Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، فرش ماشینی امروزه به یکی از اجزای جدا نشدنی منازل بسیاری از ما ایرانیان تبدیل شده است،  فرش  ماشینی که بر خلاف قالی دستباف  توسط ماشین‌آلات صنعتی بافته می‌شود در خارج کشور هم طرفداران زیادی پیدا کرده است.
شهرستان آران و بیدگل با تولید سالانه بیش از ۷۰ میلیون مترمربع فرش ماشینی، به عنوان قطب این هنر صنعت در کشور شناخته می‌شود، اما تولید فرش ماشینی مدت هاست که  به دلیل مشکل تامین مواد اولیه با کاهش تولید و صادرات رو به رو شده و علاوه بر این، بالارفتن قیمت‌ها، توان خرید را از مشتری داخلی هم گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مهم‌ترین مشکل صنعت فرش ماشینی را می‌توان تامین مواد اولیه دانست، بخش اعظمی از مواد اولیه مورد نیاز این صنعت، الیاف اکریلیک است که به صورت وارداتی از کشور‌های مانند هند و چین وارد می‌شود و این درحالی است که کارخانه پلی اکریل اصفهان در فاصله ۲۴۰ کیلومتری شهرک صنعتی فرش آران و بیدگل توان تامین این مواد اولیه را دارد، اما سال هاست که خطوط تولیدش با خصوصی سازی‌های نادرست از کار افتاده و دست‌های پشت پرده نمی‌خواهند در تولید الیاف اکریلیک خودکفا شویم.


۸۰۰ واحد صنعتی فرش ماشینی در شهرستان آران و بیدگل وجود دارد
عبدالرحیم مفیدی بیدگلی مدیرعامل شهرک صنعتی نساجی اصفهان گفت: شهرستان آران و بیدگل با داشتن ۸۰۰ واحد صنعتی ده درصد صنایع استان را به خود اختصاص داده و بیشتر این صنایع در حوزه تولید فرش ماشینی و صنایع وابسته کار می کنند.
او ادامه داد: تراکنش مالی سالانه شهرستان آران و بیدگل در این صنعت بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان است و ۱۷ هزار کارگر به طور مستقیم در این صنعت کار می‌کنند ، ۷۰ درصد مردم آران به دلیل فعالیت در کارخانه‌های تولید فرش ماشینی تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند.
مدیرعامل شهرک صنعتی نساجی اصفهان افزود: صنعت فرش ماشینی در آران باعث شده این شهرستان قطب فرش ماشینی کشور شناخته شود و بالای ۹۰ درصد تولیدات نساجی ایران در کاشان و آران و بیدگل تولید می‌شود و به همین دلیل اصفهان قطب صنعت نساجی کشور و در این حوزه دارای رتبه اول است.   واسطه گری، قیمت مواد اولیه تولید داخل را چند برابر کرده است   مفیدی تاکید کرد: با افزایش نرخ ارز، قیمت مواد اولیه این صنعت به شدت افزایش پیدا کرده و قیمت فرش ماشینی چند برابر شده است.
او گفت: مواد اولیه مورد نیاز صنعت فرش ماشینی دو قسمت است، قسمت اول نخ بی سی اف است که در داخل کشور و به همت پتروشیمی‌های داخلی تولید می شود که متاسفانه با قیمت گزاف به فروش می‌رسد و قسمت دوم الیاف اکریلیک بوده که وارداتی است و کشور‌های هند، چین، ترکیه و آلمان وارد می‌شود.
مدیرعامل شهرک صنعتی نساجی اصفهان افزود: مواد اولیه‌ای که در داخل تولید می‌شود مانند نخ (گرانول) در تمام دنیا کمتر از یک دلار است، ولی ما آن را در داخل تولید می کنیم و با این وجود حدود چهل هزار تومان می‌خریم، در حقیقت به دلیل واسطه گری و دلال بازی نخ تولید داخل را از مواد اولیه وارداتی هم بسیار گران‌تر می‌خریم.
مفیدی ادامه داد: الیاف اکریلیک با وجود توان تولید ملی، همچنان وارد می‌شود، هرچند کارخانه پلی اکریل می‌تواند الیاف اکرولیک را تولید کند، اما سال هاست که خطوط اکریلیک این کاخانه با کمتر از یک سوم ظرفیت کار می‌کند. بالا رفتن قیمت‌ها توان خرید را از مردم سلب کرده است   مفیدی تاکید کرد: تولید سالیانه فرش ماشینی سالانه بالای ۷۰ میلیون متر مربع است که سی درصد آن صادر و بقیه آن مصرف داخل است، اما بالارفتن قیمت فرش ماشینی نه تنها صادرات را کاهش داده بلکه توان خرید را از مردم هم گرفته است.   او گفت: با سیاست‌های برگشت ارز دولت، صادرات بسیار کاهش پیدا کرده، چون به دلیل تحریم‌ها ما توانایی برگشت پول را نداریم و همین امر تولید را کاهش داده است.   اقتصاد شهرستان آران و بیدگل بر صنعت فرش ماشینی استوار است   مجید گواهی تولید کننده و صادر کننده نمونه فرش ماشینی گفت: شهرستان آران و بیدگل قطب اول تولید فرش ماشینی ایران است و اقتصاد شهرستان بر این صنعت استوار است.
او تاکید کرد: بیش از ۱۷ هزار نفر مستقیم و ده هزار نفر هم غیر مستقیم در این صنعت امرار معاش می‌کنند.

