Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-01@05:36:20 GMT

وضعیت مرگ‌ومیر ناشی از سوانح ترافیکی در ایران

تاریخ انتشار: ۱۲ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۸۵۶۵۸۴

وضعیت مرگ‌ومیر ناشی از سوانح ترافیکی در ایران

بررسی‌های یک مطالعه نشان می دهد که مرگ‌ومیرهای ناشی از سوانح ترافیکی در منطقه مدیترانه شرقی به تفکیک کاربران راه، شامل ۳۹ درصد در وسایل نقلیه چهارچرخ، ۳۴ درصد عابران پیاده، ۱۵ درصد وسایل نقلیه دو و سه چرخ، دو درصد دوچرخه‌سواران و ۱۰ درصد سایر کاربران راه است. بر این اساس تمرکز جدی بر نیازهای عابران، دوچرخه‌سواران و موتورسیکلت‌ها که حدود ۵۰ درصد از تلفات سوانح ترافیکی را تشکیل می‌دهند، ضروری است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایسنا، سوانح ترافیکی از علت‌های اصلی مرگ‌ومیر و ناتوانی در جهان هستند و مرگ‌ومیر ناشی از این حوادث هنوز روند صعودی دارد. حوادث ترافیکی هشتمین علت مرگ در همه گروه‌های سنی است و آمار مرگ‌ومیر ناشی از آن، از ایدز، سل و بیماری‌های اسهالی بیشتر است!

بیشتر مرگ‌ومیر ناشی از حوادث ترافیکی در کشورهای با درآمد کم و متوسط اتفاق می‌افتد. اگرچه تنها یک درصد از وسایل نقلیه موتوری جهان در کشورهای کم‌درآمد است، اما ۱۳ درصد از مرگ‌ها در این کشورها رخ می‌دهد.

به منظور شناخت ابعاد و مقیاس این مسئله بهداشتی، شورای عمومی سازمان ملل در سال ۲۰۱۰ قطعنامه‌ای را به تصویب رساند و در آن کشورهای عضو را به انجام اقداماتی برای ایمن‌سازی راه‌هایشان فراخواند. سازمان جهانی بهداشت را نیز به عنوان مسئول پایش این مسئله از طریق سری گزارش‌های وضعیت جهانی ایمنی راه بر اساس منطقه‌های مختلف جهان قرار داد.

بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، خطر مرگ ناشی از سوانح ترافیکی درمناطق مختلف جهان بسیار متفاوت است. در کشورهای با درآمد بالا، عموما میزان مرگ‌ومیر ناشی از سوانح ترافیکی از کشورهای با درآمد متوسط و پایین، کمتر است؛ اما در منطقه مدیترانه شرقی این‌گونه نیست. مرگ‌های ناشی از سوانح ترافیکی ایران در سال ۲۰۱۶؛ برابر با ۱۵ هزار و ۹۳۲ نفر گزارش شده است. اگرچه این میزان در ایران نسبت به سال‌های پیش کاهش داشته ولی همچنان نسبت به برخی از کشورها منطقه و بسیاری از کشورهای جهان بالاتر است.

بر اساس آخرین گزارش سازمان جهانی بهداشت؛ پنج عامل اصلی شامل مدیریت سرعت، کنترل مصرف الکل حین رانندگی، استفاده از کلاه ایمنی در موتورسواران، بستن کمربند ایمنی و استفاده از صندلی کودک؛ اجزار مهم یک راهکار یک‌پارچه برای جلوگیری از مرگ‌ومیر جاده‌ای در کشورها هستند. بسیاری از این عوامل در کشورهای توسعه‌یافته به خوبی مدیریت شده‌اند.

با توجه به نکات گفته‌شده؛ بررسی اقدامات انجام شده در ایران و منطقه مدیترانه شرقی، اهمیت زیادی دارد. به همین دلیل پژوهشگران مرکز تحقیقات ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت‌های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مطالعه‌ای، جایگاه ایران در میزان مرگ‌ومیر ناشی از سوانح ترافیکی و نقاط قوت و ضعف کشور در پیشگیری از این حوادث را بررسی کردند و متغیرهای اصلی کنترل این مسئله را با کشورهای منطقه مدیترانه شرقی، مقایسه کردند. برای انجام این مطالعه، حمید سوری و ترانه یوسفی‌نژادی مشارکت داشتند.

