Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی خبرگزاری فارس، شهاب نوروزیان عَلم عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت ایران طی یادداشتی نوشت: پیش نیاز سیاست‌گذاری صحیح اقتصادی،  درک درست شرایط و داشتن تصویر واقعی از وضعیت کلان اقتصاد و چشم انداز آینده آن است. در همین راستا، تصویری از واقعیت های اقتصاد ایران را می توان در آمارهای زیر ( برگرفته از گزارش های رسمی منتشر شده) مشاهده کرد:

- کوچک شدن و یا به عبارتی تحلیل رفتن اقتصاد ایران به میزان 5/16% (شانزده و نیم درصد) به نسبت سال گذشته

- کاهش تولید ناخالص داخلی کشور از حدود 600 میلیارد دلار در سال 1390 به حدود 450 میلیارد دلار در سال جاری (نزدیک به 40% کاهش)

- نصف شدن سهم صادرات در اقتصاد کشور نسبت به سال 97

-  افزایش نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی به عدد ناامید کننده حدود 25 درصد

شواهد ذکر شده از متغیرهای اقتصاد ایران، نشان می‌دهد که در چند سال اخیر روند رشد اقتصادی ایران مثبت نبوده و ظرفیت‌ تولید و توسعه در اقتصاد ایران به شدت افت کرده، که خود نشان دهنده کوچک شدن مستمر "کیک" اقتصاد ایران طی سال‌های گذشته و در نتیجه کمتر شدن سهم تک تک افراد جامعه (به طور متوسط) از این "کیک" و بدتر شدن وضعیت معیشتی همه مردم است!

خوشبختانه روندهای مثبت و امیدوار کننده ای در نیمه در نیمه دوم سال 99، به واسطه بهبود شرایط انتظاری پساکرونا، در اقتصاد کشور شکل گرفته است، که تداوم آنها می تواند شرایط مساعد تری را برای اقتصاد کلان کشور در سال 1400 پیش روی بگذارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

لیکن عدم درک صحیح از شرایط اقتصاد و وضعیتی که متغیرهای اقتصاد کلان در آن قرار گرفته‌اند باعث اجرای سیاست‌های غلط و در نتیجه پیامدهای نابه‌سامانی خواهد شد.

سیاست های غلط و اسرار بر رویه ها و روش های اشتباهی که قبلا آزمون خود را پس داده اند، نه تنها می تواند این روندهای مثبت را تخریب کند، بلکه رشد اقتصادی کشور را در ماه ها و سال های پیش رو همچنان در محدوده صفر و منفی نگه خواهد داشت.

رویه های اشتباهی مانند نرخ ارز دستوری 4200 تومانی و تصمیم اخیر دولت در جهت قیمت گذاری دستوری فروش صنایع بزرگ و محوری مانند فولاد. ابرام و اسرار بر این تصمیمات غلط، نه تنها می تواند باعث منفی شدن رشد اقتصادی کشور شود، بلکه باعث توزیع رانت در بین افرادی خاص (عموما نزدیک به مراکز قدرت دولتی) و ایجاد طبقات خاص با درآمدهای هنگفت نجومی و درنتیجه ایجاد شکاف و فاصله طبقاتی و فشار مضاعف بر اقشار و عموم مردم خواهد شد. درد تجربه تلخ ارز 4200 تومانی بر پیکره اقتصاد کشور هنوز التیام نیافته!

از دیگر رویه های غلط و اشتباه که تداوم آن ها می تواند آسیب های جدی را به اقتصاد کشور وارد کند، نگه داشتن اقتصاد کلان کشور در شرایط بلاتکلیفی و انتظاری نسبت به تغییرات محیط بین الملل است (همچنانکه در بودجه پیشنهادی 1400 مشهود است). در چنین شرایطی قطعا اقتصاد کشور با کمبود تقاضای واقعی و در نتیجه کوچک تر شدن اندازه آن مواجه خواهد شد. مشهود است که ادامه این رویه ها، اقتصاد کشور را همچنان در مسیر نزول نگه خواهد داشت.

راهکارهای کوتاه مدت و مُسکِن واری مانند فروش اوراق سلف نفتی نیز مانند فاجعه ای که چند ماه اخیر در بورس ایران اتفاق افتاد، در بهترین حالت صرف ریخت و پاش ها و دست و دل بازی های هدفمند و بعضا مخرب (مانند توزیع رانت) دولت خواهد داشت.

فروش این اوراق- از بعد اقتصادی نیز- صرفا منجر به انباشت بیشتر مشکلات و معضلات و حواله دادن آن ها به دوره ها و سال های بعدی خواهد بود. یک دولت بدهکار، با کسری بودجه، قطعا در موقعیتی نیست که اقتصاد کشور را به این سوی بکشاند!

در راستای برون رفت از وضعیت اسف بار موجود و نیل به یک وضعیت پایدار در اقتصاد ( بعنوان وضعیت مطلوب) بخصوص در بخش اقتصاد کلان، اولین راهکاری که مسئولین اقتصادی و سیاست‌گذاران آن می توانند مد نظر قرار دهند، در اولویت اول قرار دادن افزایش پیش بینی پذیری و ثبات اقتصادی کشور است.