مشکل تامین مواد اولیه، صادرات را کاهش داده است

این صادرکننده نمونه فرش ماشینی گفت: مهم‌ترین مشکلات تولید فرش ماشینی در درجه اول تهیه مواد اولیه و نوسانات نرخ ارز است. نرخ فرش به دلیل افزایش نرخ مواد اولیه بسیار بالا رفته و هم در تولید و هم در فروش و صادرات با مشکل مواجهیم.

گواهی ادامه داد: با توجه به در دسترس نبودن مواد اولیه تولیدات به شدت کاهش یافته و حال فرش ماشینی به شدن وخیم است و این امر منجر به کم شدن شیفت‌های کاری و کم کردن نیروی کار می‌شود.

او تاکید کرد: گرانول در داخل تامین می‌شود، ولی همین مواد را هم با مشکل و گران تامین می‌کنیم، از طرفی الیاف اکرولیک را باید از خارج تامین کنیم و کارخانه پلی اکریل هم به دلیل تعطیلی توان تولید ندارد.

به گفته تولید کننده نمونه فرش ماشینی، در شهرستان آران و بیدگل از بهترین دستگاه‌های روز دنیا برای تولید فرش استفاده می‌شود، نقشه‌ها توسط بهترین هنرمندان طراحی شده  و بیش از ۵۰ درصد تولیدات شهرک صادر می‌شود، ولی با این اوضاع تولید به شدت کاهش یافته در نتیجه صادرات هم کاهش یافته است.

خروج بی رویه ارز با واردات مواد اولیه   سید جواد سجادی دبیرکل انجمن صنایع نساجی ایران گفت: پلی اکریل تنها تولید کننده الیاف اکرولیک در کشور است که دارای ظرفیت تولید ۱۵۰ تن الیاف اکرولیک در روز است که بیش از ۴۰ درصد نیاز کشور را تامین می‌کند و درصورتی که کامل فعال باشد علاوه بر اشتغال چندهزار نفر از خارج شدن ۵۰ میلیون دلار ارز جلوگیری می‌کند.
او ادامه داد: ۱۲۲ هزار تن الیاف اکریلیک مورد نیاز کشور، سال گذشته از کشور‌های ترکیه چین هند بلاروس و آلمان خریداری شد و این حجم واردات بیش از ۲۸۴ میلیون دلار ارز از کشور خارج کرده است.
الیاف اکریلیک می‌تواند در داخل کشور تولید شود   طغیانی نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی گفت: یکی از مهم‌ترین راه‌های تامین ارز کشور صادرات غیر نفتی است، اصفهان به عنوان قطب صنعت فرش ماشینی کشور صادرات قابل توجهی در این زمینه دارد، اما این صنعت نیازمند مواد اولیه اکریلیک است که توان تولید آن د رداخل کشور و در کارخانه پلی اکریل وجود دارد.

