Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-06@21:32:48 GMT

ارز 4200 تومانی باید حذف شود

تاریخ انتشار: ۲۷ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۶۹۶۸۸۶

ارز 4200 تومانی باید حذف شود

خبرگزاری آریا - یک اقتصاددان گفت: حذف نرخ ارز 4200 تومانی مفید است، اما نرخ‌گذاری مجدد آن به مصلحت نیست و تنها نرخ شناوری که متناسب با قیمت سامانه نیما باشد می‌تواند برای برون‌رفت از این وضعیت، به ما کمک کند.
به گزارش خبرگزاری آریا ، حسین محمودی اصل، اقتصاددان در گفت‌وگو با ایبِنا گفت: روزی که سیاست ارز 4200 تومانی ابلاغ شد، دولت در نظر داشت که ارز تک نرخی خواهد شد و برای تمامی مصارف و موارد پیش‌بینی‌های لازم شده بود، اما مسئله آن است که این اصل را نادیده گرفته بود که قیمت‌گذاری دستوری برای نرخ ارز نمی‌توان لحاظ کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی با اشاره به اینکه برخلاف پیش‌بینی دولت نرخ ارز به سمت تک نرخی شدن حرکت نکرد، ادامه داد: مشکل اصلی هم خود رقم 4200 بود. یعنی برای نرخ ارز قیمت‌گذاری دستوری دولتی انجام شد. در حالی که تک نرخی شدن ارز به این معنا است که نرخ در اختیار بازار و عرضه و تقاضا خواهد بود و دولت هیچ ارزی را به عنوان سهمیه از قبیل خرید دارو و کالاهای اساسی نداشته باشد.
این اقتصاددان اضافه کرد: البته این اقدام معمولا در شرایط ثبات اقتصادی و غیرتحریمی کاملا قابل اجراست، اما ما این فرصت‌ها را از دست داده بودیم به طوری که قبل از تحریم، پیشنهادات مختلفی داشتیم که ارز تک نرخی شود.
بازار متشکل ارزی دیر تشکیل شد
محمودی اصل با بیان اینکه در سال 96 ما حدود 50 میلیارد دلار صادرات نفتی و حدود 47 میلیارد دلار صادرات غیر نفتی داشتیم، تصریح کرد: در آن دوره، ما حتی مازاد بر نیازمان ارز داشتیم اما آن موقع این اتفاق نیفتاد که همه بسترها آماده شود و ارز تک نرخی شود. از جمله بازار متشکل ارزی که خیلی دیر اتفاق افتاد. در حالی که ما می‌توانستیم یک بازار متشکل ارزی داشته باشیم که هم به صورت اسکناس و حواله باشد و هم بتواند بازار آزاد را تحت تاثیر قرار دهد و ملاک قیمت‌گذاری باشد.
حتی در شرایط تحریم هم ارز تک نرخی بهتر است
این اقتصاددان تاکید کرد: حتی در شرایط تحریم ارز تک نرخی قطعا می‌تواند بسیار مفیدتر باشد چرا که ارزهای سهمیه‌ای تحت عنوان ارز 4200 تومانی و نظایر آن که به صورت سهمیه‌ای داده می‌شود، مازاد تقاضا ایجاد می‌کند و به رانت دامن می‌زند. یعنی میزان تقاضا برای چنین سهمیه‌ای بالا می‌رود و حضور سوداگران و دلالان به تورم دامن می‌زند.
محمودی اصل یادآور شد: در حالت عادی، احساس بازار این است که مثلا ارز مورد نیاز 20 میلیارد دلار است و معاملات حول همان عدد شکل می‌گیرد. در شرایطی که ما بخشی از بازار را سهمیه‌ای کنیم، تقاضاهای مختلفی در سامانه ثبت می‌شود و بازار به این سمت می‌رود که انگار نیاز مثلا 50 میلیارد دلار است و این نیاز کاذب باعث می‌شود که التهابات در بازار ارز تشدید شود.
ما با «ارز حمایتی» مخالفیم
این اقتصاددان با تاکید بر اینکه از منظر اقتصادی کاملا با ارز حمایتی مخالف است، تصریح کرد: این امر نشان داد که کارساز نیست و حتی تورم کالاهایی که ارز 4200 تومانی می‌گرفته‌اند بیشتر از کالاهایی است که این ارز به آنها تعلق نگرفته است. دلیل این امر هم این است که ایجاد سهمیه ارزی با نرخ پایین‌تر تنها دلالی و واسطه‌گری را افزایش داده و به رانت دامن زده است.
محمودی اصل خاطرنشان کرد: هیچ چاره‌ای نداریم جز اینکه ارز 4200 تومانی را حذف کنیم. البته الان برخی دوستان نگران این هستند که این امر موجب عوارضی بر بازارها شود اما ما در مورد گوشت تجربه داشتیم، وقتی گوشت سهمیه‌ای حذف شد، اتفاقا قیمت گوشت به تعادل رسید و کنترل شد.
وی با بیان اینکه ارز سهمیه‌ای در دولت‌های مختلف اسامی گوناگونی همچون ارز مبادله‌ای، ارز یارانه‌ای، ارز 4 هزار و دویستی و نظایر این داشته است، ادامه داد: یکی از مصائب بزرگ ما این است که اگر ارز حمایتی قیمت کمتر از این هم داشته باشد، نه تنها به تولید داخلی کمک نمی‌کند بلکه پدیده قاچاق معکوس را افزایش می‌دهد.
ارز حمایتی به قاچاق معکوس دامن می‌زند
این اقتصاددان اضافه کرد: مسئله این است که ما 6000 کیلومتر مرز خاکی و 2000 کیلومتر مرز آبی داریم و این باعث می‌شود کالاهایی که ما برای آن ارز حمایتی اختصاص می‌دهیم تا با بهای تمام شده پایین‌تری داشته باشند، سر از قاچاق معکوس به کشورهای همسایه در می‌آورند.
به بیان محمودی اصل، قاچاق معکوس به این معناست که به جای اینکه ارزش پول ملی ما تقویت شود و قاچاق کالاها از خارج کشور به داخل باشد، با کاهش ارزش پول ملی مثل شرایط الان، کالاهای داخلی که برای مصرف‌کننده ایرانی است، به خارج از کشور صادر می‌شود.
