Web Analytics Made Easy - Statcounter

خرانق یکی از بخش‌های تاریخی استان یزد می‌باشد که جاذبه‌های تاریخی این شهر در میان گردشگران زبانزد است. منارجنبان خرانق یکی از این جاذبه‌های تاریخی محسوب می‌گردد که دیدن آن خالی از لطف نیست.

خرانق یکی از روستاهای تاریخی استان یزد می‌باشد. این روستا بیش از ۴۵۰۰ سال قدمت دارد و آثار تاریخی شهر گواهی این قدمت هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این روستا در ۶۰ کیلومتری شهر اردکان قرار دارد و جزو نواحی کوهستانی استان یزد می‌باشد. خرانق امروزه دو بخش قدیم و جدید دارد که جمعیت روستا در بخش جدید ساکن هستند.

در باب نام خرانق گفته می‌شود نام قدیمی خرانق، خورانق یا خورنق بوده که به معنی محل برآمدن خورشید یا محل تولد خور بوده است. این نام تغییر یافته هورنه است. در پارسی کهن هور به معنی خورشید و نه مصدر نهیدن است و با ورود اعراب به ایران هور به خور تغییر یافته اشت.

معرفی منارجنبان خرانق
منارجنبان خرانق یکی از سه منارجنبان قابل لرزیدن در ایران است. این منارجنبان در درون قلعه و در کنار مسجد جامع قرار دارد. منارجنبان خرانق کاملا خشتی می‌باشد و هیچ تزیینی بر روی آن دیده نمی‌شود. برای بالا و پایین رفتن دو راه پله وجود دارد و خود مناره نیز دارای راه‌پله حلزونی می‌باشد. راه‌پله در قسمت‌های پایین دارای عرضی در حدود ۷۰ سانتی‌متر می‌باشد و در قسمت‌های انتهایی مناره عرض پله به ۴۰ سانتی‌متر می‌رسد.

معماری مناره منارجنبان
منارجنبان خرانق به مانند دیگر مناره‌های قابل لرزش ایران دارای معماری شگفت‌انگیزی است. این مناره گفته می‌شود جزو مرتفع‌ترین بناهای منطقه بوده و کاربرد آن دفاعی بوده است. مناره در گذشته از چند کیلومتری روستا دیده می‌شده و به همین دلیل به عنوان فانوس‌خانه یا برج دیده‌بانی از آن استفاده می‌شده است.

در ساخت منارجنبان از خشت و گل استفاده شده و در گذشته قسمت‌های بالای منارجنبان با کلاف‌های چوبی پوشیده شده بود. علت وجود این کلاف‌ها محافظت از اجزا و دیواره‌های بنا بوده است. البته به علت طوفان و زلزله‌های اخیر این کلاف‌ها به منظور احتیاط و حفظ سلامتی ساکنان از بدنه بنا جدا کردیده است.

همچنین حرکت و لرزش منارجنبان خرانق به زور دست است و لرزش بنا بسیار مشهود می‌باشد.

تاریخچه منارجبنان خرانق
قدمت منارجنبان خرانق طبق گفته باستان‌شناسان به دوره ساسانیان برمی‌گردد. پایه این بنا متعلق به دوره ساسانیان است اما اجزا و بدنه بنای که در حال حاضر شاهد آن هستیم، متعلق به دوره سلجوقیان می‌باشد.

علت جنبش منارجنبان خرانق
آجرهای که در منارجنبان‌های استفاده می‌شود از نوعی آجر است که نسبت به آجرهای دیگر ضریب ارتجاعی بالاتری دارد و همین امر باعث تکان خوردن یا به اصطلاح جنبش منارجنبان‌ها می‌شود. اگر ارتفاع منارجنبان کوتاه باشد، میزان لرزش و تکان کل بنا نیز بیشتر خواهد بود.

بهترین زمان سفر به خرانق
استان یزد جزو استان‌های کویری ایران می‌باشد و در فصل پاییز و زمستان مطبوع‌ترین آب و هوا را دارد. اما خرانق به علت شرایط کوهستانی بهار و تابستان‌های خنک‌تری به نسبت یزد دارد. به طور کلی برای سفر به این روستا می‌توانید بهار، پاییز یا زمستان را انتخاب کنید.

توجه: هدف ما از معرفی این جاذبه آشنایی شما با جاذبه‌های زیبا کشورمان است. با توجه به شرایط ایجاد شده در کشور بهتر است، زمان بازدید از خرانق را تا پایان بحران ایجاد شده عقب بیاندازید و بعد از حذف بحران ایجاد شده با تنی سالم به این منطقه زیبا سر بزنید. / لست سکند

 

 

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: استان یزد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۹۰۰۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

به روز رسانی| نکونام: نیمه اول باید کار را تمام می کردیم

به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری علم و فناوری آنا، جواد نکونام در نشست خبری بعد از دیدار تراکتور استقلال اظهار کرد: بازی سخت و جان‌داری بود و می‌دانستیم که بازی سنگینی است. باد روی عملکرد ما در نیمه اول در دفع توپ‌ها و پاس‌ها تاثیر داشت و خیلی شدید بود. در نیمه اول باید گل می‌زدیم و کار تمام می‌کردیم.

ادامه دارد

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بررسی عوارض زیست محیطی معدن مس دره زرشک به کجا رسید؟
  • فیلم/۴ هزار شعبه اخذ رای تمام الکترونیک در تهران
  • هفت کشور جهان تمام برق مورد نیاز را از منابع تجدیدپذیر تامین می‌کنند
  • گسترش فرهنگ ایران زمین در پیوستگی ملی
  • ارگ زیبای بم، نمادی از قدمت ایران زمین+ فیلم
  • هلند میزبان آینده‌نگرترین محله جهان
  • به روز رسانی| نکونام: نیمه اول باید کار را تمام می کردیم
  • بررسی روند امحا و دفن زباله در ۴ شهر فارس
  • ارتقای سایت تلفن همراه روستای مزرعه میر‌ها شهرستان اردکان
  • تصادف اتوبوس حامل دانش‌آموزان یزدی با تریلر در اردکان