او ادامه داد: در کشور ما برای تولید الیاف اکریلیک ظرفیت تولید تعریف شده و کارخانه پلی اکریل اصلی‌ترین ظرفیت تولیدی ما در این حوزه است.

طغیانی ادامه داد: ما سالانه حدود ۱۵۰ هزار تن نیاز به الیاف اکریلیک داریم که همه این مواد را وارد می‌کنیم و نکته مهم اینجاست که کارخانه پلی اکریل وقتی با تمام ظرفیت یعنی خط اول و دوم آن کار کند، می‌تواند سالانه بیش از ۱۳۵ هزار تن الیاف اکریلیک تولید کند که تقریبا بخش اعظم این نیاز کشو را تامین می‌کند.   کارخانه‌ای که یک اقلیم است و سه پادشاه
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: حدود ده الی ۱۵ سال است که کارخانه پلی اکریل دچار مشکلات مدیریتی و واگذاری است و از زمانی که به بخش خصوصی واگذار شد، بخش خصوصی از عهده مدیریت آن برنیامد و این امر تعطیلی و بیکار شدن صد‌ها کارگر این کارخانه را به همراه داشت.

طغیانی افزود: بعد از واگذاری پلی اکریل به بخش خصوصی و ناکارآمدی هیات مدیره از مدیریت آن، هیات اجرایی وزارت صمت برای حل مشکل اقدام کرد و در مرحله بعد کارگروه اقدام برای کارخانه هیات مدیره موقت تعیین کرد، اما همه این اقدامات راه به جایی نبرد و در حال حاضر این کارخانه حکایت یک اقلیم و سه پادشاه است و متاسفانه هنوز تا ظرفیت کامل تولید در این کارخانه فاصله داریم.   نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی هم در این باره گفت: کارخانه پلی اکریل برای تولید اکریلیک نیاز به ماده اولیه an دارد که ارزبری بسیار کمتری نسبت به واردات اکریلیک دارد وارزش افزوده ۸ برابری برای کشور به همراه دارد، اما واردات این ماده انجام نمی‌شود تا صنایع مختلف همچنان محتاج اکریلیک وارداتی باشند.

طغیانی افزود: کارخانه پلی اکریل که روزگاری نگین نساجی غرب آسیا بود و اکنون در حال رکود است و تولید چندانی ندارد، الیاف اکریلیک که در این کارخانه تولید می‌شود از خروج ارز از کشور جلوگیری می‌کند.

او ادامه داد: صنایع مختلفی در کشور نیاز به مواد اولیه اکریلیک دارند که یکی از آن‌ها صنعت فرش ماشینی است که امروزه بیش از هشتاد درصد مواد اولیه خود که اکریلیک است را وارد می‌کند در حالیکه این کارخانه، توان تولید مواد اولیه این صنعت را دارد.
به گفته کارشناسان حل مشکلات موجود در صنعت فرش ماشینی دست کم رقم تولید را به عدد ۹۰ میلیون مترمربعی سال‌های رونق می‌رساند و این یعنی خروج این صنعت ارزآور و اشتغال زا از رکود!   گزارش از سولماز محمدی   انتهای پیام/   انتهای پیام/ی

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: فرش ماشینی صنعت نساجی نرخ ارز صادرات غیر نفتی شهرستان آران و بیدگل کارخانه پلی اکریل تولید فرش ماشینی صنعت فرش ماشینی الیاف اکریلیک تولید می شود او ادامه توان تولید مواد اولیه شهرک صنعتی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۶۴۱۰۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کمبودی در توزیع لاستیک خودرو‌های سواری نداریم

در برنامه میز اقتصادی امروز به موضوع قیمت گذاری دستوری لاستیک خودرو با حضور میرزایی و محمدی دو کارشناس اقتصادی به این موضوع پرداخته شد.

جمال میرزایی کارشناس اقتصادی گفت: قیمت گذاری دستوری معضلات بی‌شماری دارد، به طوری که این موضوع به نفع کشور و مصرف کننده نیست به نظر من باید قیمت گذاری دستوری حذف شود.

