Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبر به قدری شوکه کننده بود که پایه های قانون را در غروب سرد بهمن ماه به لرزه درآورد. خبری که با تیترهایی همچون سیلی قانون گذار بر صورت مجری قانون بازتاب پیدا کرد و همچنان اما و اگرها در خصوص آن بسیار و بسیار است.

به گزارش برنا؛ بدون شک سخت ترین دوران در کشورمان با اختلاف بسیار زیاد خدمت دوران سربازی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حضور 200 تا 250 ساعته سربازان در ماه و انجام وظیفه در سخت ترین شرایط ممکن آن چیزی است که هیچ طیف شغلی نمی تواند آن را تحمل کند، به خصوص زمانی که حقوق دریافتی 200 تا 300 هزار تومان باشد.

حقوق سربازان کفایت عبور با اتوبوس از خط ویژه را نمی دهد

مبلغی که حتی پول جریمه عبور آن ها با اتوبوس از خط ویژه نیز نمی شود. این قشر از جامعه ارزشمندترین دوران زندگی خود را بدون هیچ چشم داشتی در اختیار جامعه و مردم قرار می دهند و شاید تنها انتظار آن ها این باشد که حقوقی دریافت کنند تا صرفا هزینه رفت و آمد آن ها به محل خدمت جبران شود و مجبور نباشند از خانواده های خود برای خدمت سربازی هزینه ای دریافت کنند. حداقل کمکی که مجلس سالیان سال از تحقق آن سرباز زد و حالا امروز...

خبر به قدری شوکه کننده بود که پایه های قانون را در غروب سرد بهمن ماه به لرزه درآورد. خبری که با تیترهایی همچون سیلی قانون گذار بر صورت مجری قانون بازتاب پیدا کرد و همچنان اما و اگرها در خصوص آن بسیار و بسیار است.

نخستین واکنش

سخنگوی ناجا در اطلاعیه ای عنوان کرد: اجازه نمی دهیم  به ساحت مقدس سبزپوشان خدوم ناجا در هر جایگاه و مقامی توهین و تعدی شود و در صورت احراز تقصیر نماینده مجلس، ناجا از حق کارکنان خود به جدیت دفاع خواهد کرد.

اقدام سرباز ما کاملا درست و برگرفته از قانون بود

رئیس پلیس راهور تهران با تاکید بر این که کار سرباز ما کاملا درست و برگرفته از قانون بود و سرباز نباید به خودرویی که فاقد مجوز بود اجازه تردد در خط ویژه می‌داد.

در این میان برخی نمایندگان مجلس از جمله مصطفی میرسلیم بر این باور است که «جریان عنابستانی مشکوک به نظر می‌رسد. هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان باید با دقت رسیدگی کند، مبادا در ورای این جریان افرادی می‌خواهند مجلس را بدنام کنند.» اما رئیس پلیس راهور فاتب تاکید کرد: مستنداتی مبنی بر برخورد فیزیکی نماینده با سرباز پلیس راهور داریم که کاملا کفایت می‌کند و باید ببینیم مرجع قضائی در این رابطه چه تصمیم‌گیری‌ خواهد کرد.

واکنش عالی ترین مقام انتظامی کشور

سردار حسین اشتری نیز با اشاره به این اتفاق عنوان کرد که در همان لحظات اولیه که از این اتفاق با خبر شدم به معاونت حقوقی ناجا و بازرسی دستور دادم تا این موضوع را به صورت ویژه رسیدگی کنند. اگر این اتفاق رخ داده باشد حتما از مامور راهور خود حمایت خواهیم کرد. همه باید قانون را رعایت کنند و هیچکس در مقابل قانون استثنا نیست و همه در مقابل قانون مساوی هستند.

