Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-26@22:12:21 GMT

تعیین قیمت خودرو در بازار به دست دلالان

تاریخ انتشار: ۷ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۸۰۱۶۵۲

تعیین قیمت خودرو در بازار به دست دلالان

سیامک حجت در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص دلایل کاهش قیمت خودرو، بیان کرد: طی سال اخیر چند فاکتور مهم موجب افزایش قیمت خودرو شده بود که همان عوامل، امروز موجب شیب نزولی قیمت خودروها شده است.

وی افزود: اولین عامل نزدیک شدن ما به پایان سال جدید است. واسطه‌گران و سودجویان به دلیل نزدیک شدن به سال جدید خودروهای دپو شده خود را روانه بازار می کنند، اما با توجه به اینکه قدرت خرید مردم کاهش یافته و این دلالان نمی توانند خودروهای دپو شده خود را به قیمت قبل بفروشند، مجبورند با شیب نزولی قیمتی، خودروها را تا آخر سال به فروش برسانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کارشناس خودرو دومین عامل کاهش قیمت خودرو  را ارزان شدن دلار ذکر کرد و گفت: یکی از دلایل بالارفتن قیمت کلیه کالاها، افزایش نرخ ارز بود که قیمت خودروهای داخلی و خارجی را گران کرد و امروز با کاهش نرخ دلار، قیمت خودرو نیز کاهش پیدا کرده است.

وی با اشاره به اینکه این مساله را نشان‌دهنده آن دانست که واسطه گران خودرو هوشمندانه، مافیای خودرو را چه به سمت بالا چه به سمت پایین هدایت می‌کنند، ادامه داد: امید است مردم هوشمند ما همچنان خودرو  نخرند تا شیب نزولی قیمت‌ها ادامه یابد.

حجت درخصوص سومین عامل کاهش قیمت خودرو گفت:  به تازگی خبری نقل محافل خودرویی کشور شده است که بر مبنای آن قرار است ماشین های موجود در مناطق آزاد با پرداخت گمرکی وارد سرزمین اصلی خود شوند.

وی افزود: این خبر موجب شده افراد مرتبط و مطلعی که در این رانت اطلاعاتی بسیار قوی هستند، قیمت خودرو در  بازار را متعادل کرده تا خودروها به فروش برسند، در نتیجه انبارهای خالی خود را آماده پذیرش خودروهای جدید نمایند که  از کشورهای همسایه وارد مناطق آزاد کشور می شوند.

چرایی مجوز افزایش قیمت خودروها به دستور سازمان صمت

این کارشناس بازار خودرو خاطر نشان کرد: بین قیمت تمام شده خودرو کارخانه با قیمت خودرو بازار، فاصله زیادی وجود دارد. خودروسازان کشور معتقدند تولید خودرو ضررده است، بخصوص در سالهای گذشته آنها مدعی می‌شدند شرکت‌ها 20 تا 30 درصد متضرر شده‌اند و هر ساله رشد حساب شرکتهای خودروسازی منفی است.

وی افزود: این ادعا از یک دیدگاه درست است چرا که این شرکتها هزینه‌های سربار بسیار زیادی دارند، نیروهای انسانی آنها بیشتر از حد مورد نیاز بوده، علاوه بر این  کارها ودستورات فرمایشی برای خودروسازان زیاد است.

حجت اظهار کرد: این عوامل موجب شده قیمت تمام شده محصول بسیار بالاتر از قیمت واقعی آن باشد، اگر شرکتی به جز ایران خودرو و سایپا، قطعات آنها را از تامین کنندگان واقعی دریافت کند، قیمت خودرو در بدبینانه ترین حالت نصف قیمت این خودروسازان خواهد شد، به عنوان مثال قیمت پراید امروز را صد میلیون تومان در نظر بگیریم اگر یک شرکت خصوصی وارد پروسه تولید خودرو شود و قطعات را بدون واسطه از تأمین کنندگان خریداری کند، قیمت خودروی پراید بیشتر از 50 میلیون تومان نخواهد شد و این مابه التفاوت عاید رانت‌خوارانی می شود که سالهاست از این صنعت منتفع شده اند.

این کارشناس خودرو تاکید کرد: متاسفانه هیچ تمهیدی برای رفع این معضل اندیشیده نشده است و همچنان این رویه ادامه دارد.

تعیین قیمت خودرو در بازار به دست دلالان

حجت با اشاره به اینکه قیمت بازار در دست کسانی است که به صورت عمده خودروها را از خودروسازان خریداری و دپو کرده‌اند، ادامه داد: در نتیجه آنها بالانس عرضه و تقاضا را بهم می ریزند. این واسطه گران از طرف دیگر  برای خرید خودرو عطش کاذب در بازار  ایجاد می کنند که عملا رقابت ناسالمی را بوسیله ابزارهای مجازی و واقعی در بازار به راه انداخته و نهایتا نبض بازار را در دست می گیرند.

این کارشناس صنعت خودرو تاکید کرد: تصمیم وزارت صمت مبنی بر افزایش قیمت خودروها، به تبع اعتراض خودروسازان است که مدعی می شوند هر ماه در ضرر هستند و ضررهای انباشته را نمی توانند پاسخ دهند.

