Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-04-30@13:05:42 GMT

احتمال کاهش تنش میان ایران و عربستان

تاریخ انتشار: ۷ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۸۰۵۸۰۳

احتمال کاهش تنش میان ایران و عربستان

به گزارش تابناک، حسن هانی‌زاده، کارشناس مسائل جهان اسلام، در گفت‌وگو با ایکنا، درباره آینده تحولات روابط و تعاملات کشورهای عربی حوزه خلیج فارس از جمله عربستان با جمهوری اسلامی ایران در عصر پساترامپ گفت: سیاست‌های جو بایدن رئیس‌جمهور جدید ایالات متحده آمریکا تفاوت‌های اساسی با دونالد ترامپ به ویژه در ارتباط با منطقه غرب آسیا و ایران دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ترامپ در سال ۲۰۱۸ به صورت یکجانبه از برجام خارج شد و تحریم‌های ظالمانه و حداکثری علیه ایران اعمال کرد. اکنون با حضور بایدن در قدرت احتمال بازگشت آمریکا به برجام افزایش یافته و بازگشت به برجام ممکن است اعتبار جهانی از دست رفته این کشور را ترمیم کند و همینطور بخشی از تحریم‌های آمریکا در دوره ترامپ در این دوره لغو می‌شود.

وی ادامه داد: همین مسائل می‌تواند منطقه و روابط کشورهای عربی حوزه خلیج فارس با ایران را دچار تغییر و تحولاتی کند زیرا این کشورها از جمله عربستان از جمله مخالفان برجام هستند و افزایش احتمال بازگشت آمریکا به برجام از همین الان آنها را دچار نگرانی‌های زیادی کرده است.

پرونده‌های بایدن علیه عربستان
هانی‌زاده بیان کرد: در مورد عربستان باید گفت دموکرات‌ها نگاه کاملاً متفاوتی به ساختار قدرت در این کشور نسبت به جمهوریخواهان دارند. بایدن قرار است پرونده‌های زیادی علیه محمد بن سلمان ارائه دهد. از جمله اینها پرونده حادثه ۱۱ سپتامبر و خارج کردن ۲۸ صفحه از گزارش محرمانه کنگره در این ارتباط است. در این گزارش محرمانه عربستان به صراحت به دست داشتن در وقوع حادثه ۱۱ سپتامبر متهم شده و اگر این اتفاق رخ دهد عربستان باید ده‌ها میلیارد دلار غرامت به بازماندگان این حادثه تروریستی پرداخت کند.

این کارشناس مسائل جهان اسلام اظهار کرد: پرونده دیگر مسئله قتل دردناک جمال خاشقچی روزنامه‌نگار برجسته و منتقد عربستانی است که شواهد و قرائن از دستور مستقیم محمد بن سلمان برای قتل او حکایت دارد. خانواده و فرزندان این روزنامه‌نگار در آمریکا هستند و تابعیت آمریکایی دارند و موضوع قتل پدرشان را در دادگاه فدرال آمریکا مطرح کرده‌اند و ممکن است محمد بن سلمان را به پای میز محاکمه در آمریکا بکشاند.

شانس کم بن سلمان برای باقی ماندن در قدرت
وی ابراز کرد: به نظر می‌رسد بایدن به دنبال آن است که محمد بن سلمان را از چرخه قدرت در عربستان خارج کند و محمد بن نایف، ولیعهد سابق، را که در حصر خانگی است، جایگزین محمد بن سیلمان به عنوان ولیعهد جدید کند لذا به نظر می‌رسد عربستان و محمد بن سلمان آینده سختی را در تعامل با تیم جو بایدن خواهد داشت.

هانی‌زاده اظهار کرد: به همین دلیل عربستان برای جلوگیری از آسیب‌های بیشتر روابط خود را با قطر بهبود بخشید و سیگنال‌هایی را هم از طریق قطر برای ایران ارسال کرده که به نظر می‌رسد واقعی نیست بلکه تاکتیکی است. عربستان تا زمانی که سیاست‌های منطقه‌ای خود را تغییر ندهد و به دخالت خود در کشورهای منطقه خاتمه ندهد نمی‌تواند رابطه متعادلی با ایران برقرار کند.

وی افزود: جنگ ظالمانه عربستان علیه یمن که تاکنون ۳۵۰ میلیارد دلار برای سعودی هزینه داشته نیز یکی از پرونده‌هایی است که جو بایدن درباره عربستان پیگیری می‌کند و اینها مجموعه پرونده‌هایی است که عربستان را تحت فشار قرار می‌دهد. تجربه هم ثابت کرده هر گاه عربستان در انزوا قرار گرفته سعی کرده حاشیه امنی برای خود ایجاد کند و در این راستا ممکن است یک «آتش‌بس سیاسی» و کاهش تنش میان ریاض و تهران در دوره بایدن ایجاد شود.

آینده روابط ایران و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس
هانی‌زاده در پاسخ به این سؤال که آیا با این شرایط زمینه‌های شکل‌گیری گفت‌وگوهای منطقه‌ای با محوریت ایران و عربستان فراهم است، گفت: اکنون فضا برای تعامل میان ایران و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس بهتر و مناسب‌تر است زیرا ترامپ چتر حمایتی گسترده‌ای برای عربستان و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس در مسیر تقابل و تخاصم با ایران ایجاد کرد که در دوره بایدن این نوع حمایت‌ها کاهش پیدا می‌کند.

این کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: بر این اساس این کشورها سعی می‌کنند برای یک دوره چهار ساله دیگر سیاست‌های خود را نسبت به ایران تعدیل کنند، اما انتظار نمی‌رود روابط عربستان، امارات و بحرین با ایران به سطح قابل قبولی برسد.

نظر منفی دموکرات‌ها به نتانیاهو
هانی‌زاده در مورد آینده پرو‌ژه‌‌های معامله قرن و عادی‌سازی روابط اعراب و اسرائیل و به طور کل آینده تحولات فلسطین در دوران بایدن گفت: در این دوران پرونده طرح معامله قرن کاملاً بسته می‌شود زیرا در همان دوران ترامپ هم شکست قطعی این طرح مشخص شده بود. تیم بایدن نظر مساعدی نسبت به نتانیاهو ندارند. البته هم دموکرات‌ها و هم جمهوریخواهان نسبت به حفظ امنیت رژیم صهیونیستی متعهد هستند اما نوع رفتار و تاکتیک آنها با هم متفاوت است.

وی با اشاره به نگاه منفی دموکرات‌ها به نتانیاهو و حزب لیکود، گفت: این نگاه منفی ممکن است به خروج نتانیاهو از قدرت و حضور فرد نزدیکتر به دموکرات‌ها در اسرائیل منجر شود لذا به نظر می‌رسد تغییرات اساسی در اسرائیل هم به وقوع بپیوندد. از طرفی دموکرات‌ها با گسترش شهرک‌سازی در اراضی اشغالی کاملاً مخالف هستند و دیگر شاهد رویکردهای یکجانبه‌گرایانه و صد درصدی به نفع اسرائیل مشابه دوران ترامپ نخواهیم بود.

منبع: تابناک

کلیدواژه: مهرداد میناوند علی انصاریان علی اصغر عنابستانی احمد جهان بزرگی نمایشگاه مجازی کتاب حسن هانی زاده ایران عربستان مهرداد میناوند علی انصاریان علی اصغر عنابستانی احمد جهان بزرگی نمایشگاه مجازی کتاب کشورهای عربی حوزه خلیج فارس محمد بن سلمان نظر می رسد دموکرات ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۸۰۵۸۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بایدن: با مصر و قطر درباره آتش بس غزه همکاری می‌کنیم

کاخ سفید اعلام کرد که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا با امیر قطر درباره توافق پیشنهادی برای آزادی گروگان‌ها(تبادل اسرا) و آتش‌بس در غزه گفت‌وگو کرده است. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم،کاخ سفید اعلام کرد که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا  در گفت‌وگو با امیر قطر تاکید کرد که واشنگتن با مصر و قطر برای تضمین اجرای مفاد توافقنامه آزادی گروگان‌ها و آتش بس در غزه همکاری خواهد کرد.

این بیانیه افزود: دو طرف‌ آمریکایی و قطری در مورد ابتکارهای جاری برای افزایش ارسال کمک‌ها به غزه گفت‌وگو کردند.

بر اساس بیانیه کاخ سفید، بایدن از تلاش‌های امیر قطر و مقامات دوحه برای آزادی همه گروگان‌ها(اسرا) تشکر و قدردانی کرد.

این بیانیه تاکید کرد که بایدن و امیر قطر بر ادامه هماهنگی مستقیم و نیز از طریق تیم‌های مربوطه طی روزهای آینده توافق کردند.

فشار آمریکا و اسرائیل به قطر برای تحت فشار قرار دادن حماسدیدار و گفت‌وگوی وزرای خارجه آمریکا و عربستان درباره غزهحماس: تسلیم هیچ فشار آمریکایی در مذاکرات نمی‌شویمرسانه عبری طرح جدید پیشنهادی به حماس را رسانه‌ای کرد

انتهای پیام/ 

دیگر خبرها

  • ماموریت بلینکن در عربستان چیست؟
  • بایدن هم مثل ترامپ عربستان را قربانی می‌کند؟
  • بایدن: با مصر و قطر درباره آتش بس غزه همکاری می‌کنیم
  • مسقط، مهم ترین تسهیل کننده دیدارهای غیرمستقیم ایران و آمریکا / چرا عمان تمایلی به نمایش قدرت دیپلماتیک خود ندارد؟/ عمان کانال گفت و گوی غیرمستقیم میان تهران-واشنگتن را باز نگاه داشته است
  • لیندسی گراهام خواستار توافق عربستان و اسرائیل شد
  • سپاه بزرگ‌ترین نیروی ضد تروریسم جهان است/ آمریکا به دنبال آتش بس در غزه نیست
  • سپاه بزرگترین نیروی ضد تروریسم جهان است/ آمریکا به دنبال آتش بس در غزه نیست
  • اسرائیل درمانده است ایران قواعد بازی را تغییر داد | این جمله یک اشتباه بزرگ از سوی بایدن بود
  • جزئیات توافق آمریکا و عربستان برای سازش میان ریاض و تل‌آویو
  • روزنامه شرق: بهترین فرصت مذاکره مستقیم با آمریکا را از دست ندهید! / اجرای برجام و FATF اولویت نظام پس از عملیات وعده صادق