Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-07@20:42:56 GMT

مدل‌های بازگشت به زندگی پس از کرونا

تاریخ انتشار: ۶ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۷۸۹۲۹۴

مدل‌های بازگشت به زندگی پس از کرونا

 اردشیر گراوند، جامعه‌شناس با بیان اینکه نمی‌توان جامعه را در ایام شیوع کرونا و پساکرونا به حال خود رها کرد، گفت: کرونا تجربه تلخی برای تمام جوامع بود و شاید تا سالیان سال این تلخی در ذهن شهروندان باقی بماند و عوارض سوئی را بر جای بگذارد. او در گفت‌وگو با همشهری با اشاره به اینکه باتوجه به شیوع کرونا و عوارض ناشی از آن، تمام شهروندان نیاز به فرایند مشاوره روانی، اجتماعی و فرهنگی دارند، گفت: عوارض روانی- عاطفی این پدیده برای جامعه، خانواده‌ها و خصوصا سالمندان بسیار سنگین بوده و هست و نمی‌توان جامعه را در این روزها و خصوصا در ایام پساکرونا به حال خود رها کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به‌گفته گراوند، در یک سال گذشته بسیاری از افراد درگیر این ویروس شده و یا عزیزان خود را از دست دادند یا بسیاری از خانواده‌ها به‌دلیل شرایط نامساعد اقتصادی با آسیب‌هایی مواجه شده‌اند و به همین دلیل مددکاران اجتماعی و جامعه‌شناسان باید مدل‌هایی را برای بازگشت به زندگی معمولی و سازوکار تطبیق با شرایط زندگی پساکرونایی ارائه دهند چراکه احتمالا یک مدل زندگی جدید را در پساکرونا خواهیم داشت. کرونا باعث شد تا سبک و سیاق زندگی مردم نسبت به قبل از آن تفاوت‌هایی را داشته باشد.
 این جامعه‌شناس ادامه داد: 3نوع بررسی باید در این‌باره انجام شود، نخست، تجربیات فرد به فرد انسان‌هاست که این تجربیات از فردی به فرد دیگر متفاوت است، سطح دوم بررسی سبک زندگی خانوارها در تعاملات و رفت‌وآمدهاست که مددکاران اجتماعی باید وارد این مقوله شوند و در نهایت بررسی نظام کلی اجتماعی است که جامعه‌شناسان باید برنامه‌ریزی کنند که چگونه می‌توانیم به زندگی قبل از کرونا برگردیم. او با اشاره به اینکه براثر فشارهای کرونا شاهد خمودگی در جامعه بودیم، گفت: بخشی از این خمودگی برای فضای تعاملی است که در این ماه‌های اخیر از آن محروم شدیم و بخشی دیگر مربوط به شرایط اقتصادی جامعه است که همین نامساعد شدن شرایط اقتصادی نیز باعث شد تا تعاملات بین خانوارها کمتر از گذشته شود. شرایط اقتصادی و ملزومات زندگی در دوره کرونا در ماه‌های اخیر دست به‌دست هم دادند و باعث شدند تا بخش عمده‌ای از مردم تعاملاتشان را تعطیل و یا کم کنند.
همین مسئله اگر به همین شدت ادامه داشته باشد، به‌دلیل اختلال در تعاملات فرهنگی و اجتماعی مردم شاهد بروز بیماری‌های روان در جامعه خواهیم بود؛ باید مسئولان، نهادهای اجتماعی و... با کمک جامعه‌شناسان و کارشناسان به‌دنبال راه‌هایی برای شادی در جامعه باشند. همانطور که برای تامین واکسن مورد نیاز جامعه تلاش‌های گسترده‌ای صورت گرفته باید چندین برابر آن تلاش کنیم تا بتوانیم روح و روان مردم را به زندگی عادی برگردانیم در غیراین صورت شاهد گسترش بیماران روحی در ایام پساکرونا خواهیم بود. نشاط اجتماعی و اقداماتی در این راستا مهم‌ترین نیاز امروز جامعه ماست.