وی افزود: از سوی دیگر به دلایل گفته شده، قیمت خودرو در بازار روندی کاهشی پیش رو دارد و فاصله بین قیمت خودرو در کارخانه و بازار کاهش یافته و امیدواریم با تمهیداتی که اندیشیده می‌شود این فاصله قیمتی به صفر برسد و خودروها با قیمت کارخانه به دست مصرف کننده نهایی برسد.

حجت در پایان آینده بازار خودرو را وابسته به همت وزارت صمت و نهادهای نظارتی و امنیتی دانست که بتوانند دلالان و واسطه گران غیرواقعی صنعت خودرو  را حذف کنند.

وی  گفت: حذف واسطه ها اتفاق بسیار خوبی است همانطور که در تمام دنیا، بهترین خودروها در بهترین خودروسازی‌ها تولید و با اقساط چندساله بدون سود به دست مصرف کننده می‌رسند و از لحاظ کیفیت و تکنولوژی با خودروهای ما قابل مقایسه نیستند در ایران نیز با حذف واسطه‌ها مشکلات زیادی از حوزه خودروسازی مرتفع  خواهد شد.

منبع: الف

کلیدواژه: قیمت خودرو قیمت خودروها واسطه گران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۸۰۱۶۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعیین‌کنندگان نرخ دلار معرفی شدند/ قیمت دلار امروز ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، قیمت دلار در آخرین روز معاملاتی هفته با روند کاهشی ۲۵۰ تا ۳۰۰ تومانی در کانال سوم کریدور ششم عقب‌نشینی کرد. معامله‌گران از بین رفتن التهابات سیاسی و ارزپاشی سیاست‌گذار را دلیل افت پلکانی بازار ارز می‌دانند. روز پنجشنبه تتر با دلار در یک کانال معامله شد.

تجارت‌نیوز در گزارشی نوشت: قیمت دلار امروز با کاهش ۲۵۰ تا ۳۰۰ تومانی به کانال سوم کریدور ششم عقب‌نشینی کرد. افت قیمت اسکناس آمریکایی از ابتدای هفته اخیر پیوسته ادامه داشت و با نوسانات محدود کاهش پلکانی را تجربه کرد.

در تعادل عرضه و تقاضا، دلار کاهشی شد

معامله‌گران در روزهای اخیر عرضه و تقاضا را در تعادل عنوان کردند. آنها از بین رفتن ریسک‌های سیاسی را در کنار ارزپاشی سیاست‌گذار دلیل روند نزولی قیمت دلار در هفته نخست اردیبهشت می‌دانند.

در یک هفته اخیر اخباری مبنی بر تشدید تحریم‌ها علیه ایران از سوی برخی مقامات آمریکایی مطرح شد؛ اما معامله‌گران معتقدند بازار ارز در سال‌ها و ماه‌های گذشته به طور پیوسته این اخبار را به خود دیده و از آنها تاثیر نگرفته است. کارشناسان اقتصادی نیز معتقدند آنچه قیمت دلار را تعیین می‌کند بخش‌نامه و دستور و تهدید نیست. اثر رشد نقدینگی و تورم مهمترین دلیل هر بازاری برای رشد قیمت‌هاست.

درهم آماده تغییر کانال شد

قیمت درهم امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت با کاهش ۱۴۰ تومانی به پله‌ نخست کانال ۱۷ هزار تومانی برگشت و با رقم ۱۷ هزار و ۱۸۰ تومانی در حال معامله است. تتر با کاهش ۴۵۰ تومانی همپای دلار ارزان شد و با رقم ۶۳ هزار و ۹۵۰ تومانی معامله شد.

قیمت پوند انگلیس با کاهش ۲۰۰ تومانی با رقم ۷۹ هزار و ۴۰۰ تومان در حال معامله است. امروز یورو کاهش محدود ۵۰ تومانی داشت و روی رقم ۶۸ هزار و ۴۰۰ تومانی ایستاده است.

گفتنی است اسکناس و حواله دلار روز گذشته افزایش‌های قابل توجهی داشتند و در کریدور ۴۰ هزار تومانی یک کانال صعود کردند؛ اما امروز تغییر قیمت نداشتند. اسکناس دلار با رقم ۴۴ هزار و ۳۸ تومان و حواله دلار با رقم ۴۱ هزار و ۱۱۸ تومان و با همان رقم روز چهارشنبه عرضه شد.

223225

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899635

دیگر خبرها

  • اهمیت سامانه خودنویس در کاهش تلاطمات بازار اجاره با حذف واسطه‌ها و صفر کردن هزینه عقد قرارداد
  • تعیین‌کنندگان نرخ دلار معرفی شدند/ قیمت دلار امروز ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • صنعت خودرو، قربانی زیاده خواهی مسئولان و دلالان
  • رهاشدگی قیمت ها در بازار اجاره بها و رهن مسکن
  • صنعت خودرو، قربانی زیاده‌خواهی مسئولان و دلالان
  • قیمت رانا در بازار امروز ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • قیمت روز انواع خودرو در بازار +جدول
  • ریزش نرخ دلار چه تاثیری بر قیمت خودروهای داخلی گذاشت؟
  • فشار دلالان برای حفظ سود چند صد میلیونی از پارس/ چرا زیان خودروساز و سهامداران دیده نمی‌شود؟
  • رهاشدگی قیمت‌ها در بازار اجاره‌بها و رهن مسکن