در این میان شاید آن موردی که سوال بسیاری از شهروندان باشد این است که کدام خودروها حق عبور از خط ویژه را دارند و قانون در این خصوص چه می گوید؟

کدام خودروها حق عبور از خط ویژه را دارند؟

سرهنگ داود قاسمیان، معاون عملیات پلیس راهور ناجا در این خصوص به خبرنگار اجتماعی برنا گفت: اتوبوس های شرکت واحد اتوبوسرانی، خودروهای تعمیراتی وابسته به این شرکت، خودروهای ماموریتی سازمان آتش نشانی که مجهز به وسایل امدادی و اطفای حریق بوده و در حال انجام ماموریت هستند و خودروهای فوریت های پزشکی می توانند از خط ویژه استفاده کنند.

او افزود: وسایل نقلیه انتظامی و راهور دارای علائم سمعی و بصری غالبا در ماموریت و یا در حال اسکورت هستند نیز می توانند از خط ویژه استفاده کنند.

این مقام انتظامی خاطرنشان کرد: خودروهای تشریفات وزارت امورخارجه و ریاست جمهوری در زمان حضور خودروی پیشرو راهور نیز می توانند از خط ویژه استفاده کنند. همچنین خودروهای دیپلمات های کشورهای خارجی مقیم در ایران با نصب پرچ کشورشان می توانند از خط ویژه عبور کنند اما سایر خودروهای متعلق به سفارتخانه ها نمی توانند از خط ویژه عبور کنند.

معاون عملیات پلیس راهور ناجا افزود: بانک مرکزی نیز خودروهای پول رسان وابسته به بانک ها را به پلیس راهور ناجا معرفی می کند و آن ها نیز پس از اخذ مجوز می توانند از خط ویژه عبور کنند. همچنین خودروهای مسئولین کشوری و لشکری نیز با اخذ مجوز از پلیس راهور ناجا می توانند از خط ویژه عبور کنند.

مجازات هتک حرمت به مجری قانون

این تمام آن چیزی بود که راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به این سوال که کدام خودروها حق عبور از خط ویژه را دارند، بیان کرد و سوال مهم تر این است که آیا نماینده مجلس از این موارد آگاه نبوده است و این چنین قامت مجری قانون گذار را خدشه دار کرده است؟ این امر به دور از ذهن است زیرا بعید به نظر می رسد که قانون گذار کشور نداند هتک حرمت مجری قانون در حین خدمت جرم بوده و مجازات دارد. بر اساس ماده ۶۰۹ قانون مجازات اسلامی هر کسی که به کارمندان و مامورین دولت اهانت کند، علاوه بر جزای نقدی و شلاق تا 74 ضربه، به مجازات حبس از سه تا 6 ماه محکوم می شود.

خلا در ضمانت اجرایی قانون نظارت بر رفتار نمایندگان است

عبدالصمد خرمشاهی، حقوقدان و وکیل پایه یک دادگستری در این خصوص به خبرنگار برنا گفت: مجلس در حال بررسی قانون نظارت بر رفتار نمایندگان است، هرچند طبق همین قانون فعلی نمایندگان باید در رفتار، کردار و اخلاق خود رعایت قانون و شئونات اخلاقی را در پیش گیرند و در این عرصه آن ها موظف به این امر شده اند. اصل بر این است که یک نماینده گذشته با توجه به این که از فیلترهای مختلف گذشته است و یک فرد عام نیست که نداند چگونه رفتار کند. اصل بر این است که مجلس نماینده تمامی قوانین و اصول را می داند و در خلاف آن باید پاسخگو باشد.

او افزود: نمایندگان مجلس صرفا در سخنرانی های خود و اظهارنظر مصون هستند و در موارد دیگر حق ندارند برخلاف قانون عمل کنند. امروز خلا در ضمانت اجرایی قانون نظارت بر رفتار نمایندگان است و باید در اصلاح آن به این سمت حرکت کرد. باید به این توجه شود که آیا پس از چنین تخلفاتی می توانند نمایندگان مجلس را عزل کرد یا خیر. باید در قانون جدید پیش بینی شود که مجازات سیلی زدن به مامور قانون توسط نماینده چه چیزی است.

