Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-26@21:49:55 GMT

گزارش| اهمیت حضور در خلیج عدن برای ترکیه

تاریخ انتشار: ۹ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۸۳۰۱۸۳

گزارش| اهمیت حضور در خلیج عدن برای ترکیه

مقابله با دزدهای دریایی و تامین امنیت کشتی‌های تجاری ترکیه در خلیج عدن همچون مهمترین هدف حضور در این منطقه ذکر شده، اما پیداست که استراتژی نفوذ در منطقه و اندیشیدن به رقابت‌های منطقه‌ای، برای آنکارا اهمیت بیشتری دارد. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، پارلمان ترکیه برای دوازدهمین بار متوالی، مجوز حضور بخشی از ناوگروه های نیروی دریایی این کشور در خلیج عدن را به مدت یک سال تمدید کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تمدید حضور نیروهای مسلح ترکیه در خلیج عدن

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

بر اساس ماده 92 قانون اساسی ترکیه، رئیس جمهور موظف است به منظور اعزام نظامیان این کشور به ماموریت های برونمرزی، درخواست رسمی و دلایل توجیهی خود را به پارلمان بفرستد و نیروها تنها در شرایطی می توانند اعزام شوند که مورد تایید نمایندگان قرار بگیرد.  

این بار نیز همچون موارد پیشین و صدور مجوز برای حضور نظامیان ترکیه در ماموریت های برونمرزی سوریه، لیبی، جمهوری آذربایجان، عراق و سایر مناطق، حزب دموکراتیک خلق ها (نهاد اقماری پ.ک.ک) تنها حزب پارلمان بود که با این درخواست رئیس جمهور مخالفت کرد. اما دیگر احزاب مخالف، بر اساس سنتی دیرینه که در آن، حضور نظامیان ترکیه در مناطق مختلف، همچون نمادی از قدرتمندی کشور قلمداد می شود، با درخواست رئیس جمهور، مخالفتی ندارند.

از سال 2008 میلادی شورای امنیت سازمان ملل تصمیم گرفت به منظور تامین امنیت کشتی های تجاری و مقابله با دزدان دریایی به کشورها مجوز دهد که در این خلیج حضور نظامی داشته باشند. پارلمان ترکیه برای نخستین بار در سال 2009 میلادی این مجوز را صادر کرد و از آن زمان تاکنون هر بار این مجوز تمدید شده است.

مقابله با دزدهای دریایی و تامین امنیت کشتی های تجاری ترکیه در خلیج عدن همچون مهم ترین هدف حضور در این منطقه ذکر شده اما پیداست که استراتژی نفوذ در منطقه و اندیشیدن به رقابت های منطقه ای، برای آنکارا اهمیت بیشتری دارد.

عدن، خلیجی که برای همه دنیا مهم است

شمال اقیانوس هند و خلیج عدن و باب المندب یکی از بزرگترین راههای آبی دنیا است. بر اساس آخرین آمارها، بیش از یک سوم تجارت جهانی در این منطقه انجام می شود.

بنابراین این منطقه حساس را می توان یک شاهراه دریایی نامید برای  عبور و مرور تمام کالاهای آسیای جنوب شرقی به سمت خلیج عدن، باب المندب، دریای سرخ، کانال سوئز، مدیترانه و اروپا و از جبل الطارق به سمت قاره آمریکا.

در اقتصاد جهان، ترانزیت و عبور کالا از این خلیج، اهمیت فراوانی دارد و  عبور و مرور صدها کشتی کانتینری بزرگ، به اهمیت این منطقه می افزاید. از زمانی که بحث تروریسم دریایی و دزدی دریایی در این منطقه شکل گرفته، حملات دزدها، لطمات قابل توجهی به بدنه اقتصاد جهان وارد کرده است.

خلیج عدن در مجاورت یمن و در حوالی تنگه باب المندب واقع شده و در واقع چهارمین معبر بزرگ برای انتقال نفت جهان به شمار می ‌رود. از آنجایی که خلیج عدن از سمت شرق با اقیانوس هند مرتبط است، به عنوان یک مسیر استراتژیک ترانزیت انرژی و انتقال نفت خام خاورمیانه مورد توجه کشورها و شرکت هایی قرار می گیرد که کار و بار آنها با خرید و فروش نفت ارتباط دارد.