وی با ذکر مثالی ادامه داد: وقتی صادرات شکر و گندم را ممنوع اعلام کردیم، اتفاقی که افتاد این بود که کالاهای جایگزین از جمله شیرینی در یک مقطعی 880 میلیون دلار صادر شد، چون بهای تمام شده پایین‌تری داشت. مسافران زیادی به بهانه‌های مختلف از عراق وارد خرمشهر و آبادان شدند و در مقطعی 5-6 ماهه بیش از 260 هزار نفر ورودی داشتیم و ما خوشحال بودیم که گردشگر وارد کشور شده در حالی که اینها در عمل، قاچاقچی بودند و مایحتاج روزمره‌شان را به قیمت یک چهارم جهانی از داخل کشور ما تهیه می‌کردند و می‌بردند و ما مجبور می‌شدیم برای جایگزین آن کالاها، مجدداً ارز 4200 تومانی به واردکننده بدهیم تا بانک مرکزی از بازار آزاد دلار 25 هزار تومانی تهیه کند و با قیمت 4200 به واردکننده بدهد.
حذف ارز دولتی یعنی حذف دلالی
این اقتصاددان با بیان اینکه این روند، معکوس و معیوب است که پاسخگو نیست، اظهار کرد: ما مجبوریم به سمتی برویم که قیمت‌ها آزاد شود و مطمئن باشید اگر نرخ‌ها آزاد شود، همین قیمت کنجاله که این‌قدر بحث داشت که در قیمت مرغ و گوشت تاثیر می‌گذارد، پایین خواهد آمد؛ چرا که دلالی دیگر به صرفه نخواهد بود و مازاد تقاضا حذف خواهد شد.
وی اضافه کرد: ما می‌توانیم از طریق «کارت اعتباری خرید» این یارانه‌ای را که دولت تخصیص می‌دهد، در اختیار مردم قرار دهیم تا به جای دلالان و سوداگران و رانتخواران، مردم خودشان منتفع شوند و مستقیماً تاثیر هدفگذاری دولت را لمس کنند.
«یارانه» این جیب به آن جیب است
محمودی اصل که دو سال پیش در گفت‌وگویی با عنوان «تصمیم یک شبه برای مشکل چند ساله ارزی» انتقاد و مخالفت خود را با ارز 4 هزار و دویستی اعلام کرده بود، در پاسخ به این سوال که آیا یارانه به مصرف‌کننده موثرتر از یارانه به تولیدکننده است، اظهار کرد: بنده معتقدم که جدای از این دو، این کنترل تورم است که منافع بیشتری را به مردم می‌رساند تا اینکه ما به مردم یارانه دهیم. الان هم فرقی ندارد چرا که دولت کسری بودجه دارد و می‌خواهد کسری بودجه خود را تامین کند چون از یکسو به مردم یارانه می‌دهد که کسری بودجه ایجاد می‌کند و از سوی دیگر، مجبور است دست در جیب مردم کند تا این کسری بودجه را جبران کند! که، عملاً تورم ایجاد می‌کند.
وی افزود: در هرصورت این اتفاق می‌افتد لذا ما با اصل یارانه به این شکل مشکل داریم. چون اگر دولت یارانه ندهد، دست در جیب مردم هم نخواهد کرد اما در حالت کلی ما معتقدیم وقتی این یارانه را به صورت ارز 4200 تومانی می‌دادید، یارانه را دلال می‌خورد، پس چرا همین میزان یارانه روی ارز دولتی را مستقیم به مردم ندهید تا قیمت‌ها هم یکدست شود و کاهش پیدا کند.
تکرار کف‌گذاری نرخ ارز اشتباه است
محمودی اصل تصریح کرد: من موافق حذف ارز 4200 تومانی هستم، اما مخالف قیمت 17 هزار و 500 تومانی مجلس و حتی حتی مخالف عدد 11 هزار و 500 تومانی دولت هم هستم. بنده می‌گویم این عددها باعث می‌شود که یک کف‌گذاری برای قیمت ارز ایجاد شود در حالی که در منطق اقتصادی، قیمت ارز نمی‌تواند زیاد پایین بیاید.
این اقتصاددان ادامه داد: بنابراین من معتقدم این روش همانند ارز سهمیه‌ای کنونی خواهد شد با این تفاوت که نوسانان آن کمتر است و دلال بازی کمتری دارد. وی درباره نرخ‌گذاری ارز در بودجه 1400 خاطرنشان کرد: اگر قرار باشد این اتفاق بیفتد، بهتر است ما معیارمان را سامانه نیما قرار دهیم، چرا که شناور است و کف ندارد و نوسانات حول همان رقم می‌چرخد.
محمودی اصل اضافه کرد: این روش بهتر است از اینکه ما بخواهیم نرخ مشخصی قرار دهیم و دولت هم آن را کمتر در نظر بگیرد تا وقتی تسعیر نرخ ارز محاسبه می‌کند عدد کمتری به دست بیاید و این عدد کمتر در ظاهر وابستگی بودجه به نفت را کمتر نشان دهد، در حالی که می‌دانیم در نرخ 17 هزار و 500 تومانی وابستگی به درآمد نفتی بیشتر می‌شود.
این اقتصاددان با بیان اینکه برای محاسبه نرخ تسعیر ارز 17 هزار و 500 تومانی باید دولت و بانک مرکزی معادل آن، منابع در اختیار بودجه سالانه قرار دهند، گفت: به عبارتی نمایندگان مجلس وقتی این رقم را علی‌الظاهر از اینجا حذف می‌کنند برای آن یک خواب دیگری هم دیده‌اند و آن این است که بانک مرکزی موظف می‌شود که پول به بازار تزریق کند که این هم چالش‌های خاص خود را دارد که نباید نادیده گرفت.
وی در پایان افزود: من به جرئت می‌گویم که حذف نرخ ارز 4200 تومانی را مفید می‌دانم اما نرخ‌گذاری مجدد آن را به مصلحت نمی‌دانم و تنها نرخ شناوری که متناسب با قیمت سامانه نیما باشد شاید بتواند برای برون رفت از این وضعیت، کمک‌کننده باشد.
-->