زندگی شبانه را از دست داده‌ایم
علیرضا سرحدی، نیز با بیان اینکه محدودیت‌های اجتماعی در روابط بین فردی و زندگی شهری تأثیرگذار است، گفت: ما در هفته‌های گذشته به‌دلیل شرایط ویژه کرونایی که در کشورمان حاکم بود، زندگی شبانه را از دست دادیم و زندگی روزانه نیز به تبع همین محدودیت شبانه، محدود شده است، با نزدیک شدن به ساعات شب هر کجا غیراز منزلمان هستیم را ترک می‌کنیم و به خانه می‌رویم و همین مسئله باعث شده تا اضطراب و استرس بیشتری را تجربه کنیم. او در گفت‌وگو با همشهری ادامه داد: با شیوع کرونا دورهم جمع‌شدن‌های خانوادگی و دوستانه که تا پیش از این به نوعی سبک زندگی ایرانی محسوب می‌شد، به اقدامی ضدپروتکل‌های بهداشتی تبدیل شد و چنانچه فردی میهمانی برگزار کند، از سوی جامعه به‌عنوان کاری زشت درنظر گرفته می‌شود و مورد نکوهش اطرافیان قرار می‌گیرد که البته در این شرایط واکنش درستی است ولی باید درنظر داشت که جامعه ایران، جامعه‌ای به‌هم پیوسته است و بخش مهمی از رفتارهای ما در معاشرت با خانواده، دوستان و... تعریف می‌شود. از سوی دیگر پاندمی کرونا تورم و افزایش قیمت‌ها را تشدید کرده است و شاهد گسترش بیکاری هستیم؛ چالش‌هایی که البته در کشورهای دیگر هم شاهد آنها هستیم ولی باتوجه به تحریم‌ها مشکلات ما عدیده‌تر از دیگر کشورهاست.
او ادامه داد: ما در جامعه شاهد افزایش اضطراب‌ها، ترس‌ها، خشم‌ها و مشکلات ناشی از چالش‌های ماه‌های گذشته هستیم و به اعتقاد من این وضعیت محدودیت ساعت‌های رفت‌وآمد و همچنین کاهش دیدارهای خانوادگی و دوستانه (اگر چه که به‌دلیل حفظ سلامت افراد است) ولی به روح و روان جامعه آسیب زده و در ادامه صدمه خواهد زد. خانواده‌ها از یکدیگر دور شده‌اند و فعالیت‌های اجتماعی کم و کمتر شده است و برای حل این موضوعات باید برنامه‌ریزی شود و پیشنهادهایی به جامعه ارائه دهیم. به‌گفته سرحدی، حاکمیت و در کنار آنها مدیران شهری باید با برنامه‌ریزی‌های دقیقی شرایطی را ایجاد کنند که مردم با حفظ پروتکل‌ها و بدون نگرانی در مکان‌هایی مثل بوستان‌ها، کوه‌های اطراف شهرها، تفرجگاه‌ها و... حضور شاد داشته باشند تا شاهد کاهش فشار روانی در سطح جامعه باشیم.
 الان مدت‌های مدیدی است که کودکان به‌دلیل شرایط کرونایی در خانه مانده‌اند و بهترین ایام عمرشان در چهار دیواری خانه سپری می‌شود و آینده خوبی در انتظار آنها نیست، اما مدیران می‌توانند با کمی تدبیر و البته زیرنظر ستاد ملی مقابله با کرونا کارهایی را برای تخیله انرژی کودکان و بازی آنها با همسالانشان فراهم کنند. همچنین باید شرایطی برای افزایش روابط بین فردی خانواده‌ها و افراد در این روزها و برگزاری دور همی‌ها با رعایت پروتکل‌ها مهیا شود.