گذر نفتکش های حامل سه میلیون بشکه نفت در روز از تنگه باب المندب نشان دهنده‌ عمق اهمیت این تنگه است. البته علاوه  بر نفت، مقادیر قابل توجهی از محموله های نظامی و حتی کالاهای مصرفی بسیاری از کشورها از همین نقطه عبور می کنند. خلیج عدن و تنگه باب المندب، در عین حال، نقطه وصل شرق به غرب بوده و جایگاه ویژه ‌ای در استراتژی ‌های جنگی کشورها دارد و با مسدود شدن آن، بسیاری از امور از جمله تجارت دریایی جهان، مختل می‌ شود.

ترکیه و ژئوپولیتیک پیچیده یمن - عدن

در حاشیه شمالی خلیج عدن در کشور یمن، شهر معروف عدنقرار دارد که از سده‌ها پیش بزرگ‌ترین و پررونق‌ترین شهر سرزمین یمن به شمار می‌آمده و حالا هم پس از صنعاپایتخت این کشور، مهم‌ترین شهر کشور یمن است.

طی سالیان اخیر و در جریان بحران یمن، نام خلیج عدن بیش از هر دوران دیگری بر سر زبان ها افتاد. چرا که عدن به عنوان تنها راه ارتباطی انصارالله و ارتش به دریا و جهان بیرون است.

ترکیه بارها به طور آشکار علیه انصارالله یمن موضع گرفته است، اما واقعیت این است که ترکیه هیچگاه نتوانسته و از امکان و ظرفیت آن برخوردار نبوده که به منظور اعمال فشار غیرمستقیم یا رویارویی مستقیم در برابر انصارالله، گامی بردارد. واضح است که یکی از دلال مهم، این است که عربستان سعودی و امارات متحده عربی، هیچگاه راضی نیستند که ترکیه در پرونده یمن، نفوذ خاصی داشته باشد.

ترکیه، از عدن به سومالی

یکی از جوانب بسیار مهم جغرافیای سیاسی خلیج عدن برای نظامیان ترکیه، این است که این خلیج، از سمت جنوب به کشور آفریقایی سومالی می رسد.

سومالی همان کشوری است که برای ستاد کل نیروهای مسلح ترکیه دو مفهوم و نماد مهم دارد:

نخست این که بزرگترین پایگاه نظامی خارج از کشور ترکیه در سومالی قرار گرفته و تاکنون صدها افسر درجه دار آفریقایی در این پایگاه آموزش دیده اند.

دوم این که از سومالی و برخی کشورهای آفریقایی دیگر تا خلیج عدن، منطقه ای شکل گرفته که بهترین مکان مانور و تحرک برای دزدان دریایی است. سالهاست که حضور آنها آب ‌های این منطقه را برای کشتی‌های تجاری ناامن کرده و تاکنون راهکاری ماندگار و بلندمدت برای پایان دادن به آمد و رفت دزدهای دریایی در خلیج عدن، پیدا نشده است.

آخرین مورد از تحرکات و حملات دزدان دریایی در این منطقه، مربوط به روز شنبه هفته گذشته بود که در جریان آن، یک کشتی ترکیه ‌ای هدف حمله راهزنان دریایی قرار گرفت. ساعاتی پس از وقوع حادثه، رسانه های ترکیه اعلام کردند که 15 تن از خدمه کشتی باری «موتسارت» در این حمله ربوده شده و 1 سرنشین آذربایجانی هم کشته شده است.

نگرانی های ترکیه در مورد امارات متحده عربی

با آن که امارات کشور کوچکی است و میزان توان نظامی و ظرفیت های اطلاعاتی – امنیتی این کشور قرار گرفته در حاشیه خلیج فارس، با قدرت منطقه ای قابل توجه همچون ترکیه قابل مقایسه نیست، اما ظاهراً ترکیه از  چند جهت، در مورد امارات نگران است:

1.قدرت های عربی مهمی همچون عراق، سوریه و مصر در دو دهه اخیر، دچار مشکلات داخلی شده و جا برای مانور بازیگرانی همچون عربستان سعودی و امارات متحده عربی بازتر شده است.

2.امارات متحده عربی، از سویی با آمریکا و انگلیس روابط خوبی دارد و همچنین با رژیم صهیونیستی قدم در مسیر تازه ای گذاشته است که باعث شده در بسیاری از پرونده های منطقه ای ورود پیدا کند.

3.همدستی و همراهی محمد بن زاید و محمد بن سلمان، تابلوی جدیدی در برابر ترکیه پدید آورده که نشان می دهد در  معادلات عربی، ترکیه ناچار است یا با این دو شازده مقابله کند و یا این که وارد معامله و چانه زنی شود.