برای جمع‌آوری داده‌های این مطالعه از آخرین و چهارمین گزارش جهانی وضعیت ایمنی راه‌ها، منتشر شده در سال ۲۰۱۸ توسط سازمان جهانی بهداشت، استفاده شد. همچنین پژوهشگران برای ارائه راهکارهای سیاستی در راستای بهبود وضع موجود، مطالعه‌ای مروری با بررسی مقالات موجود در پایگاه‌های اطلاعاتی، انجام دادند.

در این مطالعه کشورهای منطقه مدیترانه شرقی مورد بررسی قرار گرفتند. داده‌های ۱۹ کشور از ۲۲ کشور در این مطالعه استفاده شد. چرا که داده‌های سه کشور یمن، بحرین و جیبوتی گزارش نشده بود. نوزده کشور عضو منطقه مدیترانه شرقی شامل؛ عراق، اردن، کویت، ایران، افغانستان، مصر، لبنان، لیبی، مراکش، عمان، پاکستان، قطر، عربستان سعودی، سومالی، سودان، تونس، امارات، سوریه و کرانه باختری و نوار غزه (فلسطین) بودند.

بر اساس یافته‌های این مطالعه؛ میزان مرگ‌ومیر ناشی از سوانح ترافیکی در منطقه مدیترانه شرقی ۱۸ به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت است و حدود ۱۰ درصد از کل مرگ‌ومیرهای ناشی از سوانح ترافیکی در جهان را به خود اختصاص می‌دهد.

بررسی‌های این مطالعه نشان می دهد که مرگ‌ومیرهای ناشی از سوانح ترافیکی در منطقه به تفکیک کاربران راه، شامل ۳۹ درصد در وسایل نقلیه چهارچرخ، ۳۴ درصد عابران پیاده، ۱۵ درصد وسایل نقلیه دو سه چرخ، دو درصد دوچرخه‌سواران و ۱۰ درصد سایران کاربران راه است.

طبق این بررسی؛ میزان مرگ‌ومیر ناشی از سوانح ترافیکی کاربران وسایل نقلیه چهارچرخ و عابران پیاده، در منطقه مدیترانه شرقی بالاتر از متوسط جهانی است. مرگ‌ومیر ناشی از سوانح ترافیکی کاربران وسایل نقلیه چهارچرخ و وسایل نقلیه دو و سه چرخ در ایران از میانگین منطقه بالاتر است.

پژوهشگران این مطالعه می‌گویند؛ در ایران در سال‌های اخیر به علت افزایش بی‌رویه تولید موتورسیکلت، قیمت پایین آن و تسریع در عبور و مرور بسیاری از خانواده‌ها و به‌ویژه جوانان نسبت به خرید و استفاده از آن اقدام می‌کنند. بنابراین استفاده از موتورسیکلت برای رفت‌وآمدهای درون‌شهری افزایش چشم‌گیری یافته است. به علاوه پایین بودن قابلیت دیده‌شدن این نوع وسایل نقلیه موتوری، نقش مستقیمی در تصادف‌ها دارد. همچنین عدم توجه به نیارهای کاربران جاده‌ای آسیب‌پذیر در هنگام تدارک زیرساخت‌ها، از دیگر عوامل ایجاد خطر است. از دیگر علت‌های بالا بودن مرگ‌ومیر گروه‌های آسیب‌پذیر، استفاده کم از کلاه ایمنی است.

بر اساس بررسی‌های این مطالعه؛ بهترین برآورد مرگ‌ومیرهای ناشی از سوانح ترافیکی در منطقه، مربوط به کشورهای ایران، عربستان سعودی و عمان است.

