Web Analytics Made Easy - Statcounter

اندیشه‌‌ورزی اگر مقصد موعود هنر امروز محسوب شود نباید صرفاً در قامت یک فرضیه که باید سلول به سلول در تولیدات هنر موجودیت بیابد که جامعه جویای روزگار ما بیش‌از همیشه به دانایی و آگاهی، جان و جهت می‌گیرد.

نبردهای نوشتاری موافقان و مخالفان تعهد در هنر به هر سرانجامی که رسیده باشد، ما معاصران ملتی هستیم که «هنر» را به هر شکل و شمایل، جهان‌تاب می‌دانند و از هنر به مثابه یکی از منجیان هویت خود در جدال‌ها و جنجال‌ها یاد می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر در عصر مشروطه «شاعران با طرح موضوعاتی همچون وطن، ملت، قانون، آزادی، حقوق زنان و... در ساخت و پرداخت ایدئولوژی تجدد برای ایجاد انسجام ملی در‌گذار از سنت به مدرنیته مشارکت داشتند»*، هنرمندان این روزگار نیز خواهند توانست به غلبه امر اجتماعی در آثار تولیدی و تأکید بر مسئولیت شهروندی خویش، مخاطبان خود را در اشتراکاتی مبتنی بر اراده‌ای عام و ارائه کارکردی کارا از هنر متمرکز نمایند. ترسیم افقی که فردیت هنرمند را نه در عزلت و انزوا که در کیفیت همزیستی با جامعه‌ و تلاش برای سعادت جمعی محک بزند. اکنون، ما معاصران برساخته‌های فکری افراط و تفریط‌ها هستیم و دشواری پیش رو، جست‌و‌جوی رستگاری و نجات جامعه‌ای است که بی‌سلاح و سپر در میدان انتخاب، راه می‌جوید و نمی‌یابد. تأثیر هنرمندان در پیمایش تناقضات اجتماعی و تضادهای اندیشه باید تبلیغ شود و رابطه اجتماعی هنر با واقعیات ملموس‌تر اتفاق بیفتد. این نگرانی بیشتر از این حیث تولید شده است که خلاقیات فردی شمار غالبی از هنرمندان با آنچه از آن به‌عنوان رابطه اجتماعی یاد کردیم نمی‌تواند منطبق باشد و نظام جامعه‌شناسی مخاطب نه بر مبنای واقعیات موجود که در خوش‌بینانه‌ترین شکل ممکن در غیاب مطالبات عمومی شکل گرفته است.
روند تبدیلی چهره‌های هنر به مبلّغان کالا و خدمات، برنامه‌سازی‌های فانتزی تلویزیونی و شبکه‌ای و اغراق‌آمیز نشان دادن زندگی هنرمندان نتیجه‌ای جز تخلیه هنرمندان از توان اجتماعی خویش در پی نخواهد داشت و جز به فرصت‌سوزی امکان هنر و مزیت‌های اجتماعی آن ختم نخواهد شد. گزاره‌های تبلیغی شاید معدود هنرمندانی را به فیض رفاهیات و آورده‌های مالی نائل نماید اما در نهایت با تضییع موقعیت و فقدان مفهوم‌سازی مواجه خواهد ساخت. مراقبت از امکان مقدس هنر و پاسداشت فضلیت هنرمند بودن، به قاعده منجر به خلق الگوهایی انسانی می‌شود که هرگز تن به تنزّل اخلاقی و نادیده گرفتن مخاطبانِ به هزار مصیبت مبتلای خویش نمی‌دهد و با زمان‌آگاهی و مخاطب‌اندیشی، به تولید هنر و تصحیح وضعیت و بهبود حال و احوال مردم می‌اندیشد. انتظار می‌رود استراتژی هنر بیش از آنکه محدود به تولید سرمایه و دستمایه مافیاهای پولشویی شود، به آمایش و پیمایش هنجارها و ناهنجاری‌های اجتماعی و تولید زندگی و زشتی‌زدایی منجر گردد. شیء ‌شدگی در هنر متولد نظام موزه‌داری است و هنرمند وقتی می‌تواند در خاطره جمعی مخاطبان خود حتی پس از مرگ نفس بکشد که با تأویل و تحلیل به قضاوت روزگار خویش تلاش کرده باشد و از سرسپاری به سیطره سرمایه‌داری منزّه باقی مانده باشد. تطمیع هنرمندان به شهرت و ثروت، به تولید نسلی که از فقدان بینش اجتماعی رنج می‌برد منتهی خواهد شد. این بلیه را در این روزها می‌توان به کثرت تولیدات سفارشی، تولیدات جشنواره‌پسند، تولیدات بیلبوردی بهتر لمس کرد. سوگند نانوشته هنرمندان، مراقبت از فرهنگ و اخلاق و آزادی است و اگر جز این بیندیشیم، از قضاوت تاریخ نباید برنجیم.
*حافظ موسوی، آنتولوژی شعر اجتماعی ایران. نشر ورا


 

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۶۲۷۹۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجتماع همبستگی با دانشجویان آمریکایی حامی فلسطین +عکس

اجتماع دانشجویی در همبستگی با دانشجویان آمریکایی و اروپایی حامی فلسطین عصر امروز مقابل سردر دانشگاه تهران برگزار شد.