مسیر حرکت دریانوردان ترکیه به سوی خلیج عدن

نیروی دریایی ارتش ترکیه برای رسیدن به خلیج عدن دو راه دارد:

1.یا باید ناوچه های ترکیه از خود این کشور و از شرق مدیترانه حرکت کنند و از منتهی الیه غرب مدیترانه و جبل الطارق خارج شده و تمام سواحل شمال به جنوب آفریقا را رو به پایین برانند و پس از چند هفته به خلیج عدن برسند.

2.یا این که راه کوتاه و معقولی را انتخاب کنند برای این که از ترکیه به سواحل روبروی شرق مدیترانه و به طرف بندر پورت سعید مصر بروند و از آنجا وارد کانال سوئز شده و به دریای سرخ و باب المندب و خلیج عدن برسند.

در هر صورت در مقایسه با نیروی دریایی ایران، نیروی دریایی ترکیه راه دشوارتری برای رسیدن به باب المندب و خلیج عدن دارد. اما با این حال، قدرت نمایی در برابر امارات متحده عربی و عربستان سعودی و حضور در خلیج عدن، برای ترکیه نیز اهمیت ویژه ای پیدا کرده و شواهد نشان می دهد که ترکیه، ضمن بها دادن به پایگاه نظامی خود در سومالی، با ایجاد یک ارتباط شبکه ای بین این پایگاه و ناوچه های خود در خلیج عدن، به دنبال آن است که در این خلیج حساس و استراتژیک، حضور و تحرک بیشتری داشته باشد.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: خلیج عدن ترکیه خلیج عدن ترکیه امارات متحده عربی کشتی های تجاری نیروی دریایی خلیج عدن باب المندب منطقه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۸۳۰۱۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزش باد شمال شرقی در خلیج فارس و دریای عمان از امشب

به گزارش خبرگزاری صداوسیما کیش، مرضیه سی سی پور گفت: امروز با تاثیر سامانه همرفتی، ناپایداری‌های جوی و دریایی در نقاطی از استان تداوم خواهد داشت و در پاره‌ای نقاط استان تقویت خواهد شد.

وی گفت: امروز بعدازظهر و شب در نقاط مختلف استان رشد ابر‌، رگبار باران، رعد وبرق گاهی تگرگ و تند باد لحظه‌ای پیش بینی می شود.

سی سی پور خاطرنشان کرد: وقوع ناپایداری‌های موقتی به صورت رگبار پراکنده باران و رعد وبرق گاهی با تند باد لحظه‌ای در برخی نقاط ساحلی و مناطق دریایی استان نیز پیش بینی می‌شود.

کارشناس اداره کل هواشناسی هرمزگان گفت: سامانه فعال در هرمزگان تا فردا جمعه ساعاتی در پاره‌ای نقاط استان تقویت خواهد شد و سیلابی شدن موقت رودخانه‌های فصلی بویژه در منطقه حاجی آباد و بشاگرد دور از انتظار نخواهد بود.

سی سی پور افزود: در مناطق دریایی طی امروز در بعضی ساعات افزایش سرعت باد پیش بینی می‌شود و با توجه به احتمال وقوع تند باد لحظه‌ای در اثر ابری بودن، توصیه می‌شود تردد‌های دریایی با احتیاط انجام شود و در بعدازظهر و شب شناور‌های سبک از تردد دریایی خودداری کنند.

وی خاطرنشان کرد: از لحاظ دمایی، از فردا افزایش نسبی دما در استان پیش بینی می‌شود.

دیگر خبرها

  • معطل‌ماندن مردم خارگ در اسکله‌های دریایی قابل قبول نیست
  • نصب علائم کمک ناوبری در مسیر تردد شناورهای دریایی گلستان
  • وقوع حادثه امنیت دریایی در خلیج عدن
  • توقیف ۳ شناور با ۱۱ میلیارد تومان قاچاق در بوشهر
  • وزش باد شمال شرقی در خلیج فارس و دریای عمان از امشب
  • وزش باد شدید و افزایش ارتفاع موج در خلیج‌فارس
  • وزش باد شدید و افزایش ارتقاع موج در خلیج‌فارس
  • امدادرسانی به خدمه کشتی تانزانیایی در خلیج‌ فارس
  • خلیج‌فارس و تبعات تغییر اقلیم
  • بانک ذخایر دریایی ایران افتتاح می شود