اقتصاد مبتنی بر دانش و یا به عبارتی اقتصاد دانش بنیان (البته با اتکای به توان داخلی) تنها مدلی است که مبنای علمی، آن را پیش بینی پذیر و نگاه به داخل، ثبات آن را تا درجات بالایی تضمین می کند.

اقتصاد مبتنی بر دانش و توان داخلی، قطعا منجر به افزایش تولیدات صنایع کشور و همچنین رشد صادرات محصولات دانش پایه و در نتیجه بهبود وضعیت اقتصادی کشور شده، در نهایت منتج به ارتقای وضعیت معیشتی اقشار جامعه خواهد شد.

تعاریف زیادی برای "اقتصاد دانش‌بنیان"  وجود دارد، مانند " استفاده از دانش برای ایجاد کالاها و خدمات" و یا " اقتصادی که بر اساس تولید و توزیع و کاربرد دانش و اطلاعات شکل گرفته و سرمایه گذاری در دانش و صنایع دانش پایه مورد توجه خاص آن قرار می‌گیرد".

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: اقتصاد دانش ارز ارز 4200 تومانی اقتصاد ایران اقتصادی کشور اقتصاد کلان اقتصاد کشور خواهد شد رویه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۶۸۴۲۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کسب رتبه سوم استان بوشهر در توسعه اقتصاد دانش بنیان

احمد محمدی زاده در جمع خبرنگاران اظهار داشت: در دولت سیزدهم اقدمات بسیار خوبی در حوزه اقتصاد دانش بنیان در استان انجام شده است و دستاورد‌های خوبی در حوزه دانش بنیان‌ها و شرکت‌های فناور در سال گذشته داشته ایم.

استاندار بوشهر افزود: تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان از جمله قوانین مهم و خوبی بود که طی سالیان اخیر به مرحله اجرا رسیده و تمامی دستگاه‌های خدمت رسان مکلف هستند که ارائه خدمات به شرکت‌های دانش بنیان را در اولویت قرار دهند.

رئیس ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان استان بوشهر اظهار داشت: استان بوشهر در ارزیابی سال ۱۴۰۲ وزارت کشور و شاخص‌های ده گانه شامل ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان، برنامه ریزی اقتصاد دانش بنیان، ماموریت گرایی دانشگاه ها، تعیین ماموریت پارک‌های علم و فناوری، تعیین ماموریت کارآفرینان، تعیین ماموریت نخبگان، اقدامات تسهیلگرانه، افزایش تولید دانش بنیان، مردمی سازی اقتصاد دانش بنیان و صادرات دانش بنیان، با اقدامات در خور تحسین عملکرد مناسبی را ثبت و با کسب ۸۴ امتیاز از مجموع ۱۰۰ امتیاز این ارزیابی، رتبه سوم کشور را به خود اختصاص داده است.

محمدی زاده گفت: طبق ارزیابی وزارت کشور، استان بوشهر در شاخص‌های تشکیل جلسات ستاد اقتصاد دانش بنیان، اقدامات تسهیگرانه و مردمی سازی اقتصاد رتبه دوم و در مجموع شاخص‌ها رتبه سوم را کسب کرده است.

استاندار بوشهر افزود: استان بوشهر در برنامه اقتصاد دانش بنیان، ماموریت گرایی پارک‌های علم و فناوری و هیئت‌های اندیشه ورز و تولید دانش بنیان نیز از استان‌های پیشرو و گروه اول در سطح کشور معرفی شده است.

محمدی زاده با بیان اینکه رتبه استان بوشهر در سال ۱۴۰۱ رتبه ۲۱ بوده است، افزود: با حمایت‌های معاونت اقتصادی استانداری و تلاش پارک علم و فناوری خلیج فارس و هم افزایی و تلاش مدیران دستگاه‌های اجرایی و روسای دانشگاه‌های عضو ستاد اقتصاد دانش بنیان و با تلاش جمعی، استان بوشهر توانسته رتبه سوم کشوری در توسعه اقتصاد دانش بنیان را بدست آورد.

وی اضافه کرد: کسب این توفیق که نشان از توسعه و نفوذ دانش و فناوری در فعالیت‌های اقتصادی است نوید بخش آینده‌ای درخشان برای جوانان استان خواهد بود.

باشگاه خبرنگاران جوان بوشهر بوشهر

دیگر خبرها

  • کسب رتبه سوم استان بوشهر در توسعه اقتصاد دانش بنیان
  • موافقت وزیر اقتصاد عربستان با ۵ پیشنهاد ایران
  • بهبود اقتصادی؛ از میدان «واقعیت» تا میدان «تصویر»
  • چرا ایران تحریم‌ناپذیر است؟
  • رشد اقتصادی ایران در ۲۰۲۳ بر اثر دانش‌بنیان شدن صنعت نفت و گاز به دست آمد/ استفاده حداکثری از توان دانش بنیان‌ها جواب داد
  • عزم هیئت الجزایری برای توسعه همکاری فناورانه با ایران
  • وزیر اقتصاد به عربستان می‌رود
  • دولتی‌ها به جای رقابت، نظارت کنند
  • رئیسی: ایران تحریم ناپذیر است / با ترور دانشمندان نمی‌توانند دانش بومی را از ما بگیرند
  • عملیات «وعده صادق» نشان داد جنگ‌هراسی در اقتصاد تاثیرگذار نیست