Web Analytics Made Easy - Statcounter

ناپایداری جوی اخیر که از روز شنبه هفته جاری آغاز شد برنامه پایش و جمع‌آوری لاشه پرندگان تلف شده ناشی از بیماری بوتولیسم را در سطح تالاب بین‌المللی میانکاله در محدوده استان مازندران متوقف کرد.

بوتولیسم یا همان مسمومیت غذایی برای دومین سال پیاپی از نهم بهمن ماه سال جاری بار دیگر در تالاب بین‌المللی میانکاله و خلیج گرگان شیوع یافت و تاکنون لاشه حدود  هزار و ۳۰۰ بال از هشت گونه پرندگان زمستان‌گذران شامل چنگر معمولی، فلامینگو و کشیم و سایر گونه های آبزی و کنار آبزی جمع‌آوری شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کارشناسان دامپزشکی پیش‌بینی می‌کنند تلفات پرندگان آبزی و کنار آبزی در تالاب میانکاله ناشی از بیماری بوتولیسم همچنان تا پایان فصل مهاجرت معکوس که از اواسط اسفند ماه شروع و به مدت یک ماه به طول می کشد، ادامه خواهد داشت و برآوردهای احتمالی نشان می دهد که حداقل همانند سال قبل حدود ۵۰ هزار بال از این پرندگان برای دومین سال پیاپی تلف شوند.

کند شدن برنامه پایش با شرایط نامناسب جوی

رییس اداره حیات وحش اداره کل محیط‌زیست استان مازندران گفت: طرح جمع‌آوری لاشه پرندگان مهاجر در سطح تالاب میانکاله و خلیج گرگان از روز گذشته به دلیل شروع بارندگی و نامساعد بودن شرایط جوی و وزش باد در سطح خلیج تا حد زیادی متوقف شد و صرفاً در سطح جنوبی موسوم به محمدعلی دریا انجام شد.

کوروس ربیعی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: قطعاً با کاهش ناپایداری و افزایش دمای هوا در روزهای آینده ، طرح پایش با سرعت بیشتری انجام می گیرد و پیش‌بینی می‌شود که آمار جمع‌آوری لاشه ها با توجه به شواهد موجود افزایش چشمگیری داشته باشد.

وی اضافه کرد: در شرایط فعلی به دلیل شرایط نامناسب جوی امکان تردد با قایق در سطح خلیج گرگان و تالاب بین المللی میانکاله وجود ندارد و اندک فعالیت پایش نیز با تراکسور در حال انجام است و کاهش آمار جمع آوری به معنای کم شدن تلفات پرندگان نیست.

رییس اداره حیات وحش مازندران اظهارداشت: امسال پیش‌بینی می‌شود که بیماری بوتولیسم سطح گسترده تری از تالاب بین المللی میانکاله و خلیج گرگان را تحت تاثیر قرار داده باشد و این رویه نیز برای محیط‌زیست بسیار نگران کننده است.

ربیعی افزود: سال ۹۸ بیماری بوتولیسم در منطقه ضلع جنوبی تالاب میانکاله و محدوده "قلعه پایان" بین دو شهرستان بهشهر و گلوگاه شیوع داشت و امسال این منطقه به خلیج گرگان در شهرستان بندرگز کشیده شد و این روند نشان می دهد به احتمال زیاد در سالهای آینده نیز این بیماری را همچنان در سطح بیشتری شاهد باشیم.

احتمال ادامه تلفات تا پایان مهاجرت معکوس 
رییس اداره حیات وحش محیط‌زیست استان مازندران گفت: در شرایط فعلی برنامه ریزی محیط‌زیست سرعت بخشیدن به برنامه پایش و جمع آوری لاشه ها از سطح تالاب میانکاله و خلیج گرگان است و تمام امکانات نیروی انسانی و تجهیزاتی برای جمع آوری لاشه ها به کار گرفته شد و انتقال تراکسور( ماشین تردد آبی-خشکی) به منطقه نیز برای سرعت دادن به پایش است.

ربیعی اضافه کرد: تجربه شیوع بیماری بوتولیسم در منطقه نشان می دهد که تلفات پرندگان ناشی از بیماری بوتولیسم در سطح تالاب حداقل تا پایان مهاجرت معکوس پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی به سرزمین مادریشان از اواسط اسفندماه سال جاری تا اوایل فروردین ۱۴۰۰ ادامه داشته باشد و تعداد تلفات نیز قطعا افزایش خواهد یافت.

وی مهمترین نگرانی محیط‌زیست را تداوم این روند در سنوات آینده به دلیل مشکلات پیشروی احیاء تالاب بین المللی میانکاله بیان کرد و اظهار داشت: به هر حال انتقال آب به تالاب برای کاهش سطح آلایندگی از دیدگاههای کارشناسی و طرح های مطالعاتی هنوز به نتیجه قطعی نرسید و عدم تحقق این برنامه احتمال ادامه تلفات مرگبار پرندگان مهاجر در سنوات آینده نیز وجود دارد.