در این مطالعه عنوان شد که در کشورهای پرجمعیت منطقه مانند ایران، پاکستان و مصر قانون ملی استفاده از صندلی کودک (در سطح اجرای قانون) وجود ندارد. چالش‌های استفاده از صندلی کودک در ایران شامل فقدان تبلیغات مثبت توسط رسانه جمعی و عدم وجود قوانین مرتبط بوده است. عدم استفاده درست از این صندلی‌های ایمنی در خودرو، از چالش‌های دیگر آن است.

همچنین مدیریت سرعت در منطقه مدیترانه شرقی به خوبی کنترل نشده است. محدودیت سرعت شهری ۳۰ کیلومتر در ساعت در ایران و در هیچ‌یک از کشورهای منطقه وجود ندارد.

در حالی که تمام کشورهای منطقه مدیترانه شرقی دارای قوانین ملی رانندگی در زمان مصرف الکل هستند، تنها در نیمی از آن‌ها آزمون تنفسی تصادفی توسط پلیس انجام می‌گیرد. همچنین تنها در ۴۰ درصد از کشورهای منطقه قانون بستن کمربند ایمنی هم برای سرنشینان جلو و هم برای سرنشینان عقب، اعمال شده است و در بقیه کشورها تمرکز بیشتر بر سرنشینان جلو است.

برخی راهکارهای سیاستی وجود دارند که اجرای آن‌ها در کشورهای پیشرفته باعث کاهش مرگ‌ومیر ناشی از سوانح جاده‌ای شده است. این راهکارها در حوزه‌های مختلف شامل ارتقای وضعیت طراحی، ساخت و نگهداری ایمن شبکه راه‌ها، ارتقای ایمنی دسترسی به شبکه راه‌ها، ارتقای ایمنی وسایل نقلیه، کاهش تخطی از سرعت غیرمجاز، ارتقای ایمنی موتورسیکلت‌سواران و عابران پیاده، کاهش معضل خستگی در رانندگان، کاهش استعمال مواد مخدر و الکل، بهبود رعایت قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی، توسعه و بهره‌برداری از نظام جامع اطلاعات تصادف، ارتقای سیستم خدمات امداد و نجات، فوریت‌های پزشکی و بیمارستانی تروما، گسترش سامانه‌های جایگزین وسایل نقلیه موتوری شخصی، مدیریت منابع در راستای ارتقای ایمنی و توسعه کمی و کیفی پژوهش‌های هدفمند در راستای ارتقای ایمنی راه‌ها و نظارت و گزارش‌دهی منظم بر طرح‌های اجرایی هستند.

پژوهشگران این مطالعه می‌گویند: «اگرچه ایران و کشورهای عضو منطقه مدیرترانه شرقی، برخی اقدامات پیشگیرانه مهمی را که توسط سازمان جهانی بهداشت، توصیه شده است، اجرا می‌کنند؛ اما همچنان تلاش‌های فراوانی برای اجرای موثر قوانین ایمنی جاده‌ای مورد نیاز است».

به گفته این محققان تمرکز جدی بر نیازهای عابران، دوچرخه‌سواران و موتورسیکلت‌های که حدود ۵۰ درصد از تلفات سوانح ترافیکی را تشکیل می‌دهند، ضروری است.

یافته‌های این مطالعه پاییز سال جاری، به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «مقایسه و تحلیل سوانح ترافیکی منجر به مرگ در ایران و منطقه مدیترانه شرقی: یافته‌های گزارش جهانی وضعیت ایمنی راه در سال ۲۰۱۸»‌ در مجله تخصصی اپیدمیولوژی ایران، منتشر شده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: سوانح ترافیکی تصادف تصادفات منجر به فوت منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت دوچرخه سواران کشورهای منطقه ارتقای ایمنی عابران پیاده کاربران راه ایمنی راه بر اساس جاده ای راه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۸۵۶۵۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزیر امور خارجه: امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت کشورهای ساحلی تأمین می‌شود

«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، خلیج فارس را «نامی جاودانه و میراثی جهانی» توصیف کرد و نوشت «در تاریخ ایران دهم اردیبهشت روزی است که یادآور از خودگذشتگی‌های مردمانی دلاور که با مجاهدت خود، پایان اشغال و استعمار پرتغالی بر سواحل جنوبی را پس از سال‌ها رقم زدند».

