Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-02@03:38:54 GMT

گفتمان هویت فرهنگی در هنر معاصر ایران

تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۸۸۰۰۲۱

گفتمان هویت فرهنگی در هنر معاصر ایران

گزارشی از یک پژوهش خاتمه‌یافته در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در مورد گفتمان هویت فرهنگی در هنر معاصر ایران منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، هنر معاصر ایرانی از آغاز هزاره سوم، حضوری برجسته‌تردر عرصه‌های جهانی هنر پیدا کرده‌است. در نگاه نخست، مشارکت جهانی کشورهای حاشیه‌،وجوهی از «بین‌الملل‌گرایی» عرصه جهانی فرهنگ را به‌نمایش می‌گذارد که پس ازمبارزات گوناگون برای مرکززدایی از قدرت غربی و اعطای موقعیت برابر به حواشیفرهنگی به‌دست آمده‌است؛ دستاورد برابر‌خواهانه‌ای که پست‌مدرنیسم و پسااستعمارگرایی به‌نوعی برای حصول به آن کوشیده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما هنر معاصر ایران چگونه هنری است و بررسی نمونه‌آثار شاخص و شناخته‌شده گویای چه ویژگی‌ها و حقایقی در اینحوزه است؟

نگاه دقیق‌تر به آنچه که مخاطب جهانی از هنر معاصر ایرانی می‌بیند نمایان‌گرگونه‌ای از فعالیت هنری نیست که اقتضائات دوران خود را برآورده ‌باشد و هم‌سو باتحولات اساسی هنر دوران متأخر یا به‌بیان دقیق‌تر «معاصریت» دوران، دست‌کم بخشی ازارزش‌های فرهنگی متبوع خویش را محقق کرده‌باشد. فرم‌گرایی، دل‌مشغولی به زیبایی پاپ، نگاه انتقادی و معترضانه، مفهوم‌گرایی و شیفتگی به عرفان مشخص‌ترین گرایش‌هایی‌اند که نوع فعالیت هنری برجسته‌ترین هنرمندان ایران را توضیح می‌دهد.

در اغلب این رویکردها گونه‌ای واپس‌گرایی به چشم می‌آید که بیشتر، به بازی با علائم و شمایل‌هایفرهنگ ایرانی و گاه آمیختن‌شان با نشانه‌های فرهنگیِ دیگر مشغول است و در بهترین جایگاه خود عرصه «فرم زیبا» را توسعه می‌بخشد. این هنر تنها به‌واسطه مجموعه نشانه‌هایی ارجاع‌دهنده به هویت فرهنگی ایران شناخته می‌شود که به قالب‌هایی کهنه یا نو الصاق شده‌اند؛ اگرچه هنرمندان انتقادی گاه به تقلید ژست آوانگارد پرداخته‌اند اما حاصل کار آنها با مهم‌ترین دستاوردهای رهایی‌بخشی که هنر را به‌مثابه یک نیروی فرهنگی توانمند به کنش و اثرگذاری اجتماعی وا می‎دارد،مناسبتی ندارد. به‌نظر می‌رسد هنر معاصر ایرانی کارکرد دیگری در عرصه جهانی هنر می‌یابد و در قالب گرایش‌های چهارگانه، گفتمانی خاص از هویت فرهنگی را شکل می‌دهد؛ گفتمانی که متناسب با زیرساخت‌های تجاری فضای درنظر گرفته‌شده برای عرضه و نمایش این آثار، از نشانه‌های فرهنگی بهره‌برداری مطلوب خود را به‌عمل می‌آورد.

پایان پیام/31

منبع: شبستان

کلیدواژه: هنر معاصر ایرانی پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات هنر معاصر ایران هویت فرهنگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۸۸۰۰۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استاندار هرمزگان: خلیج فارس خانه ایرانی‌ها‌ست

استاندار هرمزگان با بیان "خلیج فارس خانه ماست." گفت: ۱۰ اردیبهشت ماه نشانه‌ حراست از نمادهای هویتی و پاسداری از خلیج فارس است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بندرعباس، مهدی دوستی استاندار هرمزگان در آیین اختتامیه جشنواره بین‌المللی خلیج فارس اظهار داشت: روز خلیج فارس یادآور یکی از مجموعه فتوحات گسترده ملت ایران در طول تاریخ است.

وی با تأکید بر اینکه روز خلیج فارس و اخراج پرتغالی‌ها از این منطقه درست مثل روزهایی که مغول‌ها، یونانی‌ها و رومی‌ها از ایرانیان شکست خوردند بزرگ و مهم است افزود: فتح خلیج فارس به‌دست دلاوران ایرانی در سال 1622 میلادی مثل فتح خرمشهر است و اهمیت زیادی دارد.

استاندار هرمزگان با بیان "خلیج فارس خانه ماست." گفت: این روز نشانه‌ حراست از نمادهای هویتی و پاسداری از خلیج فارس است و امروز ما وظیفه مهمی را برای دفاع از نام، محیط زیست و مردمان ساکن در این منطقه به‌عهده داریم.

وی تصریح کرد: یکی از وظایف ما زنده نگه‌داشتن تاریخ و هویت خلیج فارس است که این هویت و تاریخ نشانه‌هایی مثل موسیقی، فرهنگ و آداب و رسوم دارد.

دوستی گفت: روز 10 اردیبهشت ماه که روز فتح جزیره هرمز و حاکمیت ایرانیان بر تمام خلیج فارس است بهانه‌ای است که ما به این فرهنگ بپردازیم و یاد و نام خلیج همیشه فارس را زنده نگه‌داریم.

انتهای پیام/864+

دیگر خبرها

  • تمدن ایرانی-اسلامی از عرصه جهانی حذف‌شدنی نیست
  • امام (ره) به ایران و ایرانی و اسلام هویت داد
  • خودکشی ایرانی ها، کمتر از میانگین جهانی
  • جانبازانِ «نون‌ خ» و سرگذشت تلخ یک بازیگر
  • فراخوان سی‌ودومین جایزه جهانی کتاب سال منتشر شد
  • باکو، میزبان ششمین مجمع جهانی گفت‌وگوی فرهنگ‌ها
  • رئیس سازمان ملی استاندارد: امضای ایرانی جهانی شد
  • گرامیداشت سالروز تولد سیمین دانشور برگزار شد
  • خلیج فارس هویت و میراث گرانبهای سرزمین ایران است
  • استاندار هرمزگان: خلیج فارس خانه ایرانی‌ها‌ست