وی اظهارداشت: طبق نظر کارشناسی یکی از راهکارهای اصلی برای کاهش التهاب ناشی از بیماری بوتولیسم در منطقه افزایش سطح آب تالاب بین المللی میانکاله است که تاکنون اقدام چشمگیری در این زمینه انجام نشد و تا مادامی که برنامه احیاء به درستی به مرحله اجرایی و تکمیلی نرسد، معضلات زیست محیطی نیز در این منطقه وجود دارد.

بوتولیسم
بوتولیسم نوعی بیماری برای پرندگان و آبزیان است که بر اثر دو باکتری "کلوستریدیوم " و " بوتولینیوم" ایجاد می شود و به آن مسمومیت طبیعی هم گفته می شود. این باکتری ها به طور وسیع در خاک وجود دارند و برای فعالیت و تولید سم به گرما ، منبع پروتئین و محیط بی هوازی نیازمند هستند.

سطح آب تالاب میانکاله طی ۲ دهه اخیر به خاطر خشکسالی و اقدامات انسان محور مانند قطع حق آبه دریافتی از رودخانه ها ، ایجاد مزارع پرورش ماهی در مسیر رودخانه های منتهی به این تالاب ، عدم لایروبی و حتی تصرف زمین های حریم و جلوگیری از ورود آب توسط معارضان بشدت کاهش یافته است تا جایی که طبق آخرین برآورد محیط زیست مازندران در مهر ماه امسال ، حدود هفت هزار هکتار از بخش غربی تالاب به دلیل خشکسالی متمادی خشک و به محلی برای انتشار گرد و غبار تبدیل شد.

اگر چه بارندگی های سال ۹۸ تاحدودی از خشکیدن بیشتر مساحت تالاب جلوگیری کرد ، ولی نتوانست بخش بیابانی آن را احیاء کند. بر اساس برنامه تنظیمی مصوب سازمان محیط زیست در سال ۹۵ ، احیای تالاب میانکاله قرار بود با حذف حدود ۲۰۰ قطعه آببندان و مزرعه های پرورش ماهی در بالا دست ، لایروبی کانال انتقال آب و تامین حق آبه از محل شبکه زهکشی و نکاء رود انجام شود، ولی مجریان برنامه مدعی هستند که به دلیل کمبود اعتبار فقط بخش اندکی از این مصوبه عملیاتی شده است.

به گفته این مجریان، برای اجرای برنامه ها در یک دوره پنج ساله حدود ۳۳۰ میلیارد ریال اعتبار مصوب شده بود که تا پاییز امسال یک دهم آن تخصیص یافت ، در حالی که طبق برنامه مصوب ، طرح احیای تالاب باید در سال ۱۴۰۰ به مرحله پایانی برسد.

تالاب بین المللی میانکاله با ۶۸ هزار هکتار مساحت در شرق مازندران و درحوزه استحفاظی شهرستان بهشهر و در حاشیه دریای خزر واقع است. این تالاب که در دل شبه جزیره ای میانکاله واقع است ، به دلیل برخورداری از تنوع زیستی به خصوص مواد غذایی مهم ترین زیستگاه بیش از ۳۲۰ گونه پرنده مهاجر و بومی و ۱۸۰ گونه گیاه به شمار می رود ./ ایرنا

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: تالاب بین المللی میانکاله میانکاله و خلیج گرگان بیماری بوتولیسم تالاب میانکاله جمع آوری لاشه سطح تالاب محیط زیست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۹۳۲۰۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هیچ مورد فوتی ناشی از مالاریا به ثبت نرسید

 دکتر علی ضامن صالحی فرد با گرامیداشت روز جهانی مالاریا اظهارداشت: امسال  روز جهانی مالاریا با شعار "پیاده سازی استراتژی‌های جدید و اقدامات نوآورانه در حذف مالاریا" نامگذاری شده است.

وی درخصوص اقدامات حذف مالاریا و جلب مشارکت عمومی برای دستیابی به آن گفت: بیش از شش دهه است که تلاشگران حوزه سلامت با ایثار و جانفشانی در دورترین و صعب العبور‌ترین مناطق کشور با کمترین تجهیزات وامکانات رفاهی در حال مبارزه با بیماری مالاریا هستند.

وی اضافه کرد: پیامد این مجاهدت و زحمات شبانه روزی، کاهش میلیونی موارد مالاریا در طول دهه‌های گذشته به تعداد کمتر از ۱۰ هزار مورد وارده یا انتقال از وارده در سال گذشته در کشور شده است.