او ادامه داد: نرخ تایر که تنها با مجوز وزارت صمت می‌تواند افزایش یابد در یکسال اخیر نسبت به دوده صنعتی که ۳۳درصد هزینه تولید تایر را شامل می‌شود، بسیار کمتر رشد داشته که این مسئله در کنار افزایش دیگر مواد اولیه ساخت تایر عمده دلیل زیان شرکت های بزرگ این صنعت همچون شرکت بارز شده است که این زیان را نیز می‌توان به موضوع مهم قیمت‌گذاری این محصول ربط داد که سبب شده است قیمت نهایی این محصول نامتناسب با میزان رشد بهای‌تمام شده این محصول تعیین شود.

میرزایی افزود: دوده به عنوان یکی از مهمترین مواد مصرفی لاستیک در یک سال اخیر ۸۲ درصد رشد داشته و تایر بایاس شرکت بارز در این مدت تنها ۳۳درصد مجوز افزایش قیمت گرفته است و همین دلیل سبب شده است تا این شرکت با حاشیه سود منفی در فصل بهار روبرو شود. ۳۰ درصد از مواد اولیه تولید لاستیک وارداتی و ۷۰ درصد داخلی است. عمده مواد مصرفی در تولید تایر نیز مربوط به دوده صنعتی است که قیمت آن به نفت و مشتقات آن وابسته است.

میرزایی بیان کرد: موضوع قیمت‌گذاری دستوری از انتظارات این صنعت برای جلوگیری از ادامه روند کنونی است و خروج لاستیک از شمول قیمت‌گذاری و اینکه قیمت‌گذاری توسط واحدهای صنفی براساس رقابت و عرضه و تقاضا تعیین شود، کمک بانک‌ها به پروژه‌های روی زمین مانده و اعطای تسهیلات و حمایت مالی از حدود ۵۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری در صنعت تایرسازی که بلاتکلیف مانده است و ‌ حذف بروکراسی از صادرات و افزایش سهمیه صادرات لاستیک، جزو خواسته‌های ما از دولت است که می‌تواند جان تازه ای به فعالان این صنعت بدهد.

او افزود: متاسفانه مواد مصرفی لاستیک با قیمت آزاد محاسبه و خریداری می شود، قیمت گذاری دستوری بیشتر باعث افزایش قیمت لاستیک خواهد شد،سازمان حمایت ۱۷ درصد سود صنعت تایر را مشخص کرده ولی نظر ما این است که سازمان فقط نظارت داشته باشد.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: ما در حوزه لاستیک خودرو سواری در کشور هیچگونه کمبودی نداریم،صنعت تایر در سال جاری به ۳۰۰ میلیون یورو ارز برای تولید نیاز دارد، ولی تاکنون سیاست های ارزی وزارت صمت مشخص نشده است.

میرزایی گفت: مواداولیه پتروشیمی ها ۲۰ درصد رشد نرخ داشته که به تبع این موضوع سایر مواداولیه نیز دچار افزایش قیمت خواهد شد. بنابراین قیمت تایر در سال جاری باید تغییر داشته باشد تا هزینه های تولید آن منجربه زیان برای تایرسازان نشود.

او گفت: سال گذشته باید قیمت تایر افزایش می یافت، باتوجه به اینکه در سال جاری دستمزد، نهاده های تولید، تعمیر و نگهداری و حتی هزنیه های رستوران تایرسازان افزایش قیمت داشته، نرخ لاستیک خودرو باید رشد داشته باشد. گفتنی است که سایر مواداولیه مانند شتاب دهنده ها و اکسید روی بیشتر از ۲۰ درصد گران شده است. تولیدکنندگان لاستیک خودرو در سال جاری انتظار آزادسازی قیمت را دارند، امیداوریم وزارت صمت به وعده های خود عمل و در اردیبهشت ماه سال جاری شاهد آزادسازی قیمت تایر باشیم.

وی افزود: برنامه تولید تایر در سال جاری ۲۳ میلیون حلقه یا معادل ۱۵۰ هزار تن است، به دنبال توسعه برنامه های صادراتی هستیم و تلاش داریم تا مجوزهای لازم را به موازت تامین لاستیک بازار داخل دریافت کنیم.

