری بسیار گران است، اگر احساس نیاز به داشتن این کتاب‌ها می‌کنیم باید مشوق و تسهیلاتی را برای ناشران درنظر بگیریم. کتابی که خانواده تا چند سال پیش با قیمت 30 هزارتومان برای فرزند خود می‌خرید، امروز باید آن را با قیمت 300 هزارتومان بخرد و طبیعی است که از پس مخارج آن برنیاید.

حسین فتاحی

فتاحی یادآور شد: اگر بخواهیم مطالب علمی، ریاضی، تاریخی و... برای کودک و نوجوان تولیدکنیم، باید در قالب داستان طراحی شود. بچه‌ها باید از دل یک داستان به اطلاعات مفید دست یابند و قهرمان خود را انتخاب کنند. لازمه انجام این کار داشتن برنامه، تیم همراه و رشد فرهنگی است. اکثرا کتاب‌هایی که به صورت تیمی طراحی شده، کتاب‌های ترجمه است و دلیلش هم این است که مترجمان مابین خود مدیریت درست را پذیرفته‌اند. یک داستان خوب کودک باید حدودا ۴۰۰ تا ۵۰۰کلمه باشد زیرا مغز کودکان مانند بزرگسالان قادر به پردازش اطلاعات طولانی و پیچیده نیست. شخصیت‌های‌ داستان‌های کودکانه همچنین باید با سایر شخصیت‌های قابل تشخیص برای کودکان مانند دوستان، خانواده، معلمان، همکلاسی‌ها و دیگران رابطه داشته باشند. درواقع ارتباطات باید نقش پررنگی در قصه‌های کودکانه داشته باشد.

وی در خصوص اینکه برنامه مدونی برای مطالعه از طرف سازمان‌ها و نهادهای فرهنگی نداریم، افزود: زمانی که ناشران کار می‌کنند، نهادها باید کاغذ و سیستم فروششان را تامین کنند. اگر ما به دنبال رشد معقول و منطقی برای پیشرفت مطالعه هستیم باید برنامه ریزی دقیق انجام دهیم. ما نیاز داریم میزان مطالعه، چاپ کتاب و کمبودها در کتاب‌ها از نظر مضمون، موضوع و گروه سنی را بررسی کنیم و به سمع مسئولین برسانیم. همچنین تشویق‌هایی را برای کتابخوانان درنظر بگیریم. اگر این روند را پیش بگیریم تا 10 سال آینده می‌توانیم به نقطه‌ای که ضرورت جامعه هست، برسیم.

تولید کتابهای رنگی را جدی بگیریم

سپیده خلیلی، نویسنده و مترجم در خصوص غلبه آثار ترجمه در ادبیات کودک و نوجوان گفت: مسلما این برتری، خوب نیست اما هر ناشری ترجیح می‌دهد کتابی را در ایران چاپ کند که قبلا امتحانش را پس داده باشد. بسیاری از موارد ترجمه با فرهنگ ما یکسان نیست و تولید کتاب‌های چهار رنگ توسط نویسندگان در حال از بین رفتن است. ای کاش وزارت ارشاد بودجه‌ای را به تولید کتاب‌های چهار رنگ تالیفی اختصاص دهد تا نویسندگان بتوانند در موضوعات مختلف نوشته‌های خود را منتشر کنند و کودکان ایرانی با فرهنگ ایرانی بزرگ شوند.

سپیده خلیلی

این نویسنده و مترجم کتاب در خصوص مشکلات کتاب‌های ترجمه در ایران گفت: در بسیاری از موارد یا مترجم متوجه متن اصلی داستان نمی‌شود یا به دلیل محدودیت‌هایی که وجود دارد، مجبور است بعضی از قسمت‌های داستان را حذف کند. در حال حاضر مسابقه بین ناشرانی که چاپ اول کتاب‌هایشان در خارج از کشور معروف شده، برقرار است. ناشران به دلیل اینکه نفر اولی شوند که مجوز چاپ می‌گیرند، هر فصل از کتابشان را به دست مترجم‌های مختلف می‌سپارند. این حرکت ناشران و انتخاب واژه‌های نامناسب توسط مترجمان، بسیار به مقوله ترجمه در ایران آسیب می‌رساند؛ زیرا هر واژه در ترجمه، وزن و معنی خاص خود را دارد و گاها مترجمان معنی نادرست از یک واژه را انتخاب می‌کنند.

او همچنین یادآور شد: در حال حاضر در شرایطی هستیم که مردم کتاب نمی‌خرند و مسلما اگر آن‌ها نخواهند و نتوانند کتاب بخرند، جانشین دیگری برای کتاب پیدا می‌شود. مکان‌های عمومی مانند نهاد کتابخانه‌ها و حتی کانون پرورش فکری می‌توانند به کتاب‌های تالیفی برای کتاب خوان شدن کودکان و نوجوانان بیشتر بها دهند.

محدثه رضایی

دیگر خبرها

  • تمدید مهلت ثبت ششمین دوره جام باشگاه‌های کتابخوانی
  • اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره فیلم کودک معرفی شدند
  • اعضای شورای سیاستگذاری سی و ششمین جشنواره فیلم کودک معرفی شدند
  • مهلت ثبت ششمین دوره جام باشگاه های کتابخوانی تمدید شد
  • برگزاری جام باشگاه‌های کتابخوانی کودک و نوجوان در کرمانشاه
  • برگزاری جام باشگاه های کتابخوانی کودک و نوجوان در کرمانشاه
  • جامعه امروز ما نیاز به تفکر معلمان شهید دارد
  • والدین با استقلال‌طلبی نوجوانان مواجهه منفی نداشته باشند
  • چگونه نوجوانان امروز را به خواندن کتاب‌های ایرانی علاقه‌مند کنیم؟/ ادبیات نوجوان در سایه غلبه ترجمه
  • کسب دو مدال برنز توسط بوکسور‌های نوجوان قزوینی