 معاون بهداشت و رئیس مرکز بهداشت چهارمحال بختیاری خاطرنشان کرد: پارسال ۱۷ مورد ابتلا به بیماری مالاریا در استان چهارمحال بختیاری شناسایی و تحت درمان قرار گرفت.

بیشتر بخوانید

آیا رنگ‌ها می‌توانند انسان را خوشحال یا افسرده کنند؟

وی افزود: پارسال هیچ مورد مرگ ناشی از بیماری مالاریا در استان و کشور گزارش نشده است و این شاخص یک دستاورد بی نهایت ارزشمند و مهم بوده که نتیجه برنامه ریزی مبتنی بر دانش و تجارب جهانی می‌باشد.
 
دکتر صالحی فرد ادامه داد: بدون شک کسب این موفقیت‌ها جز در سایه بکار گیری تجربیات علمی و عملی همکاران ستادی و نیرو‌های اجرایی محیطی حوزه سلامت، همکاری‌های موثر درون بخشی و برون بخشی داخلی وبین المللی در راستای تقویت همه جانبه نظام مراقبت بیماری، تامین و گسترش زیرساخت‌های لازم و در راس آن همکاری و همراهی هموطنان میسر نبود.

وی گفت: در راستای برنامه حذف بیماری مالاریا تدوین استراتژی‌های نوین و فعالیت‌های برنامه ریزی شده هوشمند وصحیح، جهت بکارگیری تمامی ظرفیت‌های موجود در راه رسیدن به این هدف حائز اهمیت فراوان است، چرا که برداشتن گام‌های آخر برنامه حذف مالاریا درکشور بسی سخت‌تر از اقدامات موثر و ارزشمند انجام شده در سال‌های گذشته می‌باشد.

صالحی فرد با اشاره به چالش‌های پیش روی برنامه حذف مالاریا و جلوگیری از بازگشت مجدد آن خاطرنشان کرد: تغییرات اقلیمی به نفع گسترش و بهبود شرایط حضور ناقل بیماری، از جمله بارش‌های شدید باران در مناطق جنوب و جنوب شرق کشور و تبادلات جمعیتی فراوان با این مناطق؛ تحریم‌های اقتصادی علیه کشورمان و محدودیت در تامین لوازم و تجهیزات مناسب جهت کنترل ناقل بیماری، کم شدن حساسیت پزشکان و کارکنان بهداشتی درمانی با توجه به کاهش اخیر بروز بیماری و در نتیجه آن تاخیر در کشف بیماران و به تبع آن، درمان بیماران؛ بروز موارد شدید بیماری با توجه به کاهش شیوع، مقاومت‌های دارویی انگل و مقاومت به برخی سموم و آفت کش‌ها در ناقل بیماری از مهمترین چالش‌های پیشرو برای حذف این بیماری است.

صالحی فرد در پایان توصیه کرد: کسانی که سابقه مسافرت به استان‌های جنوب و جنوب شرق کشور از جمله هرمزگان و سیستان و بلوچستان و کشور‌های همسایه از جمله پاکستان و افغانستان را داشته و دارای علائم تب و لرز می‌باشند به منظور شناسایی هرچه سریعتر بیماری و درمان آن باید به مراکز خدمات جامع سلامت؛ پایگاه‌ها و خانه‌های بهداشت نزدیک محل زندگی مراجعه نمایند.

گفتنی است: مالاریا (Malaria) یک بیماری انگلی است. دسته‌ای از انگل‌های تک‌یاخته به نام پلاسمودیوم به وسیله نیش پشهٔ آنوفل ماده عامل انتقال بیماری به انسان هستند. نخست، تصور می‌شد که عامل مالاریا پشهٔ آنوفل است؛ اما پشهٔ آنوفل تنها ناقل است و عامل را منتقل می‌کند.

باشگاه خبرنگاران جوان چهارمحال و بختیاری شهرکرد

دیگر خبرها

  • مشعل گازی تمامی پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها تا ۳ سال آینده جمع آوری خواهد شد
  • تولید نوکیای تقلبی متوقف می‌شود+ فیلم
  • پایان زمستان‌گذرانی ۲۰۰هزار پرنده مهاجر مازندران
  • ۱۳۰۰۰ قلاده سگ صاحب‌دار علیه بیماری هاری در استان واکسینه شدند
  • وضعیت مطلوب تالابهای نقده
  • برگزاری مسابقه نقاشی و جمع آوری زباله در شهر همدان
  • آبگیری ٩٠ درصد تالاب قره گل بوکان
  • بیش از ۹۰۰ هزار نفر، زیر پوشش غربالگری سلامت قلب
  • هیچ مورد فوتی ناشی از مالاریا به ثبت نرسید
  • تالاب های نقده، فرصتی برای رونق اکوتوریسم