رئیس انجمن صنفی صنعت تایر تصریح کرد: یک اتفاق بد دیگر در صنعت تایر رخ داده و آن این است که دولت برای واردات یارانه می‌دهد که این مغایر با سیاست‌های حمایت از تولید است و خواستار رسیدگی به این موضوع هستیم. برخی از گروه‌های محصولی تایر با ارز ترجیحی وارد کشور می‌شود و قدرت رقابت را از تولیدکننده‌ای که با ارز نیمایی و آزاد تولید می‌کند گرفته است.

میرزایی گفت: برای تولیدات داخل قیمت مصوب داریم، اما برای وارداتی‌ها این نرخگذاری وجود ندارد، ضمن اینکه نظارت بر واردات دقت لازم را ندارد و برخی کالاها وارد می‌شود که اصلا تولیدکننده‌اش مشخص نیست این درحالی است که تایر موضوع حساسی است و می‌تواند برای مصرف کننده خطرات جانی به دنبال داشته باشد.

محمدی حسنلویی کارشناس اقتصادی گفت: برای واردات هر کیلو تایر، باید ۴ هزار دلار هزینه کرد، اما اگر این محصول در داخل تولید شود یک دلار ارزبری دارد‎. 

او افزود: طبق توافقی که اواخر سال ۱۳۹۹ با وزارت صمت داشتیم‏، قرار شد شرکت‌های تولیدی همه آمار فروش را در سامانه جامع تجارت ثبت کنند و همه محصولات این صنعت از شمول قیمت گذاری خارج شود که با این روش تولید صنعت تایر در همان سال، ۲۰ درصد رشد داشت‏, متاسفانه در سال ۱۴۰۰ این روند دوباره بر عکس شد و وزارت صمت بدون مشورت با انجمن صنفی صنعت تایر، تایر خودرو را مشمول قیمت گذاری دستوری کرد.

محمدی ادامه داد: هم اکنون اختلاف قیمت محصول تولید شده با قیمت بازار ۱۵ تا ۶۰ درصد است و این اختلاف قیمت از جیب تولید کننده به سمت بازار می‌رود و اگر وضع به همین روال ادامه یابد فعالیت شرکت‌های تایرسازی با چالش روبرو خواهد شد.

این کارشناس اقتصادی اضافه کرد:صنعت تایر مرتبط با صنعت حمل و نقل است و در اصل‏،۸۴ درصد جابجایی انسان و کالا را انجام می‌دهد، اما متاسفانه تاکنون توجه‌ها به این صنعت بسیار کم بوده برای نمونه در زمینه نرخ گذاری این صنعت ناعادلانه برخورد شده است، در یک سال و نیم گذشته، سهم انواع مواد در قیمت محصول ۶۵ درصد بوده که اکنون به ۸۲ تا ۸۵ درصد رسیده، یعنی مواد به طور مداوم در حال گران شدن است، اما قیمت تایر ثابت مانده است.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • تولید زیر تیغ واردات یارانه‌ای!
  • اصلاح قیمت مواد اولیه برای تولید خودرو امری ضروری است/ افزایش 40 درصدی اعلام نیاز سایپا به ورق خودرو در راستای افزایش تولید خودرو در سال جاری
  • امیدی که در «هفت‌تپه» زنده شد
  • ارزش صادرات فرش ماشینی به ۲۸۰ میلیون دلار رسید
  • کمبودی در توزیع لاستیک خودرو‌های سواری نداریم
  • صادرات دام راهکاری برای ایجاد رونق صنعت دامپروری
  • احیای مستقیم فولاد هرمزگان ۱۵ درصد فراتر از طراحی کارخانه
  • احیای بیش از ۳۰۰ کارخانه از ابتدای دولت در خراسان رضوی
  • فعال کارگری: دولت با احیای کارخانه‌های تعطیل یا نیمه‌تعطیل، تولید داخل را زنده کرد
  • احیای ۳۰۸ کارخانه از ابتدای دولت در خراسان رضوی