وزیر خارجه ایران در پیام خود به مناسبت «روز ملی خلیج فارس» نوشت: خلیج‌فارس پهنه بی‌نظیر مواصلاتی میان اروپا، آفریقا، آسیای جنوبی و جنوب شرقی است و از نظر راهبردی، بخشی از یک نظام ارتباطی مهم جهانی است که اقیانوس اطلس، دریای مدیترانه، دریای سرخ و اقیانوس هند را در بر دارد. اهمیت خلیج فارس در ابعاد تاریخی، تمدنی، جغرافیایی، فرهنگی و از  جهات گوناگون اقتصادی، سیاسی، حمل‌ونقل، انرژی و ژئوپلیتیک از توضیح و تکرار بی‌نیاز است. به همین دلیل است که اهمیت این پهنه آبی در سراسر جهان بسیار قابل توجه است.

او با اشاره به اینکه «در نگاه و باور جمهوری اسلامی ایران، امنیت مقوله‌ای پیچیده، متکثر، چند بعدی و تفکیک ناپذیر است که صرفاً با همکاری دست جمعی و از طریق تقویت پیوندها و ایجاد سازوکارهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی محقق خواهد شد»، نوشت: در همین راستا معتقدیم امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت تمامی کشورهای ساحلی تامین خواهد شد و در این مسیر، استثناء و تجاهل نسبت به هیچ کدام از کشورها پذیرفته نیست و جمهوری اسلامی ایران در زمینه ارائه پیشنهاد و ابتکار در این حوزه‌ها، همواره پیش‌قدم بوده است.

دیپلمات عالی‌رتبه ایران با بیان اینکه «جمهوری اسلامی ایران با توجه به ارزش‌ها و پیوندهای مشترک با مردم منطقه همواره در کلیه زمینه‌ها از پدیده‌های زیست محیطی و گردشگری گرفته تا امنیت نظامی و روابط اقتصادی آماده همکاری و در اختیار قرار دادن ظرفیت‌ها و مزیت‌های خود در مسیر توسعه پایدار خلیج فارس بوده است»، تاکید کرد که ایران «با برخورداری از ظرفیت‌های گسترده خدادادی و کسب پیشرفت‌های گسترده در عرصه‌های مختلف، آمادگی دارد تا این دستاوردها را در خدمت به صلح، ثبات، توسعه و پیشرفت منطقه و ارزش‌های مشترک دیرپای آن قرار دهد».

امیرعبداللهیان در ادامه نوشت: هرچند نام خلیج فارس با ایران و ایرانی عجین شده اما در عین حال خلیج فارس محملی برای همسایگان ابدی و خانه‌ای برای همه ملت‌های پیرامون آن است. از همین رو، دولت سیزدهم در راستای سیاست خارجی متوازن، دیپلماسی پویا و تعامل هوشمند و نصب‌العین قرار دادن سه اصل عزت، حکمت و مصلحت، بازتعریف و بازتنظیم روابط با همسایگان را مد نظر قرار داد و نه در شعار بلکه در عمل نشان داد که مجدانه به دنبال تبدیل خلیج فارس به گرانیگاه سیاست همسایگی و صلح و ثبات در منطقه از راه تعامل و گفتگو بین دو ساحل این گستره آبی است.

وزیر خارجه ایران ویژگی مهمی که وجه شناسه امروز برای خلیج‌فارس است را «روحیه مبارزاتی ساحل‌نشینان سلحشور که اشغال و حضور بیگانگان را برنمی‌تابند» توصیف کرد و ادامه داد: بخش اعظم نابسامانی‌های موجود در خلیج فارس به واسطه دخالت و حضور قدرت‌های خارجی در منطقه بوده که درک سطحی، برداشتی نادرست و منفعت محور از تحولات آن دارند. دخالت و نقش‌آفرینی کشورهای فرامنطقه‌ای نه تنها موجب ثبات و امنیت مردمان این دیار نشد، بلکه مسیر همکاری‌های مسالمت‌آمیز را به مواجهه و واگرایی سوق داد.