مجلس برای حل معضل ترافیک چه اقدامی انجام داده است؟

در ورای بررسی حقوقی این مسئله سوال مهمی که مطرح می شود این است که آیا مجلس به اصل حل مشکل مردم نیز توجه می کند یا صرفا در گیر و دار عبور یا عدم عبور از خط ویژه با خودروی معمولی یا شاسی بلند است؟ بی شک بر کسی پوشیده نیست که ترافیک این روزهای پایتخت به شدت افزایش یافته است و صبر و تحمل همگان را به حداقل رسانده است اما آیا نمایندگان مجلس به جای تاکید بر استفاده از خط ویژه به این فکر کرده اند که چه زمانی باید به مسئله ترافیک پایتخت رسیدگی کنند و در این حوزه اقداماتی انجام دهند؟ آیا این مسئلههبرای آن ها اهمیت دارد و یا با پا گذاشتن بر روی قانون و عبور از خط ویژه، از کنار گرفتاری های بی شمار مردم گذشته و قصد ندارند تا این موارد را حل و فصل کنند و اگر به آن ها اجازه داده نشد، سیلی خستگی ترافیک  را بر صورت سرباز وطن بنشانند و به این سوال پاسخ ندهند که مقصر اصلی این روزهای ترافیک سنگین تهران و به تبع آن آلودگی های نفس گیر چه کسی است و ای کاش همین نماینده مجلس پس از 4 سال این توضیح را به مردم بدهد که برای کاهش این ترافیک چه اقدامی انجام داده است؟

تقریبا هیچ!

//انتهای پیام:4

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: خط ویژه سیلی خوردن سرباز راهور سیلی خوردن نظارت بر رفتار نمایندگان پلیس راهور ناجا عبور از خط ویژه نمایندگان مجلس خط ویژه مجری قانون قانون گذار بر صورت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۸۸۲۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

همه جا نه، در این یک فقره اما حق با بهروز افخمی بود!

   عصر ایران؛ مهرداد خدیر- با اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری و تقلیل ساعات کار هفته از 44 ساعت به 40 ساعت بحث اضافه شدن یک روز تعطیل دیگر جدی شد و اتاق‌های بازرگانی به تکاپو افتادند و خواستار آن شدند این تعطیلی روز شنبه باشد تا جمعه و شنبه تعطیل باشند زیرا اگر قرار بر تعطیلی پنج‌شنبه‌ها باشد رابطه کاری ایران با دیگر کشورها بیشتر قطع خواهد بود.

  در حالت فعلی شنبه‌ها و یکشنبه طرف‌ها تجاری تعطیل‌اند و جمعه هم ما و در عمل نیز پنج‌شنبه‌ها تق و لق است و از 7 روز هفته 3 روز باقی می‌ماند!

  منطق اقتصادی و تجاری می‌گوید شنبه‌ها اما چون شنبه روز تعطیل و فراغت یهودیان است قبلا هم نوشتم حساسیت ایجاد می‌شود چرا که در 10 فرمان موسای پیامبر هم آمده که 6 روز کار کن و روز هفتم هیچ کاری انجام نده و به فراغت بگذران زیرا خداوند (یهوه) جهان را در 6 روز آفرید و روز هفتم به استراحت پرداخت.

  پدرام سلطانی فعال بازرگانی در نکته سنجی جالب توجهی گفته اشتراک با صدها میلیون مسلمان که جمعه و شنبه تعطیل‌اند نادیده گرفته شده و همۀ نگاه‌ها به 15 میلیون یهودی است که شنبه‌ها تعطیل‌اند.

  یک بار از بهروز افخمی که مواضع شاذ امروز را نداشت رسیدم در کمیسیون فرهنگی مجلس (ششم) برای سینما چه می کنید؟ به طعنه و خارج از مصاحبه رسمی گفت کار من این است که به صرافت قانون نویسی برای سینما نیفتند چون قانون با خواست شما شروع می‌شود ولی در ادامه آن قدر اضافه و پیرایه و تبصره به آن می‌بندند که به قانون دیگری بدل می‌شود!