به گزارش مشرق، اجتماع دانشجویی در همبستگی با دانشجویان آمریکایی و اروپایی حامی فلسطین عصر امروز مقابل سردر دانشگاه تهران برگزار شد.

شرکت کنندگان در تجمع که اغلب دانشجویان دانشگاههای تهران بودند پس از اقامه نماز مغرب و عشا با در دست داشتن پرچم ایران و فلسطین و دست نوشته هایی با مضامینی در حمایت از مردم فلسطین و غزه و عکس هایی از برخورد خشونت آمیز پلیس آمریکا با دانشجویان حامی فلسطین در این کشور به سر دادن شعارهایی مانند "فلسطین فلسطین حمایتت می کنیم"، "اسرائیل نابود است، فلسطین پیروز است"، "مرگ بر اسرائیل" ، "نصر من الله و فتح القریب، شکست کفار نباشد عجیب"، "مرگ بر اسرائیل" پرداختند.

وزیر علوم نیز در این تجمع حاضر شد و دقایقی در جمع تجمع کنندگان سخنرانی کرد.

وی در بخشی از سخنان خود گفت: ای دنیا ببین حرمت دانشگاههای ما در آزاد اندیشی، کرسی های آزاد اندیشی و نقد و مناظره چگونه است. قانون جمهوری اسلامی حضور نیروهای امنیتی را به داخل دانشگاهها منع کرده و اجازه ورود نیروهای نظامی و انتظامی را به دانشگاه نمی دهد در حالیکه دیدیم چگونه نیرو های انظامی و امنیتی در کشورهایی که ادعای حقوق بشر و آزادی دارند و خود را مهد ازادی دارند، چگونه با دانشجویان معترض، حق گو و حق طلب رفتار می کنند.

وزیر علوم تصریح کرد: ای مردم جهان، ببینید و مقایسه کنید و برای جمهوری اسلامی و قوانین پیشرفته جمهوری اسلامی احترام ویژه قائل شوید. در کشور ما جامعه فرهیخته و دانشگاهی از چنان حرمتی برخودار است که هیچ نیروی نظامی در بدترین شرایط اجازه ورود ندارد.

وی تاکید کرد: ما وجدان بیدار جامعه دانشگاهی، دانشجویان و اساتید سراسر دنیا در کشورهایی مانند امریکا، فرانسه، استرالیا و کشورهای عربی که از مظلوم دفاع و مقابل ظلم می ایستند را می ستاییم و اعلام می کنیم تمام قد کنار شماییم.

زلفی گل افزود: به سازمان ملل می‌گویم اعتراض جامعه فرهیخته و نسل دانشجو، حق طلب و حق گویی مردم دنیا را ببین و از خود حساسیت نشان بده و از عالمان و اندیشمندان بیاموز. در حمایت از ستم دیدگان به میدان بیا و تصمیم درستی بگیر تا در آینده شرمنده مردم دنیا نشوید.

دیگر خبرها

  • بازوان توانمند کارگران تضمین کننده توسعه و رونق تولید در جامعه است
  • برگزاری دوره‌ی آموزش مهارت‌های رسانه‌ای موبایل آوین نو
  • اجتماع همبستگی با دانشجویان آمریکایی حامی فلسطین +عکس
  • ۱۰ درصد از تولیدات گل و گیاه مازندران صادر می‌شود
  • تجلیل از نخبگان جامعه کار و تولید استان قزوین 
  • همیاران مهربان ترافیک به مثابه مشارکت مردم در جهش تولیدات فرهنگی هستند/روش‌های قهری در ارتباطات فرهنگی جوابگو نیست
  • شارژ کالابرگ الکترونیک یک ماه زودتر از یارانه نقدی است
  • اجتماع ۳هزار نفری دختران در ارومیه
  • بازگشت ۳۰۰۰ واحد تعطیل به تولید/ ۱.۲ میلیون نفر بیمه شدند
  • بیش از ۲ و نیم میلیون فرصت شغلی در دولت سیزدهم ایجاد شد