او نوشت: در حالی‌که آمریکا و غرب به دنبال فروش تسلیحات بیشتر و متنوع‌تر به کشورهای منطقه هستند، جمهوری اسلامی ایران با اتکاء به نفس، عقلانیت سیاسی، رفتار مسولانه و روابطی مودت‌آمیز به دنبال اتصال جنوب این پهنه تاریخی به آسیای میانه، قفقاز و دریای سیاه بوده تا منافع همه ملت‌های منطقه را مورد توجه قرار دهد. ایران، به عنوان یک کنشگر بزرگ و توانمند، با تکیه بر ظرفیت‌های عظیم خود و ایمان به توانمندی‌های نهفته در خلیج فارس و داشته‌های کشورهای این حوزه، برای کمک به پیشرفت و تعالی ملل مسلمان منطقه اطمینان کامل دارد. فراموش نکنیم ما با همه تمایزها و تفاوت‌های فرهنگی، زبانی، نژادی، مذهبی و فکری قرن‌هاست در کنار یکدیگر زیست مشترک داشته‌ایم و به یقین برای نسل‌های آینده نیز باید سرنوشتی مشترک توام با همزیستی مسالمت‌آمیز و همبستگی اجتماعی را به ودیعه بگذاریم.

امیرعبداللهیان همچنین نوشت: اینک با درک و مطالعه این تجربه، جمهوری اسلامی ایران بر آن است تا در مشورت و همکاری با همسایگان خود یک الگوی بومی برای ثبات و امنیت منطقه استراتژیک غرب آسیا را پیشنهاد کند. در این خصوص وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران آمادگی آن را دارد تا در همفکری و جلب نظرات سازنده مراکز مطالعاتی و اندیشمندان صاحب نام کشورهای منطقه، نگرش مفهومی مورد نظر را غنا بخشد.

وزیر خارجه ایران به حوادث غزه و حملات رژیم صهیونیستی به مردم این باریکه نیز اشاره کرد و نوشت: امروز در حالی نام جاودان خلیج فارس را گرامی می‌داریم که تحولات مهمی در اطراف ما به ویژه در شامات که ارتباط تاریخی با خلیج فارس دارد در جریان است. قطعا دفاع از فلسطین و فروکاستن از آتش افروزی رژیم صهیونیستی تاثیرات مثبتی در منطقه مهم و حساس خلیج فارس نیز خواهد داشت.

امیرعبداللهیان در پایان ابراز امیدواری کرد که «خلیج فارس همواره امن، با ثبات و پر رونق محیطی برای آرامش مردمان شمال و جنوب آن باشد».

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • آموزش ایمنی ترافیک به ۴ هزار و ۶۰۰ دانش‌آموز مدارس حاشیه راه‌های آذربایجان‌غربی
  • تروریسم یک تهدید مشترک برای کشورهای منطقه است
  • آخرین وضعیت ترافیکی معابر و بزرگراه‌های تهران
  • امنیت خلیج فارس با مشارکت کشورهای ساحلی تامین می‌شود
  • بزرگداشت روز ملی خلیج فارس در واقع تکریم هویت ملی ایرانیان است
  • وزیر امور خارجه: امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت کشورهای ساحلی تأمین می‌شود
  • امیرعبداللهیان: امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت کشورهای ساحلی تامین می‌شود
  • آمار تصادفات عید امسال به نظر من اصلاً رسمیت ندارد/ ده برابر کشورهای پیشرفته در تصادف کشته می‌دهیم
  • تنگسیری: آمریکایی‌ها دیگر جایی در خلیج فارس ندارند + فیلم
  • وضعیت ترافیک شهرستان همدان بهتر شده است