  روشن است که دولت ابراهیم رییسی که نه گفتمان اختصاصی دارد نه ابتکار ویژه نمی‌تواند تصمیم بگیرد. خود رییس جمهور هم تنها ادبیات رسمی را تکرار می‌کند و تقریبا در هیچ زمینه‌ای نظر مستقل ندارد چون با این حال و هوا بیگانه است و ۴۰ سال در دستگاه قضایی با باید و نباید سپری کرده به عکس احمدی‌نژاد که ابتکارات خاص خود را داشت یا روحانی که کلید مشکلات را در دیپلماسی می جست یا خاتمی که در توسعه سیاسی و تعادل گفتمان های اقتصادی.

  پس این انتظار که دولت رییسی بتواند به تصمیمی درباره پنج شنبه یا شنبه یا هر تصمیم مهم دیگر برسد خطاست. مجلس هم اعلام مراعا کرده یعنی بلاتکلیف. در این فضا روزنامه شهرداری تهران در راستای ماموریت مصرح خود به این موضوع ورود کرده و دو روز پنج شنبه و جمعه را مذهبی و مناسب تعطیل اعلام کرده و شنبه را طبعا مردود دانسته است.

  به این موضوع خیلی پیش‌تر پرداخته بودم و قابل حدس بود اما غرض این است که در حالی که بحث سینمایی نیست ناگهان بگوبم حق با بهروز افخمی بود! افخمی متاخر را نمی‌گویم که زیاده از حد بانمک و شور شده. همان افخمی اواخر دهه ۷۰ و اوایل دهه ۸۰ منظور است که یک چند از پشت دوربین برخاست و بر کرسی نمایندگی مجلس نشست. همین که گفته بود برخی موضوعات اگر قانون نداشته باشند بهتر است یا دست کم مسکوت بمانندچون می خواهی ابرو درست کنی چشم کور می شود و حالا حکایت افزودن تعطیلی پنج شنبه هاست که طبعا برای کارمندان شیرین تر است ولو در برخی ادارات و شرکت ها اجرا شده اما بازرگانان به دنبال شنبه بودند و حالا می بینند پنج شنبه هم دارد اضافه می شود.

  در عرصه ای دیگر خانم کولایی هم درباره رژیم حقوقی دریای خزر همین دیدگاه را داشت که چون به جای اتحاد شوروی و در ساحل خزر با ۴ کشور طرف هستیم وضعیت فعلی که رژیم حقوقی نهایی نشده به نفع ماست.

  بله. گاهی می خواهی ابرو درست کنی و چشم کور می شود و احتمالا اتاقی ها حالا این  حس را دارند. خوش به حال آقای رییسی که موضع خاصی ندارد و در همین سفر پاکستان و سریلانکا همه جا یک حرف را مدام تکرار می کرد. با این وصف باید دید مراعای مجلس و نظر شهرداری به کجا می رسد تا یادمان بیاید حق با بهروز افخمی بود. گاهی دست نزنی بهتر است. مثل قانون بودجه که احمدی نژاد دیر به مجلس ارایه می داد تا کمتر دست کاری کنند و یک بار هم با سی‌دی خالی آنان را دست انداخت!

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: تعطیلی شنبه‌ها به‌جای پنج‌شنبه‌ها؛ چرا احتمال مخالفت قم زیاد است؟

دیگر خبرها

  • حج را نمی‌توان با اعمال دیگر جایگزین کرد
  • پرسپولیس با خستگی راه مقابل آلومینیوم!
  • خستگی و سرعت غیر مجاز دو عامل تصادفات پایتخت
  • پلیس راهور: مناطق ۴ و ۱۲ دارای بیشترین آمار تصادفات پایتخت هستند
  • همه جا نه، در این یک فقره اما حق با بهروز افخمی بود!
  • وقتی دولت و بذرپاش ابلاغیه رهبری را دور می‎زنند
  • برنامه برای انضباط بخشی بیشتر در جهت روانسازی ترافیک
  • «فراجا» در موضوع حجاب میان اهمال و قانون‌گریزی تفاوت قایل است
  • برخورد پلیس راهور اصفهان با تغییر وضعیت ظاهری خودرو‌ها
  • خبر جدید پلیس درباره نرخ جریمه رانندگی 1403