لزوم انعطاف‌پذیری در برابر شرایط دشوار
تقی ابوطالبی احمدی، روانشناس نیز با بیان اینکه رخدادها در اجتماعات انسانی و خانواده‌ها و... تأثیرات مثبت با منفی دارند، گفت: فضای زندگی انسان باید سرشار از آسایش، آرامش، رفاه، امنیت و سلامتی باشد و این موارد از نعمات بزرگ است؛ اما نباید این نکته را فراموش کرد که اقتضای زندگی انسانی قرار گرفتن در خوف و رجا، سلامتی و بیماری و بودن‌ها و نبودن‌هاست. این مشاور خانواده در گفت‌وگو با همشهری ادامه داد: انسان به‌گونه‌ای آفریده شده که توانایی تطبیق با شرایط مختلف را دارد و می‌تواند انتظارات خود را با توجه به شرایط تعدیل کند.
 شیوع کرونا نیز واقعیتی است که بخشی از مباحث آن قابل پیش‌بینی بود و بخشی دیگر از آن غیرقابل پیش‌بینی و به همین دلیل باید در مقابل آن انعطاف به خرج دهیم و با مقاومت کردن در برابر شرایطی که تمام جهان به آن گرفتار شده‌اند، کاری را نمی‌توان پیش برد و باید تاب‌آوری در جامعه افزایش پیدا کند.

کد خبر 581056

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۸۹۲۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جامعه‌شناختی تفکرات اجتماعی

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا،در میدان مطالعات جامعه‌شناسی کشور ما با مسأله و چالشی به نام مفاهیم و نظریه‌هایی که برساختۀ پژوهشگران و جامعه‌شناسان بومی نیست مواجه‌ هستیم.

سیدحسین نبوی (استادیار جامعه‌شناسی دانشگاه خوارزمی) در مقاله‌ای به عنوان «بومی نبودن نظریه‌های غربی و مدرن‌نبودن تفکرات اجتماعی ایرانی و اسلامی» به این موضوع می‌پردازد که پژوهشگران مفاهیم و نظریه‌ها را فقط برای هدفی کارفرماپسند یا داورپسند، به کار می‌گیرند، و به ژرف‌اندیشی و بازاندیشی در مفاهیم و نظریه‌های رایج نمی‌پردازند. تعداد بیشتری از پژوهشگران نیز به علت آشنایی ضعیف با نظریه‌ها، اساساً در موقعیتی نیستند که بتوانند به نقد و بازاندیشی در نظریه‌ها بپردازند.

* تاثیر شناخت جامعه برارائه پژوهش‌های تجربی کاربردی

این استاد جامعه‌شناسی در این مقاله می‌نویسد: اگر بتوانیم پژوهشگران را متقاعد سازیم که همانند یک انسان‌شناس (نه به‌عنوان یک انسان‌شناس) به شناخت دقیق جامعۀ خود اقدام کنند و مطابق با اصول صحیح نظریه‌سازی، به برساخت نظریه -در سطح خُرد یا متوسط، یا کلان  بپردازند کمکی ارزشمند به پژوهش‌های تجربی کاربردی و کارآمد کرده‌ایم.

نبوی ادامه می‌دهد که به‌رسمیت شناخته‌شدن نظریه و به‌کارگرفتن آن، خود به فرایند جداگانه‌ای در اجتماع علمی نیاز دارد که به تغییر باور‌ها و هنجار‌ها در این گروه اجتماعی مربوط می‌شود.

* آموزش تفکرات اجتماعی ایرانی و اسلامی

باید آموزش نظریه‌ها، نقد و تلفیق نظریه‌ها و به‌ویژه برساخت نظریه نه از شیوه میان‌بُر، بلکه از راه مطالعۀ عمیق مفاهیم و استدلال‌های منطقی نظریه‌های اصلی در جریان اصلی در اولویت قرار گیرد

نبوی در این مقاله به این مهم اشاره می‌کند که آموزش کاملا مؤثر و کارآمدِ نظریه‌ها و تفکرات اجتماعی به دانشجویان، به‌ویژه به دانشجویان مقاطع تکمیلی بسیار راه‌گشا و کارآمد در ارائه هرچه بهتر نظریات کاربردی است.