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: هزار و 500 تومانی ارز 4200 تومانی میلیارد دلار قاچاق معکوس ارز تک نرخی کسری بودجه ارز حمایتی محمودی اصل سهمیه ای نرخ ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۶۹۶۸۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت لیر ترکیه امروز شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳

قیمت لیر ترکیه امروز شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳, در بازار ۱,۹۲۰ تومان است که نسبت به روز گذشته ۱۰ تومان (۰.۵۲ درصد) کاهش یافته است. هر واحد لیر ترکیه، روز گذشته با قیمت ۱,۹۳۰ تومان معامله می‌شد.

امروز لیر ترکیه در بازار آزاد مانند دیروز با کاهش قیمت روبرو بوده است، قیمت لیر ترکیه که دیروز با کاهش قیمت ۵ تومانی به ۱,۹۳۰ رسیده بود، امروز شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ با کاهش ۱۰ تومانی (۰.۵۲ درصد) به ۱,۹۲۰ رسید.

بالاترین قیمت لیر ترکیه در ۲۴ ساعت گذشته ۱,۹۲۰ تومان و در پایین‌ترین قیمت در رقم ۱,۹۱۵ تومان خرید و فروش می‌شد. قیمت فعلی لیر ترکیه نسبت به هفته گذشته ۰.۵۲ درصد افزایش را نشان می‌دهد. همچنین بهای هر واحد لیر ترکیه در شش ماه گذشته حدود ۵.۴۹ درصد افزایش یافته است.

tags # قیمت لیر ترکیه سایر اخبار (تصاویر) این گوسفند غول‌پیکر چینی از پورشه هم گران‌تر است! قارچ‌های زامبیِ سریال آخرین بازمانده (The Last Of Us) واقعی هستند! (تصاویر) عجیب و باورنکردنی؛ اجساد در این شهر خود به خود مومیایی می‌شوند آخرین حسی که افراد در حال مرگ از دست می‌دهند، چه حسی است؟

دیگر خبرها

  • فردا آخرین مهلت دریافت مرحله سوم طرح فجرانه کالابرگ است
  • کاهش ۵۰ هزار تومانی قیمت دام زنده سبک نسبت به سال گذشته
  • قیمت سکه و طلا امروز ۱۷ اردیبهشت؛ سکه یک میلیون تومان گران شد
  • قیمت طلا، سکه و ارز امروز ۱۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳/ طلا و سکه باز هم گران شد
  • ریزش قیمت طلا و انواع سکه در پی کاهش نرخ ارز
  • تمدید طرح فجرانه کالابرگ الکترونیکی دور از انتظار نیست
  • قیمت سکه و طلا امروز ۱۶ اردیبهشت؛ سکه ۴۰۰ هزار تومان ارزان شد
  • طرح فجرانه کالابرگ الکترونیکی تمدید می‌شود؟
  • بازار طلا از خواب خوش صعود، می‌پرد؟
  • قیمت لیر ترکیه امروز شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