این پژوهش توضیح می‌دهد که برای این هدف چند کار باید صورت گیرد: تحقیق و تدریس نه‌تن‌ها نظریه‌ها، بلکه تفکر اجتماعی ایرانی-اسلامی، منظور از تفکر اجتماعی ایرانی و اسلامی شامل اندیشه‌های معاصر روشنفکران ایرانی و عرب و مسلمانان جنوب شرق آسیا و دیگر صاحب‌نظران اسلامی (برعهده متخصصین نظریه‌ها و نظریه‌شناسان و نظریه‌دانان گذاشته شود.

به زعم این پژوهشگر به نظر می‌رسد کسانی که به‌طور تخصصی بر روی نظریه‌ها متمرکز هستند و پژوهش‌هایی را متمرکز بر نظریه یا نظریه‌ها به انجام رسانده‌اند، آثار کیفی متمایزی را در این حوزه منتشر ساخته‌اند.

* جامعه‌شناختی ساختن تفکرات اجتماعی

 مقاطع تکمیلی، علاوه بر آموزش نظریه‌ها، آموزش نقد نظریه‌ها، تلفیق نظریه‌ها، و به‌ویژه برساخت نظریه نه از شیوه میان‌بُر و کم‌زحمت، بلکه از راه مطالعۀ عمیق مفاهیم و استدلال‌های منطقی نظریه‌های اصلی و مطرح در جریان اصلی در اولویت قرار گیرد و به‌طور جدی‌تر، -جدی‌تراز قبل- و معطوف به بومی‌سازی نظریه‌های جامعه‌شناختی غربی و جامعه‌شناختی ساختن تفکرات اجتماعی متفکران ایرانی و مسلمان آموزش داده شود.

این پژوهشگر در نهایت اینگونه جمع‌بندی می‌کند که با توسعۀ رشته‌های خاص در دوره دکتری بهتر بتوان به این هدف دست یافت. از سوی دیگر با به اصطلاح گفتمان‌سازی، فضای فرهنگی و فکری خاصی برای صاحب‌نظران حوزه جامعه‌شناسی شکل بگیرد؛ طوریکه انگیزه جدی برای برساخت نظریه‌ها برای آنها به وجود آید.

نبوی در پایان به این نکته اشاره می‌کند که در شکل‌دادن به این فضای فرهنگی و گفتمانی، نهاد‌های مهم علمی مانند انجمن جامعه‌شناسی و گروه‌های آموزشی و پژوهشی جامعه‌شناختی و علوم اجتماعی در سراسر کشورو روشنفکران خارج از نهاد‌های علمی نقش مؤثری خواهند داشت.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • «الگوی سوم زن» خط مشی زندگی زن مسلمان را مشخص می کند
  • رضایت حاکمیت به پوشش زنان ۲۰ سال پیش | همان بدحجابانی که کافر بودند!
  • جامعه‌شناختی تفکرات اجتماعی
  • مفاهیم: آشنایی با عوامل اجتماعی تعیین‌کننده سلامت (SDH)
  • بازگشت محکوم به مرگ از پای چوبه دار
  • جدیدترین نسل موبایل رونمایی شد؛ بازگشت به «ماربازی» بدون اینترنت! (+عکس)
  • شارژ رفاه با دورکاری؛ کرونا با زندگی ما چه کرد؟!
  • روایت خبرنگار صداوسیمای لرستان از کوچ عشایر
  • هستی گهواره من/ اضطراب مرگ معنا بخش زندگی / گریز از مرگ با مد و دفن شدن در نقش اجتماعی
  • مد خوب، مد بد!